Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Είναι λίγο αγράμματος; Ή λίγο ...συμβιβασμένος;

          

              Χατζημπίροι  υπάρχουν πολλοί . Προπαγανδίζουν ΑΠΕ.   Κάνουν και δηλώσεις παντού και φυσικά   στον ΣΚΑΙ  tv  .        Εσείς τους πιστεύετε  ?          Δείτε  εδω... μαζί με  τις δηλώσεις του Δημάρχου Ανδρου και την ΜΚΟ ''ΔΑΦΝΗ'' , στον  πράσινο ΣΚΑΙ ΤV τον Απρίλιο του 2013.... 
 http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=239061


       Οι παπαγάλοι , ιδίως οι πράσινοι , πρέπει να  βρίσκονται υπό έλεγχο . . . Πάντοτε  με αλυσίδα στο πόδι.  Διαβάστε ένα εξαιρετικό άρθρο .   

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9426.html


Για αυτή την ανάρτηση φταίει ο spiral architect...  Μεταξύ Μπίστη και Χατζημπίρου, spiral architect, προτιμώ τον Μπίστη! Φαντάσου...

Εδώ, ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος μας λέει τις φαντασιώσεις του

     Καιρό είχαν να δω ένα κείμενο τόσο χυδαία παραπλανητικό, αλλά δεν προέρχεται από κάποια Μ.Κ.Ο. ή έστω από διαφημιστικό φυλλάδιο της ΕΛΕΤΑΕΝ ή κάποιας πολιτικής παράταξης του Ευρωκοινοβουλίου... Προέρχεται από Καθηγητή του Ε.Μ.Π.   Δεν ανέχομαι από Καθηγητές του Ε.Μ.Π. να προωθούν ψέματα.  Το να δηλώνει ο κύριος Καθηγήτης Χατζημπίρος "οικολόγος" ή έστω "Οικολόγος-Πράσινος", δεν του δίνει το δικαίωμα να είναι άσχετος, ή εκτός τόπου και χρόνου, ή ωμός αρλουμπολόγος, είτε έχει ιδέα γιατί μιλάει, είτε δεν έχει.

Να τα δούμε ένα-ένα:


"...Όλοι ξέρουν ότι άνεμος και ήλιος αφθονούν στον τόπο μας. Πόσοι όμως συνειδητοποιούν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι λιγότερο ακριβές απ’ όσο παρουσιάζεται; Η σωστή σύγκριση με τους υδρογονάνθρακες απαιτεί να συνυπολογίσουμε το συνολικό περιβαλλοντικό κόστος και τον γεωπολιτικό κίνδυνο..."    Ο ήλιος και ο άνεμος αφθονούν.
 Ο ήλιος είναι μεταβλητός και ο άνεμος μεταβλητός και τυχαίος. Το ρεύμα από από την ήλιο και τον άνεμο, αντίστοιχα μεταβλητό και τυχαίο, και (α) δεν έχει σχέση με την ζήτηση, (β) δεν αποθηκεύεται και (γ) δεν έχουμε τα νερά της Νορβηγίας ή τα λεφτά του Κροίσου για να μετατρέψουμε την χώρα σε μία απέραντη αντλησιοταμίευση.
Μετά 40 χρόνια ύπαρξης και 20 χρόνια επιδότησης (από το 1993 υπάρχει ο Νόμος EEG στην Γερμανία) ξέρουμε ότι όσα πολλά φωτοβολταϊκά κι αν βάλουμε, και όσο πολλά αιολικά, η ηλεκτροδότηση σε ετήσια βάση δεν ξεπερνάει μονοψήφια ποσοστά, η υποκατάσταση καυσίμου είναι μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, απαιτούν πρόσθετες εφεδρείες για την σταθερότητα του συστήματος (εφεδρείες με αέριο ή πετρέλαιο) και απαιτούν δυνατότητα απόρριψης του πλεονάζοντος τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος σε γείτονες που μπορεί και να μην το θέλουν ή να χρεώνουν ό,τι θέλουν για την ενόχληση στο δικό τους δίκτυο.

