Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Θρασύτατη επιστολή στον πρωθυπουργό απο τους αιολικούς ΑΠΕτζηδες !!!


Οι ΑΠΕτζηδες , είχανε μάθει σε επιστημονικές μελέτες  , ''αλλά καρτ'' !!!

 

     
          Εν όψη της επικείμενης διάσκεψης στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή  , η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , κατέθεσε πολυσέλιδη μελέτη  για διαβούλευση .
    Απο μια πρόχειρη ματιά  η μελέτη αυτή αποτελεί copy paste της κατά παραγγελία μελέτης της Εθνικής Τράπεζας ( Προβόπουλος ) το 2011,  επι πρωθυπουργίας ΓΑΠ   Επιπτώσεις απο τη κλιματική αλλαγή  , τη οποία συνέταξαν οι ίδιοι επιστήμονες , με συντονιστή τον θιασώτη της ''πρασινης ανάπτυξης'',  καθ.Χρ.Ζερεφό .Τα ονόματα των υπολοίπων θα τα δείτε  παρακάτω .
      Για την ιστορία σας πληροφορούμε , οτι η έκθεση  αυτή κατέληγε στο γελοίο συμπέρασμα οτι το κόστος για την Ελλάδα ,των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή θα έφθανε στο αστρονομικό ποσό των 700 δις ευρω το έτος 20100 !!!
 Κλιματική τρομοκρατία  , με επιστημονικό περίβλημα . Αυτά συμβαίνουν όταν οι έρευνες γίνονται επι παραγγελία ως προς το αποτέλεσμα και ειδικά όταν είναι ...καλοπληρωμένες !.
    Ανεξάρτητα λοιπόν, αν συμφωνούμε η οχι με το περιεχόμενο της έκθεσης , ( οι θέσεις μας περί κλιματικής αλλαγής κλπ , είναι κατατιθεμένες  στο SAGINI3
 ) ,  πιστεύουμε οτι η χθεσινή αντίδραση της συντεχνίας των αιολικών ΑΠΕτζηδων της ΕΛΕΤΑΕΝ με την επιστολη του κ.Τσιπουριδη   ΕΔΩl στον πρωθυπουργο  , εναντίον των 46 επιστημόνων του κ.Τσιρώνη και του πρωθυπουργού ,  είναι θρασύτατη , απαράδεκτη και πρωτοφανής .
                                                                 Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΕΤΑΕΝ
Η ΕΛΕΤΑΕΝ  είναι  μια συντεχνιακή  επιστημονική ένωση που στρέφεται προκλητικά εναντίον της ...........επιστήμης , όταν αυτή έχει αλλη άποψη !!!!.
      Τώρα ποιος είναι  επιστήμων και ποιος παπαγάλος , καλύτερα να το κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος .
Η προκλητική  αντίδρασή της ΕΛΕΤΑΕΝ  , για κάτι που δεν είναι και τόσο σοβαρό  κατά την άποψη μας , επιβεβαιώνει τις σκέψεις  οτι οι ΑΠΕτζηδες ήταν και θέλουν να παραμείνουν ,  ''κράτος εν κρατει '', αφού κουνάνε το δάκτυλο , ακόμα και  στον πρωθυπουργό του κράτους που τους πληρώνει και εγγυάται τα κέρδη τους .

    Εδώ πρέπει για χάρη της επιστημονικής αλήθειας να αναφερθούμε στη ανεξάρτητη δημοσιευμένη , υδρογεωλογική μελέτη του καθ.Γεωλογίας του ΕΚΠΑ καθ.κ. Γεωρ.Στουρνάρα  που έγινε στα νησιά των Κυκλάδων το  2013- 2014 , με σκοπό να ερευνηθούν πιθανές αρνητικές συνέπειες απο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας .
 Η  μελέτη διαπίστωσε σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον στις Κυκλάδες και ήταν καταπέλτης σε μελλοντική εγκατάσταση ανεμογεννητριών .
 Προφανώς η μελέτη του κ. Στουρνάρα , αντιτίθεται στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΛΕΤΑΕΝ που χαρακτηρίζει σαν   ''απίστευτες τερατολογίες  '' το κείμενο στη σελίδα 44 (Παράρτημα Ι) της έκθεσης .

Στην φωτο ο κος Γ.Στουρναρας ανακοινώνει στην Τήνο τα αποτελέσματα των ερευνών του.

Η ''ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ''   επιστολή !!!!

