Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ .............. ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΚΡΙΔΕΣ !!!        ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ !!!


                              
                                                
                                            

                      
                              ΟΤΑΝ   Η    ΠΟΛΙΤΕΙΑ    ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ  !!!

         
....Με την υπογραφή που έβαλε στις  23/12/2013 ο πράσινος υπουργός ΠΕΚΑ  Γ. Μανιάτης στους     περιβαλλοντικούς όρους για τα   9  αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα της κοινοπραξίας των  εταιρειών ‘’Κοπελούζου-ENEL-Σαμαρά ‘’ , συνολ. ονομαστ. ισχύος   218,5 MW  
  στην ΑΝΔΡΟ ,ΤΗΝΟ, ΠΑΡΟ, ΝΑΞΟ, καθώς και την νέα γραμμή διασύνδεσης –μεταφοράς  ηλεκτρ. ενέργειας  150 Kv , με το ΚΥΤ  Παλλήνης  του Νομού Αττικής ,    δημιούργησε  μια θύελλα  διαμαρτυριών και  νέα μεγάλα προβλήματα , αναστάτωση και ανησυχία  στους κατοίκους  των νησιών  μας .
      Η Άνδρος που έχει τόσες σοβαρές στοιχειωδεις ελλέίψεις και εκκρεμή θέματα να αντιμετωπίσει , τώρα έχει ένα ακόμα περίπλοκο πρόβλημα που η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με τον Γ.Μανιάτη , της προκάλεσαν χωρίς λόγο .  
 Υπενθυμίζουμε το πρώτο μεγάλο αιολικό έργο στην Άνδρο . Το 2011 εγκρίθηκε απο το ΥΠΕΚΑ του τότε  υπουργού και σημερινού υπόδικου  Γ.Παπακωνσταντινου , το τεράστιο αιολικό   στην ΒΔ Άνδρο ισχύος 120  MW με 53 ανεμογεννήτριες του ιδίου  τύπου, ιδίας μαρκας ( όλες made in Germany φυσικά ) και του ιδίου μεγέθους.   Εκκρεμούν  άλλες προσφυγές στο ΣΤΕ για  ακύρωση και εκείνου του έργου .   

   Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνον αρνητικές  αντιδράσεις για την κατασκευή των  τεράστιων αιολικών βιομηχανικών συγκροτήματων , στα νησιά μας .Ειδικά στην Ανδρο , το θέμα της εγκατάστασης νεων ανεμογεννητριων λειτούργησε καταλυτικά στην εκλογή της σημερινής Δημοτικής αρχής.   
      Ολοι συμφωνούν ( κάτοικοι και φορείς ) ότι οι νέες  τεράστιες ,  (όλες  made in Germany φυσικά  )  ανεμογεννήτριες των 113 μ  και των 2 300 MW η κάθε μια , θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τουριστικό προϊόν  αλλά και στο μοναδικό Κυκλαδίτικο Περιβάλλον των νησιών μας και μηδενικό κέρδος στην οικονομία  τους.
 Κανένα  πραγματικό  όφελος για την τοπική οικονομία που καρκινοβατεί . 

      Αντιθέτως , κερδισμένα  και πάλι  τα Γερμανικά συμφέροντα , που υπηρετεί στην χώρα μας  ο Γερμανός  κομισσάριος υφυπουργός ανάπτυξης Χ. Φούχτελ , σε συνεργασία με την σημερινή κυβέρνηση.
  
        

       Οι οικονομικές  απαιτήσεις του Φουχτελ , εκπληρώνονται από τον ''πάντα πρόθυμο'' υπουργό  Γ.Μανιάτη  , αγαπημένο παΐδι της  Γερμανικής πολιτικής, αφού έχει υπογράψει δεκάδες τέτοια έργα μέχρι σήμερα , συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του , στο ΥΠΕΚΑ.
 Εργα πολλων εκατομυρίων  ευρω με μηδενική απόδοση στην οικονομία της χρεωκοπημένης Ελλάδας.

