Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων η Άνδρος και η διαπλοκή .


        
 

     
       Το  έργο της διασύνδεσης μερικών νησιών των Κυκλάδων ,  ανακοινώθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση Σαμαρά ,  μετά από συνεχή λάθη και παλινωδίες 20 χρόνων .
     Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την αναγκαιότητα του έργου, όμως η διαπλοκή και η διαφθορά , αναιρεί την όποια ανάγκη .
 Επιμένουμε οτι ο γενικότερος  ενεργειακός σχεδιασμός για την χώρα μας , παραμένει  γελοίος , αφού μέχρι σήμερα ,   υπαγορεύεται απο την εξυπηρέτηση διαφόρων πολιτικών και  ιδιωτικών συμφερόντων .
     Στο θέμα της ηλεκτρ . διασύνδεσης μερικών νησιών και της Κρήτης τα οργανωμένα συμφέροντα και η διαπλοκή καθόριζαν τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
 Ειδικά η κυβέρνηση Σαμαρά με τον Γ.Μανιατη και τους γνωστούς ευρολιγουρηδες υπουργούς , στον τομέα της ενέργειας , έχει κατηγορηθεί  για ''υποτέλεια'' σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
      Σκεφτείτε μόνο οτι το συγκεκριμένο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων  δημοπρατήθηκε αρχικά  τον Ιανουάριο του 2012 για  400-500 εκατομμύρια ευρώ (με SIEMENS)  και μετά από ενστάσεις και προσφυγές στην δικαιοσύνη , μετά από εκ νέου ''επανεξέταση''  , κατέληξε σε διαγωνισμό 240 εκατ.ευρώ  χωρίς (SIEMENS)
Το έργο επρόκειτο  να εκτελεσθεί με ευθύνη,  του υπο εκποίηση  ΑΔΜΗΕ ΑΕ , αφού έτσι αποφάσισε η προηγουμένη κυβέρνηση. Εύλογα λοιπόν τα ερωτηματικά και οι κατηγορίες .
      Πίσω λοιπόν , απο τους πραγματικούς στόχους , περί οικονομιών κλίμακας και ενεργειακής αυτονομίας των νησιών , κρύβονται και άλλοι λόγοι που υπαγορεύουν την κατασκευή του έργου .          Πρόκειται για τις ισχυρές πιέσεις,  γνωστών οικονομικών συμφερόντων , συντεχνιών και βαρόνων στην ενέργεια , που ενω έχουν ήδη εξασφαλίσει ΔΩΡΕΑΝ αδειοδότηση,  μεγάλων αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά μας , δεν προχωρούν στην κατασκευή τους , επειδή δεν υπάρχουν σήμερα   τα υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης για να μεταφέρουν και να πουλάνε  το ρεύμα απο τα αιολικά τους στην ηπειρωτική χώρα.
    Αρα η διασύνδεση αποτελεί άμεση προτεραιότητα, βασικά για τους ΑΠΕ τζηδες και οχι για την ''ανάπτυξη '' και τους κατοίκους , που έτσι η αλλιώς τόσα χρόνια έχουν ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ.
    Και ενώ οι άδειες που  έχουν χορηγηθεί  στους ΑΠΕτζηδες , προβλέπουν και  τους υποχρεώνουν να κατασκευάσουν δική τους ανεξάρτητη διασύνδεση ,  με ''δικά'' τους κεφάλαια , αυτοί  πιέζουν το κράτος να πληρώσει  και να κατασκευάσει τα έργα αυτά, για να τα χρησιμοποιούν .
      Γιατί πουθενά στις άδειες των ΑΠΕτζηδων ,του πρώην ΥΠΕΚΑ , δεν αναφέρεται οτι οι υπό κατασκευή ''ιδιωτικες'' διασυνδέσεις , θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμφίδρομα και απο άλλους χρήστες όπως πχ η ΔΕΗ ?  Η  απαντηση ειναι προφανης .
  Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , έχει  δεσμευτεί οτι ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να πωληθεί. Αυτήν την στιγμή λοιπόν , είναι άγνωστο το μέλλον του έργου διασύνδεσης .
 Το έργο δεν  αφορά άμεσα την Άνδρο όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
  Η Άνδρος και η Τήνος είναι από χρόνια τώρα τα μοναδικά νησιά των Κυκλάδων τα οποία έχουν ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο και  με υποθαλάσσιο καλώδιο 150 kV .
 Στην Άνδρο όμως έχουν χορηγηθεί οι τελικές άδειες για να κατασκευασθούν δυο τεράστια βιομηχανικά  αιολικά συγκροτήματα .

