Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Όταν τα χρηματιστήρια «σώζουν» από την «κλιματική αλλαγή»…



Η     ...πράσινη απάτη      




      Η βάση όλων των πολιτικών «πράσινης ανάπτυξης» εδράζεται σε μια ασύλληπτη χρηματιστηριακή φούσκα «εμπορίας δικαιωμάτων αέριων ρύπων», ή ορθότερα αέρα κοπανιστού. 

       Τόσο επικερδούς που η Κομισιόν, παρά την αντίδραση ακόμα και των Ευρωπαίων βιομηχάνων, απαιτεί να ανακληθούν 900.000.000 δικαιώματα εκπομπής CO2 ως το 2020, προκειμένου να ανεβούν τεχνητά οι τιμές των ρύπων και να μην καταρρεύσουν τα Χρηματιστήρια Κλίματος και η κερδοφόρα μπίζνα!
Cui bono? 
Το «πράσινο λόμπυ»,  εισπράττει τις επιδοτήσεις του από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ  , η τέλος υπέρ ΑΠΕ  , που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες  καταναλωτές και… οι ενεργειακές επιχειρήσεις!
 Η RWE ( Γερμανική εταιρεία ενέργειας ) κέρδισε το 2006 από τις «συναλλαγές ρύπων» 22,6 εκ.€.
Τα μεγαλύτερα όμως κέρδη είχε ο κλάδος πετρελαιοειδών!!
ESSO, SHELL και BP κέρδισαν, μόνο το 2005, πάνω από 69 εκ.€!!!
Η ίδια BP που ξεριζώνει τα παρθένα δάση της Ινδονησίας, η ίδια SHELL που ξεκληρίζει με οπλισμένους μισθοφόρους τα χωριά της Νιγηρίας.
                                                                                                                        
 Όσο για τον Πλανήτη και την «κλιματική αλλαγή», αυτά είναι απλώς για «ιθαγενείς»…

      Η εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, σαν κρίση δημόσιου χρέους, στρέφει πολλά pension funds και ασφαλιστικές εταιρείες -που αναζητούν υποκατάσταση των σταθερών αποδόσεων που παρείχαν τα «τοξικά» πλέον κρατικά ομόλογα- στις υψηλότατες κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ΑΠΕ.
     Αλλά και πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας, τρομαγμένοι από την εξάτμιση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και παρασυρμένοι από κυβερνητικές υποσχέσεις και τραπεζικές «προσφορές», έριξαν το υστέρημά τους, φορτώθηκαν και δάνειο για να εγκαταστήσουν μικρές ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά.
 «Εγγυημένο εισόδημα», τους έλεγαν.
      Όσο κράτησαν οι «εγγυήσεις» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις, τόσο κράτησαν και για τα φωτοβολταϊκά.
Με την επιβολή Ειδικής Εισφοράς 25%-30% στο τζίρο, εξανεμίστηκε το εισόδημα κι έμειναν τα δάνεια και τα χρέη. 
                                            
                                            
Οι μικροπαραγωγοί βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Κάποιοι έφτασαν στην αυτοκτονία…  Οι περισσότεροι προσπαθούν να σώσουν… τους εαυτούς τους και ζητούν να αυξηθεί κι άλλο το ΕΤΜΕΑΡ η ( Τέλος υπέρ  ΑΠΕ ), να τους πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός.
Ξεχνούν ότι κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα 1000 νοικοκυριά… Τίποτα και κανείς δεν σώζεται έτσι.
Η «πράσινη» αρπαχτή δεν φτιάχτηκε για μικροπαραγωγούς με φωτοβολταικά  , αλλά για τη Vestas, την ENERGON ,την EdF, την ΤΕΡΝΑ, τον Ρόκα κ.λπ.
     Οι «αγορές» δεν μοιράζουν χρήμα στους πολλούς, όπως γνωρίζουν οι μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου από το 1999.
     Μαζεύουν το χρήμα και την περιουσία των πολλών και κάνουν πλουσιότερους τους λίγους. Σε άλλη διάλεκτο ονομάζεται συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται πάνελς στα χωράφια και τα λιβάδια του, ούτε ευκάλυπτους, μίσχανθους κι ηλίανθους –το νέο «πράσινο ελντοράντο» της παραγωγής βιοκαυσίμων…
 Έχει άμεση ανάγκη από γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για να τρέφεται και να ντύνεται.


         Η χώρα μας δεν χρειάζεται χιλιάδες MW άχρηστων, ενεργοβόρων και πανάκριβων ΑΠΕ.
Δεν χρειάζεται να «κουρέψει» τις κορυφογραμμές και τα δάση για να φυτέψει ανεμογεννήτριες.
Έχει ανάγκη να διατηρήσει το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της, για να χαίρεται ο λαός μας τον ηλιόλουστο τόπο του.
Έχει λιγνίτη, έχει νερά που της εξασφαλίζουν ενεργειακή ανεξαρτησία και φθηνή ενέργεια 60 χρόνια τώρα.
 Διαθέτει ηλεκτρενεργειακή υποδομή , χτισμένη από το υστέρημα του λαού της.
 Λέγεται ΔΕΗ (και ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ,  λόγο  ΕΕ κι «απελευθέρωσης»).
Χρειάζεται μόνο να μπουν όλα αυτά στην υπηρεσία των πολλών κι όχι στην κερδοφορία των λίγων.
Χρειάζεται εθνικοποίηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα, ως προϋπόθεση για φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια, χιλιάδες θέσεις εργασίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού της.
Μόνο έτσι διασφαλίζονται τα κοινωνικά αγαθά, η αξιοπρεπής διαβίωση, οι μισθοί, οι συντάξεις, το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας.


