Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρώπη 2014. Με ξυλόσομπες και λάμπες LED .


                                   
                                     Eigg .  Με μια μικρή οθόνη και δυο λάμπες LED !!!


          Με αφορμή το άρθρο της   ''Καθημερινής '' εδώ..    ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ   , με τον εντυπωσιακό τίτλο '' Το πρώτο ενεργειακό νησί της Σκωτίας''...   κάποιοι επιχειρούν  για άλλη μια φορά , να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η ''Πράσινη ενέργεια''   μπορεί να παρέχει φθηνό , συνεχές και σταθερό ρεύμα  σε νησιά .
Συνειρμικά ίσως κάποιοι αφελείς να πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στα Ελληνικά νησιά.

                                    
                                              Με ξυλοσομπα  για θερμανση στο Eigg !!!


         Το νησί Eigg της Σκωτίας αναφέρεται στο δημοσίευμα , σαν ένα τέτοιο παράδειγμα  .
 Στο παρελθόν γράψαμε και για  άλλα πολύ  μικρά Ευρωπαϊκά νησιά, όπως  της Δανίας ( Samso , δαπάνη για ΑΠΕ   90 000 000 $ ), αλλά και της Ελλάδας ( Αη Στράτης ,δαπάνη για ΑΠΕ ,    8.903.498,57 Ευρώ, απο το ΕΣΠΑ  )  όπου με παραπλανητικό τρόπο   παρουσιάζονται  σαν δήθεν  πρότυπα ενεργειακής  αυτάρκειας  , με  ΑΠΕ και  ''πράσινη ενέργεια'' .
    Φυσικά  αποκρύβουν   τα τεράστια κεφάλαια που έχουν επενδυθεί  εκεί για ηλεκτροδότηση ,  με πολύ πενιχρά και αστεία αποτελέσματα.
    Δυστυχώς  , αν  οι ΑΠΕ μπορούσαν τεχνικά και οικονομικά , να λύσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης νησιών αλλά και ηπειρωτικών ηλεκτ.δικτύων , η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την σημερινή , αφού τα χιλιάδες δις ευρώ που έχουν  επενδυθεί στις ΑΠΕ μέχρι σήμερα , θα είχαν πραγματικά ανταποδοτικά οφέλη στις οικονομίες.
  Όμως οι ΑΠΕ δυστυχώς , είναι πανάκριβες και  ακατάλληλες για ηλεκτροδότηση μικρών η μεγάλων δικτύων , αφού ως γνωστόν το ηλεκτρ. ρεύμα δεν αποθηκεύεται , τουλάχιστον σε επαρκείς ποσότητες με τα σημερινά γνωστά τεχνικά μέσα.

     Η χρήση του μικρού  νησιού Eigg  στην Σκωτία , σαν παράδειγμα , βολεύει μια απίστευτη και απρόκλητη ''πράσινη προπαγάνδα'' , που προσδοκά αρχικά την συναίνεση της κοινής γνώμης και μεγάλα οικονομικά οφέλη,  για συγκεκριμένα συμφέροντα, στην συνέχεια.

Νησί   Eigg .     Σκωτία  . 

  Έκταση    11       τετρ. μίλια . Πληθυσμός  80       κάτοικοι !!!.
 Διαβάστε περισσότερα εδώ....http://en.wikipedia.org/wiki/Eigg


Eigg βρίσκεται σε Οχυρό Γουίλιαμ            


  Διαβάζουμε λοιπόν οτι για να ηλεκτροδοτηθεί με πράσινη ενέργεια απο ΑΠΕ , αυτό το πολύ μικρο νησάκι των 80 κάτοικων , έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα   1 600 000 λίρες Αγγλίας.
   
        Το νέο σύστημα ''πρασινης'' ηλεκτροδότησης του Eigg , δεν είναι καθόλου νέο,  αφού  συνδυάζει χρήση  ΑΠΕ ,  με τις γνωστές  κλασικές τεχνολογίες . 
      Αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 9,9 kWp, τρία μικρά υδροηλεκτρικά (συνολικά 112 kW) και ένα αιολικό πάρκο 24 kW . 
Αυτά όλα  υποστηρίζονται από σύστημα εφεδρειών ( stand-by) , γεννήτρια ντίζελ και συστοιχία μπαταριών για να εξασφαλιστεί η συνεχής διαθεσιμότητα  ενέργειας.

                        
                                                         Συστοιχία τεράστιων μπαταριών στο Eigg !!!

        Η νέα εταιρεία '' Eigg Electric''  απαιτεί από τους κατοίκους ένα πεπερασμένο ποσό ενέργειας σε οποιανδήποτε χρονική στιγμή  για να μην καταρρεύσει το σύστημα . 
     Έτσι οι 80 κάτοικοι του  Eigg  έχουν αναγκαστικά συμφωνήσει , από την αρχή,  για  χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι  5 kW για τα νοικοκυριά, και 10 kW για τις επιχειρήσεις. 
  Μεγέθη αστεία για ένα εξαιρετικά βόρειο και  παγωμένο τόπο όπως το νησί   Eigg.
Ούτε  πλυντήριο,  ούτε  ηλεκτρ. κουζίνα, ούτε καν ένα σεσουάρ για τα μαλλιά  !!! 

 Έφεραν στο μικρο Eigg την καθολική  ενεργειακή φτώχεια   ( 95% ) και την ονομάζουν πράσινη επάρκεια . 
Σχεδόν μηδένισαν τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων του νησιού  .
      Όταν λοιπόν στο Eigg , δεν βρέχει, δεν φυσάει και έχει συννεφιά , μια φωτεινή ένδειξη στα σπίτια ,  προειδοποιεί τους κατοίκους να καταναλώνουν ελάχιστα, διαφορετικά  αναλαμβάνει η ντιζελογεννητρια . 
     Βέβαια για να γίνει το νησί '''πράσινο'' τα έργα και οι δαπάνες συνεχίζονται , με  αγορά και τοποθέτηση , ηλιακών συλλεκτών νερού ( ηλιακ. θερμοσίφωνες ) , αγορά και χρήση εναλλακτικών καυσίμων , αγορά και τοποθέτηση βαριάς μόνωσης σε όλα τα κτήρια κλπ.

   Όλα αυτά έγιναν γιατί....'' κάποιοι έπρεπε να αποδείξουν κάτι'' .

Τα χρήματα που ξοδεύονται στο Eigg , για να ηλεκτροδοτηθούν τα λιγοστά του κτήρια και τους  80 κατοίκους είναι πάρα πολλά , σε σχέση με το αποτέλεσμα .
      Όμως το Eigg  μετατρέπεται σε  μια ''πράσινη σημαία'' που η πράσινη προπαγάνδα  έχει ήδη φροντίσει να ανεμίζει σε όλη την Ευρώπη για να εξασφαλίζουν την συναίνεση της κοινής γνώμης .            Αυτη η συναίνεση μεταφράζεται σε κερδη πολλών δις και για πολλούς,   απο την μεγαλη άπατη και μπιζνα των ΑΠΕ .

                           
                                       O χειμώνας θέλει πολλά.....ξύλα στο Eigg


                                
                                          
                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