Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ . Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου !!!




          Από τις αρχές του 2011 ,γράφαμε στό  SAGINI3    και προειδοποιούσαμε  , με όση πειθώ διαθέταμε , ότι οι λεγόμενες πράσινες ''επενδύσεις'' σε αιολικά και φωτοβολταϊκά αποτελούσαν μια καλοστημένη απάτη με θύματα τους καταναλωτές , που ποτέ  δεν είχαν την δυνατότητα να αντιδράσουν , αλλά και κάποιους αφελείς η ηλίθιους η δηθεν πονηρούς , που πίστευαν ότι με δανεικά από τις τράπεζες , θα εξασφάλιζαν μόνιμη τεμπελιά και μεγάλα κέρδη με την εγγύηση του κράτους.
Η απλή λογική παντα  έλεγε  , ότι ποτέ ,  ''  κανείς δεν χαρίζει λεφτά σε κανένα'''.  
          Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα της διαφθοράς , της μίζας και  της αναξιοκρατίας,  οι επιχειρήσεις ΑΠΕ , που επιδοτούνται από το κράτος , για να παράγουν οι '' επιλεγμένοι προνομιούχοι ''   μεσάζοντες , άχρηστα προϊόντα στην αγορά , που θα πωλούνται με το ''ετσι θέλω '' ( με το ζόρι) στους καταναλωτές , έχουν πολύ μεγάλο ρίσκο που τελικά θα τους οδηγήσει στη φυλακή για χρέη  .
        Γράφτηκαν απο τότε εκατοντάδες άρθρα , με επιστημονική τεκμηρίωση,  οτι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά , δεν εξοικονομούν κατανάλωση  ορυκτών καυσίμων  , αδυνατούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων  ''ρύπων'' (όπως αποκαλούν το CO2)  και να υποκαταστήσουν την πραγματική σταθερή και συνεχή ηλεκτροπαραγωγή . Αποτελούν μια απίστευτη σπατάλη κεφαλαίων που δανειζόμαστε και που αδυνατούμε σήμερα να ξεπληρώσουμε.
    Φυσικά ,  πότε δεν υπήρχαν  πραγματικοί λόγοι  κοινωνικού και οικονομικού οφέλους , για να επιδοτούνται  τεμπέληδες μεσάζοντες , που απλά ανεβάζουν το κόστος του ρεύματος. 
 ''Καθε καρυδιάς καρύδι '' έγινε ''επενδυτής'' μεσάζων  ΑΠΕτζης , παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος , με προσδοκία τον εύκολο και σίγουρο πλουτισμό , αραχτός στην πολυθρόνα του . Σήμερα έγιναν τα  θύματα της ''πράσινης ανάπτυξης'' .
Χιλιάδες στρέμματα γόνιμης αγροτικής γης , γέμισαν με φωτοβολταϊκά και  πρώην αγρότες έγιναν αραχτοί εισοδηματίες , καταχρεωμένοι στις πράσινες τράπεζες . Στέγες ,ταράτσες, λόφοι , βουνά
γέμισαν με πανάκριβα και άχρηστα μηχανήματα .
  Οι ίδιοι ,  βλάκες που σήμερα κλαίνε  , γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια , είχαν το θράσος να μας κατηγορούν οτι δήθεν προστατεύαμε τα συμφέροντα των πετρελαιαδων κλπ ,κλπ. .
''Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα '' λέγει ο λαός μας .
          Η κυβέρνηση σήμερα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο κόψιμο η την αλλαγή των επιδοτήσεων ΑΠΕτζήδων  και στο κόψιμο του ΕΚΑΣ η την νέα μείωση συντάξεων .
            Με δεδομένο οτι οι ετήσιες κρατικές επιδοτήσεις ΑΠΕ φθάνουν το 1,3 δις ευρώ ΕΔΩ , λογικά θα επιλέξει το πρώτο.
     Εμείς θα σας πούμε ακόμη οτι ο ΛΑΓΗΕ αδυνατεί εδώ και έξι μήνες να πληρώσει τους φωτοβολταικούς , παρότι εισπράττει τα χρήματα του χαρατσιού  ΕΤΜΕΑΡ απο τους καταναλωτές , (υπερ των ΑΠΕ  )  και ότι το τεράστιο έλλειμμα για τις ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κατάρρευσης των τιμών του χρηματιστηρίου των ρύπων.