Φλώρα Παπαδέδε
Γ. Γραμματέας ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ


Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Οι δανειστές απαιτούν. Πώληση της Μικρής ΔΕΗ μέσα στον ΙΟΥΝΙΟ 2014



ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ 

  Γράψαμε πολλές φορές οτι δεν είμαστε δογματικοί στις ιδιωτικοποιήσεις ,όταν  αυτές γίνονται για το κοινό συμφέρον . Όμως η χαριστική παραχώρηση της μεγαλύτερης και πλέον στρατηγικής επιχείρησης ,κοινής ωφελείας της χώρας μας ,της ΔΕΗ , στα χέρια  ιδιωτών αποτελεί  ενα τεράστιο σφάλμα που αποδυναμώνει την εθνική μας κυριαρχία και στερεί απο τους Έλληνες την σταθερή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει η ΔΕΗ.
  Παρακαλούμε όποιον αναγνώστη μας διαφωνεί , να μας στείλει τις ενστάσεις του , επωνύμως, για να τεθούν σε συζήτηση με επιχειρήματα . Μονο έτσι πιστεύουμε οτι θα βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να καταλάβουν το πραγματικό μέγεθος  από τις επιπτώσεις της παραπάνω μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας,



                                         

Ώρα για να πιει η κυβέρνηση το "πικρό ποτήρι" της Μικρής ΔΕΗ - Νο 1 αγκάθι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα



     Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και με τον αέρα που δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ η νίκη του στις ευρωεκλογές θα βρεθεί σύντομα η κυβέρνηση, όταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες επιχειρήσει να περάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου.
Η ώρα για να πιεί η κυβέρνηση το "πικρό ποτήρι" της Μικρής ΔΕΗ πλησιάζει, το επίμαχο νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου, και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την συνοχή της και πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή αρχές Απριλίου, αλλά για ευνόητους λόγους η συζήτησή του μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές.
 Ήδη, από τον Μάρτιο, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους "ενεργειακούς" νομούς της Κοζάνης, και της Φλώρινας (Κουκουλόπουλος, Κωσταντινίδης, Παπαδόπουλος, κ.ά.) είχαν ενημερώσει τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου όταν τους παρουσίασε το νομοσχέδιο, ότι "δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή".
Το αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα "καταπιούν" τις αντιδράσεις στο βωμό της σταθερότητας και της κομματικής πειθαρχίας ή υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών θα βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση, μένει να φανεί.
Δήμοι, Περιφέρεια, Εκκλησία
Πολλοί πιστεύουν ότι θα συμβεί το πρώτο.
Ούτως ή άλλως πάντως, το crash test για την κυβέρνηση αναμένεται γερό, και συγκριτικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα των δόσεων του Ιουνίου και Ιουλίου
 (σσ: μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλων των Επικουρικών Ταμείων, κλπ.), η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ θεωρείται το μεγαλύτερο αγκάθι.
Το μέτωπο κατά της Μικρής ΔΕΗ είναι ισχυρό, και σε αρκετούς ενεργειακούς δήμους με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της μητρικής επιχείρησης που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία, κυριάρχησε στη προεκλογική ατζέντα.
Κι αν αυτό ισχύει για τους νεοκλεγέντες δημάρχους Κ. Θεοδωρίδη και Ι. Βοσκόπουλο σε Φλώρινα και Αμύνταιο αντίστοιχα (όπως και αλλού), "μαύρη σημαία" κατά της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ κρατά και ο νέος περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, που κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος έπειτα από την απόσυρση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παίρνοντας τη σκυτάλη των αντιδράσεων από τον πρώην περιφερειάρχη Γ. Δακή (ΝΔ), έχει διαμηνύσει προεκλογικά με ανακοίνωσή του ότι
"θα καλέσει και οργανώσει το σύνολο των φορέων και τους πολίτες σε θέση μάχης, απέναντι σ’ αυτή την επέλαση των ξένων συμφερόντων".

Η στάση του Καρυπίδη
Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκάτοχό του, που επικεφαλής της λεγόμενης Επιτροπής Φορέων της Δ. Μακεδονίας, απέστειλε τον Απρίλιο επιστολή στην κυβέρνηση λέγοντας ότι 
"το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν θα περάσει, θα προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια με ένταση και περιεχόμενο ισοδύναμο του προβλήματος, θα χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για την επίτευξη του στόχου μας".
Την επιστολή μάλιστα εκείνοι υπέγραφαν εκτός του κ. Δακή, και οι πέντε Μητροπολίτες της Περιφέρειας (Σερβίων και Σιατίστης, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας), όλοι οι πρώην δήμαρχοι Δ. Μακεδονίας ανεξαρτήτου πολιτικής απόχρωσης, τα τοπικά επιμελητήρια, και τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ.
Η εικόνα συλλαλητηρίων στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας με "μπροστάρηδες"… παπάδες που θα φωνάζουν να μην πωληθεί η Μικρή ΔΕΗ μπορεί σε κάποιους να ακούγεται σουρεαλιστική. Ωστόσο άνθρωποι της Β. Ελλάδος που ξέρουν από ισορροπίες και γνωρίζουν τη σημασία που παίζει η επιχείρηση στις μικρές τοπικές κοινωνίες της περιοχής, δεν το αποκλείουν καθόλου.
Το Μάρτιο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης- Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος είχε αποστείλει επιστολή στους κ.κ. Στουρνάρα και Μανιάτη, εκφράζοντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, καθώς και για το ενδεχόμενο να σταματήσει η καταβολή ανταποδοτικών τελών στους ενεργειακούς ΟΤΑ όπως και για την απειλή των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.
Στην επιχειρηματολογία του επικαλούνταν μέχρι και τη σημασία που έχει για εθνικούς σκοπούς η διατήρηση του ελέγχου των ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών της Δ. Μακεδονίας, στέλνοντας έτσι μήνυμα στα Σκόπια που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας...

