Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ευχομάστε να γίνει αυτό που ζητά η.... Τρόικα για τα ΑΔΙ.


                                              
                                           
     
        Έχουμε γράψει επανειλημμένα οτι η οικονομική κρίση  , έφερε μεγάλη μείωση στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας , πράγμα που επιτρέπει στην ΔΕΗ ( ακόμα και έτσι που την κατάντησαν ) , να μας εξασφαλίζει   σταθερή ενέργεια  , αποκλειστικά με τις μονάδες της . Πλέον  κάθε άλλη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα  λειτουργεί  παρασιτικά  , αφού τα αιολικά , τα φωτοβολταϊκά και τα εργοστάσια με φυσικό αέριο , αποτελούν μια πανάκριβη πολυτέλεια σε καιρούς ύφεσης .    Παράγουν κάτι που δεν το έχουμε πλέον  ανάγκη , αλλά τους  το πληρώνουμε υποχρεωτικά , με λεφτά που δεν έχουμε . Έτσι αποφάσισαν, οι ανίκανοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί μας .
 Δυστυχώς οι ανίκανες κυβερνήσεις αυτής της χρεοκοπημένης περιόδου , σπαταλούν πολλά δις στον τομέα της ενέργειας , αντι , όπως κάθε λογικός διαχειριστής θα έκανε , δηλαδή μεγάλες οικονομίες κλίμακας.
  Τον περασμένο Σεπτέμβρη γράφαμε εδώ    http://sagini3.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html
για την σπάταλη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ .

                                                        

 Φυσικό Αέριο .

 ''  Φάγανε Δις ,  αλλά κανείς δεν πήγε φυλακή   ''.
  
Τι ήταν το ΜΑΜΚ που καταργήθηκε από την ΡΑΕ ,   πέρυσι τον Ιούλιο του 2014        ???

    -ΜΑΜΚ ( Μηχανισμος Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους η  Cost Recovery  )   με τον οποίο αμείβονταν μέχρι τότε , οι μονάδες φυσικού αερίου για να υποστηρίζουν  την ευστάθεια και επάρκεια του συστήματος , λόγω των ΑΠΕ . 
     Πρόκειται για άλλο ένα , άδικο και βαρύ χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών ρεύματος.
 Ήταν ένα δώρο των γνωστών υπουργών ΥΠΕΚΑ προς τους ΑΕΡιαδες  , στα πλαίσια της διαπλοκής , της διαφθοράς η όπως αλλιώς θέλετε . Ολοι αυτοί  έχουν ονοματεπώνυμο.
    Κάτω λοιπόν από τα οικονομικά βάρη των τεράστιων  ελλειμμάτων , που οι ιδιοι δημιούργησαν ,  στο λογαριασμό των ΑΠΕ , αλλά και την δημόσια κατακραυγή από τους δυστυχείς καταναλωτές ,

 ( ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ .....!!!!  καλά διαβάσατε , πίεζαν για την κατάργηση του ΜΑΜΚ  και ....οι Τροικανοί  !!!!!. ) ,  αποφασίστηκε  απο την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ , η κατάργηση του ΜΑΜΚ    απο 1ης Ιουλίου του 2014

       Εδώ σας ενημερώνουμε οτι αυτά  τα 7-8  εργοστάσια ΦΑ (και της ΔΕΗ ) , που δυστυχώς μας  επεβλήθησαν αρχικά  σαν δήθεν απελευθέρωση αγοράς και στην συνέχεια έγιναν απαραίτητα     , (για να λειτουργούν ομαλά τα δίκτυα ρεύματος) , λειτουργούν σε τεχνικά ελάχιστα ( ρελαντί ) , συνεχώς , 24 ώρες καθημερινά όλο το έτος ,  για να μπορούν να καλύπτουν τις συνεχείς αυξομειώσεις ισχύος στα δίκτυα απο τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά ,που  αδυνατούν να παράγουν σταθερή και συνεχή ισχύ , αφού εξαρτώνται από τις διαθέσεις του άνεμου η του ήλιου.
 Παράλληλα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν , αγοράζεται απο τον διαχειριστή  (ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ ) σε τιμές πολύ υψηλότερες απο τα λιγνιτικα της ΔΕΗ.
         Ο ''μηχανισμός κλεψιάς'' ,  ο  ΜΑΜΚ  υποτίθεται οτι θα εξασφάλιζε την οικονομική κάλυψη  της λειτουργίας των εργοστασίων φυσικού αερίου   , συν   10%   bonusδώρο !!!  (  του υπόδικου , πρώην ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου)   παρακαλώ .