     Οι αντιδράσεις στο νησί μας  ξεκίνησαν με έκτακτα δημοτικά συμβούλια , συνελεύσεις κατοίκων , διαμαρτυρίες , παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών , ψηφίσματα , δημοσιεύματα διαμαρτυριών και τέλος ομαδική  προσφυγή των  Δήμων των νησιών στο Συμβούλιο  της Επικρατείας  , με τις ελπίδες όλων  ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας θα κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς και τις ενστάσεις  των δικηγόρων μας και θα ακυρώσει την άδεια  του έργου .
     Στο σημείο αυτό πρέπει να σας ενημερώσουμε ξανά  για την τελευταίες εξελίξεις .
       Κάτω από την πίεση και τα ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα που υπεβλήθησαν εναντίον του έργου , των υπό κατασκευή ανεμογεννητριών του  '' Κοπελουζου-Enel '' , από το Δικηγορικό Γραφείο του κου  Γ. Ξανθούλη , για λογαριασμό των Δήμων των 4 νησιών  , ο πράσινος υπουργός Γ.Μανιατης , ακύρωσε την παλιά και ΞΑΝΑΥΠΕΓΡΑΨΕ  νέα άδεια , ο αθεόφοβος , αφού κατάλαβε οτι υπήρχαν σοβαροί νομικοί λόγοι ακύρωσης της αρχικής από το ΣΤΕ . Εγραψε στα παλια του τα παπουτσια τις αντιδρασεις των κατοικων . Γιατί τόση πρεμούρα κε Μανιατη , παραμονές εκλογών 2015    ??? 

     Η Άνδρος  πρόκειται να πληρώσει  το μεγαλύτερο τίμημα  . Εκτός από  ίδιες τις ανεμογεννήτριες- τέρατα  , χιλιάδες κυβικά μέτρα οπλισμένου  μπετόν  που απαιτεί η στήριξη τους  , τα έργα   για την νέα γραμμή διασύνδεσης-μεταφοράς , θα διατρέξουν τα 2/3 του νησιού μας ,  πολλά  χιλιόμετρα   χωματόδρομοι μέσα σε ιδιοκτησίες   με  υπόγειες  αλλά και υπέργειες  γραμμές  υψηλής και χαμηλής τάσης .

    Έργα που θα αλλοιώσουν οριστικά το μέχρι σήμερα μοναδικό Ανδριώτικο  τοπίο  και  θα το μετατρέψουν σε  ‘’κρανίου τόπο ‘’.

Το έργο αυτό όπως και ολα τα ανάλογα έργα , καλύπτονται ηθελημένα απο ασάφειες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής τους , χωρίς επίσης να  αναφέρονται   τα ποσά της δωρεάν κρατικής επιχορήγησης - επιδότησης( Αναπτυξ. Νόμος  fast track ) , για την κατασκευή   του έργου . 

    Η  σχετική ανακοίνωση του Γ. Μανιάτη, αναφέρει  , ότι το έργο θα φέρει  262 εκατ.ευρω στην  πραγματική οικονομία .
 Είναι ψεύτες και παραπλανούν συνειδητά  τους πολίτες , για να παραμένουν πιστοί στις απαιτήσεις των δανειστών. Χρησιμοποιούν σε βάρος μας την εξουσία που εμείς τους δώσαμε . 
 
       Από που θα προέλθουν τα 262 εκατ.ευρώ , για το αιολικό project Κοπελούζου –ENEL στις Κυκλάδες κε Μανιάτη  ?
Από δικά τους κεφάλαια η από τραπεζικό δανεισμό ?

 Μήπως δανείζεται ο Όμιλος Κοπελουζου απο Γερμανικές τράπεζες , για να αποπληρώνουμε εμείς τα δάνεια του, με τους λογαριασμούς του ρεύματος  ?

 Εντάχθηκε η όχι η ''δουλειά '' του Ομίλου  στον αναπτυξιακό Νόμο φαστ τρακ    ( 40% είναι η δωρεάν επιχορήγηση!!! )  και αν ναι,  πόσα εκατομμύρια θα πάρει δωρεάν επιδότηση για την κατασκευή , όπως δίνετε σε όλους τους ΑΠΕ τζηδες , τα τελευταία χρόνια  ?

  Πόση θα είναι η εγγυημένη  ταρίφα-επιδότηση FIT  , ανά κιλοβατώρα και για πόσα χρόνια ?.


   Ποιος και πόσα  θα πληρώσει για την διασύνδεση των 150kV από τα νησιά στο ΚΥΤ Παλλήνης  Αττικής ?

 Ανάπτυξη δεν είναι η προνομιακή μεταχείριση με  εκατομμύρια ευρώ,  των βαρόνων της ενέργειας από την κυβέρνηση , σε καιρούς οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών.
 
    Αν υποθέσουμε ότι το έργο αυτό θα το πληρώσει ο Κοπελουζος,  όπως δηλώνει  σε πληρωμένη καταχώρηση   ΕΔΩ......   ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ  !!!      (μόνο χαζοί δεν είναι ) . 

Ρωτάμε .
  Θα επιτρέπεται η αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων Κε Υπουργέ  ?
 