 ----------    Σε επιστολή  προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και ολη την πολιτική ηγεσία  ,   η ελληνική αιολική ένωση ( ΕΛΕΤΑΕΝ)  , κατηγορεί αρχικά τον ιδιο οτι τους έκανε .. 
'' μια δυσάρεστη εκπληξη'' .
     Στην συνέχεια  κατηγορεί τους  46 επιστήμονες που υπογράφουν την μελέτη , για ...
''απιστευτες τερατολογιες , οτι συγχέουν τις ανεμογεννήτριες με τους ανεμομικτες , λάθος  που ουτε ενας μαθητης δημοτικού δεν κάνει ''.
Επίσης οτι
 ''οι ισχυρισμοί τους στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών και στόχο έχουν να πλήξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν κατά πλανητική ομολογία, το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής''.
 Στην συνέχεια  τους κατηγορούν  για ....
''Αθώο λάθος εξ αιτίας κακής πληροφόρησης ή εξυπηρέτηση συμφερόντων των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας; ''
 και οτι .........
''Το κείμενο αυτό εκθέτει κατ αρχήν εσάς αλλά και την πατρίδα μας την οποία θα εκπροσωπήσετε στη διάσκεψη για το Κλίμα''.
 Στην συνέχεια , προχωρούν σε  απειλές κλιματικού τρόμου .........
''Το χειρότερο όλων είναι πως οι συνέπειες αυτών και παρόμοιων συκοφαντικών προσπαθειών που ουσιαστικά εμποδίζουν την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής, θα κάνουν το μέλλον αβίωτο για τα παιδιά μας''.
 Κατηγορούν ευθέως στον πρωθυπουργό ,  τον αν.υπουρ.ΠΑΠΕΝ κο Τσιρώνη για  τις ........
'' Βιομηχανικές  Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.),    όρος που χρησιμοποιείται απαξιωτικά και στοχεύει να συνδέσει τις ανεμογεννήτριες με περιβαλλοντική καταστροφή και να απαξιώσει τον κλάδο και μαζί του μια εγχώρια πηγή ενέργειας ''.
 Ακολουθεί ''σεμινάριο'' για τις ΑΠΕ , μιλάνε για επιστημονική αλήθεια που προφανώς αποκρύβουν οι παραπάνω 46 επιστήμονες και αναφέρουν  ξανά απειλές τρόμου αφου η κλιματική αλλαγή αποτελεί για αυτούς ......
 ''την υπ’ αριθμόν ένα απειλή κατα  της ανθρωπότητας, η οποία εκ των πραγμάτων θα πλήξει περισσότερο και σκληρότερα τα λαϊκά στρώματα καθώς και τις υπανάπτυκτες χώρες, ενώ θα προσθέσει εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων της Μεσογείου ''.
 Στην συνέχεια προτρέπουν τον πρωθυπουργό  κο Τσίπρα να αλλάξει το κείμενο αυτό και να ......
'' ζητήσετε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και την αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που αντιλαμβάνονται πέρα και πάνω από τις γνώσεις τους τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, όπως η Greenpeace και το WWF  ''.
Απύθμενο θράσος . Κάτω οι Έλληνες επιστήμονες .  Πάνω οι ξένοι Greenpeace και  WWF..
 Στην συνέχεια το ''μαθημα''΄του πρωθυπουργού ,συνεχίζεται και η.......
''  Ένωση διαμηνύει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα καθίσταται πλέον παγκόσμιος μονόδρομος ''. 
Συνεχίζουν με διαφήμιση της πραγματείας τους( τις ανεμογεννήτριες ) , μαζί με άλλα πράγματα που όμως δεν είναι δικά τους όπως ...
''Υδροηλεκτρική ενέργεια, η Ηλιακή ενέργεια, η Γεωθερμία, η Βιομάζα ''
 Καταλήγουν οτι οι ανεμογεννήτριες ....
''θα προσφέρουν στη χώρα μας, δηλαδή ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, αληθινή παραγωγική ανασυγκρότησή και έξοδο από την κρίση, μέσα από την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος που μπορεί να υπάρξει από πηγές ενέργειας ''.
 Αναμένουν την ''παθιασμένη''   απάντηση του κο Τσίπρα  , οπου βέβαια θα συμφωνεί μαζί τους διότι οι ανεμογεννήτριες ...... 
''   Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη  . Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.  Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον.   Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες,''

ακολουθεί η υπογραφή του εγγράφου της ΕΛΕΤΑΕΝ
με εκτίμηση,
Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης
Πρόεδρος ΔΣ
Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ


