Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επείγουσα τροπολογία Γ.Μανιάτη , σήμερα στη Βουλή.


                                          

        Πιστεύουμε ότι η διαρροή στο διαδίκτυο σημαντικότατων εγγράφων ,
 όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος  καταγγέλλει με έγγραφο 39 σελίδων , την  10/7/2014 (  EC 2014' 4073 ) στον υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο  ,
 την Ελληνική Δημόσια  Διοίκηση και συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ για αυθαιρεσίες και παραλήψεις , στην έγκριση των  περιβαλλοντικών όρων , για κατασκευή αιολικών πάρκων  ,
  ανάγκασε τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιατη να φέρει στη Βουλή  με καθυστέρηση ,  επείγουσα τροπολογία  για ''αλλαγές  στις μελέτες περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ) των αιολικών''. 
Προφανώς το θέμα θα πάρει διαστάσεις και έπεται συνέχεια.
                

                                
ΕΔΩ  ολόκληρη η επιστολή  ...
  Προειδοποιητική Επιστολή Παράβασης του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ε Ε ,

( Δείτε και σχετικό άρθρο μας  ,  ... 
 http://sagini3.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html  ) ,


             
                                              
      Η επείγουσα τροπολογία  για τις  ΑΠΕ  ,  θα συζητηθεί σήμερα 18/9/2014  στη Βουλή .  ΕΔΩ


Με την  προτεινόμενη ρύθμιση ,  ενσωματώνεται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ ,   η υποχρέωση σύνταξης ειδικής ορνιθολογικής μελέτης για την εγκατάσταση ΑΠΕ και στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.) της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, σε συμμόρφωση της με αριθμό 1422/2013 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας   ***

                                           

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ενόψει της αυστηρής προστασίας που απολαύουν, κατά την οδηγία 79/409/ΕΟΚ, οι τόποι που βρίσκονται μεν εκτός Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας αλλά χαρακτηρίζονται ως Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.), επιβάλλεται η σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης και για τις περιοχές αυτές.

Βλέπουμε λοιπόν οτι η Ε Ε και το ΣτΕ  ,  έχουν επιβάλλει στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση ,   ( ΥΠΕΚΑ και συναρμόδια υπουργεία ) την υποχρέωση ύπαρξης ειδικής ορνιθολογικής μελέτης που θα συνοδεύει την ΜΠΕ  ( Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ) κάθε αιολικού έργου  .

Δυστυχώς από οτι διαπιστώνετε παραπάνω , ουδεμία τέτοια μελέτη  υπάρχει και επομένως οι άδειες ανακαλούνται προσωρινά , αλλά και η χώρα μας εγκαλείται και καταγγέλλεται από την ΕΕ, επειδή κάποιοι παρέβησαν κατά συρροή τα καθήκοντα τους , εγκρίνοντας παράνομες ΜΠΕ.
Το θέμα αυτό θα έχει συνέχεια .


                                                                                                                        
***   
ΣτΕ 1422/2013
[Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Αναβολή έκδοσης οριστικής απόφασης και προθεσμία συμπλήρωσης ειδικότερης ρύθμισης]

Πρόεδρος: Κ. Μενουδάκος
Εισηγητής: Αικ. Σακελλαροπούλου
Δικηγόροι: Β. Δωροβίνης, Κ. Βαρδακαστάνης, Αγγ. Καστανά

Η ρύθμιση του εγκριθέντος χωροταξικού πλαισίου που προβλέπει ότι για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) της ορνιθοπανίδας επιβάλλεται -επιπροσθέτως της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων- η σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης, κατά τη διαδικασία της οποίας μπορεί να επιβληθούν και πρόσθετοι περιορισμοί ή να κριθεί μη επιτρεπτή η χωροθέτηση ενόψει της φύσης των εγκαταστάσεων και των χαρακτηριστικών της περιοχής, εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές. Όμως, ενόψει της αυστηρής προστασίας που απολαύουν, κατά την οδηγία 79/409/ΕΟΚ, οι τόποι εκτός Ζ.Ε.Π., που χαρακτηρίζονται ως Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.), επιβάλλεται η σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης και για τις περιοχές αυτές.
 Επομένως, μη νομίμως δεν προβλέπεται με το προσβαλλόμενο χωροταξικό σχέδιο η υποχρέωση σύνταξης ειδικής ορνιθολογικής μελέτης για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις ως άνω περιοχές. Για την αποκατάσταση της νομιμότητας δεν είναι αναγκαίο να ακυρωθεί με την παρούσα απόφαση η σχετική διάταξη του χωροταξικού πλαισίου ως προς την ως άνω παράλειψη, δεδομένου ότι η πλημμέλεια αυτή είναι δυνατόν να καλυφθεί εκ των υστέρων, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας του αιτούντος σωματείου. Ενόψει τούτων, το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να αναβάλει, κατά το μέρος αυτό, την έκδοση οριστικής αποφάσεως και να επιβάλει στη Διοίκηση την υποχρέωση να συμπληρώσει την επίδικη ρύθμιση, εντός δύο μηνών από την περιέλευση της παρούσας απόφασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με την έκδοση σχετικής απόφασης του αρμόδιου οργάνου και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιφυλασσόμενο να αποφασίσει οριστικά για το θέμα αυτό, μετά τη συμπλήρωση της εν λόγω προθεσμίας, χωρίς νέα συζήτηση στο ακροατήριο.
   Διαβάστε όλη την απόφαση του ΣτΕ
http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=4510&lang=1&catpid=98


Ευρωπαική Επιτροπή . Παραβιάζετε την κοινοτική νομοθεσία για τις ΑΠΕ .