Α.     Το πρώτο , ‘’Κιλιζα, Λούκο , Μπάμπο βιγλιες , Λευκιβάρι, Αγ. Ονούφριος  ΑΕ’’ με   202818  /26/8/2011  ΜΠΕ ,   στην ΒΔ Άνδρο ονομ.ισχύος 120 μεγαβάτ  με 52 μεγάλες Α/Γ , από άγνωστους!!!! ιδιοκτήτες , με μειοψηφική συμμέτοχή της  ''Δεη ανανεώσιμες'' !!!!


        Εκτος των αλλων η παραπάνω άδεια,  προβλεπει  οτι  για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας  η εταιρεία πρέπει να κατασκευάσει , μεταξύ των άλλων , υποθαλάσσιο  καλώδιο  μήκους 61χλμ ,  απο ΚΑΜΙΝΑΚΙ Άνδρου στην Αττική ( νοτίως της ακτής ''Διασταύρωση'' του Δήμου Αρτέμιδας και στην συνέχεια υπόγειο αγωγό 17 χλμ μέχρι το ΚΥΤ Παλλήνης για την τελική διασύνδεση με το δίκτυο ΔΕΗ.


  Β.        Το δεύτερο,  με  172568/13 ΜΠΕ ισχύος 218 Μεγαβάτ  με 95 Α/Γ σε ''Ανδρο,Τήνο, Παρο, Νάξο''    ,  απο την κοινοπραξία ''Κοπελουζου-ENEL-Σαμαρα''.



       Σύμφωνα με την παραπάνω άδεια , για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας  η  κοινοπραξία υποχρεούται να κατασκευάσει ,  μεταξύ των άλλων 5 τμημάτων , υποθαλάσσιο  δίκτυο ,   Υψηλης τασης 150kV , μήκους 158,86 χλμ., με τελικο το ΑΝΔΡΟΣ-ΒΕΛΑΝΙ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ μήκους 60,65  χλμ. για τελική συνδεση με το δίκτυο ΔΕΗ.
     Διαπιστώνετε , οτι τα έργα διασύνδεσης κοστίζουν πανάκριβα και προφανώς οι δήθεν ''επενδυτες'' κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν , αφού επιδιώκουν την χρήση των καλωδίων του ΑΔΜΗΕ . Άλλωστε φάνηκε καθαρά απο όσα αναφέραμε παραπάνω,  οτι υπήρχε η  πολιτικη βούληση να γινουν σεβαστές οι απαιτήσεις τους.  

                                                                                                                                                            
    
      Ανακοίνωση   ΑΔΜΗΕ      10 Σεπτεμβρίου  2014  
  
       ''Υπογραφή συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα''.
 


   Ο ΑΔΜ ΗΕ   ανακοινωσε  , την  υπογραφή των συμβάσεων της Α Φάσης του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα», παρουσία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για έργο ,  προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Το έργο ήταν σε στασιμότητα τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι αρχικές μελέτες.


Η Α Φάση του έργου διαχωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:
•    Oμάδα Α:   Υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV Λαυρίου – Σύρου, συνολικού μήκους 108 χλμ.
Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.
•   Ομάδα B:     Υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV, από την Σύρο προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο, και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.
Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 22 μήνες.
•    Ομάδα Γ:    Υποσταθμός Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Yποσταθμοί Υποβιβασμού 150 kV προς Μέση Τάση στις νήσους Σύρο, Πάρο και Μύκονο.
Ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία ALSTOM Grid S.p.A. και ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι οι 22 μήνες.
•    Ομάδα Δ: Συγκρότημα «SVC», αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος +/- 100 MVAr στην Σύρο.
Ανάδοχος του έργου επελέγη η σύμπραξη της Ελληνικής ABB με την ΑΒΒ Σουηδίας και ο χρόνος παράδοσής του είναι 18 μήνες.

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία από την διασύνδεση των Κυκλάδων:

•  Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε αυτές τις περιοχές  !!!!!
 ( Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ...Η εγκατάσταση νέων βιομηχανικών ΑΠΕστα νησιά μας  θα επιβαρύνει με νέες επιδοτήσεις , ΕΤΜΕΑΡ υπερ ΑΠΕ,κλπ,  τους λογαριασμούς ρεύματος, πέραν απο την καταστροφή του μοναδικού κυκλαδίτικου περιβάλλοντος).

• Τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση του τιμολογίου των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από την μεγάλη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνονται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος από όλους τους καταναλωτές, ώστε να καλύπτεται το σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών. Το εκτιμώμενο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.( Θα ήταν καλό να μας πούνε και το τεράστιο κόστος απο την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών ΑΠΕ !!!!! )
• Ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές οικονομίες αλλά και την απρόσκοπτη ανάπτυξη στον τουρισμό.
• Βελτιώνεται η αξιοπιστία της παρεχόμενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τροφοδότησης, ένας από Λαύριο και ένας από Νότια Εύβοια.
•  Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης του έργου.
•  Ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.
•  Οφέλη  για τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό εμπόριο κατά την υλοποίηση του έργου.
• Μειώνεται σημαντικά η περιβαλλοντική επιβάρυνση στα εν λόγω νησιά λόγω της παύσης λειτουργίας των αυτόνομων θερμικών σταθμών παραγωγής.
    
                                              

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Άνδρο και οι ανεμογεννήτριες.


      Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Παράγουν ασταθές ρεύμα,  κουτουρού ,τυχαίο  και μόνο όταν περιστρέφονται.Υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά . Μηδενική η προσφορά ενέργειας ''έκχυση'' στο ηλεκτρ. δίκτυο της Άνδρου από τις ανεμογεννήτριες Καλυβαρίου  , τον φετινό βαρύ χειμώνα, παρ όλο που ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρω για επισκευές και συντήρηση.  Συνεχείς οι διακοπές ρεύματος στην Άνδρο και στην Τήνο.
Ηρωικές οι προσπάθειες των λιγοστών τεχνικών της ΔΕΗ να κρατήσουν τα φώτα μας αναμμένα .
 Την κατάσταση έσωσε και πάλι το παλαιό θερμικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.


  
     Το αιολικό ''Καλυβάρι''  , στην Υδρούσα του Δήμου  Άνδρου, του Νομού Κυκλάδων  , χρονολογείται από το 1992   Αρχικά υπήρχαν εγκατεστημένες 7  Α/Γ  , μάρκας Vestas V27  των 225 κιλοβάτ εκάστη  Το σύνολο ονομαστικής ισχύος ήταν 1,5 Μεγαβάτ περίπου.  


http://www.ppcr.gr/List.aspx?Year=2013&C=17&A=466





          Σήμερα απέμειναν μόνον  , με συνολική  ονομαστική  ισχύ 1,35 MW  , αφού προσφάτως ( 6/1/15 ) ,   καταστράφηκε από πυρκαϊά μια ανεμογεννήτρια και δεν έχει αντικατασταθεί . Ιδιοκτήτης του έργου είναι η  ''ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ'' , εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ. 
            Η απόδοση του έργου σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή και κοστιζει πανάκριβα  .  Αρχικά η ''ΔΕΗ Αν''  , έδινε ετήσια εκτιμώμενη απόδοση του έργου ,τα  3.600 Μεγαβάτ. Υπερβολές !!!.       Ας το δούμε λίγο ψύχραιμα .
               ΟΛΑ τα αιολικά στην χώρα μας , λειτουργούν με πραγματική απόδοση ( capacity factor ) το πολυ ......20 %   περίπου.
 Βέβαια από τον πιο επίσημο φορέα της χώρας μας ,  που είναι ο ΑΔΜΗΕ ( δίκτυα ) δίνεται απόδοση μόνον   10 %    !!!!!!!     Και σίγουρα αυτο ειναι το σωστό .

    Αν υποθέσουμε οτι θα μπορούσε να υπάρξει , ετήσια 24 συνεχής λειτουργία των τουρμπινών , θα είχαμε... 6Χ   225 κιλοβάτ  Χ  24 ώρες  Χ  365 ημέρες  =  11 826 000  κιλοβάτ  η 11 826 Μεγαβάτ.
    Αν υπολογίσουμε , capacity factor  20%  και οχι την τιμή 10% που δίνει ο ΑΔΜΗΕ , η τελική ετήσια απόδοση του αιολικού στο Καλυβάρι είναι    2 365 Μεγαβάτ !!!