                                                                                                                                                   .
Ολα το ονόματα των συντακτών της έκθεσης

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ  ΣΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
                                        15/10/2015
                                      Eπισπεύδοντες
                            Α. Κοντογιάννη, Μ. Σκούρτος
Συγγραφική Ομάδα
Αντωνακάκη Θ. ,  Αριανούτσου Μ. , Ασημακόπουλος Δ.                                 
Ασημακοπούλου Μ. ,Γιαννακόπουλος Χ.,Γιαννόπουλος Γ.
Δαμίγος Δ.,Ζέρβας Γ., Ζερεφός Χ.,Κάπρος Π.
Καραμάνος Α.,Καψωμενάκης Ι.,Κοκκώσης Χ.
Κοντογιάννη Α.,Κόρκα Ε., Μανούση Β.
Μαυρογένης Σ.,Μητσάκης Ε.,Νάστης Α.,Νάστος Π.
Νικολοπούλου-Σταμάτη Π.,Ξεπαπαδέας Α.
Παπαϊωάννου Μ.,Παπακωνσταντίνου Κ.,Παπανδρέου Α.
Παπανικολάου Δ.,Παπουτσόγλου Σ.,Παρτσινεβέλου Σ.
Πούλου Α. ,Σανταμούρης Μ ,Σαμπεθάι Ι. ,Σαρτζετάκης Ε.
Σκουληκάρης Χ.,Σκούρτος Μ.,Σπυροπούλου Σ.
Στάμος Η.,Σταυράκη Β.,Στουρνάρας Γ. ,Τσάλτας Γ.
Τσιαούση Β.,Τσίμα Μ.,Τουρκολιάς Χ. ,Φύλλας Ν.
      Χριστοπούλου Α

 http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR


                                                                    
                                                                   
                                                                    

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ προς τον κ. Τσίπρα αναφέρει τα εξής:

Προς
Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα
Κοιν.
  • Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση
  • Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
  • Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γενημματά
  • Γεν. Γραμματέα Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Πρόεδρο Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη
  • Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο
  • Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη
  • Πρόεδρο Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, κα Κατερίνα Ιγγλέζη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Λίγες μέρες πριν τη σημαντική Διάσκεψη των Η.Ε. για το Κλίμα στο Παρίσι, μας επιφυλάσσατε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Αναφερόμαστε στην κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο ο Αναπληρωτής Υπουργός σας στο ΥΠΕΝ, έθεσε στις 24/11/2015 σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, στην οποία φυσικά θα συμμετάσχουμε και θα το σχολιάσουμε στην ολότητα του.
Δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο κείμενο στη σελίδα 44 (Παράρτημα Ι), όπου αναφέρονται απίστευτες τερατολογίες, όπως ότι οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας να κατεισδύουν στο έδαφος, στεγανοποιούν τις λεκάνες απορροής ποταμών και επιπλέον είναι τρωτές στην κλιματική αλλαγή.
Οι συντάκτες συγχέουν τους ανεμομίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να μην επιτρέψουν το φαινόμενα παγετού σε καλλιέργειες προκαλώντας ρεύματα αέρα στην περιοχή, με τις ανεμογεννήτριες που παρά το όνομα τους δεν παράγουν αλλά αξιοποιούν τα υπάρχοντα ρεύματα αέρα.
Μια σύγχυση στην οποία, ίσως, ούτε μαθητής του δημοτικού δεν θα υπέπιπτε.
Οι ισχυρισμοί αυτοί στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών και στόχο έχουν να πλήξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν κατά πλανητική ομολογία, το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.
Για ποιο λόγο γίνονται άραγε;
Αθώο λάθος εξ αιτίας κακής πληροφόρησης ή εξυπηρέτηση συμφερόντων των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας;
 Όπως και να ‘χει οι απόψεις αυτές συνιστούν μια ακόμη (αρνητική) ελληνική πρωτοτυπία μια και δεν έχουν προβληθεί παρόμοιοι ισχυρισμοί αλλού και σίγουρα θα αποτελέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ομόλογους σας στη Διάσκεψη στο Παρίσι.
Το κείμενο αυτό εκθέτει κατ αρχήν εσάς αλλά και την πατρίδα μας την οποία θα εκπροσωπήσετε στη διάσκεψη για το Κλίμα. Πιστέψτε μας οι ομόλογοι σας όχι μόνο δεν ασπάζονται αυτές τις ανυπόστατες σκοταδιστικές απόψεις, αλλά στηρίζουν δυναμικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το χειρότερο όλων είναι πως οι συνέπειες αυτών και παρόμοιων συκοφαντικών προσπαθειών που ουσιαστικά εμποδίζουν την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής, θα κάνουν το μέλλον αβίωτο για τα παιδιά μας.