(  Το 10% καταργήθηκε από την ΡΑΕ  τον Ιούνιο του 2013 .      Μόνο από αυτό , μέσα σε ένα 4μηνο , η ΔΕΗ  κέρδισε  150 εκατ.ευρώ !!!.)
 Φανταστείτε λοιπόν ποσό χοντρό παιχνίδι έπαιζαν μέχρι τότε οι ΑΕΡιαδες , με την ανοχή των ''εντιμότατων υπουργών'' . Πάρτι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
    Φυσικά  και αυτά το τεράστια κόστη τα πλήρωναν  τα γνωστά υποζύγια , τόσα χρόνια άδικα , αλλά με συνενοχή των '' εντιμότατων πολιτικών'' μας. 

Ο ΜΑΜΚ λοιπόν  καταργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο , αρκετά δις χάθηκαν  σε γνωστές τσέπες , αλλα κανένας δεν έδωσε ''απολογια'' για  αυτό .
           Η κατάργηση του ΜΑΜΚ ,   ξεσήκωσε την (  ΕΣΑΗ ) συντεχνία των ιδιωτών βαρονων  ΑΕΡιαδων ,    που απείλησαν  να σταματήσουν την λειτουργία των εργοστάσιων φυσικού αερίου .

 Δυστυχώς για εμάς δεν πραγματοποίησαν την ''απειλη'' τους μέχρι σήμερα.
       Μιλούσαν για  ''«καταστροφικές συνέπειες» στα οικονομικά μεγέθη των μονάδων των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών όταν καλούνται υποχρεωτικά να εγχύσουν ενέργεια στο σύστημα για λόγους ευστάθειας και επάρκειας ''.
 Δείτε αυτό....http://www.energypress.gr/news/Katastrofikh-kai-me-stoiheia-gia-tis-hlektrikes-monades-h-katarghsh-toy-Cost-Recovery

                                          
Φυσικό Αέριο .

 Τι είναι τα  Α.Δ.Ι. 

   Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο , βαρύ και άδικο  χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών , υπέρ των ΑΕΡιαδων , που δυστυχώς είναι σήμερα σε ισχύ..
  Ο   ΜΑΜΚ , πέρυσι καταργήθηκε μετά από απαίτηση της Τρόικας , αλλά υπάρχει και δεύτερο χαράτσι ..
     Η  επιβάρυνση αυτή ονομάζεται  ...Α.Δ.Ι.  δηλαδή  Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος   και ανέρχεται σε  560 εκατ.ευρώ κάθε χρόνο.
Ένας άλλος ''μηχανισμός κλεψιάς''  .
       Με το μηχανισμό των ΑΔΙ , κάθε παραγωγός ρεύματος ( ΑΕΡιας ) αποζημιώνεται , με ένα πάγιο ποσό το χρόνο για κάθε Μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο  που κατέχει, ανεξάρτητα εάν η Μονάδα αυτή παράγει ή όχι !!!!.  Πρωτοφανές , αλλά αληθινό.
   Το ποσό αυτό είναι σήμερα 56.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW, και σε κάποιες περιπτώσεις 90.000 ευρώ.
Έτσι για μια Μονάδα Φυσικού Αερίου ισχύος 300 MW ο ιδιοκτήτης εισπράττει κάθε χρόνο 17-18 εκατ. ευρώ. ,ανεξάρτητα αν λειτουργεί η οχι   !!!!
    Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 10 χρόνια,  ανακτά το κεφάλαιο που επένδυσε, ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να παραγάγει ούτε μια κιλοβατώρα.
           Παράλληλα  ήρθε   το προγραμματισμένο από τους πολιτικούς μας φωστήρες , κλείσιμο θερμικών λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ , με αποτέλεσμα  το  σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας , να εξαρτάται απόλυτα από  τις πανάκριβες  μονάδες φυσικού αερίου ,  αφού  αυτές  πλέον θα αντιμετώπιζαν  τις οι ιδιομορφίες και τα προβλήματα που έφερε η ''πρασινη αναπτυξη'' με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ .
  Αδιαφόρησαν αν και γνώριζαν ,  οτι το καύσιμο αυτών των μονάδων είναι  ακριβό,  είναι εισαγόμενο και κυρίως προκαλεί εθνική εξάρτηση.
Βλέπετε , ήταν ακόμα η εποχή των παχιών αγελάδων.
  Όλοι έκλεβαν κράτος και  πολίτες .
Αυτή ήταν η  κατάσταση στην Ελληνική ενεργειακή αγορά , αλλα η οικονομική κρίση έφερε τεράστια ελλείμματα  και χρεοκοπίες . Και δυστυχώς δεν ευτυχίσαμε σαν χώρα , την δύσκολη κατάσταση να την διαχειριστούν άξιοι και έντιμοι πολιτικοί.
  Η κρίση και έφερε κάθετη πτώση στη ζήτηση .
 Τεράστιο πλεόνασμα ενέργειας σε σχέση με πριν , που συνεχίσαμε να πληρώνουμε χωρίς να το χρειαζόμαστε .  Πληρώνουμε αιολικούς ,φωτοβολταικους , ΑΕΡιαδες κλπ .   Ήρθαν τεράστια ελλείμματα και χρέη.
Τα χρέωσαν φυσικά στους καταναλωτές με νέα τέλη υπέρ ΑΠΕ , ΕΤΜΕΑΡ  και  νέες αυξήσεις.
         Καταλαβαίνετε  λοιπόν , αγαπητοί αναγνώστες , σε τι φαύλο κύκλο μας βάλανε , στον τομέα της ενέργειας .
Φτάσαμε στο σημείο σήμερα,   να αδυνατούμε σαν χώρα να αξιοποιήσουμε τα φθηνά  λιγνιτικα  ενεργειακά μας αποθέματα  , που μας παρέχουν φθηνή ενέργεια,  και ελπίδα  ανάπτυξης .


