Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Η απάτη των ΑΠΕ .


                                   
                                       
Αποτέλεσμα εικόνας για ανεμογεννήτριες
Αποτέλεσμα εικόνας για εργοστασια φυσικου αεριου

   

       Άνοιξε μια νεα συζήτηση μεταξύ φίλων και σχολιαστών στο FB , για ανάπτυξη και ενεργειακά θέματα , υστέρα από μια ανάρτηση του e-φίλου , καθηγητού  στο Δημοκρίτειο κου Χάρη Βλάδου .
     Η συζήτηση αυτή κατέληξε στο κλασικό ερώτημα , που εγω δεσμεύτηκα να πω την αποψή μου επώνυμα και  δημοσίως , μέσω του SAGINI3.

 Ερώτηση .    Αφού  πιστεύεις ότι οι  επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι  αντιαναπτυξιακές και απάτη , τι προτείνεις για την ανάπτυξη του ενεργειακού μας μοντέλου σήμερα , σε καιρούς φτώχειας και χρεωκοπίας..


 Απάντηση .      Ο μακροχρόνιος  επανασχεδιασμός  της ενεργειακής πολιτικής της  χώρας μας , είναι μια πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση  .       Η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας απαιτούσε παντοτε  την εξασφάλιση  απο το κρατος , φθηνής ,  σταθερής, και συνεχούς ηλεκτρικής ενέργειας  για την βιομηχανία μας και τους καταναλωτές-πελατες  .
     Πιστεύω ότι πρέπει να επιδιώκουμε τις ορθές  αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και μόνον ,  μακρυά από αποτυχημένες αριστερές η αλλες  γελοιες  πολιτικές.
    Την ηλεκτροδότηση της χώρας μας , είχε αναλάβει εδω και 50 χρονια .η ΔΕΗ Μια εισηγμένη  σήμερα Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας .Σύμφωνα με το καταστατικό της ,  βασικό στόχο είχε και εχει  την εξυπηρέτηση του Κοινού συμφέροντος των πελατών της και δευτερεύον φυσικα  το κέρδος , το οποίο επενδύει για να αναπτύσσεται συνεχώς  , ως ωφείλει .
   Με την ''απελεύθρωση-τεμαχισμό '' που επιβλήθηκε από την ΕΕ , η ΔΕΗ έγινε και ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ . Στην συνέχεια   μπήκαν στην παραγωγή ΗΕ , (αφού επιδοτήθηκαν αδρά οι κατασκευές τους) , ιδιωτικές εταιρείες με εργοστάσια φυσικού αερίου , αλλά  και επιδοτούμενες εταιρείες αιολικών και Φ/Κ, που πωλούν σημερα ,την  ΗΕ σε πολλαπλάσιες τιμές από την ΔΕΗ.  Όλοι αυτοί οι  ''ανταγωνιστές''  της ,επιβαρύνουν και χρησιμοποιούν τα δίκτυα τηε ΔΕΗ  , με νεα κόστη πολλών εκατομμυρίων ευρώ..
Σε καιρούς χρεωκοπίας όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνες και λανθασμένες  επιλογές , που εξυπηρετούν την κερδοφορια  πολυεθνικων  , αλλα και συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στοιχειοθετούν σοβαρά ποινικά αδικήματα , αφου ηθελημενα  οδήγησαν την ΔΕΗ σε  οικονομικό μαρασμό.  Είναι γνωστό ότι κάποιοι  διοικητές της ΔΕΗ διορισμένοι από τις κυβερνήσεις  ,  εργάστηκαν μόνο για τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της . Αν σε αυτά προσθέσουμε την διαπλοκή και την προδοτική συμπεριφορά των γελοίων συνδικαλιστών της , τους βρώμικους πολιτικούς του αρμόδιου υπουργείου , και την αφόρητη πίεση κάποιων Ευρωπαϊκών πρεσβειών , που συνεχίζεται σήμερα , εύκολα αντιλαμβανόμαστε όλοι , το τι πρέπει να γινει για το μέλλον της ΔΕΗ . 
    Είναι φανερό ότι αν τελικά  ιδιωτικοποιηθεί τελικά  η ΔΕΗ  όλα θα αλλάξουν , αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι υπόλοιποι ιδιώτες παραγωγοί ΗΕ λειτουργούν παρασιτικα , σαν εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν ΗΕ , σε πολύ ακριβότερες τιμές , αφού βασικά λειτουργούν με καύσιμο για παραγωγή ΗΕ το εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο.
   