Πέραν της υιοθέτησης αυτής της απαράδεκτης θέσης από το ΥΠΕΝ, το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, χαρακτηρίζεται από τεράστια θεματικά κενά, επιφανειακές προσεγγίσεις, γενικόλογες, ασυντόνιστες και ακοστολόγητες προτάσεις δράσεων και άφθονα γραμματικά και συντακτικά λάθη, που δηλώνουν την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε.
κ. Πρωθυπουργέ, πιστεύουμε πως η υιοθέτηση αυτού του κειμένου των θέσεων της σχετικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε επί τη βάση της θέσης πολλών στελεχών σας, μεταξύ των οποίων και του αναπληρωτή ΥΠΕΝ, περί Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.), όρος που χρησιμοποιείται απαξιωτικά και στοχεύει να συνδέσει τις ανεμογεννήτριες με περιβαλλοντική καταστροφή και να απαξιώσει τον κλάδο και μαζί του μια εγχώρια πηγή ενέργειας.
Σημειώστε πως οι κατηγορίες αυτές αναφέρονται σε μια πηγή ενέργειας που δεν εκπέμπει ούτε στερεούς, ούτε υγρούς, ούτε αέριους ρύπους. Οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν την πιο φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας (Παράρτημα ΙΙ).
Αν τις απορρίψουμε, η εναλλακτική λύση για το ενεργειακό είναι η συνέχιση της  χρήσης ορυκτών καυσίμων ή η πυρηνική ενέργεια. Αυτό θέλουμε;
Μας είναι αδύνατο να φανταστούμε πως η νέα κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με αυτές τις σκοταδιστικές αντιλήψεις. Και οφείλουμε να το πούμε, πως τέτοιες μέρες θυμόμαστε με νοσταλγία τον εκλιπόντα σύντροφο σας, τον αγαπητό Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Mας είναι αδύνατον να διανοηθούμε πως η κυβέρνηση της χώρας, με οδηγό τις αρχές της επιστημονικής αλήθειας, δεν έχει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της υπ’ αριθμόν ένα απειλής της ανθρωπότητας, η οποία εκ των πραγμάτων θα πλήξει περισσότερο και σκληρότερα τα λαϊκά στρώματα καθώς και τις υποανάπτυκτες χώρες, ενώ θα προσθέσει εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων της Μεσογείου.
    Μας είναι αδύνατο να δεχτούμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τον όρο Β.Α.Π.Ε. (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ό,τι με αυτό υπονοείται από τις ομάδες «αντίστασης» κατά της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, της πιο φιλικής ενεργειακής πηγής. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν μας ενοχλεί η χρήση του όρου καθ’ εαυτή. Μακάρι να είχαμε καταφέρει να έχουμε βιομηχανία ΑΠΕ στη χώρα μας και μεγάλη ανάπτυξη, αλλά οι πολιτικές του παρελθόντος δεν το επέτρεψαν, με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, που δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά.
Διαμαρτυρόμαστε στη χρήση του όρου, που εξισώνοντας την έννοια βιομηχανία με καταστροφή του περιβάλλοντος, προσπαθεί να απαξιώσει την αιολική ενέργεια.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, ελπίζουμε να σας πείσαμε για το τεράστιο λάθος που συντελείται και να ζητήσετε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και την αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που αντιλαμβάνονται πέρα και πάνω από τις γνώσεις τους τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, όπως η Greenpeace και το WWF.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα είναι πλέον παγκόσμιος μονόδρομος και γι αυτό εμείς θα κρατήσουμε την αιολική σημαία ψηλά, να κυματίζει από το παραγωγικό αεράκι του Αίολου, ελπίζοντας πως μια μέρα, θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το μοναδικό πλούτο που η Αιολική ενέργεια, αλλά και η Υδροηλεκτρική ενέργεια, η Ηλιακή ενέργεια, η Γεωθερμία, η Βιομάζα, με τις οποίες είναι προικισμένη η Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν στη χώρα μας, δηλαδή ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, αληθινή παραγωγική ανασυγκρότησή και έξοδο από την κρίση, μέσα από την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος που μπορεί να υπάρξει από πηγές ενέργειας. Και θα περιμένουμε την απάντησή σας στις ανησυχίες και προβληματισμούς μας, η οποία ελπίζουμε να είναι παθιασμένα υπέρ των ΑΠΕ, ώστε να υιοθετήσει επιτέλους η χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως πηγών ενέργειας που
  • Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη
  • Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
  • Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον
  • Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες,
με εκτίμηση,
Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης
Πρόεδρος ΔΣ
Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης Ανεμολογίων