      Αυτές τις μέρες γίνονται εδώ και στο Παρίσι ,  πάλι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές , που  ζητάνε να γίνουν τουλάχιστον αυτά για τα οποία οι κυβερνώντες συμφωνήσαν  , αλλά ποτέ δεν έκαναν.  Η κυβέρνηση μας λέει οτι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις , με το ΔΝΤ και την Τρόικα , η χώρα απειλείται με μια πρωτοφανή καταστροφή .

 Φτάσαμε λοιπόν στο απίστευτο !!!!.

 '' Η...... τρόικα επιμένει και απαιτεί από την κυβέρνηση να καταργήσει αμέσως τα ΑΔΙ  , διότι δεν  χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός  ΑΔΙ  ,  που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης , τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος ''. 

Εδώ....
http://www.energypress.gr/news/Den-kanei-pisw-h-troika-stis-enstaseis-ths-gia-ta-nea-ADI

    '' Συγκεκριμένα η τρόικα επιμένει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος σε περίοδο ύφεσης, τη στιγμή που υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος. Αποδέχεται την ύπαρξη μηχανισμού που να ενισχύει τις μονάδες που προσφέρουν ευελιξία στο σύστημα, ωστόσο πιέζει ώστε το κόστος του όλου μηχανισμού να είναι μειωμένο σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα πάνω από 50%''.
  Και η απάντηση της κυβέρνησης......
  ''Μια τέτοια πρόταση θα είχε δραματικές συνέπειες για ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα. Η μεν ΔΕΗ θα έχανε περίπου 170 εκατ. ευρώ το χρόνο που εισπράττει σήμερα από τα ΑΔΙ, οι δε ιδιωτικές μονάδες θα ήταν υποχρεωμένες να κλείσουν.''

 Απίστευτο και όμως αληθινό !!!

Τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών , ταυτίζονται με τα συμφέροντα της .....Τρόικα και του ΔΝΤ.
 Κατάργηση του ''μηχανισμού κλεψιάς'' των ΑΔΙ, ζητά επιτακτικά η ..... Τρόικα , αλλά οι πολιτικοί της κυβέρνησης μας και του ΥΠΕΚΑ δίνουν μάχη και  αντιδρούν.
 Φοβούνται οι πολιτικοί μας,  οτι αν καταργηθούν τα ΑΔΙ ,  ''οι ιδιωτικές μονάδες θα κλείσουν'' ,  αφού οι ιδιώτες ,θα χάσουν τα σίγουρα κέρδη τους που τους πληρώνουμε υποχρεωτικά  απο λεφτά που δεν έχουμε.  
Φυσικά και ευχόμαστε να γίνει αυτό που ζητά η Τρόικα  για τα ΑΔΙ.




Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Θα σωθεί η Γαλλία καi...




Η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Θα σωθεί η Γαλλία και μαζί της οι χρεοκοπημένοι της Ευρώπης; 

Η τιμή του πετρελαίου κορύφωσε το 2008 κοντά στα 150 δολάρια/βαρέλι, αλλά από τότε είχε παραμείνει για χρόνια στη ζώνη των 110-120 δολαρίων.
 Στις 20/8 είχαμε πει ότι επιτέλους ξεκίνησε να πέφτει πειστικά η τιμή του πετρελαίου, και γράφαμε χαρακτηριστικά:
 "Αυτή τη φορά έχουμε βάσιμες ελπίδες να δούμε πολύ σύντομα την τιμή να κινείται ακόμα και κάτω απ' τα 100 δολάρια/βαρέλι, μετά από πολύ καιρό. Η διαγραμματική εικόνα δίνει πιθανότητες να δούμε σύντομα τιμές ακόμα και κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να ... δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, ίσως η τιμή παραμείνει για κάποιο διάστημα γύρω απ' την "ψυχολογικά σημαντική" περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι. 
Ίσως μάλιστα δούμε άμεσα μια προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 105 δολαρίων/βαρέλι, όπου θα θέλαμε να δούμε μια νέα γρήγορη πτώση".
     Οι εξελίξεις ήταν καλύτερες κι απ' τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς είδαμε στις 2/10 το Brent (συμβόλαια παράδοσης ένα μήνα μετά) να "κλείνει" στα 92,31 δολάρια/βαρέλι. Ακόμα περισσότερο, η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με συνεχή πτώση "χωρίς ανάσα", προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε! 
Ασφαλώς και θα δούμε κάποια ενδιάμεση "στάση" και κάποια ανοδική κίνηση των τιμών, με την αυξημένη ζήτηση του χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, αλλά πιθανότατα θα αποδειχθεί πρόσκαιρη και η πτωτική τάση θα επανέλθει.