      Μήπως είναι επένδυση για ηλίθιους πολίτες  και για
''επενδυτές -κόρακες ''    , κε Μανιατη αφού για να καλύφθεί απο  το κράτος το 1% της ζήτησης των νησιών στο διασυνδεδεμένο σύστημα , όπως μας λέτε , με  τα νέα αιολικά του Κοπελούζου,  θα πληρώσουμε  χωρίς λόγο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για 20-25 χρόνια .
     Το 1% της ζήτησης καλύπτεται  άνετα και πάμφθηνα από το υπάρχον ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγης ,  που σήμερα έχει διαθέτει ισχύ 17.500 MW και καλύπτει ζήτηση   9.200 MW λογω κρισης. 

Ποιος ωφελείται  λοιπόν κε Μανιάτη ? 
  Αν  δεν ξέρεις ,  αμέσως μετά τις εκλογές  , που θα εχεις πολύ ελεύθερο χρόνο , ζήτα  να σου κάνουν εντατικά μαθήματα …….. λογικής από νηπιαγωγό  , υπουργέ της ενέργειας.


    Εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα !!!
 
  ---- Αγαπητοί  αναγνώστες ,το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ανακοινώσει την διασύνδεση των Κυκλάδων που θα κοστίσει πάνω από 400.000.000 ευρώ και ήδη τρέχει ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ.
     Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο για τους κατοίκους των νησιών μας και την ΔΕΗ .  ( η Άνδρος και  η Τήνος  είναι διασυνδεδεμένες ήδη από χρόνια )  έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Το  φθηνό ρευμα της ΔΕΗ θα φθασει επιτέλους στα νησιά μας,  απο το ηπειρωτικό δικτυο.


     Θα εξασφαλίσει   την σταθερή και επαρκή ενεργειακή  αυτονομία με ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής (  2 απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων ) και θα φέρει οικονομία κλίμακας στα έξοδα λειτουργίας των θερμικών σταθμών μαζούτ της ΔΕΗ των νησιών μας , αλλά και μείωση του ΥΚΩ σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το κενό από την έλλειψη διασύνδεσης των νησιών μας,  καλύφθηκε μέχρι σήμερα από θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ με καύσιμο το  μαζούτ. 

Να γιατί  μπάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός  και η λογική   στο  ΥΠΕΚΑ.       
     Από την άλλη ,  η έλλειψη διασύνδεσης των  περισσότερων νησιών μας, είχε και ένα μεγάλο καλό  μέχρι σήμερα  , διότι   υπήρξε και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν αναπτύχθηκαν μεγάλα αιολικά , αφου οι ΑΠΕτζηδες δεν μπορούσαν να πουλήσουν  , το πανάκριβο και άχρηστο ''προϊόν'' τους ,  χωρις καλώδιο διασύνδεσης.

     Όμως για τους   ''επενδυτές- κόρακες'' , διασύνδεση των νησιών  , σημαίνει πολλά και εύκολα λεφτά από νέα  αιολικά  και δωρεάν επιδοτήσεις .  Ζητούν δηλαδή την διασύνδεση για διαφορετικούς λόγους.     Είναι παράδοξο αλλά η μοναδική και πολύτιμη περιουσία των νησιών μας στο Αιγαίο ,το μοναδικό τους περιβάλλον τους,  προστατεύθηκε και διαφυλάχτηκε  τόσα χρόνια από τους ΑΠΕτζηδες λογω  έλλειψης καλωδίου διασύνδεσης.

           Φανταστείτε το μελλον  με την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Τήνο,  την Σίφνο,την Άνδρο,  τη Δήλο,  την Πάτμο και τόσα άλλα διαμάντια στο Αιγαίο, γεμάτα τεράστιες τουρμπίνες ( μίξερ του αέρα )  όπως ονειρεύεται η SIEMENS η VESTAS ,η ENERGON ,ο  Γερμανός κομισάριος  Φούχτελ , ο Κοπελούζος, ο Μυτιληναίος, το Δίκτυο των 30  νησιών ''ΔΑΦΝΗ'' του τεως Δημάρχου Άνδρου   , ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης κος  Γ. Πουσσαίος και ο Υπουργός κος Μανιάτης και οι λοιποί δήθεν  οραματιστές της ''πράσινης ανάπτυξης''   απάτης.

                         
     Φυσικά κανείς από τους παραπάνω δεν σκέφτηκε καν,  να ρωτήσει   την γνώμη των κατοίκων .
Μόνοι τους αποφάσισαν .
Έχουν σίγουρα τους λόγους τους.  Τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με τα δικά μας.
    

          Δεν θα ψηφίσουμε λοιπόν την Κυριακή τις ....πράσινες ακρίδες  !!!1 σχόλιο:

  1. Οικολόγοι-Πράσινοι, Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά και η βιασύνη κάποιων

    http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2015/01/blog-post_51.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