Τα  2 365 Μεγαβάτ ετήσια απόδοση θα πληρωθούν  με  87,85 ευρώ ανα Μεγαβατ. ( επίσημη τιμή αγοράς αιολικής ενέργειας απο τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ , για διασυνδεδεμενα νησιά όπως είναι η Ανδρος )
       Αρα τα ετησία έσοδα του αιολικού Καλυβαρίου είναι   207 765 ευρώ . Ίσως και τα μισά !!!
Εδώ, πρέπει όμως να σκεφτούμε  και τα ετήσια έξοδα , αφού τα συνεργεία επισκευών και συντήρησης των ανεμογεννητριών , έρχονται στην Άνδρο αρκετές φορές κάθε χρόνο . Οι ορατές ζημιές ( σπασίματα πτερύγων ,φωτιές κλπ )μας οδηγούν στην βεβαιότητα οτι το έργο αυτό είναι ζημιογόνο για την ΔΕΗ Αν . Απο την ήμερα της τελευταίας επισκευής οι ανεμογεννήτριες Καλυβαρίου Ανδρου είναι ....ακούνητες. Πετάχτηκαν λεφτά στο αέρα.
      Τα χρήματα αυτά θα είχαν επενδυθεί στον εκσυχρονισμό του παλαιού  θερμικού εργοστασίου  για να πιάσουν τόπο .
 Ίσως κάποιοι θεωρούν οτι δεν υποχρεούνται να δώσουν λογαριασμό και ποτέ δεν ενημέρωσαν τους πολίτες τόσα χρόνια .
Όποιος αναγνώστης μας  εχει άλλη γνώμη , μπορεί να την υποστηρίξει μέσα απο τις σελίδες του http://sagini3.blogspot.com/
Στο επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στο καυτό θέμα των ηλεκτρικών  διασυνδέσεων της Άνδρου με την ηπειρωτική χώρα σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα βιομηχανικά νέα έργα αιολικών, γιατί πολλές ανακρίβειες γράφονται τελευταία , ίσως και ηθελημένα . Είναι ένα θέμα που αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Άνδρου και των άλλων νησιών.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η ενεργειακή φτώχεια βάζει τέλος στην χειραφέτηση των γυναικών





Παγκόσμια ''συμφορά''  η ενεργειακή φτώχεια για τις  γυναίκες

Η φτώχεια ήταν, είναι και παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο.
    Σήμερα,  ανέρχεται στο 83% της ανθρωπότητας , δηλ . πάνω από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι  ζουν σε υπανάπτυκτα έθνη, με κολλημένα τα όνειρα τους στην ποιότητας της ζωής και των οικονομικών ευκαιριών που οι πλούσια Δύση απολαμβάνει.
Αυτή η επιδείνωση του ανθρώπινου πόνου βασίζεται στην έλλειψη ενέργειας, επειδή η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη  εκσυγχρονισμού . Ανά άτομο, τα πλούσια έθνη (ΟΟΣΑ) χρησιμοποιούν περίπου 4,5 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ) ένα έτος, σε σύγκριση με 1,3 TΙΠ  για τα φτωχά έθνη, που αντιστοιχεί σε  10 φορές περισσότερο  πραγματικό ΑΕΠ.
    Η πρόσβαση σε ενεργειακές υπηρεσίες είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική - ανθρώπινη ανάπτυξη, κρίσιμης σημασίας για την μετατροπή των αγροτικών κοινωνιών σε βιομηχανικές. Αυτός ο κοινωνικός μετασχηματισμός, οδηγεί σε συσσώρευση  εισοδήματος και  πλούτου, εξαλείφει πολλές μεταδοτικές ασθένειες, μειώνει την παιδική θνησιμότητα, και επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων.     Ένας ενάρετος κύκλος που έχει αποδειχθεί κατά τον παρελθόντα  αιώνα σε δεκάδες πλούσιες χώρες.
  Η  "Ενεργειακή φτώχεια"  πονάει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά (Σχήμα 1), που οποίοι αναγκάζονται να περάσουν μέχρι και 20 ώρες την εβδομάδα για συγκέντρωση βιομάζας  (ξύλα, κοπριά, απόβλητα καλλιεργειών) και  πόσιμο νερό, αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, για  μάθηση, και  καλυτέρευση της κατάστασης τους  (Σχήμα 2).
 Οι γυναίκες και τα παιδιά περνούν 200 εκατομμύρια ώρες την ημέρα,    200 million hours a day ,   απλά συλλέγοντας νερό και ξύλα ,  καθιστώντας τα ευάλωτα σε ληστείες,  βία και  βιασμούς.
Τα θηλυκά είναι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά σχεδόν το 75% των ατόμων σε ενεργειακή φτώχεια.
Η «θηλυκοποίηση της φτώχειας» είναι ενδημική  ιδιαίτερα σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα  .
 Δεν απορεί κανείς που οι  ‘’Αναπτυξιακοί  Στόχοι της Χιλιετίας  του ΟΗΕ’’    δίνουν  πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, ως απαραίτητη προϋπόθεση.
Σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους δεν έχει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, και περισσότερα δισεκατομμύρια , έχουν έλλειψη επαρκούς πρόσβασης.
Η ενεργειακή φτώχεια έχει αφήσει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς  υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια γυναίκα πεθαίνει κάθε λεπτό από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, συχνά λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και ανεπαρκούς φωτισμού.
Οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή βιομάζα ως κύρια πηγή ενέργειας. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley υπολογίζουν ότι υπάρχει μια ανοικτή πυρκαγιά βιομάζας στην κουζίνα , που είναι ισοδύναμη με την καύση 400 τσιγάρων την ώρα.
Η ΠΟΥ αναφέρει ότι…’’ η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων είναι υπεύθυνη για πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο’’, που απλά τα μετατρέπει  τα  περιβάλλοντα αυτά σε  δολοφόνους ανθρώπων , με  περισσότερους  θανάτους  από την ελονοσία, το HIV / AIDS, και  τους καρκίνους του πνεύμονα .