Η τιμή πέφτει για πολλούς και διάφορους λόγους: 
έχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής απ' τις ΗΠΑ, χάρη στις τεχνολογίες αύξησης της απόληψης από κοιτάσματα που θεωρούνταν ξοφλημένα, που επέτρεψε την  διακοπή της απαγόρευσης εξαγωγών που ίσχυε επί 40 χρόνια
Έχουμε αύξηση παραγωγής απ' τις χώρες του ΟΠΕΚ, που βλέπουν ότι με τις πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες.
 Έχουμε αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, που μειώνει σε πολλούς τομείς της οικονομίας την ανάγκη για πετρέλαιο.
Έχουμε την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που σημαίνει αντίστοιχα ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και η τιμολόγηση του πετρελαίου στο διεθνές εμπόριο γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται σε δολάρια.
 Έχουμε αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, που περιορίζει τις ανάγκες σε πετρέλαιο.
 Και μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, υπάρχουν ειδικοί αναλυτές για τα πετρελαϊκά που μπορούν να πουν πολλά περισσότερα. 

Η συνδυασμένη πτώση του ευρώ και της τιμής του πετρελαίου αποτελεί "μάνα εξ ουρανού" για τις χειμαζόμενες Ευρωπαϊκές οικονομίες, που θα δουν την ανταγωνιστικότητά τους να βελτιώνεται.
 Αν έπεφτε μόνο το ευρώ, χωρίς πτώση της τιμής του πετρελαίου, θα έπρεπε να πληρώνουμε πολύ περισσότερα δολάρια για την εισαγωγή πετρελαίου, ενώ τώρα, με τη συνδυασμένη πτώση, ίσως δούμε ανάκαμψη.

Το νέο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Γαλλία, το χρέος της οποίας ξεπέρασε τα 2 τρισ. ευρώ και το 95% του ΑΕΠ. 
Θυμάται κανείς στην Ευρώπη ότι η συμφωνία του Μάαστριχτ ήθελε χρέος μέχρι 60%; Όχι βέβαια, οι συμφωνίες είναι για να δεσμεύουν τις μικρές χώρες και να γίνονται "λάστιχο" όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες και ισχυρές.

Οι Γάλλοι "γκρίνιαζαν" τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο για την ισοτιμία του ευρώ και, ώ του θαύματος, μόλις αποπέμφθηκε ο Υπουργός Οικονομικών που τόλμησε να κριτικάρει την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Μέρκελ, ξεκίνησε τόσο η ταχεία διολίσθηση του ευρώ όσο και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. 
Τυχαίο και συμπτωματικό; 
Ή μήπως στοιχείο κάποιου ευρύτερου σχεδιασμού των Μεγάλων, που περιλαμβάνει και τα σχέδια για Συρία και Ουκρανία; 
Μόνο ο χρόνος θα δείξει, καθώς ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 δεν κινείται στη γραμμή της λιτότητας και προκαλεί διαμάχες στις Βρυξέλλες ...

     Αν κάτι σώσει τους εδώ υποτακτικούς της τρόϊκας, δεν θα είναι προφανώς η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, δεν θα είναι η τυχόν εμφάνιση "Τσιριμώκων" κατά την Προεδρική εκλογή, θα είναι μόνο η τυχόν ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα συμπαρασύρει και το χρεοκοπημένο Ευρωπαϊκό Νότο.
 
 
Πηγή



Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Από τις κλιματικές διακυμάνσεις στην διαχείριση υδατικών και ενεργειακών πόρων.

                                                                                                        
     το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια

            Ο παρακάτω σύνδεσμος σας παραπέμπει στην παρουσίαση  μελέτης  των καθηγητών     κκ     Ν .Μαμάση  ,  και Κουτσογιαννη Δ. του ΕΜΠ  (Τομέας υδατικών πόρων και περιβάλλοντος Σχολή πολιτικών μηχανικών )  ,  με θέματα

 α)   Κλιματικές  διακυμάνσεις 
 β)    Πρόγνωση κλίματος 
 γ)    Κλιματική αλλαγή ως αποδιοπομπαίος τράγος 
 δ)    Διαχείριση υδάτινων πόρων και 
στ)    Εκτροπές νερού . 

Από την επιστήμη στην μαντική (και τούμπαλιν…).

