Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελληνική τραγωδία. Αναξιοπιστία των πολιτικών, όλων των κομμάτων .



               Τα τεράστια ελλείματα των ΑΠΕ επιβαρύνουν μόνον τους χρεωκοπημένους Έλληνες πολίτες ,     κε Χουντή ?
  


  EREF                                 
                                                    http://www.eref-europe.org/   

με πρόεδρο τον κο   Σάββα Σεϊμανίδη  ,  
 Γ.Γ. του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) είναι μια από τις  Ευρωπαϊκές ομάδες συμφερόντων (λόμπι)  που εκπροσωπεί παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας,  από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτός από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Από την Ελλάδα στην EREF  συμμετέχουν  οι παρακάτω εταιρείες:

COPELOUZOS GROUP, through ELICA GROUP  ,   TERNA ENERGY SA   ,  ROKAS RENEWABLES S.A
George Anemodouras,    WIND PARKS OF GREECE SA,      WRE HELLAS S.A.   ,   Dinos Benroubi, PROTERGIA S.A.   ,    Vassilis Spiliotopoulos,     GAMESA GROUP   ,    IWECO CHONOS CRETE S.A.,
ENTEKA WIND PARKS SA  ,      Helapco - Network Consulting Group    (Σύνδεσμος Εταιρειών φωτοβολταικών)

       Ο κος Σεϊμανίδης  , δηλώνει και καλά κάνει,  αφού σαν πρόεδρος της EREF, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της συντεχνίας -λόμπι των ΑΠΕτζηδων της Ευρώπης , οτι για αυτούς αποτελεί 
 '' Άμεση προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη των...... ΑΠΕ ''    !!!     ΕΔΩ

      Ετσι η    EREF   στρέφεται  μόνο κατά του κεφαλαίου 3.3.2. του new deal , δηλαδή των αναθεωρημένων κατευθυντήριων για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομές του περιβάλλοντος- ενέργειας, που αφορούν στον νέο σχεδιασμό των καθεστώτων ενίσχυσης για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, υπό τον τίτλο
 «Ενισχύσεις λειτουργίας που χορηγούνται για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

        Με άπλα λόγια η EREF αντιδρά στην νέα  αναδρομική μείωση των επιδοτήσεων που υιοθέτησε η Επιτροπή της ΕΕ , προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια ελλείμματα που έχουν δημιουργήσει οι επιδοτήσεις των  ΑΠΕ σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης.

  Απροσδόκητο σύμμαχο στον ''αγώνα'' της η EREF , εχει βρεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  κο Χουντή .
        Ως προς τα καθεστώτα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  είχε υποβάλλει τρείς ερώτήσεις ο Κος Χουντής του Σύριζα, με θέμα το New Deal, όπου φαίνεται καθαρά ότι πάντα τασσόταν υπέρ της διατήρησης των υψηλών εγγυημένων τιμών  (επιδοτήσεων -ταρίφες) στους γνωστούς κρατικοδίαιτους παραγωγούς ΑΠΕ.
    Διαβάστε λοιπόν την τελευταία κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Επιτροπή της ΕΕ, του κου Χουντή .
Τα συμπεράσματα δικά σας .
                                                                           

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
1 Απριλίου 2014
E-004041-14
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού


Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
          Σε παλαιότερη ερώτησή μου (Ε-005660/2011) η Επιτροπή απάντησε ότι η ίδια «έχει επανειλημμένως και δημοσίως αντιταχθεί στις αναδρομικές αλλαγές των καθεστώτων στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις οποίες είναι αντίθετος ο κλάδος και οι οποίες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».  
Την δήλωση αυτή επανέλαβε απαντώντας και σε επόμενη ερώτησή μου (Ε008987/2012).
     Σε αντίθεση όμως με αυτή την θέση, στην Ελλάδα έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, μειώσεις στις λεγόμενες εγγυημένες τιμές και έχει επιβληθεί αναδρομική «έκτακτη εισφορά» στον τζίρο των παραγωγών.
 Πρόσφατα, ψηφίστηκαν νέες μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 33% και 12%, με το σκεπτικό μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Με δεδομένα τα ανωτέρω και ότι
1. το Πορτογαλικό μνημόνιο επέβαλε την επαναδιαπραγμάτευση των εγγυημένων τιμών με σκοπό να μειωθούν οι εγγυημένες τιμές αναδρομικά, και ότι
2. αντίστοιχη πολιτική μείωσης των εγγυημένων τιμών που ακολουθήθηκε από την Ισπανία είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να έχει δεχτεί, από το 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2013, 7 αγωγές από 22 μεγάλες εταιρίες που είχαν επενδύσει στον κλάδο, διεκδικώντας εκατομμύρια ευρώ από το ισπανικό κράτος λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την εκ των υστέρων αλλαγή των τιμών.
 Οι αγωγές αυτές έχουν κατατεθεί σε διεθνή διαιτητικά όργανα, αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ερωτάται η Επιτροπή:
      Για ποιους λόγους πιστεύει η Επιτροπή ότι αυξάνεται το χρέος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ της Ελλάδας;
      Ποια είναι αυτή την στιγμή η θέση της Επιτροπής ως προς τις αναδρομικές αλλαγές των καθεστώτων στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και ειδικά ως προς τους μικρούς παραγωγούς; 
      Συνάδει η πολιτική που ακολουθείται με τις προτάσεις που γίνονται από την Επιτροπή στην 3η αναθεώρηση για το Δεύτερο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας;
                                                                    
10 Ιουνίου 2014
 
  Απάντηση του κ. Oettinger ( Επιτρόπου ενέργειας της ΕΕ ) εξ ονόματος της Επιτροπής
       Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την αντίθεσή της με τις αναδρομικές αλλαγές σε καθεστώτα στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρόλο που αναγνωρίζει ότι πολλά κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, πρέπει να μειώσουν τη στήριξη που παρέχουν για τις ανανεώσιμες πηγές παράλληλα με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ), εξαιτίας της καταβολής εγγυημένων τιμών αγοράς στους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, υπερβαίνουσες κατά πολύ τις χρηματοοικονομικές εισροές, ο ελληνικός λογαριασμός ΑΠΕ παρουσιάζει διαρθρωτικό έλλειμμα και αυξανόμενο χρέος.
 Έχει, επομένως, καταστεί σαφές στις ελληνικές αρχές ότι οι αποζημιώσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έπρεπε να επανέλθουν σε αποδοτικό από άποψη δαπανών επίπεδο για τη σταθεροποίηση του συστήματος, μέσω μέτρων που διατηρούν παράλληλα ένα συνολικά θετικό επενδυτικό κλίμα. Η Επιτροπή έχει ενημερώσει τις αρχές ότι ενδεχόμενη προσαρμογή πρέπει να γίνει χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα των υφισταμένων σχεδίων και ταυτόχρονα χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές.
         Επίσης, η Επιτροπή στηρίζει, μέσω τεχνικής βοήθειας, την Ελληνική Κυβέρνηση στις προσπάθειές της για τη μεταρρύθμιση του κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αρμόδια να επιλέξει τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για την επίτευξη των προαναφερθέντων πιεστικών στόχων, καθώς και να αποφασίσει για τον επιμερισμό των προσπαθειών μεταξύ των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μεταξύ αυτών και των καταναλωτών. 

       Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα μέτρα, η μείωση του σταθερού τιμολογίου τροφοδότησης εξακολουθεί να εγγυάται, κατά μέσο όρο, έναν εσωτερικό συντελεστή απόδοσης της τάξης του 12-17 % !!!!    για τα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