 

http://ophioussa.blogspot.gr/2014/09/blog-post_16.html

 

Προειδοποιητική Επιστολή Παράβασης Επιτρόπου Περιβάλλοντος ΕΕ στον Υπ.Εξ .      Ευάγγ. Βενιζέλο


 Διαβάστε εδω όλο το κείμενο....

        Δεν ξέρω πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες της ΕΕ, ή τι σημαίνει μια "Προειδοποιητική Επιστολή Παράβασης" για τα αιολικά και τις σωρευτικές επιπτώσεις τους.  
Η αναφορά στην DAMCO (η ίδια DAMCO συμφερόντων Κοπελούζου/ENEL) είναι για αιολικά στην Εύβοια. 
Αυτό που ξέρω από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της DAMCO για την Τήνο (και προφανώς για την Άνδρο, Πάρο και Νάξο) είναι μαϊμού.
 Έκαναν κολάζ από πληροφορίες και γενικότητες, είπαν ότι έχει πουλιά και φρύγανα, και τι ωραία που θα τα κάνουν, κλασσική αρπακολλατζίδικη δουλειά μικρής Μαφίας, και το βάφτισαν "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων"."θα δημιουργήσει μία μη αναστρέψιμη κατάσταση υποβάθμισης"

Ούτε έχω καμία αμφιβολία ότι αυτά που ελέγχθηκαν για τις "άδειες παραγωγής" είναι οι Πίνακες Περιεχομένων κι αν είχαν τις 10 απαραίτητες λέξεις. Τα υπόλοιπα είναι μαϊμούδες. Λέξεις που βαφτίστηκαν "Μελέτες" για να πάρουν την προμήθεια οι Έλληνες της παρέας, και τις επιδοτήσεις οι Ιταλοί. 
Οι ίδιοι Ιταλοί που ζήτησαν πριν ένα χρόνο, στις Βρυξέλλες, να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ γιατί ...καταστρέφουν την ηλεκτροπαραγωγή. 
ΑΠΕ που επί 2 χρόνια αναφέρονται σαν η αιτία για τον διπλασιασμό του κόστους του ρεύματος στην Γερμανία, όπου, κατά δήλωση των ίδιων των Γερμανών, ούτε "ρύπους" μείωσαν, ούτε καύσιμα εξοικονόμησαν.

Όπου μπαίνουν αιολικά μετατρέπουν τον χώρο σε σκουπιδότοπο. Κι άλλα πράγματα κάνουν ζημιά σε χώρους. Με την διαφορά ότι τα αιολικά δεν προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός από επιδοτήσεις σε αυτούς που τα βάζουν. Επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς.

Και έχει το θράσος ο Μανιάτης ("Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής") να τάζει επιστροφές χρημάτων σε κατοίκους περιοχών που θα βάλουν αιολικά. Θα μας αυξήσουν το ρεύμα 50% για να μας δώσουν επιστροφή 5%.  Το θράσος των απατεώνων.

                                                                                                 
                                                                                                 
                                                                                                 


Σχολιασμός 

          Επιστολή της ΕΕ κατακεραυνώνει την Ελληνική δημόσια διοίκηση για την χωροθέτηση αιολικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σειρά καταγγελιών για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, απέστειλε την 10/7/2014 στην Eλληνική Δημόσια Διοίκηση (υπουργείο Εξωτερικών) μια προειδοποιητική επιστολή 39  σελίδων  (  EC 2014' 4073 ) ,  που καταγγέλλει σωρεία παραβάσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Οι παραβάσεις αφορούν το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ) γενικότερα και συγκεκριμένες χωροθετήσεις εντός ευαίσθητων περιοχών ειδικότερα.
Στα συμπεράσματα επισημαίνονται παραβιάσεις:

α.   Της οδηγίας 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων.
β.  Της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ  για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων
 και της άγριας πανίδας και χλωρίδας παραλείποντας την εκτίμηση των επιπτώσεων του ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, ενώ κατά την έγκριση συγκεκριμένων έργων σε Εύβοια και Κρήτη δεν βεβαιώθηκε ότι αυτά δεν θα βλάψουν την ακεραιότητα των τόπων Natura 2000.
           γ.   Της Συνθήκης για την Ευρωπαίκή Ένωση επειδή δεν υπέβαλαν στην Επιτροπή τα έγγραφα που είχε ζητήσει για να εξακριβώσει τη συμμόρφωση με την οικεία περιβαλλοντική νομοθεσία.

            Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές, ανεξάρτητα με το κατά πόσο συμβαδίζουν αυτές καθαυτές με τις ιδιαιτερότητες και τα συμφέροντα της κάθε χώρας, εφαρμοζόμενες με την Ελληνική προχειρότητα και ελλείψει των προβλεπόμενων διαδικασιών κοινοποίησης και διαβούλευσης αποβαίνουν καταστροφικές.
 Όσο δε αφορά τις βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις η κλίμακα, το μέγεθος, ο αριθμός, η γεωγραφική εξάπλωση και η σχεδόν αποκλειστική χωροθέτηση σε ευαίσθητες περιοχές η καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο.
                                                                                                                Αλ. Μαβής
                                                                                                           Περιβαλλοντολόγος