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ....

http://www.itia.ntua.gr/en/docinfo/1155/



Εμείς σας έχουμε τα  συμπεράσματα .

Οι κλιματικές διακυμάνσεις είναι φυσικό φαινόμενο. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι  απλά μια υπόθεση. Το κλίμα αλλάζει ακανόνιστα, για άγνωστους λόγους, σε όλες τις κλίμακες.
Αυτό που σε ανθρώπινη χρονική κλίμακα ονομάζεται κλίμα σε γεωλογική κλίμακα είναι καιρός.
Αυτό που σε ανθρώπινη χρονική κλίμακα ονομάζεται καιρός , σε μικρή χρονική κλίμακα είναι
κλίμα.

Το μελλοντικό κλίμα δεν μπορεί να προβλεφτεί, έτσι ο καλύτερος τρόπος σχεδιασμού
συστημάτων (υδατικών, ενεργειακών) είναι η διαχείριση της αβεβαιότητας. Η  χρήση των
ντετερμινιστικών  προγνώσεων στη λήψη αποφάσεων είναι επικίνδυνη αφού υποεκτιμά την
κλιματική αβεβαιότητα και αυξάνει το ρίσκο.

Η συσχέτιση των σύγχρονων προβλημάτων με τις κλιματικές διακυμάνσεις είναι
παραπλανητική και οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους με επεμβάσεις σε ένα χαοτικό
σύστημα όπως η ατμόσφαιρα είναι μάταιη. Τα προβλήματα οφείλονται στην περιβαλλοντική
και δημογραφική αλλαγή και στη μη αειφορική ενεργειακή πολιτική.

Η  προσπάθεια μείωσης των εκπομπών του CO2 οδηγεί σε συγκεκριμένες επιλογές  ως  προς την  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  που σε πολλές  περιπτώσεις είναι στρεβλές και ασύμφορες για
το κοινωνικό καλό (αλλά άκρως  συμβατές με συγκεκριμένα συμφέροντα).

Λύση αποτελεί η διαχείριση των υδατικών και ενεργειακών πόρων με (α) ποσοτικοποίηση της  αβεβαιότητας, (β) μείωση της κατανάλωσης  πόρων και (γ) κατασκευή έργων.

Τα έργα εκτροπής νερού μπορούν να έχουν ποικίλες ευεργετικές  πτυχές (ύδρευση, παραγωγή
ενέργειας, άρδευση, οικοτουρισμός, αισθητική τοπίου) αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπουν
πολλές διαχειριστικές επιλογές. Η  ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι μπορεί να αναπροσαρμόζει
τις επιλογές αυτές ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες.


Για κάθε πληροφορία, σχόλιο, διευκρίνιση ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ιτιά ή με αυτές τις σελίδες, επικοινωνήστε μαζί μας στις εξής διεύθυνσεις:




Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ανεπιθύμητα τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βρετανία, λέει η κυβέρνηση

                                Amber Rudd MP

                                     Elizabeth Truss                                                                         Amber Rudd  MP

                        Υπουργός  περιβάλλοντος της Μ Βρετανίας                                 Parliamentary Under Secretary of State

                                                                                                                                                       for Climate Change      

                                                                                                                                                                

                                                                                                            

             

      Η υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, τόνισε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι πλέον επιθυμητά στη χώρα. Είχε προηγηθεί δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος, Λιζ Τρας, ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα  είναι..... «άσχημα».
      Μιλώντας στο κοινοβούλιο σήμερα, η Ραντ επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης να στηρίξει τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες ανά τη χώρα, αλλά όχι και αυτές των φ/β πάρκων. Η ίδια είπε ότι τα φ/β δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται στην «όμορφη πράσινη ύπαιθρο», προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι δεν στηρίζεται επαρκώς η ανάπτυξη των ΑΠΕ με τον τρόπο αυτό.
      Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι αντίθετη στην εγκατάσταση φ/β πάρκων μεταξύ άλλων επειδή καλύπτουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν έχει προσφέρει επαρκή στοιχεία για να τεκμηριώσει την συγκεκριμένη θέση.

σχ.
http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/10883759/Eric-Pickles-ruling-kills-off-large-scale-solar-farms.html
η


η σε μετάφραση Google
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/10883759/Eric-Pickles-ruling-kills-off-large-scale-solar-farms.html&prev=search

Διαμαρτύρονται οι ''επενδυτές''
http://www.fishergerman.co.uk/renewable-energy/news/developers-challenge


Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού .



                            

 Όποιος ζει στη Δύση μπορεί να σκεφτεί πως η κατανάλωση άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε ύφεση.

Κι όμως η εκτίμηση αυτή είναι λάθος.

Η ζήτηση

       Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση άνθρακα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από το 2007 μέχρι σήμερα, η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20%. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ έχουν την ευχέρεια να ''πιέζουν'' όλες τις χώρες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί η κατανάλωση να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 12% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, αλλά οι ΗΠΑ καταναλώνουν την ίδια ποσότητα που κατανάλωναν και το 1987.