       Η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει επιτέλους  από την ΕΕ , ειδικό καθεστώς για την ενεργειακή πολιτική της χώρας που επιβάλλουν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες , με πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης ΑΠΕ , την κατάργηση όλων των επιδοτήσεων ΑΠΕ ,καθώς και του χαρατσιού για φόρο του  άνθρακα .
 Ήδη οι επιδοτήσεις ΑΠΕ κόπηκαν σε Ισπανία , Πορτογαλία , αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες , με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών .
Όταν η χώρα επιστρέψει σε ανάπτυξη ξανά ,τότε το συζητάμε για τις ΑΠΕ .

     Ξεκινώ από το τετριμμένο , ''πρωτα τακτοποιούμαι τα του οίκου μας'' , που σημαίνει  ότι η ΡΑΕ θα γίνει πράγματι Ανεξάρτητη και Ρυθμιστική , με  αναδιοργάνωση και εκγσυχρονισμο της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη Δημόσια  Ευρωπαϊκή επιχείρηση ηλεκτρισμού .
 Η σταδιακή  διασύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό σύστημα , είναι ένας πρωταρχικός αναπτυξιακός στόχος και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να διαθέτουν συνεχή, σταθερή και φθηνή ενέργεια. Είναι στόχος εφικτός και μπορεί να χρηματοδοτηθεί με Ευρωπαϊκά κεφάλαια.
     Αγαπητοί αναγνώστες ,  το ηλεκτρικό σύστημα όλων των χωρών , κρατικών η ιδιωτικών ,  στηρίζεται και απαιτεί την ύπαρξη δυο βασικών παραμέτρων,  για να λειτουργεί 365 μέρες , όλο το 24 ωρο με συνέχεια και σταθερότητα.
 Ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής .

    Ισχύ βάσης σήμερα  , μας εξασφαλίζουν με μεγάλη αξιοπιστία , οι Ελληνικοί λιγνίτες και  τα λγνιτικα εργοστάσια  της Δ.Μακεδονίας και Πελοποννήσου , που πρέπει επιτελους να εγκσυχρονιστουν ,  με διαχείριση στερεών αποβλήτων , αποθειωτες και ειδικά φίλτρα ( πχ το νεο υπο κατασκευή , υπερσύγχρονο  υπό κατασκευή  ''Πτολεμαιδα 5 '' της ΔΕΗ  ). Από μελέτες προκύπτει ότι για εκμεταλλεύσιμα σήμερα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας μας , υπάρχει εξασφαλισμένη επάρκεια για τα επόμενα 50 χρόνια . Στο μεταξύ πιστεύεται ότι θα ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα .
    Ισχύ αιχμής  σήμερα  , μας εξασφαλίζουν βασικά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ , ( σίγουρα χρειαζόμαστε  την κατασκευή νέων ) . Επίσης κατασκευή συστημάτων  ανατροφοδότησης , με την  ισχύ βάσης των λιγνιτικων,  για να ξαναγεμίζουν οι λίμνες ( αντλισιοταμιευση , οπου αυτο κριθει εφικτο ) και  δεύτερον οι εισαγωγές ρεύματος απο γειτονικές χώρες .
 Παρόλο ότι ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται  πολλά δις ευρώ για κατασκευή και λειτουργία ΑΠΕ , στην χώρα μας , η συμβολή τους παραμένει αστεία σε ποσοστά εκμεταλλεύσιμης ΗΕ .
Αποτελούν όμως αναμφισβήτητα , μια βασική αιτία για την χρεωκοπία της πατρίδας μας.
     Τα αιολικά αποδεικνύονται    άχρηστα  και  πανάκριβα ( 1 εκ.ευρώ /ονομαστικό MW ) , για το ελάχιστο ορυκτό  καύσιμο που πραγματικά υποκαθιστούν .  Το ρεύμα τους είναι τυχαίο  και ασταθές . Απαιτούν   ακριβές επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές . Δεν μειώνουν εκπομπές αερίων ρύπων . Μειώνουν την αξία της γης , καταστρέφουν το μοναδικό Ελληνικό περιβάλλον , προκαλούν ακουστική και οπτική όχληση  και τελικά θα  παραμείνουν  μνημεία της ανθρώπινης ηλιθιότητας στα βουνά μας , αφού  σήμερα δεν υφίσταται καμία νομική υποχρέωση αποκατάστασης του τοπίου από του ιδιόκτητες τους . Μέχρι σήμερα στον κόσμο τα αιολικά δεν έχουν κατορθώσει να υποκαταστήσουν ούτε  μια συμβατική μονάδα.
Υπάρχουν μόνον επειδή επιδοτούνται ( εγκατάσταση αλλά και για 25 χρόνια χρήσης ) υποτίθεται για να παράγουν καθαρή  ΗΕ  , δυστυχώς όμως δεν παράγουν.   ( προβληματική στατιστική παραγωγή 20-24% της ονομαστικής τους ισχύος  ) . Εξασφαλίζουν όμως στους αιολικούς και στις πολυεθνικες ,   κέρδη εγγυημένα από ......το κράτος  , που τα πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές   !!!!! .  Πρωτοφανές και  εξαιρετικά  αντιαναπτυξιακό !!!!!! Αποτελούν μαζί με τα Φ/Κ , μία από τις βασικές αίτιες της καταστροφής της οικονομίας μας .
    Το εισαγόμενο φυσικό αέριο  στην ηλεκτροπαραγωγή , έγινε αναγκαίο κακό , αφού αρχικά επιβλήθηκε και καθιερώθηκε , ως  απαραίτητη  ''εφεδρεια '' , στην λειτουργία των ανεμογεννητριών  και μας έφερε  τελικά  την   ενεργειακή εξάρτηση . Σήμερα η χώρα διαθέτει  7-8  μεγάλα εργοστάσια ( ανοικτού κύκλου και μεγάλης κατανάλωσης )  με καύσιμο εισαγόμενο φυσικό αέριο  , επιδοτούμενης λειτουργίας . 
    Είναι ενα ακριβό  καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή , αν δεν είναι δικό σου . Ίσως να το  συζητήσουμε  για το μέλλον ,  αν ποτέ η χώρα μας αποκτήσει δικά της εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, και ανακάμψει η οικονομία μας .
   Τά Φ/Κ αποτελούν άλλη μια τεράστια πρόκληση σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας και κατασπατάλησης  κεφαλαίων της χρεοκοπημένης οικονομίας μας . Αναπτύχθηκαν στο έπακρο , με επιδοτήσεις  δις ευρώ  , δυστυχώς κατά την διάρκεια της κρίσης (2012-2013) , στερώντας από την οικονομία μας πολύτιμα  και αναγκαία για επιβίωση κεφάλαια . Κατέστρεψαν γόνιμες εκτάσεις , μετέτρεψαν τους αγρότες σε καφενόβιους επιδοτούμενους εισοδηματίες , οδήγησαν στα ύψη τις τιμές ΗΕ .
    Δεν είναι όμως τόσο άχρηστα , όπως τα αιολικά. Με προϋποθέσεις ,  θα παράγουν  (ακριβή) ημερήσια  ισχύ αιχμής,  τα καλοκαίρια με  κάποια προβλέψιμη ηλιοφάνεια , ειδικά στα νησιά μας , αλλά είναι πανάκριβα και λόγω των επιδοτήσεων .