                                                                                                                                                  

             Σχήμα 1: Η παγκόσμια ''συμφορά''  της φτώχειας των γυναικών

 Screen Shot 2015-01-12 at 10.50.39 AM

            
                                                                                                                                                            
         
                  Σχήμα 2: Η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ισχυροποιεί τις Γυναίκες
 Screen Shot 2015-01-19 at 5.44.26 PM
                                            Sources: CIA World Factbook , United Nations

                                                                                                                                          

      Για να  επιτευχτεί το  «Ενέργεια για Όλους»  μέχρι το 2030, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ),  λέει ότι « αφού ο άνθρακας από μόνος  του αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% του συνόλου στα ηλεκτρικά δίκτυα" ,  (σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας  According ), αυτό    "δείχνει σαφώς  τον θεμελιώδη ρόλο του, στην υποστήριξη της  σύγχρονης ηλεκτρικής ενέργειας  για ισχύ βάσης , που απαιτείται για να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ανακούφιση της φτώχειας  .
    "Θυμηθείτε ότι τα σύγχρονα εργοστάσια άνθρακα έχουν μειώσει   cut  τις εκπομπές CO2 κατά 40%.  Οι  συνδέσεις  εντάσεως κεφαλαίου  εκτός δικτύων , είναι πλέον  λιγότερο ελκυστικές  για τον ιδιωτικό τομέα αφού απαιτούν διαφορετικές τεχνικές λύσεις και τη σχετική  χρηματοδότηση.  Όσοι προωθούν συνδέσεις  εντάσεως κεφαλαίου εκτός δικτύων   (off-grid ), όπως  πχ στην  εστίαση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραδοσιακή ηλεκτροδότηση του δικτύου προσφέρει τριπλά το ποσό της ενέργειας για το ίδιο κόστος εκτός δικτύου, ενώ προσφέρει και  περισσότερη ευελιξία.
  Το ‘’Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη’’ finds that   διαπιστώνει ότι: ". Η κάλυψη από τά ηλεκτρικά δίκτυα είναι εκπληκτικά υψηλή ... συνδέοντας  στο δίκτυο  τα νοικοκυριά  και  το άμεσο περιβάλλον τους   και θα μπορούσε να εξαλείψει  την αφρικανική ενεργειακή φτώχεια"  .
 Η  επιτυχία ηλεκτρικής ενέργειας στην  Ινδία με βάση τον άνθρακα είναι σαφώς μετρήσιμη  (Σχήμα 3) . Στον τομέα της υγείας;    Ο στόχος για το προσδόκιμο ζωής 5 years  , με βάση την ηλεκτροδότηση με άνθρακα , αυξήθηκε μέχρι 5 χρόνια κατά την τελευταία δεκαετία μόνο, σε σύγκριση με τα 6 χρόνια 6 years για τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1990. Όμως  το πιο σημαντικό είναι ότι  η σταθερή  αστικοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες ( οι πόλεις προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία) κάνει τα ηλεκτρικά δίκτυα, ακόμη και πιο ζωτικά και πρακτικά (Σχήμα 4).
   Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα World Bank , η  «Αστικοποίηση είναι  απλά ο πιο σημαντικός μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα στην αφρικανική ήπειρο, με περισσότερα από 450 εκατομμύρια νέων  κατοίκων να αναμένονται μέχρι το 2040  στα  αστικά  κέντρα .
Το « 12ο πενταετές σχέδιο (2012-2017) για τις πόλεις  cites  της Ινδίας προβλέπει   ότι «Μέσα στα επόμενα  20-25 χρόνια, άλλα 300 εκατομμύρια άνθρωποι » θα προστεθούν στις πόλεις. Στην πραγματικότητα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αστικοποίηση διότι  οι πόλεις είναι πιο «πράσινες», επειδή μειώνουν την επίδραση του ανθρώπου  στο φυσικό περιβάλλον.
Εκείνοι που εμποδίζουν τα ενεργειακά έργα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κλειδώνουν της ανθρώπινη ανάπτυξη. Κάθε μέρα, πάνω από 20.000 κοριτσάκια στην υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, έχουν γεννηθεί σε έναν κόσμο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
 Τα ορυκτά καύσιμα είναι το 70% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και το 85% του πρωτογενούς ενεργειακού εφοδιασμού, επειδή τα συστήματα αυτά επιτυγχάνουν ισχυρές οικονομίες κλίμακας που παρέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας με χαμηλό κόστος.
    Άφθονο και αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό, σπινθήρα για τεχνολογική αλλαγή , αύξηση της παραγωγικότητας, και του  βιοτικού επιπέδου, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα. Η ενεργειακή απόδοση είναι ζωτικής σημασίας για μια σύγχρονη οικονομία, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ανάλογο με την  μείωση των ενεργειακών αναγκών με τον τρόπο που μερικοί θέλουν να ισχυρίζονται.           Η φτωχή  ενέργεια στέρησε από τα  έθνη  τις στρατηγικές ανάπτυξης.
Η ενεργειακή απόδοση της Αφρικής από το 2000 έχει βελτιωθεί  περίπου 30% , η οποία θα μπορούσε να εκπλήξει με το να είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.                     (Οι  επενδύσεις  εντάσεως κεφαλαίου στην ενέργεια έχουν  μειωθεί)