         Τα ίδια συμβαίνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2007, η ζήτηση άνθρακα στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 12%. Ενώ η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα , από το 2007 δεν είναι τόσο δραματική όσο στις ΗΠΑ, η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα στην ΕΕ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν μεγαλύτερη. Σήμερα το μερίδιο της κατανάλωσης άνθρακα  της ΕΕ είναι 7,5%.

Η ιστορία της φθίνουσας κατανάλωσης άνθρακα τα τελευταία χρόνια ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στην Ιαπωνία, η κατανάλωση άνθρακα βρισκόταν επίσης σε ύφεση μέχρι το 2010. Όταν όμως έγινε το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα η ζήτηση ανέβηκε σημαντικά, καθώς η Ιαπωνία προσπάθησε να αντισταθμίσει την απώλεια της πυρηνικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, κοιτώντας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η τάση της κατανάλωσης άνθρακα είναι αντίθετα πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια η άνοδος όχι μόνο είναι θεαματική, αλλά συμπαρασύρει την παγκόσμια κατανάλωση σε διπλάσιο επίπεδο από όσο ήταν πριν 15 χρόνια.

Καμία άλλη χώρα δεν φτάνει την κατανάλωση άνθρακα της Κίνας.
Το 2013, ο ασιατικός γίγαντας κατανάλωσε το 50,3% του παγκόσμιου συνόλου.
 Οι ΗΠΑ ήταν στη δεύτερη θέση με το 12%, με ακολουθούμενη την Ινδία που της αναλογεί το 8,5%, την Ιαπωνία με 3,4% και τη Ρωσία με 2,4%.


Η παγκόσμια παραγωγή

Η Κίνα δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος καταναλωτής, αλλά και ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα. Εξορύσσεi το 47% της παγκόσμιας ποσότητας, αλλά ακόμα κι αυτή δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή. Ακολουθεί η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Ινδία.


Η Αυστραλία και η Ινδονησία παράγουν πολύ περισσότερο άνθρακα από ό,τι καταναλώνουν. Την επιπλέον ποσότητα την εξάγουν στην Ασία. Η Αυστραλία είναι ο σημαντικότερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, με σχεδόν το 90% των εξαγωγών να προορίζεται για την Ιαπωνία, την Κίνα και την Νότια Κορέα. Οι παραγωγοί άνθρακα των ΗΠΑ θα ήθελαν να επεκταθούν σε αυτή την αγορά, αλλά έχοντας γεωγραφικό μειονέκτημα, έχουν στραφεί προς την Ευρώπη.

Τα αποθέματα

Οι ΗΠΑ έχουν το 26% των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα, το περισσότερο από κάθε χώρα. Σε τρέχουσες τιμές, τα αποθέματα τους αποτιμώνται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όπως καταλαβαίνει κανείς, το κίνητρο για να εξορύξουν άνθρακα είναι τεράστιο. Σε αποθέματα ακολουθεί η Ρωσία με 18% του παγκόσμιου συνόλου, η Κίνα με 13%, η Αυστραλία με 9% και η Ινδία με 7%. 


Με βάση την παραγωγή του 2013, κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει αποδεδειγμένα αποθέματα για τουλάχιστον 100 χρόνια. Εξαίρεση είναι η Κίνα, η οποία έχει αρκετά αποθέματα για 30 χρόνια. Στο άλλο άκρο η Ρωσία, η οποία έχει αποδεδειγμένα αποθέματα άνθρακα για πάνω από 450 χρόνια.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Το 2003, το 68% της ηλεκτρικής ενέργειας που παραγόταν στις ΗΠΑ είχε σαν πρώτη ύλη τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο. Δέκα χρόνια αργότερα, το ποσοστό ήταν ακόμα 68%, αλλά ο συνδυασμός μεταξύ άνθρακα και του φυσικού αερίου είχε αλλάξει σημαντικά. Ο άνθρακας έχει υποχωρήσει από το 50% του συνολικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, στο 37%, ενώ το φυσικό αέριο κινήθηκε από το 16% στο 30%.




Η ποσότητα που λείπει από τον άνθρακα, αντικαταστάθηκε από το φυσικό αέριο. 
Ωστόσο, το 2013 το μερίδιο του άνθρακα αυξήθηκε ελαφρά, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται. Αυτό οφειλόταν στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση. Η πραγματικότητα είναι πως δύσκολα θα ανατραπεί η μακροπρόθεσμη πτωτική τάση της κατανάλωσης άνθρακα στις ΗΠΑ. 

  Ο άνθρακας θα συνεχίσει να είναι η κορυφαία πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, μέχρι το 2035. Τότε αναμένεται να ξεπεραστεί από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διοίκησης Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Το 2011, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ολοκλήρωσε τη μελέτη αποδεκτών ορίων εκπομπών υδραργύρου και ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Αυτή η ρύθμιση επηρεάζει τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2015. 