Αντιδράσεις από ΠΟΣΠΗΕΦ

        --- Το σημερινό οικονομικό χάος, που επικρατεί στον χώρο των φωτοβολταϊκών , περιγράφεται με πολύ γλαφυρό τρόπο απο την πρόσφατη  δημόσια ανακοίνωση του κου  Πέτρου Τσικούρα, Γενικού Γραμματέα της  ΠΟΣΠΗΕΦ ( Συντεχνία των φωτοβολταϊκών παραγωγών ) όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα παρακάτω .

_____________''  Πάνω από 200 εταιρείες κατασκευής φωτοβολταικών πάνελ παγκόσμιας εμβέλειας έχουν χρεοκοπήσει και δεν υφίστανται πλέον,  με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι εγγυήσεις τους και να μη καλύπτονται πλέον  από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δεν ασφαλίζουν ότι δεν καλύπτει η εγγύηση του κατασκευαστή.
               Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πάνελ που έχουν πουληθεί στην ελληνική αγορά δεν καλύπτεται από εγγυήσεις. Εταιρείες κολοσσοί όπως η καινοτόμα αμερικάνικη SOLINDRA, το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας η Q-CELL και η μεγαλύτερη παγκοσμίως σε παραγωγή, η Κινέζική SUNTECH δεν υπάρχουν με ότι σημαίνει αυτό για τους παραγωγούς.
               Τα πάνελ των κορυφαίων ευρωπαϊκών κατασκευαστών SUNWAYS και SCHEUTEN παίρνουν φωτιά !!!!!    λόγω κατασκευαστικής ατέλειας και οι παραγωγοί δεν καλύπτονται ασφαλιστικά γιατί οι δύο εταιρείες έχουν χρεοκοπήσει.
               Η κερδοφορία των φωτοβολταικών πάρκων είναι τόσο μεγάλη , που οι τράπεζες κρατάνε το σύνολο των εισπράξεων του ΛΑΓΗΕ για να καλύψουν τα έξοδα των δανείων και δεν αποδίδουν στην πλειοψηφία των παραγωγών , ούτε τα έξοδα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών των πάρκων.
                Η καταχρηστική λειτουργία των τραπεζών που χρεώνουν υπέρμετρα έξοδα φακέλου και κρατάνε τις δόσεις μέχρι και έξι μήνες μπροστά και άτοκα ,  χειροτερεύει την ζωή των φωτοβολταικών παραγωγών.
                Η μη ύπαρξη των στοιχειωδών για τη λειτουργία των πάρκων,  έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προβαίνουν σε περικοπές στην τηλεμετρία (απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω κινητού) και στη συντήρηση. Έτσι μία διακοπή της παροχής σε κάποιο συγκεκριμένο μετατροπέα του πάρκου ή σε όλο το πάρκο λόγω πτώσης ασφάλειας στη ΔΕΗ μπορεί να γίνει αντιληπτή τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μήνα το πάρκο δεν δουλεύει.
                 Μπορεί να υπάρχουνε πάρκα που Παράγουν 1550 κιλοβατώρες ή ακόμα και 2000 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο Κιλοβάτ , αλλά υπάρχουν και πάρκα που παράγουνε 800 ή ακόμα και πάρκα που οι παραγωγοί τα έχουν εγκαταλείψει ,  επειδή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
Δε θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν πάρκα που έχουν κέρδη.
Υπάρχουν αυτοί που είχαν μετρητά, που κάνανε εισαγωγή του εξοπλισμού μόνοι τους, που είχαν ιδιαίτερες γνώσεις κατασκευής και διαχείρισης. Παραγωγοί που είχαν και έχουν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα.
Αυτοί καθώς και μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν οικονομίες κλίμακος βρίσκονται σε άλλη μοίρα.
Aυτό βέβαια δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την Αναδρομική Μείωση Τιμής.
           Από όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι έχει γίνει κατανοητό,  αυτό που δεν έχουν σταματήσει οι παραγωγοί να λένε από την αρχή.
Το κάθε πάρκο είναι διαφορετικό και η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των παραγωγών είναι από κακή ως άθλια.
Η οικονομική κατάσταση του κάθε παραγωγού προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός , Αποτελέσματα Χρήσης) του καθενός.
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι δραστηριότητες μηδενικής φοροδιαφυγής γιατί η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας και η τιμή της περιέχεται σε ένα ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει κάθε μήνα ο ΛΑΓΗΕ εξατομικευμένα για το κάθε πάρκο.
 Είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση δεδομένου ότι ο ΛΑΓΗΕ είναι κρατικός φορέας. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών του κάθε πάρκου είναι τοκοχρεωλυτικές δόσεις τραπεζών τις οποίες επίσης δεν μπορεί να αποκρύψει ή να παραφουσκώσει.
           Αντί λοιπόν να μπαίνουν οριζόντιες εισφορές με απίθανα κριτήρια, ανά τρίμηνο θα έπρεπε το κράτος να αφήνει τους παραγωγούς να έχουν τα κέρδη που προκύπτουν από την δραστηριότητα τους, να τα φορολογεί και να εισπράττει τα έσοδα.
Αν κάποιος παραγωγός έχει αυξημένα κέρδη λόγω χαμηλού κόστους κατασκευής και σωστών επιλογών τότε θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο φόρο, αυξημένη προκαταβολή φόρου κλπ.
Η φορολογία επί των κερδών είναι ο νόμιμος αναδιανεμητικός τρόπος στη σύγχρονη οικονομία.
        Είναι κατανοητό ότι αν προχωρήσει ( σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας ) σε  μείωση τιμής (της επιδότησης) , αυτοί που δε μπορούν σήμερα να πληρώσουν τα δάνεια τους θα καταστραφούν.
       Αυτοί που εισηγούνται λοιπόν οριζόντια περικοπή τιμής έχουν αποκλειστικό στόχο τον αφανισμό του κλάδου, ο καθένας για το δικό του λόγο.
          Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της βουλής για το ν.4254/2014 που μείωσε τις (επιδοτούμενες )τιμές των φωτοβολταικών πάρκων μέχρι και 55 % , τόνιζε ότι η αναμενόμενη μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μείωση εσόδων από τον ΦΠΑ''.