"Με απλά  λόγια , είναι κούφιο και υποκριτικό  οι φτωχές  χώρες να  « εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες » Bill Gates
                                                                                                                                              



. Σχήμα 3: Ο άνθρακας έχει σαφώς βελτιώσει  την ενεργειακή  φτώχεια στην Ινδία


Screen Shot 2015-01-22 at 4.14.39 PM 
                                          Sources: IEA, WEO 2010 and 2014

                                                                                                                                         


                                      Σχήμα 4: Η ενέργεια  και αστικοποίηση 
 Screen Shot 2015-01-22 at 2.25.04 PM
    
                           Sources: CIA World Factbook; United Nations







Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΔΡΟΣ . Επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του πλοίου «Good Faith»





 Τις  πρωινές ωρες της 11ης Φεβρουαρίου , ναυάγησε στις βραχώδεις ακτες της ΒΔ Ανδρου , απο άγνωστη μεχρις στιγμης αιτία το φορτηγό πλοίο '' GOOD FAITH  ''με σημαία Κύπρου . Κατά την ωρα του ναυαγίου επικρατούσαν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 10-11 μποφωρ και χιονοθύελλα .
 Το πλήρωμα των 23 αλοδαπών ναυτικών διασώθηκε απο ελικόπτερα Super Puma της Πολ.Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ





Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

'' ΟΧΙ στα αιολικά και στην καταστροφή της Ανδρου '' είπε ο Δήμος Άνδρου και η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνωv .




                                                                            

  Αγαπητοί μας αναγνώστες ,

                συνεχίζουμε  την ενημέρωση  σχετικά με το γνωστό  πρόβλημα της επιχειρούμενης εγκατάστασης , μεγάλων βιομηχανικών αιολικών στην Άνδρο , με άδειες που δόθηκαν με παράτυπες και αδιαφανείς διαδικασίες από την προηγουμένη κυβέρνηση και τον υπ. Γ.Μανιάτη .
        Έχουμε ήδη αναφερθεί στην άθλια μεθόδευση απο την πρ.Περιφέρεια Ν.Αιγαίου , την ΜΚΟ Δάφνη και τον πρ.δήμαρχο , σχετικά με την χωροθέτηση  ''αλλά καρτ'' στην Άνδρο των τεράστιων ανεμογεννητριών ισχύος 600 MW  και του Π Π .
        Αποκαλύφθηκε οτι είχαν αναθέσει τις μελέτες στον ίδιο φορέα ( Παν.Θεσσαλίας ,καθ.Οικονόμου ) . Με τις μελέτες αυτές άνοιγαν το δρόμο για την καταστροφή των νησιών μας , αφού η χωροθέτηση παραχωρούσε το δικαίωμα ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας. 
Επίσης έχουμε αναφερθεί στις οργισμένες αντιδράσεις  κατοίκων και φορέων καθώς και στην συντονισμένη προσπάθεια ακύρωσης των έργων στο ΣΤΕ , απο την σημερινή δημοτική αρχή. 
           Την 30/1/15 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας , ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης απο την σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου , της παραπάνω ''μελέτης'' , έθεσε προς ψηφοφορία το θέμα με προτεραιότητα.
 Προηγουμένως όμως ο σημερινός Δήμαρχος Άνδρου  κος Σουσούδης , είχε φροντίσει να ζητήσει την έγγραφο γνωμοδότηση -εισήγηση της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων και του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Άνδρου.
          Η ψηφοφορία έγινε και ήταν αρνητική ΟΜΟΦΩΝΑ απο το Δημ.Συμβ.  Άνδρου
  Δημοσιεύουμε  το έγγραφο  γνωμοδότηση , που κατά την γνώμη μας , είναι ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο κείμενο , καταπέλτης  εναντίον  κάθε αυθαίρετης αιολικής εγκατάστασης στην Άνδρο.     
                                                                                                                                            Γ.Β.Μ.