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ολη η Αλήθεια για την «Ιδιωτικοποίηση» (καταστροφή;) της ΔΕΗ !



Η Ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα…

asyrmath-metafora-hlektrikou-reumatos


του Ν.Δ.Στεφανή

      Η ΔΕΗ προμηθεύει αυτή τη στιγμή με ρεύμα το 94% της χώρας.
Έχει 12.000 MW εγκατεστημένη ισχύ. 4.500 MW από λιγνίτη, 3.200 MW από υδροηλεκτρικά, 2.300 MW φυσικού αερίου και 2.000 MW από μικρούς πετρελαϊκούς σταθμούς που ηλεκτροδοτούν τα δεκάδες νησιά του Αιγαίου.
Υπάρχουν επίσης εγκατεστημένα 2.600 MW από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.
 Οι ιδιοκτήτες αυτών των μονάδων είναι οι ίδιοι προστατευόμενοι της τρόικα, οφειλέτες στη ΔΕΗ και κύριοι υποψήφιοι μεταπράτες της ενέργειάς της.
       Τέλος, έχουν εγκατασταθεί     7.350 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), που ως γνωστόν δεν παράγουν, μα εγχέουν ρεύμα, όποτε μπορούν αυτά κι όχι όποτε τα χρειάζεται η χώρα και στα οποία κανένα ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να βασιστεί για ασφάλεια.
Σύνολο εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα 22.550 MW    ! 
         Όπως όμως αναφέρθηκε, η   ζήτηση ηλεκτρικού έχει  μειωθεί δραματικά,   με συνέπεια   η   μέση ημερήσια κατανάλωση να μην απαιτεί τη  λειτουργία πάνω από   5.000 MW και η αιχμή   9.000 MW!!!