 του Πέτρου Τσικούρα, Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΠΗΕΦ

Όσοι επιθυμείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση  , κάντε κλικ   ... ΕΔΩ !!!



8 σχόλια:

  1. Στρεβλός ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας


    http://deitzidikosteki.blogspot.gr/2016/02/m.html?spref=fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρεβλός ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ, με «δεκανίκι» τις κρατικές ενισχύσεις http://www.liberal.gr/arthro/31535/epikairotita/2016/streblos-o-tropos-anaptuxis-ton-ape-me-isondekanikisin-tis-kratikes-enischuseis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όπως ενημερώθηκα στην ΔΕΗ συγκροτήθηκε επιτέλους επιτροπή για την ποιότητα του λιγνίτη που παραδίνουν τα Ορυχεία στους Σταθμούς Παραγωγής (KJul και όχι τον.)
    Άμα ο εργολάβος πληρώνεται "με το κιλο", συμφέρει να παραδώσει "χώμα" κι οχι κάρβουνο.
    Πλήρωσε τον με το κιλοτζάουλ και θα δεις πώς μειώνεται το κόστος παραγωγής ρεύματος...Δεν το είχαν σκεφτεί οι Δεητζήδες μέχρι τώρα...... ή "συνέφερε" να μην το σκεφτούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην ΔΕΗ επιτέλους αντελήφθησαν έστω και αργά ότι εκτός από τον Τόνο υπάρχει και το Kjoule


    http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2016/02/kjoule.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτήν την περίοδο, όπως δείχνει και ο προγραμματισμός εκτός ημερήσιας αγοράς βρίσκονται οι
    2 μονάδες της ΑΗΣ Καρδιάς,
    η πρώτη μονάδα του ΑΗΣ Αμύνταιου και
    η μονάδα της ΑΗΣ Μελίτης.

    Ποιοι καλύπτουν λοιπόν την ημερήσια ζήτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το ντοκιμαντέρ του Nasim Hanna Alatras και παρέας του,που αφορά τις ΑΠΕ πέρασε απο την κρητική επιτροπή και θα προβληθεί στης αίθουσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην ΔΕΗ επιτέλους αντελήφθησαν ότι εκτός από τον τόνο υπάρχει και το Kjoule http://olympia.gr/2016/02/19/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%86%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B5/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ντοκιμαντέρ του Νασίμ Αλάτρας "Ασκός του Αιόλου" για τις ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετέχω μαζί με άλλες περιοχές, εγκρίθηκε για να προβληθεί στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Καλοτάξιδο. Και με βραβεία! Ευχαριστούμε Νασίμ.


    https://www.youtube.com/watch?v=LkIKhj5G-a4&feature=share

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