Αντίστοιχες αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με πέντε ενδιαφερόμενους, ωστόσο η δεύτερη φάση έχει καθυστερήσει παρ’ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πώληση να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Κι αν στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ των 1.500 εργαζομένων υπάρχουν αντιδράσεις, στην περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ όπου εμπλέκεται δυναμικό από κάθε διεύθυνση της μητρικής επιχείρησης, το μέτωπο που θα βρει απέναντί της η κυβέρνηση αναμένεται μεγαλύτερο.

 ΠΗΓΗ
Energy press

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Προορισμός ......η Άνδρος


                                                       

  Ένας ονειρικός προορισμός για κάθε θαλασσοπόρο  ήταν πάντοτε  οι Κυκλάδες.
Μια μοναδικής ομορφιάς γλυκιά πατρίδα που όμοια της δεν υπάρχει στον κόσμο .
   Ξακουστά  μνημεία της φύσης , τα νησιά μας .
 Όλοι οι λαοί του κόσμου ονειρεύονται να έρθουν στις Κυκλάδες , έστω για λίγο .
Για τον πολιτισμό , την ιστορία , την  αρχιτεκτονική, τον ήλιο , την  θάλασσα , το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου  μαγνητίζει  τα  όνειρα και δημιουργεί  ανίκητες  επιθυμίες .

                                                             
Η Άνδρος σε κίνδυνο 

     Ίσως η άγνοια , ίσως η αδιαφορία, ίσως η οικονομική  κρίση  και ο καθημερινός αγώνας των Ανδριωτών για επιβίωση , σίγουρα όμως,   η οργανωμένη  παραπληροφόρηση από κάποιους παπαγάλους της αυτοδιοίκησης  , της κεντρικής εξουσίας  , αλλά και η απαράδεκτη ανοχή πολλών συμπολιτών μας ,  θα μετατρέψουν πολύ  σύντομα το νησί μας σε μια τεράστια πλατφόρμα  με βιομηχανικές ανεμογεννήτριες .
 Τυχοδιώκτες και ΜΚΟ , δημοτικοί άρχοντες , και  ψευτομεσίτες έχουν από χρόνια , προετοιμάσει μεθοδικά το έδαφος .
 Παράνομοι δρόμοι στα βουνά της Άνδρου , μακροχρόνια συμβόλαια χρήσης γης ,έναντι πινακίου φακής .
  Η κυβέρνηση  έχει χορηγήσει  ήδη οριστικές άδειες,  για εγκατασταθούν  200 επιδοτούμενα αιολικά  MW στην Άνδρο . Ανεμογεννήτριες τέρατα  113 μέτρων  .
Καμία σχέση με τις ενεργειακές  ανάγκες του νησιού  μας .( που  τον Αύγουστο φθάνουν το  πολύ τα 13 MW  ).
 Θα πουλάνε κατά 100% το πανάκριβο ρεύμα τους εκτός Άνδρου .

Οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των καταναλωτών ρεύματος .

 Αύξηση 20% στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος  στην χρεοκοπημένη  Ελλάδα, καταγράφει η Εurostat , μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

      Το νησί μας  θα γίνει ''τουρμπινοκίνητο''  και μετατρέπεται σε αποικία των εταιρειών του Κοπελ... , της ENEL, του Μυτιλ... κλπ  , αφού τους παραχωρήθηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του Γερμανού κομισάριου   Φούχτελ.
      Τεράστια κέρδη , χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο σε βάρος της Άνδρου και των άλλων νησιών  μας  , που δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα απολύτως  , μόνο  θα χάσουν για πάντα την ξεχωριστή φυσιογνωμία τους.
 Πολλά χιλιόμετρα νέων χωματόδρομων σε όλο το μήκος της Ανδρου  , υποσταθμοί ,χαντάκια και πυλώνες  θα καταλήγουν στα δυο νέα υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης  , που θα περνούν τον  Κάβο Ντόρο .

Αν είναι αυτές είναι οι ''επενδύσεις'' που μας λένε , τότε η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ.

    Μακροχρόνια και αναγκαστικά δάνεια από την Γερμανία , που θα  πληρώνουμε με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος σε 20-25 χρόνια .