Παρατηρείται λοιπόν ένα φαινόμενο υπερπροσφοράς παραγωγής.

 Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία της ελεύθερης αγοράς, τον πρωταρχικό της Νόμο Προσφοράς και Ζήτησης, σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα έπρεπε να είχαν πέσει δραματικά. 
Αντίθετα όμως, τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. 
      Στην πραγματική οικονομία της ελεύθερης αγοράς, οι τιμές αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία 15 χρόνια που εφαρμόζεται η πολιτική της ΕΕ για απελευθερώσεις-ιδιωτικοποιήσεις.

     Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Από το 2000, και προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικού στην ιδιωτική κερδοσκοπία, άλλαξε δραματικά το μείγμα καυσίμου υπέρ του εισαγόμενου και πανάκριβου φυσικού αερίου. 
    Σε συνδυασμό με την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» και την ανεξέλεγτη εγκατάσταση ΑΠΕ από ιδιώτες διαμορφώθηκε το πιο ανορθολογικό, κοστοβόρο, αντιπαραγωγικό και αντιοικονομικό μοντέλο παραγωγής.
 Με έναν και μόνο κερδισμένο: τις αγορές….


πηγή .
http://netakias.com/

Σχετικά αρθρα 


Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οφείλουμε να πολεμήσουμε για μην χάσουμε και εμείς τα πάντα .


.........''Στην ιστορία της Δύσης, όπως και σε όλες τις άλλες ιστορίες, υπάρχουν θηριωδίες και φρικαλεότητες.
        Aλλά όμως μόνον η Δύση δημιούργησε την ικανότητα για εσωτερική αμφισβήτηση ­αμφισβήτηση των ίδιων των θεσμών και των ιδεών της εν ονόματι της λογικής συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων, η οποία παραμένει ανοιχτή στο διηνεκές και δεν αναγνωρίζει έσχατο δόγμα.''  
     Κορνήλιος Καστοριάδης                                                                                   
                                                                                                                                                                                
                                 

                                           
                                           


Τώρα οφείλουμε να αποφασίσουμε  όλοι .
     
      Οι χιλιάδες θάνατοι  εκατοντάδων χιλιάδων αθώων πολιτών από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών της νέας τάξης της Δύσης  , τα τελευταία χρόνια έφεραν τον πλανήτη στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου εναντίον του ισλάμ γενικά και αόριστα .
    Η άδικη  και  μαζική σφαγή αθώων Γάλλων πολιτών στο Παρίσι, Τούρκων  στην Άγκυρα , Ρώσων στην Αίγυπτο ,απο τζιχαντιστές  , αποτελούν  τις πρόσφατες   ''αιτίες και αφορμές '' , ενός νέου μαζικού και γενικευμένου πολέμου της Δύσης και της Ρωσίας , εναντίον των τζιχαντιστών.
Λίγη ιστορία .
     Η αρχή της στρατιωτικής εμπλοκής των Δυτικών  συμμάχων με τον μουσουλμανικό κόσμο έγινε  με τον πόλεμο του Κόλπου το 1990. Το Ιράκ που χρηματοδοτήθηκε αδρά από την Δύση σαν προμαχώνας εναντίον του επικίνδυνου Ιράν ,  εισέβαλε ξαφνικά στο Κουβέιτ και απείλησε  να αλλάξει το    στάτους της περιοχής για τα πετρέλαια , εις βάρος της συμμάχου της Δύσης , Σαουδικής Αραβίας .     Η ''καταιγιδα της ερήμου '' ήταν μια συντριβή για το στρατό του σουνιτικού Ιράκ και   έφερε τα συμμαχικά στρατεύματα , έξω από την Βαγδάτη .
    Για 12 περίπου χρόνια οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους παρέμεναν στην περιοχή . Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ,οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους κήρυξαν τον ''πολεμο κατα της τρομοκρτιας''.
   Το 2003 ( Μπους ,Μπλέρ) έγινε η εισβολή και η ανατροπή του Σανταμ, αλλά απο την επόμενη χρονιά 2004 , άρχισε η μακρύτερη φάση του πολέμου με την εξέγερση των Ιρακινών κατά των δυνάμεων κατοχής , δηλαδή άρχισε ο εμφύλιος μεταξύ Ιρακινών σουνιτών και σιητων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα , παρα την αποχώρηση το 2011 των Αμερικάνικων στρατευμάτων .
Τα 11 χρόνια εμφυλίου , εκτός απο καταστροφές και ερείπια , έχουν οξύνει τον φανατισμό μεταξύ των θρησκευτικών αλλά και εθνικών τμημάτων των πληθυσμών στο Ιράκ., αλλά και το μίσος εναντίον της Δύσης .  Στρατιές Ιρακινών μεταναστών προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν απο την πατρίδα τους με προορισμό την πλούσια και πολιτισμένη Δύση.

