Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Ύποπτη και παράνομη η διάνοιξη δρόμου στο βουνό της Κουβάρας Άνδρου .
    Από τον ασφαλτόδρομο   στην ορεινή διαδρομή   Ρέματα , Άρνη , Βουρκωτή και λίγα μέτρα πριν την διασταύρωση για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου-Αχλας , ξεκινάει η παράνομη διάνοιξη ( 1η φοτο )  δρόμου πολλών χιλιομέτρων ,στις κορυφές του ορεινού όγκου της Κουβάρας , που είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο βουνό της Άνδρου , αφού φτάνει σχεδόν τα 1 000 μέτρα.
 Οι καταπατητές  με τις μπουλντόζες  ακολούθησαν την  διαδρομή της  κορυφογραμμής που καταλήγει στην άλλη πλευρά του νησιού , σχεδόν πάνω απο την Παλαιόπολη -Απρόβατο  . Καταλαβαίνετε οτι πρόκειται για αρκετά χιλιόμετρα δρόμου .
Σύμφωνα με πληροφορίες μας , ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε κατά την διάρκεια των αργιών του Πάσχα, οπού οι Δημόσιες Υπηρεσίες  ήταν κλειστές .
Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή , αφού αυθαίρετα , καταστράφηκε ενα μεγάλο μέρος απο το φυσικό περιβάλλον και υπήρξαν καταπατήσεις περουσιων εν αγνοία των ιδιοκτητών . Βέβαια κάποιοι γνωρίζουν καλά , τι ακριβώς έχει γίνει αλλά επικρατεί ''ομερτα''.  Υπάρχουν πληροφοριες και σοβαρές υπόνοιες οτι χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα και χειριστές  του Δήμου  Ανδρου .
 Υπήρξαν καταγγελίες στην αρμόδια Δασική υπηρεσία Άνδρου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας,  υπέβαλε μηνύσεις κατά αγνώστων  .
 Ελπίζουμε οτι το θέμα δεν έκλεισε πρόχειρα  και οτι οι έρευνες από τους Δασικούς υπαλλήλους Ανδρου,  συνεχίζονται  και θα καταφέρουν επιτέλους  να συλλάβουν τους δράστες .
Η διάνοιξη του συγκεκριμένου ορεινού δρόμου ,  έχει επιχειρηθεί να γίνει και πάλι στο παρελθόν ,  χωρίς να συλληφθούν οι δράστες και αυτό, εκτός του οτι   μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αρμοδίων  , μας οδηγεί να σκεφτούμε οτι πιθανόν πίσω από όλα αυτά να κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα , π.χ. εταιρειών που πρόκειται να εγκαταστήσουν εκατέρωθεν του παραπάνω δρόμου  ανεμογεννήτριες.

      Συγκεκριμένα  το ύψωμα ΓΚΟΡΑΚΙ  ( 2η και 4η φοτο ) που βρίσκεται ακριβώς πάνω απο το χωριό Βουρκωτή , εχει χωροθετηθεί απο τον όμιλο Κοπελούζου- ENEL- Σαμαρά  και έχει δοθεί οριστική άδεια απο τον σημερινό  Υπουργό Γ. Μανιάτη του ΥΠΕΚΑ , για να τοποθετηθούν 7 τεράστιες ανεμογεννήτριες 2 300 MW,   113 μέτρων η κάθε μια . Τυχαίο ???? 

 Φίλοι και συνεργάτες του SAGINI3  που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις , μας ενημέρωσαν οτι   τα αιολικά χρειάζονται δρόμους και οι νέες διανοίξεις , δεν είναι απλή υπόθεση.
Οι διανοίξεις δρόμων,  απαιτούν  νέες Μελετες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων   από μόνες τους και ο κάθε κάτοικος η φορέας, μπορεί να τις μπλοκάρει.
 Για αυτό, η μελέτη του Κοπελούζου για τα αιολικά στα νησιά μας , μιλάει για "βελτίωση  δρόμων".
Ανοίγει ο Δήμος ή κάποιος ιδιωτης τραμπουκος έναν παράνομο δρόμο , δήθεν να πάει στα προβατάκια του ή να πάει στο χωράφι του η για τις αναγκες δηθεν της πυροπροστασίας ,   (θεμιτό στην κοινή γνώμη  ) , έρχεται ο κάθε Κοπελούζος  και λέει  '' βελτιώνω τους υπάρχοντες  δρόμους"......,κάνει και τα στραβά μάτια το Δασαρχείο η η Αστυνομία ( φυσικα , γίνονται  αυτά στην χρεοκοπημένη Ελλαδα  .