                                                                                                                       


                             Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων

Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Άνδρου
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2015


                  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 
                                                                                       (α.π.13376/23.12.2014)

                             ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 
« ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ»
                                                        ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
                             

                     


Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν βασίστηκαν:

1. Στα στοιχεία που είχαμε στο αρχείο μας που αφορά στην δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου και συγκεκριμένα:  

α. Στα στοιχεία που μας κοινοποιήθηκαν κατά την συνάντηση στο ξενοδοχείο Caravel στις 22-11-2013.

β. Στο κείμενο της ειδικής μελέτης  που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση   στο site του Δήμου Άνδρου, καθώς και σε περισυλλογή στοιχείων από λοιπά site.

γ. Στα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Μανάλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας και ειδικότερα την ειδική  Μελέτη που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του κοινοτικού Προγράμματος LIFE για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA του νησιού και

δ. Στόν Ν.3937/2011.
2. Στο κείμενο του διαχειριστικού σχεδίου για την ΖΕΠ Άνδρου. 

3. Στο κείμενο της «Τελικής Έκθεσης» του θέματος .

  1/  Η εξεταζόμενη Τελική έκθεση, δημιουργεί έντονους προβληματισμούς κυρίως  εξ αιτίας

·         Της μη  συμβατότητάς της με την αντίστοιχη μελέτη του LIFE. 

·         Του γεγονότος  ότι στην παραπάνω ειδική έκθεση περιλαμβάνονται ζώνες περιοχών που χαρακτηρίζονται «κατάλληλες για αιολικές εγκαταστάσεις» ακόμα και αν αυτές βρίσκονται εντός των Ζ.Ε.Π. , Natura 2000, ΖΟΕ κτλ.
 
2/ Κρίνεται απαραίτητη η συστηματικότερη αξιολόγηση του τοπίου του νησιού και, στην υποθετική περίπτωση που πράγματι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για την τόσο εκτεταμένη  εγκατάσταση Α/Γ, να οριστούν αυστηρές διαδικασίες εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.



3/  Στις τυχόν εγκαταστάσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η ισχύουσα σε όλη την έκταση του νησιού , πρόσφατα μάλιστα θεσμοθετημένη ΖΟΕ (ΦΕΚ 139/ Δ΄/ 2011).

4/ Στο σχετικό κείμενο για το Π.Π., που μελετήσαμε τον Φεβρουάριο του 2014, η έκταση του  Π. Π. στην πρώτη φάση  ανέρχεται σε 31 τ.χλμ. ήτοι το 80% περίπου του νησιού, - αφήνοντας έξω τον ΒΔ όγκο-  ενώ η πρόταση της διαβούλευσης περιλαμβάνει το σύνολο της Άνδρου και των βραχονησίδων.  



5/ Παρατηρούμε ότι η έκθεση προσανατολίζεται «θετικά» προς την εγκατάσταση Α/Γ και την έγκριση της χωροθέτησης τους χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς και χωρίς σαφή πρόταση για το πως θα προστατεύεται το νησιωτικό τοπίο.  Οι τυχόν άδειες παραγωγής / εγκατάστασης κτλ. θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένη πρόταση/ όρο/ κριτήριο .



6/ Χρειάζεται λεπτομερής αναφορά στον τρόπο εκπόνησης/χωροθέτησης  και τη διαδικασία υλοποίησης  των όποιων έργων υποδομών και αξιολόγηση για ενσωμάτωση ή ενδεχομένως συμπλήρωση και εμπλουτισμό των ισχυουσών διατάξεων της ΖΟΕ.

