Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Οι μεθόδευσεις της Δάφνης και ''άλλων'' για Περιφ.Πάρκο Άνδρου και χωροθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά μας.(3 )



                                


        Διαβάσατε στην προηγουμένη ανάρτηση του SAGINI3  για  το ''Σύμφωνο των Δημάρχων'' που είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή ( Γερμανική  )   κίνηση , στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες ........δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.



ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

A.              Από το 2011 έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ  ( Υπουργός Γ.Παπακωνσταντινου ),  η 202818  /26/8/2011 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  ΜΠΕ ,  για  το τεράστιο αιολικό βιομηχανικό συγκρότημα  στην Β. Άνδρο  της Εταιρείας  
  ‘’Κιλιζα, Λούκο , Μπάμπο βιγλιες , Λευκιβάρι, Αγ. Ονούφριος  ΑΕ’’      ισχύος    120 MW     .
   Το συγκρότημα αυτό ανήκει κατά   49,5%   στη  ‘’ ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ’’ και κατά 50,5 σε άλλους άγνωστους μετόχους .

   Οι εκτάσεις είχαν  ήδη  δεσμευτεί με  ιδιωτικά συμβόλαια  από την μονοπροσωπη εταιρεία ''ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΡΕ  ΕΠΕ '' με νομιμο αντιπροσωπο και διαχειριστή  τον    Γερμανό επιχειρηματία και προσωρινό κάτοικου  Ανδρου κο   Till Hermjakob, μέτοχο στο παραπάνω  έργο .
 Ο  Till  Hermjakob  είναι  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Göpa, εταιρείας με δραστηριότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία   Δείτε τον εδώ.
Στα βουνά της ΒΔ   Άνδρου και στις παρακάτω πέντε  θέσεις-τοπωνύμια .

α,    ''ΚΙΛΙΖΑ''                                   23   MW             10 Α/Γ
β.   ''ΛΟΥΚΟ''                                   25,3  MW            11  Α/Γ
γ.   ''ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΙΕΣ''             32,2  MW            14  Α/Γ
δ.   '' ΛΕΥΚΙΒΑΡΙ ''                          32,2  MW            14  Α/Γ
ε.    ''ΑΓ. ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ''                    6,9  MW             3  Α/Γ

    Οι παραπάνω   52 ανεμογεννήτριες , ύψους 113 μ εκάστη , μάρκας ENERGON 70 /2300MW , Made in Germany . 
 Η αδειοδότηση είναι οριστική και αν δεν ανατραπεί από το ΣΤΕ ,τα εργα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως .

 Το έργο θα γίνει με  νέα  ανεξάρτητη διασύνδεση,  με το ΚΥΤ Παλλήνης και αυτό σημαίνει ότι  η επιβάρυνση του Ανδριώτικου τοπίου και  περιβάλλοντος θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη.

    Ο απερχόμενος  Δήμαρχος  Ανδρου  Γ.Γλυνός και πρόεδρος της ΜΚΟ  ΔΑΦΝΗ,   αρνήθηκε να προσφύγει εναντίον της κατασκευής , αυτού του τεράστιου βιομηχανικού Συγκροτήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας . Προφανώς επιθυμεί την κατασκευή του έργου για τους δικούς του λόγους. Πάντως δεν έφερε καν το θέμα,  στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου , ως όφειλε , για να παρθεί  η απόφαση προσφυγής στο ΣΤΕ η όχι.
 Εναντίον του έργου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ , μόνον το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής .
 Το έργο θα γίνει με δική του ανεξάρτητη διασύνδεση με το ΚΥΤ Παλλήνης και αυτό σημαίνει ότι  η επιβάρυνση του Ανδριωτικου τοπίου και  περιβάλλοντος θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη.

 Εδω η απόφαση..
 http://www.energyregister.gr/adeiodotisi/4ax80-dhs

 

Β .        Για την Άνδρο εγκρίθηκε   από το ΥΠΕΚΑ ( Υπουργός  Γ. Μανιάτης )  , την  23/12/13  η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ , για τρία νέα μεγάλα  αιολικά συγκροτήματα,των  ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ-ENEL- ΣΑΜΑΡΑ ,  ονομαστικής ισχύος 54 MW ,  που  αποτελούν ένα  τμήμα του  συνολικού έργου για Άνδρο,  Τήνο, Πάρο, Νάξο .
Το έργο θα κατασκευαστεί , με νέα ξεχωριστή διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο , στο  ΚΥΤ Παλλήνης.
 
     Οι ανεμογεννήτριες  πρόκειται να εγκατασταθούν στα βουνά τις Άνδρου και στις παρακάτω   θέσεις-γεωγραφικά σημεία τοπωνυμία . 

 α.  ‘’ΚΑΦΟΥΤΣΙ ΑΕ’’            27,6 MW,          12  Α/Γ
 β.  ‘’ΣΚΟΥΜΠΙ ΑΕ’’              9,2MW,              4  Α/Γ
 γ.   ‘’ ΓΚΟΡΑΚΙ ΑΕ’’              16,1MW             7 Α/Γ

       Συνολικά   23  ανεμογεννήτριες, ύψους 113 μ , μάρκας   ENERGON 70 /2300MW ,  Made in Germany  , κατά μήκος των βουνών και κορυφογραμμών  του νησιού, 
με δική τους ανεξάρτητη διασύνδεση με το ΚΥΤ Παλλήνης .
  
     Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρου  και Πρόεδρος της ΜΚΟ ΔΑΦΝΗ , αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην προσφυγή εναντίον της κατασκευής του έργου στο ΣΤΕ , όταν οι Δημάρχου των άλλων τριών νησιών είχαν ήδη προσφύγει στο ΣΤΕ , εναντίον του έργου . Η στάση δηλαδή του Γ.Γλυνου είναι ανακόλουθη ,αφού εφήρμοσε  δυο μέτρα και δυο σταθμά , απέναντι στις δυο εταιρείες . Τα άλλα νησιά απο καιρό τώρα μαζεύουν υπογραφές σε κοινό ψήφισμα των κατοίκων , εναντίον των ανεμογεννητριών και έχουν κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις τους εναντίον του έργου .
     Αντιθέτως στην Άνδρο δεν έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα καμία μορφή αντίδρασης   ,απο τον απερχόμενο Δήμαρχο , γιατί όπως γράψαμε παραπάνω ,η ΔΑΦΝΗ και ο Γ.Γλυνος , προωθούν ανεμογεννήτριες.
Εναντίον και αυτού του έργου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ και πάλι , με χωριστή προσφυγή,  το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και φυσικά η επιτυχία η οχι των προσφυγών  δεν είναι δεδομένη.
Εδώ ,ολόκληρη  η απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%93%CE%930-%CE%953%CE%A7


    Πρέπει να μάθετε όσοι δεν γνωρίζετε , ότι τα παραπάνω 2 , νεα έργα διασύνδεσης , απαιτούν πολλά χιλιόμετρα νέων χωματόδρομων και  χαντακιών , υπόγειες καθώς και υπέργειες συνδέσεις . 
Τα έργα αυτά θα αλλάξουν οριστικά το τοπίο της Άνδρου  για 25 -30 χρόνια . 
Τίποτα δεν θα μας θυμίζει μετά , την σημερινή Άνδρο.
Το τεράστιο μέγεθος των νέων ανεμογεννητριών , πέραν του θορύβου που προκαλούν , θα αλλοιώσει τον ορίζοντα των βουνών μας και θα προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων άγριων πουλιών. 
Η παραγόμενη ενέργεια  θα μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο ηπειρωτικό δίκτυο και καμία σχέση δεν θα έχει με την ηλεκτροδότηση της Ανδρου.
 Οι εταιρείες θα εγκαταστήσουν τα τερατουργήματα αυτά στο νησί για 30 χρόνια και θα απολαμβάνουν  εγγυημένα κέρδη πολλών εκατομμυρίων , που θα πληρώνονται από τους καταναλωτές . 
Καμία μόνιμη θέση εργασίας δεν δημιουργείται. Θα γίνουν τεράστιες χωματουργικές εργασίες  και τεράστιοι όγκοι αδρανών υλικών θα μετακινηθούν  και χιλιάδες τόνοι οπλισμένου σκυροδέματος θα πέσουν στα βουνά μας. 
      Έτσι το κυριότερο αποτέλεσμα , θα είναι η καταστροφή του μοναδικού Κυκλαδίτικου τοπίου που είναι η μοναδική παρακαταθήκη για την επιβίωση των νησιών μας, που σημαίνει την άμεση τουριστική υποβάθμιση και απώλεια εισοδημάτων για τους κατοίκους.
    Τα έργα εγκατάστασης και διασυνδέσεων ,  μπορούν πλέον να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. 
Τα έργα αυτά θα είναι επιδοτούμενα  και θα  κοστίσουν στους φορολογούμενους ,   με πρόχειρους υπολογισμούς  πάνω απο   250 εκατ.ευρώ  μόνο για την Άνδρο  και σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιδιώκουν με την βοήθεια των Γερμανών να ενταχθούν στο Νέο  ΕΣΠΑ.    
                        

'' Τώρα μάθατε ,  γιατί όλος ο εξοπλισμός των νέων ανεμογγενητριών στην Άνδρο είναι   .............. ENERGON 70 / 2300MW    Made in Germany ! '' 

1 σχόλιο:

  1. Τώρα έρχεται και δένει το "γλυκό". Να γιατί "γνωστοί άγνωστοι" άνοιξαν νύκτα δρόμο στην κορυφογραμμή της Κουβάρας. Ο απερχόμενος Δήμαρχος προετοίμασε το έδαφος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ Μαλταμπές αν και ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνει με την ΜΚΟ ΔΑΦΝΗ, κάνει τον Κινέζο. Οι ιδιοκτήτες της γής όπου πέρασε ο δρόμος έχουν εξαγριωθεί. Έχουν σκοπό να καταστρέψουν το μοναδικό οικολογικό περιβάλλον του νησιού της κορυφογραμμής της Κουβάρας για να τα οικονομήσουν, υποσχόμενοι "αντισταθμιστικά οφέλη" ποιους κοροϊδεύουν; Πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή, οι μεθοδεύσεις τους δεν θα περάσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