Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση . Σχέδια αγροτικής ανάπτυξης Άνδρου κλπ . Διαβούλευση.


                                                                              


      Ο  ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ  μέσω του   http://diavgeia.andros.gr/?p=981 προώθησε  την 6-3-2014  για  Διαβούλευση: τα προγράμματα  της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου  
  ‘’ Αγροτική Ανάπτυξη 2014-20   &   Διαχείριση της Θάλασσας και Ανάπτυξη της Αλιείας  ‘’ 
         Μας ενημερώνουν με καθυστέρηση ενός μήνα , ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση επί δύο πολύ σημαντικών θεμάτων που αφορούν και την Άνδρο. Στην παραπάνω ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα προγράμματα αυτά, που εκπονούνται από την Περιφέρεια  Ν. Αιγαίου στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α 2014-20, θα καθορίσουν το μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρειά μας για την περίοδο 2014-20. Επίσης, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο εκχώρησης των αναλογούντων πόρων για την υλοποίησή τους, από το συνολικό εθνικό πρόγραμμα.  Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τα μελετήσουν και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και, κυρίως, τις προτάσεις τους.

Δείτε τα αρχεία:

                                        

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 

3.  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014- 2020  ΑΝΔΡΟΥ
     ''Στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΠΑ ,αναφέρονται  διάφορα στατιστικά και άλλα στοιχεία για την Άνδρο , πολλά από τα οποία είναι ανακριβή η ξεπερασμένα. Πολλές πληροφορίες είναι άχρηστες και δεν επηρεάζουν την αγροτική ανάπτυξη ,άλλες είναι copy-paste από την μελέτη της ΜΚΟ ‘’ΔΑΦΝΗ’’  για το Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου . Την χρησιμότητα του σχεδίου  θα την κρίνετε εσείς. Επίσης το μεγάλο πρόβλημα του νησιού που είναι τα σκουπίδια  ,και πάλι δεν αναφέρεται πουθενά στο σχέδιο αυτό .
Όταν όμως , χρησιμοποιούνται  ανακριβή στοιχεία , ο   αγροτικός αναπτυξιακός   σχεδιασμός της Άνδρου θα γίνει και πάλι  λάθος . Θα αφήσουμε σε εσάς τον εντοπισμό  τυχόν  άλλων  λαθών  και  εμείς θα αναφερθούμε μόνον στην παράγραφο     ‘’2.7.2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ‘’ όπου οι αναφορές είναι εξοργιστικά  ψευδείς  και προκαλούν ερωτηματικά.
Τα σχόλια μας είναι με κόκκινο χρώμα.''
                                                                                                            SAGINI    2.7.2.ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Άνδρος παρουσιάζει τα κοινά προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, όπως:
     Μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.   Η Άνδρος σήμερα έχει σχεδόν μηδενική εξάρτηση από το πετρέλαιο !!!
   Μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ και σημαντικά περιθώρια ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό μοιάζει με ανακοίνωση της ΜΚΟ ‘’ΔΑΦΝΗ’’ ,άλλα νομίζουμε ότι αυτό δεν αφορά την …αγροτική ανάπτυξη.!!!
   Υψηλό κόστος ενέργειας. Το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές στην Άνδρο ,είναι το ίδιο με το κόστος στην ηπειρωτική χώρα !!!
   Αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς που εγείρονται από την ανάγκη ανάδειξης του νησιωτικού τοπίου και φυσικά από τον τουρισμό.  Εδω φυσικά συμφωνούμε απόλυτα .Οι ΑΠΕ καταστρέφουν το μοναδικό περιβάλλον της Άνδρου !!!
   Μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις ζήτησης ηλεκτρικού φορτίου. Οι διακυμάνσεις ζήτησης στην Άνδρο , δεν προκαλούν  προβλήματα στο δίκτυο !!!.  
     Προβλήματα επάρκειας παροχής ηλεκτρικής ισχύος (έλλειψη εφεδρειών- διακοπές ηλεκτρισμού- παλαιό δίκτυο παραγωγής).  Κανένα πρόβλημα επάρκειας ισχύος δεν υπάρχει στην Άνδρο  .Αντιθέτως η Άνδρος διαθέτει αυτόνομη παραγωγή ισχύος εφεδρείας που εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια.!!!
Οι ανάγκες του νησιού σε ενέργεια, καλύπτονται με κατανάλωση πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και μέσω της παραγόμενης από τις ανεμογεννήτριες του νησιού, αιολικής ενέργειας. Είναι απολύτως ψευδές ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Άνδρου καλύπτονται από πετρέλαιο .Η  παραγόμενη ισχύς από το 20%  του 1,5
MW  ( ονομαστικής ισχύος ) 7  ανεμογεννητριών του αιολικού στο Καλυβαρι  είναι μηδαμινή και αστεία για τις ετήσιες ανάγκες του νησιού μας.!!!
 Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης χρησιμοποιούνται κυρίως καλοριφέρ, τα οποία καταναλώνουν πετρέλαιο. Επίσης χρησιμοποιούνται ηλιακοί συσσωρευτές για την παραγωγή ζεστού νερού, συστήματα ηλεκτρικής θέρμανσης, όπως κλιματιστικά και λιγότερο τζάκια.
Έχει πραγματοποιηθεί σύνδεση του νησιού με το εθνικό δίκτυο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, που ενώνει το νησί με το Αλιβέρι Εύβοιας. Μέσω της Άνδρου η διασύνδεση συνεχίζεται μέχρι την Τήνο. Στο Λιμάνι της Χώρας της Άνδρου είναι εγκατεστημένη μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, πετρελαιοκίνητη, με προγραμματισμένη ισχύ 15 MW. Η μονάδα αυτή λειτουργεί σε περίπτωση βλάβης ή υπερφόρτωσης του δικτύου, καθώς και για προγραμματισμένες συντηρήσεις. Στη Σταυροπέδα λειτουργεί υποσταθμός της ΔΕΗ, όπου γίνεται ο μετασχηματισμός του ρεύματος από 150 KV σε 20 KV.
15
Παράλληλα συνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο είναι και το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στη θέση Καλιβάρι, στο βορειότερο άκρο του νησιού. Λειτουργεί από το 1992 με χρόνο ζωής τα 15 έτη. Το αιολικό πάρκο συγκροτούν 7 ανεμογεννήτριες με ισχύ 225 KW η καθεμία, άρα συνολικής ισχύος 1,575 KW. Όσον αφορά στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, είναι τύπου Vestas V-27, έχουν ύψος 36-38 μέτρα, διαθέτουν 3 πτερύγια μήκους 13 μέτρων το καθένα και διάμετρο 26 μέτρα (Στρατής 2010). Είναι διατεταγμένες γραμμικά με ενδιάμεση απόσταση 100 μέτρων και καλύπτουν συνολικά επιφάνεια 30 εκταρίων. Η παραγωγή του αιολικού πάρκου για το 2000, ήταν 4,504 MW και αντιστοιχούσε στο 12% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας του αυτόνομου πετρελαϊκού θερμοηλεκτρικού σταθμού, όταν βρισκόταν σε λειτουργία. Σήμερα, συνεισφέρει στο τοπικό δίκτυο περίπου 4,740 MW ετησίως (Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. και Σύνδεσμος Δήμων Άνδρου, 2003). Τα πλεονεκτήματα της ενέργειας αυτής είναι η λειτουργία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, καθώς και το ότι δουλεύουν σε χαμηλή τάση. Το παραγόμενο ρεύμα είναι 380 Volt, ενώ 20.000 Volt είναι η μέση τάση των δικτύων στις γραμμές διανομής. Δεν κατανοούμε για πιο λόγο  αναφέρονται τόσες τεχνικές λεπτομέρειες  για τις ανεμογεννήτριες ,σε ένα σχέδιο που αφορά την αγροτική ανάπτυξη . Κάποιοι τις προωθούν και κάνουν ανοιχτή προπαγάνδα . .Γνωρίζουμε και το έχουμε γράψει πολλές φορές ότι τα οικονομικά συμφέροντα από τις ΑΠΕ είναι μεγάλα ,ειδικά  για την Γερμανία του Φουχτελ που τις κατασκευάζει και τις εξάγει . Μάλλον τα πεινασμένα ανδρείκελα αυξάνονται!!!.Οι Α/Γ απλά δεν ηλεκτροδοτούν τα δίκτυα!!!.
Κατανάλωση
Κατά τις πρωινές ώρες η κατανάλωση είναι 8 MW, ενώ το βράδυ ανέρχεται σε 15 MW. Η αιχμή της ζήτησης εντοπίζεται την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως το μήνα Αύγουστο, οπότε και μπορεί να φτάσει τα επίπεδα των 20 MW.Αιχμή παρουσιάζεται και τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, λόγω των αυξημένων αναγκών σε θέρμανση, καθώς και σε άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις. Η λειτουργία του σταθμού της Χώρας είναι τα τελευταία χρόνια πολύ περιορισμένη. Ωστόσο όταν λειτουργεί δε μπορεί να αποφευχθεί ούτε η αέρια, ούτε η ηχητική ρύπανση. Επιπλέον οι δεξαμενές μεγάλου μεγέθους της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής προκαλούν υποβάθμιση του γραφικού τοπίου του λιμανιού της Χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες στο Καλιβάρι, παρόλο που δεν είναι εξαιρετικά μεγάλες, ωστόσο έχουν κατηγορηθεί ότι δε συνάδουν με το νησιώτικο τοπίο.
                                            

                                               
  

   http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=4560

         ''Με το δεύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη  της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας  επιχειρείται η ίδρυση μιας νέας μονάδας  ιχθυοκαλλιέργειας στην Άνδρο ,αφού αναφέρουν  το γελοίο επιχείρημα , ότι η υπάρχουσα μονάδα του Καβο Ντορο , δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού μας . Σημειώνουμε ότι η τοπική αγορά,   καταναλώνει σχεδόν μηδενικές ποσότητες  ψαριών από ιχθυοτροφεία.''     
Οι όποιες προτάσεις σας , παρακαλούμε να αποστέλλονται  , στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο gd.agrot-kti@pnai.gov.gr , της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαιου.                                                                                                                                          SAGINI