Blogger   Αστείες μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις  , αφού δυστυχώς κάνεις δεν μπήκε μπροστάρης σε αυτόν το αγώνα , όπως έγινε π.χ.  στην Σκύρο άλλα και σε άλλα νησιά.
     Οι ελπίδες των Ανδριωτών  στρέφονται τώρα στην νέα Δημοτική Αρχή του κ. Θεοδόση Σουσούδη, που όμως θα αναλάβει τον Δήμο Άνδρου , τον προσεχή Σεπτέμβριο  και ίσως  να είναι αργά μέχρι τότε , αν δεν αναλάβουμε  τώρα , όλοι  δράση και δεν οργανώσουμε τις αντιδράσεις  μας.


Άδοξη πραγματικά κατάληξη για τα νησιά  μας , που ακόμα και οι σκληροτράχηλοι φαλαινοθήρες του Nuntacket του 19ου αι. τα θεωρούσαν σαν μέτρο σύγκρισης κάθε ονειρικού προορισμού του ταξιδιού στα ανατολικά...

Were this world an endless plain, and by sailing eastward we could for ever reach new distances, and discover sights more sweet and strange than any Cyclades or Islands of King Solomon, then there were promise in the voyage.Herman Melville , Moby Dick (1851)

είπε ο      Professor Moriarty στο archaeopteryx


ΣΧΟΛΙΑ

    Καλησπέρα σε όλους. Το θέμα με τις μκο είναι ότι λειτουργούν  ως δούρειοι ίπποι σε χώρες σε τοπικές κοινότητες κλπ.είμαι σίγουρος οτι αν μας βρουν μπόσικους θα σπείρουν διχόνοιες ανάμεσά μας,έχουν τον τρόπο και  είναι δοκιμασμένος,έχει το χρώμα του χρήματος και  μόνο.Οι επενδύσεις είναι καλές αν λαμβάνουν υπόψιν τον κόσμο και την κουλτούρα του τόπου.Η πράσινη ενέργεια και  ο τουρισμός θα χρησιμοποιηθούν για να βγάλουν χρήμα κάποιοι άλλοι κ οχι εμείς πάρτε το χαμπάρι. Αν ήθελαν να ευδοκιμήσουμε δε θα καταργούσαν συμβάσεις εργασίας και δε θα αύξαναν τους φόρους. Σε θέλουν υπάλληλο κακοπληρωμένο και  χρεωμένο για να μην αντιδράς.Θα κληθούμε σε λιγότερο από μια δεκαετία να διαλέξουμε ανάμεσα στη χώρα που γνωρίσαμε απο μικροί και  σε ένα μόρφωμα που θα μας επιβάλουν.Εγώ προσωπικά θέλω την Ελλάδα που γνώρισα με κάποιες αλλαγές που θα κάνουμε όλοι μαζί και όχι αυτές που μας επιβάλλει η αλητεία των Βρυξελλών.Θέλει αγώνα αντίσταση με πράξεις ,ίσως χρειαστεί που το απεύχομαι την υπέρτατη μορφή αγώνα να πάρουμε τη χώρα μας πίσω.Τη χάνουμε μέρα με τη μέρα σιγά σιγά. Επαγρύπνηση να διαβάζουμε κάνα βιβλίο και  να βρίσκουμε πάντα μπλογκς σαν το σαγήνη.
                                                                                                                     Αντώνης Γιαννούλης
   ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Αντώνη  συμφωνώ  απολύτως με το σχόλιό σου..... , πράγματι μερικές ΜΚΟ λειτουργούν  με κάλυψή έναν καλό η και αγαθό σκοπό , δήθεν για το καλό του κοινωνικού συνόλου , αποκρύπτουν όμως τους πραγματικούς λόγους ύπαρξής τους , που συνήθως είναι καθαρά οικονομικοί  . Αυτό ακριβώς γίνεται με την ΜΚΟ  ''ΔΑΦΝΗ'' τόσα χρόνια ,στην Άνδρο  . Διάβασε την ιστοσελίδα της . Κανείς δεν μπορεί εύκολα να δει , οτι πίσω από όλα αυτά τα καλά που διακηρύττει , κρύβεται η εξάπλωση των άχρηστων ,  άλλα πανάκριβων ανεμογεννητριών στα νησιά μας κατ΄εντολή συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων , που τόσες φορές έχουν κατονομαστεί από το  SAGINI3
                                                                                                                 Γιώργος Β. Μαντζώρος 


Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Το πανάκριβο αιολικό ρεύμα είναι πάντοτε ασταθές και τυχαίο .


                                        Ανεμογεννήτριες στην  Άνδρο !!!

                                              



               '' Το αιολικό ρεύμα ,  περισσεύει όταν δεν το χρειάζεσαι και δεν φτάνει όταν το θέλεις  ''.

   ---   Συχνά περισσεύει όταν φυσάει άνεμος και πρέπει πάση θυσία να διοχετευτεί ( εγχυθεί ) στο ηπειρωτικό δίκτυο , προκαλώντας πολύπλοκα τεχνικά προβλήματα .
Διαφορετικά πρέπει να διακοπεί άμεσα η λειτουργία των ανεμογεννητριών ,αφού ως γνωστόν το ηλεκτρ.ρεύμα δεν αποθηκεύεται.
    Όταν όμως το δίκτυο των νησιών μας, απαιτεί-''ζητάει'' ,  ενέργεια λόγω καιρικών συνθηκών ( κρύο ,ζέστη ) σε συνθήκες άπνοιας η χαμηλού άνεμου , τα πανάκριβα αιολικά αδυνατούν να προσφέρουν.
      Και τότε  η ενέργεια που απαιτεί το σύστημα θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες αξιόπιστες πηγές.
Δηλαδή ,   στο τοπικό θερμικό εργοστάσιο της ΔΕΗ η στο ηπειρωτικό σύστημα της ΔΕΗ εφ όσον υπάρχει καλώδιο διασύνδεσης.
  H Άνδρος ευτυχώς , εδώ και χρόνια, διαθέτει διασύνδεση  .

    Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί η διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο , για την ομαλή τροφοδοσία ρεύματος , των νησιών μας  είναι αναγκαία και ανεξάρτητη από την ύπαρξη η όχι αιολικών μονάδων και φωτοβολταϊκών, σε αυτά.

     Οι νέες σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση , διασυνδέσεις των νησιών μας, θα πληρωθούν και θα κατασκευαστούν από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων άλλα, θα χρησιμοποιηθούν σαν έτοιμοι ''εμπορικοί δρόμοι'' απο τους ΑΠΕτζηδες ,για να πουλάνε το πανάκριβο και τυχαίο ρεύμα τους στο ηπειρωτικό δίκτυο όπου θα καταναλώνεται από τους  οι ίδιους φορολογούμενους που πλήρωσαν για την κατασκευή του ''δρόμου''.
        Μα θα ρωτήσετε . Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες ,γιατί να μην καταναλώνουμε το ρεύμα των ανεμογεννητριών του  χ   Κοπελούζου , που  παρέχει δωρεάν ο άνεμος?
         Η απάντηση είναι οτι  ο άνεμος  είναι τζάμπα , αλλά για να τον μετατρέψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα κοστίζει πολύ ακριβά  , σε σχέση με το ρεύμα της ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά και τους λιγνίτες μας. Ειδικά σήμερα στην χρεοκοπημένη πατρίδα μας ,όπου η επιβίωση αποτελεί την βασική προτεραιότητα των Ελλήνων πολιτών.
--- Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τα φωτοβολταϊκά.

    Με ιδανικές, κατάλληλες καιρικές συνθήκες οι ΑΠΕ γενικότερα, μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζήτησης σε ετησία βάση , που όμως κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα από το ''συμβατικό'' ρεύμα της ΔΕΗ .
   Στις σημερινές συνθήκες της χρεοκοπίας και φτώχειας η απλή αλλά δυστυχώς δυσεύρετη λογική  , επιβάλει  φθηνή ενέργεια σε νοικοκυριά και βιομηχανία.
--- Οτιδήποτε διαφορετικό αποτελεί οικονομικό έγκλημα σε βάρος των πολιτών-καταναλωτών.

    ---  Όταν με το καλό κάποτε ξεφύγουμε,  από τη θηλιά των δανειστών ίσως το ξανασκεφτούμε όταν θα μας περισσεύουν λεφτά για ...πέταμα.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί σήμερα ,  η χρήση ΑΠΕ και ειδικά των ανεμογεννητριών , είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή του μοναδικού Ελληνικού περιβάλλοντος, ειδικά στα νησιά μας που αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού και παγκόσμια  μνημεία της φύσης , ανεκτίμητο πλούτο που κληρονομήσαμε  από τους πρόγονους μας και πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος σαν παρακαταθήκη στα παιδιά μας.

   ---  Οι τεράστιες λεπίδες  ( φονιάδες πουλιών ) ,οι πανύψηλοι πύργοι μέχρι και πάνω από  150 μέτρα των σημερινών αιολικών,  τα μεγάλα χωματουργικά , η διάνοιξη δρόμων πολλών χιλιομέτρων μέσα σε παρθένα φύση με λόφους και βουνοκορφές τα χιλιάδες κυβικά μέτρα οπλισμένου μπετόν, ο υπόκωφος συνεχής θόρυβος, η οπτική αλλοίωση του ορίζοντα , η μείωση της αξίας της γης και των τουριστών, αλλά και η τεράστια αύξηση στην τιμή του ρεύματος , είναι μερικοί από του λόγους για τους οποίους οι πολίτες πλέον ξεσηκώνονται και αντιδρούν σθεναρά στα σχέδια των εισβολέων -κερδοσκόπων και καταπατητών της γης.

 --- Είναι αλήθεια ότι χρόνια τώρα (από το 2006 ) προσπαθεί ο Κοπελουζος και οι άλλοι ΑΠΕτζηδες να βάλουν πόδι στην Άνδρο και τα άλλα νησιά.
 Η Άνδρος και η Τήνος  είναι νησιά ,  διασυνδεδεμένα  με την Εύβοια-Αλιβέρι . 
  Όμως   το υπάρχον  καλώδιο  ,  είναι  ακατάλληλο σε χωρητικότητα   για την μεταφορά του τυχαίου  αιολικού ρεύματος.
   