Εκτός από τον υδράργυρο, οι ρυθμίσεις εκπομπών αφορούν το αρσενικό, το χρώμιο και το νικέλιο, καθώς και όξινα αέρια, όπως το υδροχλωρικό και το υδροφθορικό οξύ.

Υπολογίζεται πως η μείωση της μόλυνσης θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 11.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και να εξοικονομήσει ετησίως 90 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της υγείας. 

Η επιβολή των νέων αυστηρότερων κανόνων, θα σημάνει το κλείσιμο κάποιων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Αν έχουν οριακά οικονομικά αποτελέσματα ή πλησιάζουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, θα επιλέξουν να κλείσουν παρά να συμμορφωθούν. Το αποτέλεσμα θα είναι να επωφεληθεί η βιομηχανία φυσικού αερίου, καθώς και ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Συμπέρασμα

Η αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ιδιαίτερα για τον ηλεκτρισμό, είναι η κινητήρια δύναμη για τη ζήτηση άνθρακα. Ωστόσο, οι πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες, κυρίως στην δύση, αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης του άνθρακα, καθιστώντας την καύση του πιο ακριβή και λιγότερο ελκυστική. 


Οι προοπτικές της βιομηχανίας άνθρακα συνδέονται με την ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίοι είναι μεγάλες εισαγωγικές χώρες και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. 

Πως μπορούμε να επενδύσουμε

Τον Ιανουάριο του 2008, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο το ETF με το όνομα Market Vectors Coal (ΚΟΕ). Επενδύει σε μετοχές της παγκόσμιας βιομηχανίας άνθρακα.


Το ETF δίνει έμφαση στις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πολύ μικρό ποσοστό διατίθεται για μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρίες. Το ετήσιο κόστος διαχείρισης είναι 0,59% και κατέχει συνολικά 35 μετοχές.

Άρθρο  στο (capital.gr)   του κου   Βασίλη Παζόπουλου 
 οικονομολόγου, χρηματιστηριακού αναλυτή.

                                                                                                                                                                                  



                 Η γνώμη του  http://sagini3.blogspot.com/

 α)       Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται κατά κύριο λόγο στον άνθρακα                ( κάρβουνο, λιθάνθρακα,λιγνίτη  κλπ ) και κατά σειρά  στα πυρηνικά ,στα υδροηλεκτρικά και στο φυσικό αέριο . Το πετρέλαιο  χρησιμοποιείται  ελάχιστα για ηλεκτροπαραγωγή και οι ΑΠΕ είναι ακατάλληλες και ακριβές ( πεταμένα λεφτά )  
Η ''κυριαρχια'' του άνθρακα οφείλεται σε  δυο βασικούς λόγους . Υπάρχει σε αφθονία σχεδόν παντού και δεύτερον , είναι μακράν το φθηνότερο  καύσιμο για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

 β)        Στις ΗΠΑ ( και όχι μόνον ) , από το 1987 μέχρι σήμερα , η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση έχει αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας   με γεωμετρική πρόοδο .
γ)        Ο άνθρακας σαν καύσιμο  χρησιμοποιείται  ευρέως και στις ίδιες ποσότητες από το 1987 , όμως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, σήμερα πλέον έχουν αξιοποιήσει τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων ( φυσικό αέριο κλπ )  που διαθέτουν και παράγουν φθηνή  ενέργεια. .

δ)        Πράγματι από το 2007 , η κατανάλωση κάρβουνου στις ΗΠΑ , μειώθηκε κατά 20% .
      Αυξήθηκε όμως η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση φυσικού αερίου .Οι χώρες αυτές καθιέρωσαν  την μέθοδο εξόρυξης με  υδραυλική ρωγματωση (fraking ) .   Σήμερα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ,είναι πλέον αυτάρκεις σε φυσικό αέριο και σύντομα θα είναι  εξαγωγικές χώρες.

