Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ..........ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

                              ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

                        
            
Τα Γαυριονήσια και στο βάθος το Γαύριο και οι παραλίες του, Άγιος Πέτρος ,Ψιλλή Άμμος και Κυπρί. 
ΦΩΤΟ: Ποργιάζης Βασίλης
      

  Ήταν μια βραδιά του Φλεβάρη  καλή για ψάρεμα στα  νερά της Άνδρου .
 Η παρέα του Έλληνα ιδιοκτήτη του σκάφους ( επιχειρηματία απο την Ν.Μάκρη Αττικής )  και των δυο Αιγύπτιων ψαράδων φίλων του ,  ξεκίνησε από τις ακτές της ΒΑ Αττικής , με το καινούργιο  10μετρο  ιδιωτικό ταχύπλοο και πλήρως εξοπλισμένο,  ψαράδικο  ‘’bora ’’ για παραγάδια .

      

        Όμως από λάθος χειρισμούς και απροσεξία του καπετάνιου το σκάφος  έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στη νησίδα Πλάκα των Γαυριόνησων *** όπου και προσάραξε .
Από την πρόσκρουση στα βράχια  τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά ο ιδιοκτήτης , ενώ  οι άλλοι δυο επιβαίνοντες  δεν έπαθαν τίποτα σοβαρό.
      Ζήτησαν  βοήθεια από το   Λιμεναρχείο Γαυρίου ,το σκάφος του οποίου  πήγε στην βραχονησίδα  Πλάκα .

 Όμως πρώτος από όλους , δίπλα στους ναυαγούς βρέθηκε και πάλι ένας εξαίρετος θαλασσινός συμπολίτης μας ο Δημήτρης ο Πέτσας  με ένα μικρό ταχύπλοο .
Πάντα πρώτος ο Δημήτρης δεν δίστασε ,αν και η ώρα ήταν 2,30 το βράδυ ,να ρίξει το ταχύπλοο του στη θάλασσα ,να ξεκινήσει μόνος  από το Κυπρί  για  να εντοπίσει στα νησιά , μέσα στο σκοτάδι τους τρεις ναυαγούς , να τους δώσει κουράγιο και να βοηθήσει  τους λιμενικούς  να βάλουν τον τραυματία στο σκάφος του λιμενικού , που έφτασε  και μετέφερε τον τραυματία και τους  άλλους δυο στο λιμάνι του Γαυρίου για πρώτες βοήθειες.

     Το σκάφος ‘’bora’’έμεινε σκαλωμένο στα βράχια , αλλά όταν έφτασε την άλλη μέρα το βράδυ στην Άνδρο , το ειδικό συνεργείο με δύτες και άλλους τεχνικούς ,ο  νοτιάς είχε ‘’φρεσκάρει’’ πολύ και ήταν αδύνατον να γίνει ρυμούλκηση του σκάφους στο λιμάνι του Γαυρίου.
     Ο νοτιάς κράτησε δυο μέρες  δυνατός   και  το σκάφος παρασύρθηκε από τα κύματα και βούλιαξε. 
Μάταια το αναζητούσαν επι δυο μέρες οι δύτες του συνεργείου  στο βυθό  των νησιών. 
Το σκάφος είχε εξαφανιστεί και οι δύτες σταμάτησαν τις έρευνες.

      Το επόμενο βράδυ ,ο νοτιάς είχε καλμάρει και δυο φίλοι κάτοικοι Γαυρίου,  ο     Στέφανος Μπουρατζής  και ο  Κώστας Σίμος  ,    ξεκίνησαν  με το   σκάφος ‘’ Αννούλα ‘’του πρώτου ,  για βραδινό ψάρεμα καλαμαριών στα Γαυριονήσια .
Ξαφνικά μέσα στο σκοτάδι οι έμπειροι ψαράδες παρατήρησαν ότι  κατι περίεργο γυάλιζε στον βυθό της θάλασσας .Αμέσως άναψαν ένα δυνατό φακό και διαπίστωσαν οτι  ένα μεγάλο σκάφος ,ήταν βουλιαγμένο στο σημείο .
Κατάλαβαν.
 

       Ο καπτα-Στέφανος , αμέσως αποθήκευσε το σημείο,  στο GPS του    ‘’Αννούλα ‘’ και ξεκίνησε πίσω  για το λιμάνι. Έπρεπε να ειδοποιηθούν οι δύτες του συνεργείου πριν φύγουν από την Άνδρο άπραγοι.
Πράγματι ανακοίνωσαν στους έκπληκτους δύτες ότι είχαν εντοπίσει το σημείο όπου ήταν βυθισμένο το ‘’bora’’.
Σημειώστε ότι αυτό ειχε παρασυρθεί από τα κύματα του νοτιά στα νερα της άλλης  νησίδας των νησιών , την Πρασουδα . 
Απόσταση  ¾ του μιλίου περίπου .
Τελικά χάρις την παρατηρητικότητα των δυο φίλων-ψαράδων , το ‘’bora’’   αφού ανελκύστηκε, μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Γαυριου και από εκεί με ειδικό τρέιλερ στην Ραφήνα ,για να επισκευαστεί.
Ανακρίσεις γίνονται απο το λιμεναρχείο Γαυρίου Άνδρου.*** Τα Γαυριονήσια είναι νησιωτικό σύμπλεγμα από 7 νησάκια κοντά στο λιμάνι του Γαυριου της Ανδρου . Πρόκειται για …το Μεγάλο,την Πλάκα,τον Τουρλιτη, το Λαγονήσι η Γάιδαρος ,το Πρασσο η Πρασουδα,τον Μακεδόνα και τον Καπιτιτα η Ακαματη.