   ---  Είναι τουλάχιστον αστείοι , υποκριτικοί και ανυπόστατοι , οι ισχυρισμοί των  προσκυνημένων  στον Γερμανό κομισάριο  Φούχτελ ,  αιολικών προπαγανδιστών ευρολιγούριδων  , ότι τα νέα αιολικά στα νησιά μας θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στα νησιά μας , θα φέρουν χρήμα , θα μειώσουν  την ανεργία  και θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

--- Σίγουρα θα φέρουν καλές μίζες σε αυτούς που γενικά  ''βοήθησαν'' τα έργα,   ''ως είθισται'' στην Ελλάδα  και  μόνον πρόσκαιρα κέρδη στους χωματουργούς  και  στους μπετατζήδες μέχρι να κατασκευαστούν .
Ίσως να μας φτιάξουν 1-2 παιδικές χαρές , για τα παιδάκια των ιθαγενών . Μετά , την συντήρηση αναλαμβάνουν εταιρείες των Αθηνών και ίσως βρουν ,παρτ-ταιμ δουλειά 1-2 φύλακες.
Όσο για την ενεργειακή επάρκεια μιλήσαμε παραπάνω .
Αυτή εξασφαλίζεται μόνον,  από τις νέες διασυνδέσεις  . Ποτέ  !!!   με τις  ΑΠΕ στα νησιά μας.
    --- Η προπαγάνδα τους όμως  είναι αστείρευτη  σε ψευδή και αηδίες, αφού εμφανίζουν τα οφέλη από τις διασυνδέσεις σαν  να είναι οφέλη από τα άχρηστα αιολικά τους.  Διαβάστε   τα ψεύδη τους  ..... ..ΕΔΩ
Τους υποστηρίζει ο Γερμανός  κομισάριος κος  ΦΟΥΧΤΕΛ , η ΜΚΟ ΔΑΦΝΗ  , η Γκρην πης , ο ΣΚΑΙ ΤV  και κάποιοι  μιζαδόροι  των ΟΤΑ .

   Εμφανίζουν τα οφέλη της διασύνδεσης , σαν οφέλη από τα άχρηστα αιολικά τους !!!!!!!


 Διαβάστε εδώ.......     ΕΔΩ

1.  Το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών μας  είπαμε ότι   λύνεται οριστικά  μόνον με την διασύνδεση .
Για την Άνδρο συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος για να μπουν ανεμογεννήτριες, αφού είμαστε από χρόνια διασυνδεδεμένοι. Δεν χρειαζόμαστε νέο θερμικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το υπάρχον βρίσκεται από χρόνια σε εφεδρεία για ώρες εκτάκτου ανάγκης .

2. Ψευδέστατα  αναφέρουν ότι με τα αιολικά δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος.

3. Ψευδέστατα λένε οτι τα αιολικά θα μειώσουν την ανεργία στα νησιά ,αφού  θα απασχολήσουν μόνο 1-2 φύλακες ,   όπως παντού.

4. Το μεγάλο τους παραμύθι για δήθεν καθαρό περιβάλλον,  νομίζουν οτι είναι η προίκα της προπαγάνδας τους , για να κοροϊδεύουν τους πολίτες με ψεύτικα  ενοχικά σύνδρομα, όπως τους επιβάλλουν τα οικονομικά συμφέροντα των Γερμανικών πολυεθνικών που κατασκευάζουν και μας πουλάνε πανάκριβα ,  άχρηστα αιολικά μηχανήματα.

5. Το κόστος ρύπων Διοξειδίου του Άνθρακα (C02)  ήταν η σατανική επινόηση  των Γερμανών για μεγάλα  οικονομικά πρόστιμα , σε όσους δεν συμμορφώνονται με την πράσινη απάτη τους.
Ευτυχώς για τους λαούς της Ευρώπης το Χρηματιστήριο για το Εμπόριο Ρύπων  κατέρρευσε πριν δυο χρόνια.

6. Μιλάνε υποκριτικά  για μείωση κόστους της ΔΕΗ ( λες και τους έπιασε ο πόνος ) , από το κλείσιμο των μικρών θερμικών μονάδων της στα νησιά, αλλά αποκρύπτουν οτι η ΔΕΗ έχει χάσει πολλά δις από την ύπαρξη των αιολικών τόσα χρόνια , αφού η ΔΕΗ έχει υποχρεωθεί με νόμο !!!  να αγοράζει πανάκριβα ,   υποχρεωτικά και με προτεραιότητα ,  το αιολικό ρεύμα και στην συνέχεια να το πουλάει  στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές που της κοστίζει η δική της  παραγωγή ρεύματος από λιγνίτες και νερά, μειώνοντας αναγκαστικά την δική της παραγωγή  με μεγάλη οικονομική ζημιά.

7. Ισχυρίζονται ψευδώς οτι οι κάτοικοι των χω­ριών κοντά στα Αιολικά Πάρκα δεν θα πληρώνουν λογαριασμούς στη ΔΕΗ με βάση τον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τους προκαλούμε να  μας πούνε συγκεκριμένα παραδείγματα που όμως  δεν υπάρχουν . Καθρεφτάκια και καραμέλες στα παιδάκια των ιθαγενών.

8.  Θράσος πραγματικό να μιλάνε οι αιολικοί ΑΠΕτζηδες  για μείωση κόστους του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

9.   Περιμένουμε  και ''προκαλούμε '' για αντίλογο με λογικά επιχειρήματα  στα παραπάνω                                                                                                                                  


ΥΓ
Δείτε το παρακάτω....το έστειλε αναγνώστης μας .Η απάτη με σφραγίδες και υπογραφές!!!!
..... ΕΔΩ

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ !!!