...... και τώρα  αριθμητική .....του Δημοτικού βέβαια !!!

      Μια Α/Γ  του  1 MW ( ονομαστικής ισχύος ) κοστίζει  με υποδομές ,δρόμους , μπετά , διασυνδέσεις κλπ κλπ  γύρο στο 1 εκ.ευρώ .
O ιδιόκτητης της , πλήρωσε  τόκους ,μίζες , έξοδα  κλπ , και προσδοκά ένα ''λογικό κέρδος''  15%-20%   κάθε χρόνο , αφου εχει εξασφαλίσει  κρατική εγγύηση παρακαλώ !!!.
  1εκ Χ 15 = 150 000 ευρώ το χρόνο  και για 20 χρόνια.
  Φυσικά  γνωρίζετε  ποιος πληρώνει  αυτά τα 150 000 κάθε χρόνο  στον ΑΠΕτζη για 20 χρόνια .Εμείς όλοι . Με το ΕΤΜΕΑΡ* , αλλα και μέσω της τακτικης  φορολογίας , εμείς όλοι πληρώνουμε 150 000 καθε χρόνο για 20 χρόνια , τον ιδιοκτήτη της Α/Γ.
 Η Α/Γ αυτή όπως όλες,  έχει πραγματική ισχύ, 22 - 24%  της ονομαστικής της .
    Αρα  ''ριχνει'' στο δίκτυο και φυσικά πληρώνεται για αυτό ...    0,24 Χ 365 Χ 24 Χ 1 = 2.102 MWhr  περίπου κάθε χρόνο.
      Όμως ενώ ο ΑΠΕτζης  πληρώνεται  για τις  2 102  MWhr με επιδοτούμενη τιμή 80-90  , χωρια που οι  ''εφεδρειες '' φυσικού αερίου οφειλουν να λειτουργούν υποχρεωτικα  και φυσικά  να πληρώνονται και οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου Φ/Α ( τεραστιο ανελαστικο και εξτρα κοστος που προκαλει η Α/Γ του Χ ΑΠΕτζη ).
      Ας δούμε τώρα πόση υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου έχουμε. Μετρήσεις σε διάφορες χώρες δίνουν υποκατάσταση ένα μέσο όρο 6% της ονομαστικής ισχύος της Α/Γ .
 Έτσι  στον χρόνο ει ναι,    0,06 Χ 1 MW Χ 24 Χ 365 = 525 MWhrs  υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου. 
Πληρώσαμε   2.102  Χ 85 =  178.  670 ευρώ για να υποκαταστήσουμε  525 MWhrs συμβατικού καυσίμου !!!!!.

Τελικά η αιολική μεγαβατωρα μας κόστισε  178.670  /   525  = 340 ,3 ευρώ   

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ,ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ,ΑΠΑΤΗ !!!!


Αααα ...ξέχασα να υπολογίσω το κόστος από  την ''εφεδρεία λειτουργείας των εργοστάσιων ΗΕ με φυσικό αέριο , αλλα και τα κοστη τεχνικων βελτιωσεων του δικτυου του ΑΔΜΗΕ  !!!
                                                                                                                Γ.Β.Μ.


υ.γ.  
α.  Σήμερα στη χώρα μας έχουμε εγκατεστημένα και φυσικά τα πληρώνουμε όλοι  , περίπου 2.000 αιολικά MW και   περίπου 3.000 φωτοβολταϊκά MW .

β.   Σήμερα  Α/Γ του ενός 1  MW είναι πια  ''ντεμοντέ'' . 
Όλοι οι '' επιχειρηματίες '' αιολικών τοποθετούν Α/Γ των   2-3 MW η κάθε μια .