ε)       Το φυσικό αέριο όταν εισάγεται είναι κατάλληλο οικονομικά μόνον για οικιακή χρήση και  θέρμανση . Όμως  μια χώρα που παράγει η ίδια  το φυσικό αέριο ,  μπορεί να το χρησιμοποιεί στην ηλεκτροπαραγωγή της, κερδίζοντας έτσι το τεράστιο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. 
  Η κατανάλωση (Αμερικανικού πια και όχι εισαγόμενου ) φυσικού αερίου αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που σύντομα οι ΗΠΑ , υπολογίζουν οτι θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών σε ηλεκτροπαραγωγή , με φυσικό αέριο που η καύση του ρυπαίνει κατά 50% λιγότερο
 στ)       Είναι γνωστό ότι η παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο φυσικό αέριο , εκτός από  μια πολύ ακριβή διαδικασία , έχει προκαλέσει την απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τον βασικό της προμηθευτή φυσικού αερίου , την Ρωσία. 
   Όσο για την χώρα μας , είναι εγκληματική η ενεργειακή πολιτική  , που σε καιρούς  χρεωκοπίας ,   κλείνουν  λιγνιτικα εργοστάσια .  Παρόλο που τα Ελληνικά  βεβαιωμένα λιγνιτικά κοιτάσματα, επαρκούν τουλάχιστον για 50 χρόνια  , αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρισμού με  εισαγόμενο  ακριβό φυσικό αέριο . Εφτά μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ακριβού ηλεκτρισμού με εισαγόμενο φυσικό αέριο διαθέτουν σήμερα , οι γνωστοί βαρόνοι της ενέργειας στην χώρα μας  .
 Αντιθέτως τα λιγνιτικα εργοστάσια  ( με καύσιμο τον δικό μας φθηνό λιγνίτη  )  κλείνουν το ένα μετά το άλλο ,οδηγώντας σε κλείσιμο και μαρασμό την βιομηχανία μας και σε ενεργειακή φτώχεια τους καταναλωτές . 
 Η μεγάλη καθυστέρηση της κατασκευής του νέου λιγνιτικου της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5 , αποκαλύπτει τον βαθμό εξάρτησης των Ελλήνων πολιτικών από τα οικονομικά συμφέροντα ξένων δυνάμεων.



Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τα ψέματα των ΑΠΕτζήδων και των Ελλήνων πολιτικών.


                              

     Ποτέ δεν σας είπαμε ψέματα.
 Ποτέ δεν κρύψαμε την αλήθεια .
Το SAGINI3  δεν υπηρετεί συμφέροντα και συντεχνίες.
    Αποκαλύπτουμε  την ''πράσινη απάτη'' που έχει γίνει πλέον αντιληπτή απόν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης και η πολυπόθητη ''συναίνεση'' που επιζητούν οι ΑΠΕ-τζήδες δεν είναι πλέον δεδομένη.
Λοιπόν ,τον περασμένο  Σεπτέμβριο ο υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης , προανήγγειλε το αυτονόητο .

    Ότι δηλαδή , αυτά που χρωστάνε οι ΑΠΕτζηδες στους καταναλωτές και στους ΟΤΑ θα αποδοθούν επιτέλους.
    Φυσικά δεν μπήκε στο κόπο να αναγγείλει και την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών απο το υπουργείο της΄''πρασινάδας''.

     Ο νόμος ορίζει ότι η παρακράτηση επί του τζίρου των ΑΠΕ προ ΦΠΑ , είναι συνολικά 3%.
Αυτή κατανέμεται σε 1% στους κάτοικους καταναλωτές των τοπικών κοινωνιών , 
1,7% στους ΟΤΑ και 0,3% στο περιβόητο , '' πράσινο ταμείο''.

  Ουδέποτε εφαρμόσθηκε ο σχετικός νόμος .
     Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διαδικτυακής μας ύπαρξης,
οτι τα αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη που διαδίδουν ότι παρέχουν στους καταναλωτές και στην τοπική αυτοδιοίκηση οι αιολικοί ΑΠΕτζηδες  είναι απλά , ψέματα .
  Οι τοπικές κοινωνίες , δηλαδή  οι καταναλωτές είναι θύματα των αιολικών επιχειρηματιών , που ουδέποτε μέχρι σήμερα τους απέδωσαν , έστω αυτά τα λίγα ψίχουλα. Απλά υφίστανται τις επιβαρύνσεις από την λειτουργία των αιολικών στο περιβάλλον τους.
   Έτσι πληροφορηθήκαμε   ΕΔΩ
ότι  επιτέλους .........
.''    ( Νοέμβριος 2014 )  ετοιμάζεται η τελική απόφαση απο το ΥΠΕΚΑ και τον  υφυπουργό Α.Παπαγεωργίου, για την κατανομή των οφειλόμενων χρημάτων από ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες και τους καταναλωτές ''.

      Οι καταναλωτές σε  272 τοπικές κοινωνίες  της χώρας μας , που φιλοξενούν ΑΠΕ ( κυρίως αιολικά ),  διεκδικούν το 1% του προ ΦΠΑ , τζίρου των αιολικών , που μόνο για τα έτη 2011,  2012,  2013 είναι  13 εκατομμύρια ευρώ.
Αλήθεια τι έγιναν τα χρήματα των προηγούμενων ετών , πριν το 2011    ?
 Άγνωστο το ύψος του ποσού που οφείλουν οι ΑΠΕτζηδες  στους Δήμους , (ΟΤΑ κλπ )που φυσικά είναι πολλαπλάσιο.
    Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις από αναξιόπιστους πολιτικούς , απλά θα περιμένουμε και..... όοοοοταν η απόφαση που λένε , θα εφαρμοστεί , θα σας ενημερώσουμε.