                                ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ  ΤΙΣ  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΚΡΙΔΕΣ 

                                                
                                            

                      
                              ΟΤΑΝ   Η    ΠΟΛΙΤΕΙΑ    ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ  !!!

....Με την υπογραφή που έβαλε ( 23/12/2013) , 
ο πράσινος υπουργός ΠΕΚΑ  Γ. Μανιάτης στους     περιβαλλοντικούς όρους για τα   9  αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα της κοινοπραξίας των  εταιρειών ‘’Κοπελούζου-ENEL-Σαμαρα ‘’ , συνολ. ονομαστ. ισχύος   218,5 MW  
  στην ΑΝΔΡΟ ,ΤΗΝΟ, ΠΑΡΟ, ΝΑΞΟ, καθώς και την νέα γραμμή διασύνδεσης –μεταφοράς  ηλεκτρ. ενέργειας  150 Kv , με το ΚΥΤ  Παλλήνης  του Νομού Αττικής ,    δημιούργησε  μια θύελλα  διαμαρτυριών και  νέα μεγάλα προβλήματα , αναστάτωση και ανησυχία  στους κατοίκους  των νησιών  μας .
Η Ανδρος που εχει τόσα σοβαρά και εκρεμη θέματα να αντιμετωπίσει , τώρα έχει ένα ακόμα περίπλοκο θέμα που άλλοι της προκάλεσαν χωρίς λόγο .
    Ούτε μια θετική αντίδραση για την κατασκευή του νέου τεράστιου αιολικού βιομηχανικού συγκροτήματος , στα νησιά μας δεν υπήρξε μέχρι σήμερα .
Χάρηκε μόνον ο Γερμανός  υπουργός ανάπτυξης Χ. Φούχτελ ,γιατί οι επιθυμίες του εκπληρώνονται .
      Αντιθέτως , όλοι συμφωνούν ( κάτοικοι και φορείς ) ότι οι νέες  τεράστιες Γερμανικές  ανεμογεννήτριες των 113 μ  και των 2 300 MW η κάθε μια , θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τουριστικό προϊόν  αλλά και στο μοναδικό Κυκλαδίτικο Περιβάλλον των νησιών μας και μηδενικό κέρδος στην οικονομία  τους.
 Κανένα όφελος για την τοπική οικονομία.
     Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με έκτακτα δημοτικά συμβούλια , συνελεύσεις , διαμαρτυρίες , παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών , ψηφίσματα ,δημοσιεύματα διαμαρτυριών και τέλος ομαδική  προσφυγή των  Δήμων των νησιών στο Συμβούλιο  της Επικρατείας  , με τις ελπίδες όλων  ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας θα κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς και τις ενστάσεις  των δικηγόρων μας και θα ακυρώσει την άδεια  του έργου .
Θα περιμένουμε και θα αντιδράσουμε αν μας αγνοήσουν πάλι.  
    Βέβαια η Άνδρος  θα πληρώσει  το μεγαλύτερο τίμημα  , αφού εκτός από τις ανεμογεννήτριες   και  τα χιλιάδες κυβικά μέτρα οπλισμένου  μπετόν  που απαιτεί η στήριξη τους  , τα έργα   για την νέα γραμμή διασύνδεσης-μεταφοράς , θα διατρέξουν τα 2/3 του νησιού μας , με πολλά  χιλιόμετρα αχρήστων στους κατοίκους  χωματόδρομων  ,  υπόγειων  αλλά και υπέργειων  γραμμών  υψηλής και χαμηλής τάσης .
Έργα που θα αλλοιώσουν οριστικά το μέχρι σήμερα μοναδικό Ανδριώτικο  τοπίο  και  θα το μετατρέψουν σε  ‘’κρανίου τόπο ‘’.
Κανείς  δεν γνωρίζει σήμερα  και δεν είναι σε θέση να ενημερώσει ακριβώς του κατοίκους για τις παραμέτρους  κατασκευής.
    Δεν αναφέρονται πουθενά  τα ποσά της δωρεάν επιδότησης  fast track , για την κατασκευή   του έργου . 
Η  σχετική ανακοίνωση του Γ. Μανιάτη, λέει ψευδώς , ότι το έργο θα φέρει  262 εκατ.ευρω στην  πραγματική οικονομία .
       Από που θα προέλθουν τα 262 εκατ.ευρώ , για το αιολικό project Κοπελούζου –ENEL στις Κυκλάδες κε υπουργέ  ?
Από δικά του κεφάλαια η από τραπεζικό δανεισμό ?

 
 Μήπως δανείζεται ο Όμιλος  , για να αποπληρώνουμε εμείς τα δάνεια του?


 Εντάχθηκε η όχι η ''επένδυση'' του Ομίλου  στον αναπτυξιακό νόμο φαστ τρακ    ( 40% είναι η δωρεάν επιχορήγηση!!! )και αν ναι,  πόσα εκατομμύρια θα πάρει δωρεάν επιδότηση για την κατασκευή   ?


  Πόση θα είναι η εγγυημένη  ταρίφα-επιδότηση FIT  , ανά κιλοβατώρα και για πόσα χρόνια ?.


   Ποιος και πόσα  θα πληρώσει για την διασύνδεση των 150kV από τα νησιά στο ΚΥΤ Παλλήνης  Αττικής ?


