Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ενημερωτική Εκδήλωση «Αιολική ενέργεια και επιπτώσεις στην Άνδρο» -

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΑ ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



   Με εξαιρετική επιτυχία και με τη συμμετοχή άνω των 300 πολιτών της ν.Άνδρου διεξήχθη η ενημερωτική εκδήλωση «Αιολική ενέργεια και επιπτώσεις στην Άνδρο» το Σάββατο 23/8 στο λιμάνι του Γαυρίου Άνδρου, που διοργάνωσε η κίνηση: ‘Ενεργοί Πολίτες και Φορείς Άνδρου’.
   Οι ομιλητές Μαρία Καραμανώφ (Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας), Γεώργιος Στουρνάρας (Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Υδρογεωλογίας, Τεχνικής Γεωλογίας, Περιβαλλοντικής Γεωλογίας), Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης (Δικηγόρος, Δρ Ν., Δικηγόρος των Δήμων Άνδρου, Τήνου, Πάρου & Νάξου στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της έγκρισης των Π.Ο. από τον Υπουργό ΠΕΚΑ των Αιολικών Κοπελούζου-Σαμαρά) και Φλώρα Παπαδέδε (Πολιτική επιστήμονας και οικονομολόγος. Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ και είναι Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού των Εργαζομένων) ενημέρωσαν διεξοδικά το κοινό για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ στην ν.Άνδρο αλλά και το θέμα γενικότερα.
    Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη οι εκπρόσωποι από Κάρυστο, Πάρο και Τήνο κύριοι Γ. Σχίζας, Σπ. Μητρογιάννης και Δ. Παυλάκης που μας μετέφεραν την εμπειρία και αγωνία τους για το ζήτημα καθώς αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Την εκδήλωση προλόγισε ο κος Αλέξανδρος Μαβής, περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.
   Αναδείχθηκαν ζητήματα περιβαλλοντικά , κοινωνικά και οικονομοτεχνικά που αποδεικνύουν ότι τα επικείμενα φαραωνικά έργα αποτελούμενα από εκατοντάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες άνω των 100 μέτρων (και) στα νησιά δεν συνάδουν με καμιάς μορφής βιώσιμη ανάπτυξη και πολιτική. Περιληπτικά:
   Από οικολογικής σκοπιάς μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν αντικαθιστούν ορυκτά καύσιμα. Χρειάζονται εφεδρείες πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου που κατασπαταλιέται θερμοδυναμικά για ηλεκτροπαραγωγή με αποδόσεις 50% έναντι 95% που επιτυγχάνεται στην οικιακή ή βιομηχανική χρήση. Σε τοπικό πάλι επίπεδο καταστρέφουν το έδαφος και τη βιοποικιλότητα ενώ δημιουργούν ένα εκχερσωμένο, βιομηχανικό, ομογενοποιημένο τοπίο.
   Από κοινωνικής πλευράς συνιστούν επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος όλων μας με επιδοτήσεις που καταλήγουν σε λίγους «επενδυτές» και στη γερμανική βιομηχανία. Απαιτούν τεράστιες δημόσιες επενδύσεις καθώς κατ’ ουσία πρέπει να ανασχεδιάσουμε εξ αρχής το ενεργειακό σύστημα της Χώρας, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας τοπικά και καταστρέφουν κοινούς πόρους (έδαφος, τοπίο κλπ)
    Οικονομικά τέλος, είναι στην ουσία το εργαλείο ενός ακόμη αναγκαστικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ που θα αποπληρώσουμε εμείς με τους λογαριασμούς μας. Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε πανάκριβη τεχνολογία και φυσικό αέριο. Ακόμη μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς ακριβαίνει το ρεύμα. Σε τοπικό επίπεδο πλήττουν ανεπανόρθωτα τις αξίες της γης και τον τουρισμό.
    Συμπέρασμα των ομιλιών και των πολιτών που πήραν το λόγο είναι να μην επιτρέψουμε για πενιχρά και αβέβαια αντισταθμιστικά οφέλη, που άλλωστε είναι δικά μας χρήματα, την πρωτοφανή αυτή μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.
    Η εκδήλωση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί συνέχεια σειράς προηγούμενων εκδηλώσεων. Το γεγονός δε πως διεξήχθη πλησίον της έκθεσης γελοιογραφίας «Ανεμογεννήτριες – Αιγιαλός» που διοργάνωσε ο ‘Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο’ έδωσε στους πολίτες της Άνδρου μια πρόσθετη ευκαιρία για προβληματισμό.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