Γεωπολιτικό ρίσκο;  Που την έμαθε την λέξη ο "οικολόγος";
 Μα οι ΑΠΕ προϋποθέτουν φυσικό αέριο και αυτό είναι σκέτο γεωοπολιτικό ρίσκο, είτε είναι από την Αίγυπτο (το έμαθαν αυτό οι δικοί μας) είτε από το Αζερμπαϊτζάν, είτε με LNG, είτε μέσω Ουκρανίας, είτε μέσω υποθαλάσσιου Southstream. Κι αν δεν του φτάνει του "οικολόγου" το γεωπολιτικό ρίσκο, λίγο κρύο να κάνει στην Τουρκία ή την Αυστρία, δεν θα φτάνει το αέριο όπως μάθαμε στην πορτοκαλί κρίση της ΔΕΗ τον χειμώνα του 2012.
  Και τότε θα εμπεδώσει ο κάθε αγράμματος που πληρώνεται να παριστάνει τον καθηγητή, ότι οι τυχαίες και μεταβλητές ΑΠΕ είναι βασικά ...διακοσμητικές.

Λιγότερο ακριβές;  Μα και δωρεάν να ήταν οι ΑΠΕ (που μόνο δωρεάν δεν είναι, από στοιχεία της Eurostat, ακόμα και η Κύπρος που ηλεκτροδοτείται από πετρέλαιο (πιο ακριβή ηλεκτροδότηση δεν υπάρχει) έχει φθηνότερο ρεύμα από την Γερμανία και την Δανία.
 Που σημειωτέον ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο, και η Γερμανία και από πυρηνικά, δηλαδή έχουν φθηνό ρεύμα, που όμως λόγω των πολλών ΑΠΕ γίνεται πανάκριβο, και ακριβότερο και από αυτό της Κύπρου!  Δεν τα μαθαίνουν αυτά στο Ε.Μ.Π. του Χατζημπίρου όμως...  ΟΙ ΑΠΕ δεν ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή είναι ...ακριβές. Το ακριβαίνουν επειδή πληρώνονται χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν καύσιμα.
 Και ακόμα εάν συνυπάρχουν με αέριο (αυτό με το πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο), λόγω επιβολής διαλείπουσας λειτουργίας στις μονάδες αερίου, αναγκάζουν πρόσθετες επιδοτήσεις στις μονάδες αερίου είτε λέγονται ΜΑΜΚ είτε λέγονται Α.Δ.Ι. ή ότι τις βαφτίσουμε τώρα.   Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ δεν είναι ηλεκτροδότηση, κι αν ο κ. Χατζημπίρος δεν το καταλαβαίνει έχει δύο επιλογές: Να δει την μελέτη της Ε.On του 2005 (που είχε προβλέψει το φιάσκο), ή να στείλει τα παιδιά του σε οδοντιατρείο ή νοσοκομείο που να ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ.


"...Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με οδηγό τη Γερμανία, πιθανότατα θα επιλέξει μακροπρόθεσμα την συνολικά φθηνότερη και ασφαλέστερη ενεργειακή λύση..."