Αν υποθέσουμε οτι το έργο αυτό θα το πληρώσει ο Κοπελουζος,  όπως δηλώνει  σε πληρωμένη καταχώρηση   ΕΔΩ......   ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ  !!! (μόνο χαζοί δεν είναι ) ρωτάμε .  Θα επιτρέπεται η αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων ?

 
  Μήπως είναι επένδυση για ηλίθιους πολίτες  και για
''επενδυτές '' αρπαχτικά   , κε Μανιατη αφού για να καλύψει το κράτος το 1% της ζήτησης των νησιών στο διασυνδεδεμένο σύστημα , όπως μας λέτε , με  τα νέα αιολικά του Κοπελούζου,  θα πληρώσει χωρίς λόγο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για 20-25 χρόνια .
Το 1% της ζήτησης καλύπτεται  άνετα και πάμφθηνα από το υπάρχον ηπειρωτικό σύστημα που σήμερα έχει παρέχει ισχύ 17.500 MW και καλύπτει ζήτηση  μόνον 9.200MW

Ποιος ωφελείται  λοιπόν κε Μανιάτη ? 
  Αν πραγματικά δεν ξέρεις ,  αμέσως μετά τις εκλογές  , αν επιβιώσει η θεσούλα σου  , ζήτα  να σου κάνουν εντατικά μαθήματα …….. λογικής από νηπιαγωγό  , υπουργέ της ενέργειας.
 Κάπου μπάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός  και η λογική   στο  ΥΠΕΚΑ.

---- Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ανακοινώσει την διασύνδεση των Κυκλάδων που θα κοστίσει πάνω από 400.000.000 ευρώ και ήδη τρέχει ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ.
      Φυσικά το έργο αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο για τα νησιά μας  ( η Άνδρος και  η Τήνος  είναι διασυνδεδεμένες ήδη από χρόνια )  έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια..


     Θα εξασφαλίσει  και στα υπόλοιπα Ελληνικά  νησιά  , την σταθερή και επαρκή ενεργειακή τους αυτονομία με ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής (  2 απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων ) και θα φέρει οικονομία κλίμακας στα έξοδα λειτουργίας των θερμικών σταθμών μαζούτ της ΔΕΗ των νησιών μας , αλλά και μείωση του ΥΚΩ σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το κενό από την έλλειψη διασύνδεσης των νησιών μας,  καλύφθηκε μέχρι σήμερα από θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ με καύσιμο το  μαζούτ. 


Δυστυχώς για τους ανεπιθύμητους  ''επενδυτές- κόρακες'' , διασύνδεση , σημαίνει πολλά λεφτά από νέες  ανεμογεννήτριες  και δωρεαν επιδοτησεις .   

  Βέβαια η έλλειψη διασύνδεσης των  περισσότερων νησιών μας, είχε και ένα μεγάλο καλό  μέχρι σήμερα  , διότι  ευτυχώς υπήρξε και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν αναπτύχθηκαν μεγάλα αιολικά .
Οι ΑΠΕτζηδες δεν μπορούσαν να πουλήσουν το πανάκριβο και άχρηστο ''προϊόν'' τους , αφού δεν υπήρχε καλώδιο διασύνδεσης.

    Είναι παράδοξο αλλά η μοναδική και πολύτιμη περιουσία των νησιών μας στο Αιγαίο ,το μοναδικό τους περιβάλλον τους,  προστατεύθηκε και διαφυλάχτηκε  τόσα χρόνια από την έλλειψη καλωδίου διασύνδεσης.
           Φανταστείτε την Μύκονο,την Σαντορίνη,την Τήνο,την Σίφνο,την Άνδρο,τη Δήλο,την Πάτμο και τόσα άλλα διαμάντια στο Αιγαίο, γεμάτα τεράστιες τουρμπίνες ( μίξερ του αέρα )  όπως ονειρεύεται η SIEMENS η VESTAS ,η ENERGON , Γερμανός κομισάριος  Φούχτελ , ο Κοπελούζος, ο Μυτιληναίος, το Δίκτυο των 30  νησιών ''ΔΑΦΝΗ'' του Δημάρχου Άνδρου  κου Ι.Γλυνου , ο Αντιπεριφερειάρχης κος  Γ. Πουσσαίος και ο Υπουργός κος Μανιάτης και οι λοιποί οραματιστές της ''πράσινης ανάπτυξης''.



     Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο αιολικό έργο στην Άνδρο , μετά το τεράστιο έργο  που εγκρίθηκε το 2011 στην ΒΔ Άνδρο ισχύος 120  MW με 53 ανεμογεννήτριες του τύπου και του ιδίου μεγέθους..   Για το έργο αυτό ο Δήμαρχος Άνδρου αρνήθηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο  της Επικρατείας , για να ακυρώσει την κατασκευή του . Εκρεμμει μόνον η προσφυγή στο ΣΤΕ για  ακύρωση του έργου , απο το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.                                       
Κανείς από τους παραπάνω δεν σκέφτηκε καν,  να ρωτήσει   την γνώμη των κατοίκων .
Μόνοι τους αποφάσισαν .
Έχουν σίγουρα τους λόγους τους.  Τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με τα δικά μας.
 Εξάλλου οι πολιτικοί μας , εργάζονται πάντα για το καλό μας !!!!!!!!
Και να μην περιμένετε απαντήσεις στα παραπάνω .

Τα κεφάλια είναι μέσα στην άμμο.