*ΕΤΜΕΑΡ ==χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ .Υπάρχει σε κάθε λογαριασμό ηλεκ.ρεύματος.



http://www.rae.gr/site/portal.csp
http://www.lagie.gr/
http://www.admie.gr/
http://www.thegwpf.com/germany-faced-huge-cost-of-wind-farm-decommissioning/
 http://www.epaw.org/documents.php?lang=el&article=backup1 
http://wattsupwiththat.com/
http://notrickszone.com/#sthash.dNXXGB0Z.dpbs 

2 σχόλια:

  1. Η αιολική ενέργεια δεν μπαίνει με όρους συστήματος μέσα σε ένα σύστημα ηλεκτροδότησης αλλά κατά προτεραιότητα. Σε ένα σύστημα ηλεκτροδότητσης ανά πάσα στιγμή η καμπύλη της φόρτισης του δικτύου πρέπει να είναι ακριβώς ίδια με την καμπύλη κατανάλωσης αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη καίμε το δίκτυο , αν είναι μικρότερη το δίκτυο καταρρέει με αποτέλεσμα μπλάκ άουτ. Μπαίνοντας τα αιολικά κατά προτεραιότητα με τον τυχαίο και μεταβλητό τους χαρακτήρα , εκτοπίζουν πρόσκαιρα συμβατικές μονάδες υψηλού μεταβλητού κόστος (κυρίως Φ.Α.) κάνοντας της ασύμφορες καθώς η αιολικοί παραγωγοί πληρώνονται με ΤΑΡΙΦΑ αντίθετα με τους συμβατικούς που πληρώνονται με την ΟΤΣ. Η εκτόπιση αυτών τον μονάδων είναι πρόσκαιρη, επειδή όμως είναι αναγκαίες στο σύστημα και όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις αλλό τόσο πρέπει να αυξάνεις τις μονάδες αυτές για να υποστηρίζουν τα αιολικά, αναγκαζόμαστε να ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ αυτές τις μονάδες ώστε να είναι βιώσιμες!!! Τα αιολικά έτσι αυξάνουν κατακόρυφα όχι αυτού καθέ αυτού λόγω του κόστους της μεγαβατώρας , άλλωστε ακόμη και τα 80-100 ευρώ ανα MWH δεν είναι τεράστιο κόστος αλλά ακριβώς του ότι απαιτούν μονάδες για υποστήριξη, που καίνε διπλάσια απο τις , άρα και επιπλέον καύσιμα και επίσης αναγκάζουν τις μονάδες να δουλεύουν μεταβλητά καταναλλόνοντας και αυτές επιπλέον καύσιμα και κόστος. Αν τα αιολικά δεν μπαίνανε κατά προτεραιότητα στο σύστημα αλλά με όρους συστήματος και πληρωνόταν με την ΟΤΣ τις περισσότερες φορές που θα παρήγαγαν ρεύμα το σύστημα δεν θα το δεχότανε και θα ήτανε τελείως ασύμφορη η εγκατάσταση τους. Το παραπανω σχολιο , ''εκλαπη'' απο το FB , και ανηκει στον αγαπητο φιλο Δημητρη ΚΑΡΑΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Άνθρακα και Λιγνίτη (Euracoal) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση των εκστρατειών κατά του άνθρακα από τις ΜΚΟ. Η Επιτροπή διαπιστώνει ένα κύμα χρήματοδότησης στο χώρο της πολιτικής της ΕΕ από ένα μικρό αριθμό των υπερ πλούσιων χορηγών, πολλές από τις οποίες είναι στις ΗΠΑ, οι οποίες ελπίζουν να επηρεάσουν την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, υπέρ των δικών τους θέσεων και ανεξάρτητα από το κόστος που έχουν οι προτιμώμενες λύσεις ,στους ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτή είναι μια ιστορία για το χρήμα και την εξουσία, μια ιστορία στην οποία η Ευρώπη θεωρείται ως ένα «εργαστήριο για τον κόσμο". http://pontokomicom.blogspot.gr/2015/10/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