     Είναι γλείφτες και Γερμανοτσολιάδες οι Οικολόγοι Καθηγητές του Ε.Μ.Π.;   Μάλλον.
Και αδιάβαστοι. Το ξαναλέω:  Η Γερμανία και η Δανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα και εξάγουν ΑΠΕ.  Εμείς εισάγουμε ΑΠΕ.
 Αυτοί κατασκευάζουν και εξάγουν ΑΠΕ. Εμείς τις αγοράζουμε με δάνεια. Και δεν είναι "ισχύς" οι ΑΠΕ που αγοράζουμε.
 Ξέρουν οι Οικολόγοι του Ε.Μ.Π. τι είναι "ισχύς";  Ή γιατί η ισχύς από ΑΠΕ είναι μαϊμού;
  Η διαθεσιμότητα του 20-25% είναι υπερβολική εκτίμηση της ισχύος.
Ο ΑΔΜΗΕ την υπολογίζει στο 10% της ονομαστικής, και εικάζω  ότι είναι το 10% της ευγενείας...      
Να στο πω λιανά κύριε Χατζημπίρο μου;
      2.000 αιολικά μεγαβάτ, αρχικού κόστους περί τα 2-3 δις ευρώ για λόγους επάρκειας ισχύος είναι - δεν είναι 200  συμβατικά MW (αυτά τα ταπεινά με τον λιγνίτη ή τον λιθάνθρακα).
 Συν τις υποδομές, και τα αέρια, και τα ΑΔΙ, και τις αντλησιοταμιεύσεις του 60-70% αποδοτικότητας.  Με χρεώσεις και ΕΤΜΕΑΡ που δεν αντέχει η βιομηχανία, άρα στον μικρό... Λεφτά υπάρχουν για τον Χατζημπίρο... Τα λεφτά που πληρώνεται για να έχει "οικολογικές" απόψεις..."...Στόχος, που κρίνεται οικονομικά εφικτός, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 80–95 % μέχρι το 2050..." 
 Οικονομικά εφικτός;  Που το είδες αυτό κύριε Χαζτημπίρο μου;  Το 80- 95% ξέρω από που ξεκίνησε, αλλά κάθισαν μερικοί να υπολογίσουν το κόστος και μπερδεύτηκαν με τα μηδενικά... Τρισεκατομμύρια ήταν ή 10^16; 
Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οικονομικά εφικτό. Μπορεί η εκφωνήτρια τηλεόρασης που έγινε Επίτροπος Κλιματικής Δράσης να μιλάει για στόχους για το 2050, αλλά το "οικονομικά εφικτό" μόνο ο κύριος Χατζημπίρος το πιστεύει, κι αν το έχει δει σε καμία Πράσινη ιστοσελίδα να μας πει να γελάσουμε.
 Ή πες μου βρε κύριε καθηγητά με τι επιτόκιο υπολογίζεις το "οικονομικά εφικτό" για κάτι που πάει στα 2050... Να γελάσει ο τραπεζοϋπάλληλος στην γωνία...


"...Σίγουρος τρόπος είναι η αντικατάσταση των καυσίμων από ντόπιες ενεργειακές πηγές με εξασφαλισμένη παροχή και σταθερή τιμή, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η παλίρροια, τα κύματα κ.λπ. Προπάντων τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα, που είναι σήμερα η πιο ώριμη τεχνολογία, προσφέρουν μεγάλη ισχύ..."   Εδώ γελάμε. 
 Όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέρια, βιομάζες, υδροηλεκτρικά, κλπ πράσινα της Γερμανίας δεν εξοικονόμησαν ούτε ένα γραμμάριο CO2.
 Και ίσως ο οικολόγος καθηγήτης να ξέρει αρκετή χημεία ώστε να γνωρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι δεν εξοικονόμησαν "C", δηλαδή καύσιμα.
Και μπορεί οι Γερμανοί να εξακολουθούν να βάζουν, αλλά τα κατασκευάζουν για να τα εξάγουν. Για αυτό βάζουν. Ώριμη τεχνολογία;  Ναι. 40 χρόνια. Από το 1970. Και ποτέ και πουθενά κανένας αριθμός πολλών, διάσπαρτων διασυνδεμένων αιολικών "πάρκων" δεν υποκατέστησε ούτε μία συμβατική μονάδα.
Και όσο πιο πολλά μπαίνουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροδότησης μπορούν να υποκαταστήσουν. Ναι, το έχει πει η Ε.On από το 2005, άντε διάβασέ το. Και η εμπειρία με την σταθερή τιμή , είναι ότι το κόστος στην Γερμανία αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία 10 χρόνια.
 Ξέρεις Χατζημπίρο μου τι σημαίνει εκθετικό κόστος;  Και με σταθερή τιμή;  Εκθετική μαύρη τρύπα, σαν το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ επί Πασόκ.

"...Η αντίληψη ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν, για τεχνικούς λόγους, να συμμετέχουν με υψηλό μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού είναι πλέον παρωχημένη..."

         Όταν όλος ο πλανήτης ηλεκροτοδοτείται από κάρβουνο, πυρηνικά, αέριο και υδροηλεκτρικά, με τις ΑΠΕ τόσο ασήμαντες που δεν ...φαίνονται, μόνο ακούρευτος οικολόγος του Ε.Μ.Π., βλέπει την λύση στην ολοκλήρωση της αγοράς.
  Όπως την βλέπουν στην Αυστρία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία που είναι μάλλον ...ολοκληρωμένες με την Γερμανία.  Βασικά αυτό που βλέπει ο θλιβερός "καθηγητής" είναι ότι θα έχουμε ΑΠΕ και δεν θα έχουμε ρεύμα εκτός εάν εισάγουμε ανθρακικό ή πυρηνικό ρεύμα από κάπου αλλού.

