Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο . Διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων.


             
                     MΙΑ   ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ

       Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο,  στο Γαύριο Άνδρου , μια  τόσο  ενδιαφέρουσα και υπεύθυνη  ενημέρωση για το ΄΄καυτο΄΄ θέμα των   τεράστιων αιολικών εγκαταστάσεων που πρόκειται να εγκατασταθούν στο νησί μας.
   Μπροστά σε ένα πλήθος Ανδριωτων, αλλά και επισκεπτών  , διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλυσαν με λεπτομέρειες τις αρνητικές επιπτώσεις  των αιολικών για την Άνδρο αλλά και τις Κυκλάδες .  Με  θέσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες , εξήγησαν στο κοινό τους βασικούς  λόγους, για τους όποιους , οι Κυκλάδες και η Άνδρος , πρέπει να εξαιρεθούν από τα σχέδια εγκατάστασης των βιομηχανικών  αιολικών πάρκων ,για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλείται στο ηπειρωτικό δίκτυο.
   Στην εκδήλωση μίλησε ο κος  Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης , δικηγόρος Αθηνών,  ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου Άνδρου , αλλά και των Δήμων Τήνου,  Πάρου, Νάξου . Δήλωσε οτι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣΤΕ) των Δήμων μας, εναντίον των 98 ανεμογεννητριών του Ομίλου Κοπελούζου έχει προσδιοριστεί για τις 25 /2/ 2015 . Εκεί θα αναπτυχθούν, με νομικά επιχειρήματα , οι λόγοι για τους οποίους οι 4 Δήμοι αντιδρούν . Το αίτημα αναστολής η ακύρωσης των έργων είναι καθολικό από στους 4 Δήμους , αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ελπίζουμε οτι θα δικαιωθούμε απο τους Δικαστές του ΣΤΕ.
      Μίλησε επισης η   κα Μαρία Καραμανώφ    , Συμβουλος Επικρατειας και Προεδρος του Οικολογικου Επιμελητηριου Ελλαδος. Τονισε τις αρνητικες περιβαλοντικες επιπτωσεις απο τα αιολικα. Στην συνέχεια ο καθηγητής υδρογεωλογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών , κος Γεώργιος Στουρνάρας , ανέλυσε  με τρόπο         απόλυτα κατανοητό,  τους λόγους και τις αρνητικές επιπτώσεις                                             
 των αιολικών στον ευαίσθητο υδροφόρο  ορίζοντα των νησιών μας ,αλλά και στις τοπικές  βροχόπτωσεις.
     Τέλος η οικονομική επιστήμων του    ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ , κα Φλώρα Παπαδέδε παρουσίασε με αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία ,  την τεράστια ζημία 5 δις, που έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια, οι ΑΠΕ με τις αθροες  επιδοτήσεις  στην εθνική οικονομία αλλά και στους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος. 
         Στην εκδήλωση παρέστησαν και αντιπροσωπίες απο τα άλλα νησιά .
  Σίγουρα ηταν μια εξαιρετική βραδιά , που οργανώθηκε από τους ''Ενεργους Πολίτες και Φορείς της Άνδρου '' για την ενημέρωση των πολιτών.

   Θα κλείσουμε με την προσδοκία οτι επιτέλους κάποιοι ελάχιστοι, απο την άλλη πλευρά , δηλαδή αυτοί που υποστηρίζουν οτι οι ανεμογεννήτριες και γενικά οι ΑΠΕ θα φέρουν πολλά καλά στα νησιά μας  και  δεν είναι αυτό που μας είπαν οι παραπάνω ειδικοί ,  να βγουν από την ανωνυμία τους και την στείρα  κριτική που μας κάνουν πάντα εκ του ασφαλούς .
 Αν έχουν λογικά επιχειρήματα και δεν εκπροσωπούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα , τους προκαλούμε να μιλήσουν επώνυμα και δημοσίως . Εμείς δηλώνουμε οτι θα δημοσιεύουμε πάντα όλες τις απόψεις για το θέμα ,  αρκεί να μην είναι ανώνυμες και υβριστικές .
                              
                                                                                                      Γιώργος Βαλεν. Μαντζώρος



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