Κάντε έγγραφη καταγγελία για κάθε παράνομη διάνοιξη, με αντίγραφο, φωτό, κλπ.
 Συστημένη κόπια στην Περιφέρεια.
Και ο κάθε ιδιοκτήτης να κλείσει με μπάζα ή πλέγματα κλπ την παράνομη διάνοιξη.
 Μην μασάτε.                                                                                                                   ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

5 σχόλια:

 1. Επί τέλους κ. Ματζώρε αναδείξατε το σκάνδαλο. Οι υπεύθυνοι που κρύβονται και που φανταζόμαστε όλοι μας ποιοι είναι, θα λογοδοτήσουν την Κυριακή στις κάλπες. Επί τέλους φτάνει πια. Όχι άλλη κοροϊδία. Ας ξυπνήσουμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είναι ο μόνος παράνομος δρόμος!!!! Το ίδιο έχει γινεί στον Όρμο Κορθίου..... ο υποτιθέμενος δρόμος που οδηγεί στην παραλία Γριάς το πήδημα ξαφνικά λίγο πριν το Πάσχα συνεχίστηκε θέλοντας να φτάσει Καλαμονάρι και να καταλήξει στο Πουρό....εγώ αρνήθηκα να δώσω χωράφι. Μαλιστα το συγκεκριμένω μέρος έχει χαρακτηριστεί απ την Natura ως τοπίο κάλλους.....Πληροφορίθηκα δε πως οι εργασίες σταμάτησαν λόγο....τουρισμού και θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο δρόμος αυτός λοιπόν, πρέπει να γίνει η λάθος τους κίνηση και το βασικό μας επιχείρημα για να μην μπουν ανεμογεννήτριες. Πήγαμε λοιπόν και περπατήσαμε αυτόν τον καινούργιο δρόμο. (Έχουν βάλει αγκωνάρια στο δρόμο , οπότε δεν μπορείς να πας με αυτοκίνητο). Ξεκινάς από τα 740 μέτρα και περπατάς αυτή την ευθεία που άνοιξαν, κατάραχα. Ακριβώς στην κορυφή της βουνοπλαγιάς, έχεις θέα 360° και όσο ανεβαίνεις τόσο χαμηλώνουν απέναντι οι Γερακώνες και οι Άγιοι Σαράντα του Γαυρίου( το Ναυτικό Παρατηρητήριο).
  Σε μισή ώρα φθάνεις στην πρώτη κορφή στα 1000 μέτρα. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι πάνω εκεί πάνω αισθάνεσαι ευεξία και ευτυχία.Βλέπεις το νησί ολόκληρο και γύρω - γύρω τη θάλασσα καθώς και το μισό Αιγαίο, ανάλογα πόσο καθαρός είναι ο καιρός. Μπροστά σου έχεις το οροπέδιο το οποίο περπατάς και σε άλλη μισή ώρα φθάνεις και στην επόμενη κορφή των 1000 μέτρων περίπου. Ευχαριστούμε τους καταπατητές κκ Διεθνείς μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εδώ αντιπροσώπους τους <ας μη γράψω ονόματα μη φάω και καμιά μύνηση, ευχαριστούμε και τις τοπικές Αρχές που έκαναν τα στραβά μάτια όσο τους ήταν δυνατόν, τους ευχαριστούμε λοιπόν γιατί αυτοί μας άνοιξαν τα μάτια και έκαναν προσβάσιμο αυτό το θεϊκό μέρος.
  Ως εκ τούτου λοιπόν, αυτό το μέρος δηλ. όλος ο ορεινός όγκος είναι τουριστικά αξιοποιήσιμος. Εκεί αξίζει να ανεβαίνουν ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα βουνού ή με άλογα, γιατί η θέα είναι απίστευτη. Για να ονειρευτούμε περισσότερο, ακόμα και όταν το βουνό είναι σκεπασμένο με χιόνια, μέχρι σκι κάνεις!!
  Φανταστείτε διαφήμιση του νησιού να κάνεις σκι και να βλέπεις όλο το Αιγαίο. Φανταστείτε διαφήμιση επίσης με φωτογραφίες από την κατάφυτη κοιλάδα του Ζένιου πάνω εκεί με τις πολλές πηγές.
  Συνεπώς, δυστυχώς στην Κουβάρα δεν χωράει καμμιά ανεμογεννήτρια. Καλώ λοιπόν όλους να περπατήσουν τον καινούργιο δρόμο και σίγουρα θα πειστούν. Απλά, ίσως χρειαστεί να βάλομε τα κορμιά μας μπροστά για να εμποδίσομε το έγκλημα και να μην μπεί ούτε ένα κυβικό τσιμέντο πάνω στο βουνό. Χαρ. Δ. Ανύσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Ιδέα σου ίσως είναι καλλίτερη και πιο έξυπνη από τις ορέξεις των .....Κοπελούζων και των ..φίλων τους. Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα θα την καταλάβουν και θα την αξιοποιήσουν οι νέοι άρχοντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπαρχουν ιδιοκτησιες εκει πανω , φυσικα απο πολλα χρονια πριν, ειδοποιηθηκαν οι ιδιοκτητες..θα χαλασουν την ολκ κορυφογραμμη τις ανδρου? και αν οι ιδιοκτητες δεν πρεπει να αποζημιωθουν? ειπατε οτι υπαρχουν πληροφοριες οτι ελαβαν μερος και μηχανηματα του Δημου.. εαν ειναι ετσι ποιος εδωσε την εντολη και με πιο δικαιωμα? εγιναν ανακρισεις εαν τυχον ειναι αληθες αυτο πρεπει να λογοδοτησουν, ο δημος..και γυσικα οι υπαλληλοι που εργαστηκαν στα μηχανηματα..ολα αυτα βρισκονται αν θελει καποιος, διοτι μπορει να υπαρχει συγκαληψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