     Η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001  καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η εξέγερση των ταλιμπάν παραμένει ακόμη  ισχυρή  . Ο μεγαλύτερος πόλεμος για τις ΗΠΑ , διάρκειας 15 ετών , με κόστος 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια  , δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα  .Αντιθέτως πέραν απο τις χιλιάδες νεκρών , τα θρησκευτικά πάθη , τα μίση  και η τρομοκρατία έχουν οδηγήσει σε στρατιές Αφγανών μεταναστών προς την Ευρώπη , σε αναζήτηση καλύτερης ζωής ,στην πλούσια κα πολιτισμένη Δύση.
    Η ''Αραβικη ανοιξη'' άρχισε στα τέλη του 2010 ,στην Β.Αφρική και στην Μ.Ανατολή.
Λιβύη , Τυνησία , Αίγυπτος, Μπαχρειν , Ομάν, Υεμένη , Συρία ήταν οι χώρες με το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων , απεργιών και διαμαρτυριών κατά των ηγεσιών τους , με κεντρικό σύνθημα , '' ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς''.
     Ακολούθησαν η Αιγυπτιακή επανάσταση 2011,εξέγερση στην Τυνησία,εμφύλιος στην Λιβύη , εξέγερση στη Υεμένη, εμφύλιος στην Συρία .
     Δυστυχώς οι Δυτικές κυβερνήσεις αποφάσισαν στρατιωτική εμπλοκή στις παραπάνω χώρες , με αποτέλεσμα ξανά  τους χιλιάδες νεκρούς  αλλά και με πλήρη αποτυχία παντού των διακηρυγμένων στόχων .
Ακριβώς τα ίδια είναι και τα αποτελέσματα της ''Αραβικής Ανοιξης''. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες ,πλήρης καταστροφή των υποδομών , νέα δικτατορικά καθεστώτα φίλια στη Δύση ,τρομοκρατία , θρησκευτικά μίση και καραβάνια απελπισμένων προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν στην πλούσια και πολιτισμένη Δύση.

        Από τους πολεμικούς στόχους των νεοταξιτων της Δύσης εξαιρέθηκαν  οι ''συμμαχικές'' πάμπλουτες χώρες  του Κόλπου αφού είναι οι χρηματοδότες αυτών των πόλεμων .
 Έτσι η Δύση έκλεισε προκλητικά τα μάτια της στα δικτατορικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας  του Ντουμπαι και των μικρών αλλά πολύ ισχυρών Εμιράτων  του Κόλπου , που υποσχέθηκαν οτι θα  χρηματοδοτούν με τεράστια κεφάλαια τα συμφέροντα της Δύσης .
 Τα αποτελέσματα  γνωστά .
Πλήρης κατάρρευση  όλων των υποδομών  σε χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη και η Συρία . Αναρχία , τρομοκρατία και  πείνα στους πολίτες τους , που πλέον έχουν χάσει τα πάντα αλλά και όποιες ελπίδες τους για ειρήνη . Κατά χιλιάδες προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην πλούσια και πολιτισμένη  Ευρώπη .
Ναι μέσα τους γνωρίζουν καλά,  οτι οι δημοκρατικοί  Ευρωπαϊκοί λαοί ( που γίνονται πολλές φορές θύματα των κυβερνήσεων τους) , ειναι πραγματικά πολιτισμένοι και οι ανθρωπιστικές αξίες είναι βιώματα στην Ευρώπη , που θα τους επιτρέψουν  να αισθανθούν και αυτοί κάποτε  οτι και αυτοί οι κατατρεγμένοι της γης , μπορούν να ελπίζουν .
      Όμως πέραν απο το δράμα της προσφυγιάς , την αναγκαστική μετανάστευση  και την ευθύνη των Δυτικών κυβερνήσεων , αδίστακτοι φανατισμένοι μουσουλμάνοι , θυσιάζουν στον Αλλάχ τη ζωή τους  ζωσμένοι με ισχυρά εκρηκτικά , δολοφονώντας εκατοντάδες ανυποψίαστους αθώους Ευρωπαίους πολίτες  . Μετατρέπουν τις Ευρωπαϊκές χώρες  σε ανασφαλείς τόπους ,αφού ο φόβος κυριαρχεί πλέον και στους Ευρωπαίους πολίτες .
Γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο και με αποδείξεις  οτι ο ISIS πατρονάρεται και χρηματοδοτείται, γιατί η δράση του δίνει άλλοθι σε συγκεκριμένα συμφέροντα της νέας τάξης.
Τα υπόλοιπα,  σας είναι γνωστά .
  Οι Σύροι ,οι Τούρκοι ,οι Λίβυοι ,οι  Γάλλοι , οι Ρωσοι , οι Λιβανέζο , μαζί τους και εμείς , θρηνούμε  για τα αθώα θύματα , τους χιλιάδες νεκρούς ενός άδικου  πολέμου .
Δυστυχώς οι πραγματικοί ένοχοι δεν θα λογοδοτήσουν ποτε.
Και τώρα εμείς οι πλούσιοι και πολιτισμένοι  Ευρωπαίοι , βρεθήκαμε μπροστά σε αξεπέραστα αδιέξοδα.
Πρέπει όλοι να αποφασίσουμε . Το αναβαλλουμε συνεχως.
Να κάνουμε κάτι . Δεν ξερουμαι τι ακριβως .
 Να αντιδράσουμε τουλάχιστον  ψύχραιμα .Με πιο τροπο ?
Δεδομένα . Οι Ελληνες είμαστε Ευρωπαίοι- Δυτικοί  και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα .
 Έχουμε διαλέξει στρατόπεδο , εδώ και αιώνες .
Για πολύ σημαντικούς λόγους που αφορούν την ύπαρξη μας.
 Άδικο η οχι δεν έχει καμιά σημασία πια .
 Αντιμετωπίζουμε σοβαρές απειλες .
 Θελουμε άμεσα αποφάσεις .   Σκληρές .
Οφείλουμε να αγωνιστούμε με θάρος για να επιβιώσουμε ,
διατηρώντας την εθνική μας ταυτότητα .                                                                                                                                                                     Γ.Β.Μ.