7/ Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εδώ και χρόνια η Ευρώπη έχει προσανατολιστεί προς άλλες πήγες εναλλακτικής ενέργειας, αφού η αιολική ενέργεια δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.



8/ Θα πρέπει να υπάρχει εκτίμηση των συσσωρευμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των Α/Γ  και όχι μεμονωμένα.



9/ Να ληφθεί υπόψη ότι η Ε.Ε. έχει επιστήσει την προσοχή της Ελλάδας σχετικά με την έκδοση αδειών παραγωγής / λειτουργίας χωρίς τις κατάλληλες μελέτες και ειδικά σε Περιοχές ΝΑΤURA 2000. (βλ. έγγραφο 2014/ 4073)

          Κίνδυνοι για το νησί μας από την χωρίς όρια εγκατάσταση Α/Γ.

----       Ανεπανόρθωτη αισθητική βλάβη στο μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης της Άνδρου. Συγκεκριμένα η εγκατάσταση Α/Γ στα «Γαυριονήσια»    για παράδειγμα θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην Άνδρο, αλλά και σε γειτονικά νησιά . Πως θα είναι άραγε το ταξίδι προς την Τήνο ή την Μύκονο βλέποντας στις Α/Γ ?
----       Αύξηση του ποσοστού διάβρωσης του ήδη λεπτού εδάφους του νησιού.
----       Μείωση της Τουριστικής Ανάπτυξης του νησιού.
----       Οι Κυκλάδες είναι «πόλος» τουριστικής έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα πάψει να ισχύει.
----       Τα ελληνικά νησιά έχουν μοναδική στον κόσμο γεωμορφολογία και αποτελούν στοιχείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, γιαυτό άλλωστε παγκοσμίως το όνειρο κάθε τουρίστα είναι να επισκεφτεί τουλάχιστον ένα νησί της Ελλάδας στη ζωή του. Αυτό άλλωστε είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών στον τομέα του τουρισμού, γεγονός, πού σημαίνει ότι πρέπει νά διαφυλάξομε αυτήν ακριβώς τήν γεωμορφολογία.
----       Μείωση της αξίας της  γης / αυτόματη παραχώρηση της δασικής γης από το Ελληνικό δημόσιο.
----          Μείωση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων.
----           Αλλαγή του μικροκλίματος.
---- Ακουστική όχληση στο σύνολο των εκτάσεων που θα εγκατασταθούν Α/Γ 
----            Αύξηση των πυρκαγιών.

----     Περιοχές όπως η Ράχη και  Φραγκάκι (περιοχή Κορθίου) είναι γνωστές περιοχές όπου ζει ζευγάρι του υπό προστασία σπιζαετού 
( βλ. πρόγραμμα LIFE) και υπάρχει ζώνη προστασίας 800μ . Έχουν δοθεί ήδη χιλιάδες εύρω για το πρόγραμμα αυτό. Αυτό και μόνο πρέπει να βάζει σε σκέψεις αυτούς που δίνουν τις άδειες.
---- Οι πιο πάνω περιοχές μαζί με την Βραχονησίδα της Θεοτόκου   ( περιοχή όπου κάνει την φωλιά του ο μαυροπετρίτης) βρίσκονται στον ανατολικό δρόμο μετανάστευσης των πουλιών, ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα.

----       Τεράστια προβλήματα αλλοίωσης του περιβάλλοντος από την μεταφορά και την θεμελίωση των βάσεων των Α/Γ. Οι Βάσεις έχουν ενδεικτικές διαστάσεις   50*50μ.
----       Πέραν τούτων σημειώνεται ότι για την εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου, πού συμπεριλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ, απαιτείται όφελος για την τοπική κοινωνία, (υπάρχει σχετική νομοθεσία).
----       Τέλος σημειώνουμε το γεγονός ότι η έκθεση του Παν.Θεσσαλίας, συντάχθηκε χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με το Δήμο Άνδρου.
----       Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι η πραγματοποίηση του έργου  θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο τού νησιού και θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο νησί και τους ανθρώπους του.
----        
----       Ως επιστημονικοί σύλλογοι τού νησιού δηλώνουμε ότι είμαστε στήν διάθεση τού Δήμου γιά τήν συνέχεια τού μέγιστου αυτού προβλήματος.


Γιά τήν Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων
ο πρόεδρος Σπύρος Μπαφαλούκος

Γιά τόν Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Άνδρου
ο πρόεδρος Βαγγέλης Σταματελάτος