"...υδρογόνο..."

     Όταν Χατζημπίρο μου έρθει η οικονομία υδρογόνου, μάλλον δεν θα ζεις για να δεις πως θα είναι.   Ούτε καν ξέρεις τι υλικά θα απαιτούνται ή εάν θα υπάρχουν... Η οικονομία υδρογόνου προϋποθέτει απρόσκοπτο και φθηνό ρεύμα, όπως πχ από τήξη...
 Όταν και εάν και τότε σίγουρα δεν θα υπάρχουν ΑΠΕ και τέτοια."...Σημαντικό παράπλευρο κέρδος από τις ΑΠΕ είναι η δραστική ενίσχυση της καινοτομίας και μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής τεχνολογίας που θα εκμεταλλευθεί τις διεθνείς αγορές..."        Ο Χατζημπίρος με αυτή του την πρόταση δείχνει τι είναι και για ποιον δουλεύει, και δεν είναι ούτε για το Ε.Μ.Π. (όπου εγώ τον πληρώνω αν δεν κάνω λάθος) ούτε για τους φοιτητές που παριστάνει ότι διδάσκει αλλά βασικά κοροϊδεύει, αν τους λέει τέτοιες αρλούμπες.
    Οι "ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές τεχνολογίες" είναι όλες  made in Germany, και υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται.
 ΑΠΕ χωρίς επιδότηση και υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα, σε βάρος του δικτύου απόληψη, δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν.  Πουλάκι μου, θα μάθεις ότι θα φορολογήσουν ιδιοπαραγωγούς με φ/β και αιολικά για την ζημιά που κάνουν στο δίκτυο... Θα έρθει και εδώ...

          "...Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την Φουκουσίμα, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει τα 17 πυρηνικά της εργοστάσια πριν το 2022..."

       Και με τι τα αντικατέστησε, όσα έκλεισε, Οικολόγε μου;  Μα με αύξηση λιγνίτη και με εισαγόμενο λιθάνθρακα φθηνό και ωραίο από τις ΗΠΑ. Με σύγχρονες, αποτελεσματικές μονάδες, και σύγχρονη (τεχνολογία '60) αντιρυπαντική τεχνολογία.
 Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο (και πυρηνικά και όλο και λιγότερο αέριο) και εσύ τι προωθείς;  Απάτες!"...κυρίως με μεγάλα αιολικά και δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας με υδροηλεκτρικά έργα αντλησιοταμίευσης, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την τοπολογία του εδάφους..." 
        Η αντλησιοταμίευση στην Γερμανία κρίθηκε ακριβή και ασύμφορη. Αλλά στην Ελλάδα των Χατζημπίρων είναι το μέλλον. Οι Χατζημπίροι θα σας φτιάξουν και νερά εάν δεν έχετε νερά, και τα χωματουργικά μεγάλης κλίμακας είναι οικολογικά και εθνικά συμφέροντα. Τον κύριο αυτόν τον πληρώνω εγώ. Είναι Δημόσιος Υπάλληλος.... Και ...Καθηγητής.

Για σένα "κύριε Καθηγητή" έχω ένα τεστ:  Με πόσα διασυνδεμένα αιολικά μεγαβάτ μπορείς να φτιάξεις μια μπίλια ρουλεμάν;  Ή εάν δεν ξέρεις τι είναι η μπίλια ρουλεμάν... Με πόσα αιολικά μπορείς να κατασκευάσεις και να εγκαταστήσεις ένα αιολικό;   Ή ένα μέτρο μονωμένο καλώδιο;  Καθηγητής ΕΜΠ πρέπει να μπορεί να τα απαντάει αυτά, τάκα τάκα...

Όσοι με παρακολουθείτε, ξέρετε ότι μπορώ να βάλω ένα σύνδεσμο-παραπομπή σε κάθε επίμαχη λέξη, αλλά δεν θα το κάνω... Άσε να τον βάλω να το ...ψάξει λιγάκι... Καθηγητής είναι, "ξέρει" χαχαχάαχαα!


http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9426.html