 

 

 

 

 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Άνδρος .Τρελά τα περιθώρια κέρδους , για την βενζίνη και υγραέριο !!!


 Έρευνα της ΓΓ Εμπορίου .

        Δικαιολογείται το υγραέριο κίνησης στην Άνδρο  να ανεβαίνει στα 18 λεπτά ακριβότερα από την τιμή στην Αττική  ?
Όχι είναι η απάντηση, και σίγουρα δεν ευθύνονται τα μεταφορικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως άλλοθι από εταιρείες και πρατήρια για να κερδοσκοπούν.

    Ακόμη και αν αφαιρέσει κανείς την επιβάρυνση από τα μεταφορικά που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά για κάθε λίτρο βενζίνης, σύμφωνα με πηγές της ΠΟΠΕΚ, και πάλι οι αποκλίσεις στο νησί μας  είναι τεράστιες. 
Σκεφτείτε άλλωστε ότι στην Άνδρο ισχύει ακόμη ο μειωμένος ΦΠΑ 16%  αντι για 23 %  .
    Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπ. Οικονομίας  δείχνει πως ο βασικός «ένοχος» είναι τα αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν πρατηριούχοι και  εταιρείες  στην Άνδρο . Περιθώρια, διπλάσια εκείνων της Αττικής.
   Αποτελώντας στην ουσία μια μικρογραφία του φαινομένου που έχει επισημανθεί και καταγγελθεί δεκάδες φορές χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, η έρευνα επιβεβαιώνει πως παρ' ότι ο κάθε κρίκος της αλυσίδας των καυσίμων ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους, και όλοι μαζί κατηγορούν το κράτος για την υψηλή φορολογία, εντούτοις σε αρκετές περιοχές η κερδοσκοπία ζει και βασιλεύει.
     Σαν μέτρο σύγκρισης στην έρευνα θεωρήθηκε η Αττική όπου λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός και τα καύσιμα κοστίζουν όσο και ο μέσος όρος πανελλαδικά.
      Στο Λεκανοπέδιο, εταιρείες εμπορίας και οι πρατηριούχοι μοιράζονται ένα κέρδος για τη βενζίνη, της τάξης των 9 λεπτών το λίτρο. Δηλαδή από 4,5 λεπτά το λίτρο ο καθένας.
Στον αντίποδα, το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους που μοιράζονται εταιρείες και πρατήρια στην Άνδρο φθάνει τα .....30 λεπτά το λίτρο .
Αναλογούν δηλαδή εκεί από 15 λεπτά το λίτρο για τις εταιρείες και τους βενζινοπώλες.
   Ακόμη και αν αφαιρέσει κανείς το κόστος των μεταφορικών που δεν είναι ασήμαντο, καθώς η μεταφορά γίνεται μέσω πλοίου ενώ στα νησιά δεν υπάρχουν μεγάλες αποθήκες για διατήρηση του προϊόντος, και πάλι τέτοια περιθώρια δεν δικαιολογούνται.
     Διότι τα μεταφορικά κόστη για τη βενζίνη π.χ. στην Άνδρο είναι χαμηλότερα στις Κυκλάδες καθώς οι εταιρείες επιδοτούνται για τη μεταφορά καυσίμων μέσω του ειδικού λογαριασμού πετρελαίου . 
Δεν πρέπει δε, να αγνοεί κανείς ότι στα νησιά του Αιγαίου ισχύει ακόμη ΦΠΑ 16% αντί για 23%, άρα τα κέρδη μεγαλώνουν περαιτέρω.
Τι τρέχει με το υγραέριο
Κάνοντας την ίδια σύγκριση τιμών στο υγραέριο , οι αποκλίσεις φτάνουν ως και τα 20 λεπτά το λίτρο συγκριτικά με την Αττική. Λογικό. 
Διότι ενώ στην Αττική εταιρείες και βενζινοπώλες μοιράζονται ένα κέρδος 12 λεπτών το λίτρο, ενω στην Άνδρο το κέρδος φθάνει και ....τα 30 λεπτά το λίτρο
Μετά τα παραπάνω, θα περίμενε κανείς η πολιτεία, να λάβει μέτρα.
Λάθος. Η μεν ΓΓ Εμπορίου παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η ίδια δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει κοστολογικούς ελέγχους, άρα δεν γνωρίζει και το ακριβές ύψος των μεταφορικών.
Η δε, Επιτροπή Ανταγωνισμού επικαλείται τις σοβαρές δυσκολίες που συναντά προκειμένου να αποδείξει αν η υπερτιμολόγηση σε μια αγορά συνιστά ή όχι καρτέλ.
     «Ως γνωστόν η υπερτιμολόγηση δεν συνεπάγεται επιβολή ποινής. Ποινή προβλέπεται μόνο όταν διαπιστωθεί πως η υπερτιμολόγηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει δηλαδή καρτέλ. Αλλά αυτό είναι δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ανακαλύψει. Της έχουμε αποστείλει κατ’ επανάληψη στοιχεία», λένε με νόημα κύκλοι της ΓΓ Εμπορίου.
      «Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία προκειμένου να αποδειχθεί αν σε μια αγορά η υπερτιμολόγηση είναι προϊόν παράνομων συνεννοήσεων ή όχι»,
 απαντά από τη πλευρά του στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
     «Έχουν σταλεί κατ’ επανάληψη κλιμάκια στους 9 ύποπτους νομούς αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες καθώς για να αποδειχθεί το καρτέλ θα πρέπει είτε να υπάρξει ομολογία, είτε έγγραφη απόδειξη. Τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί»,
προσθέτει το ίδιο πρόσωπο.
Δυστοκία των αρμοδίων που κρατάει χρόνια, αδυναμία, ανικανότητα; Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. 
  Σε αρκετές περιοχές της χώρας ( βλ Άνδρος ) , ο Έλληνας πολίτης ειναι Β κατηγορίας και  θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά τα καύσιμα, και αυτό όχι μόνο επειδή έχουμε πολύ υψηλούς φόρους.
  Οι  κατοικοι- καταναλωτές της Άνδρου περιμένουμε τις αντιδράσεις του Δήμου Άνδρου ,του Έπαρχου ,  της Περιφέρειας Ν Αιγαίου  και των βουλευτών του νομόυ μας , που οφειλουν επιτέλους να μας προστατέψουν απο αυτη την απαράδεκτη κατάσταση , ειδικά φέτος που έρχεται βαρύς χειμώνας .
    Γ.Β.Μ.
 
Αδικαιολόγητες αποκλίσεις σε βενζίνη και υγραέριο                                         (21/8/2015)


Απλή αμόλυβδη βενζίνη
(ευρώ/ λίτρο)
Υγραέριο Κίνησης
(ευρώ/ λίτρο)
Νομοί
Τελική τιμή διυλιστηρίου + φόροι
Μέση τιμή λιανικής
Περιθώριο κέρδους εμπορίας (εταιρειών και πρατηρίων)
Τελική τιμή διυλιστηρίου + φόροι
Μέση τιμή λιανικής
Περιθώριο κέρδους εμπορίας (εταιρειών και πρατηρίων)
Αττική
1,377
1,47
0,093
0,41
0,531
0,121
Ζάκυνθος
1,377
1,675
0,298
0,41
0,706
0,296
Κυκλάδες
1,377
1,675
0,298
0,41
0,709
0,299
Δωδεκάνησα
1,377
1,594
0,217
0,41
0,706
0,296
Κεφαλλονιά
1,377
1,609
0,232
0,41
0,728
0,318
Κέρκυρα
1,377
1,545
0,168
0,41
0,691
0,281
Λέσβος
1,377
1,573
0,196
0,41
0,694
0,284
Ρέθυμνο
1,377
1,557
0,180
0,41
0,663
0,253
Χανιά
1,377
1,559
0,182
0,41
0,700
0,29
Ηράκλειο
1,377
1,59
0,213
0,41
0,697
0,287

 ***Η έρευνα έγινε  τον μήνα Αύγουστο 2015  και στις τιμές που ίσχυαν τότε ,  φυσικά ισχύει αναλόγως για τις σημερινές τιμές πώλησης στα βενζινάδικα της Άνδρου .  


Πηγή : Έρευνα ΓΓ Εμπορίου , energypress .gr  (φωτό )