Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

''The Guardian'' . Η Γερμανία μειώνει στο ήμισυ την ανάπτυξη των αιολικών !!!


  Γερμανία 

 Energiewende   (έργο μετασχηματισμού της ενέργειας) .


               Άμεσα μέτρα περιορισμού της ανάπτυξης αιολικών πάρκων ,  αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση της Γερμανίας .
Επισήμως αιτιολογούνται  σαν μια ''αναγκαία κίνηση'' , για  να σταματήσει η υπονόμευση της επανάστασης των ΑΠΕ στη χώρα , από την ίδια τους την επιτυχία !!!!( χαχαχαχα )
              Ο στόχος της Γερμανίας για  επέκταση της αιολικής ενέργειας μειώνεται στο...... ήμισυ ,γράφει η Süddeutsche Zeitung, γιατί το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας δεν αντέχει τις μεταβαλλόμενες προσθήκες ισχύος των αιολικών .
      Αυτή η κυβερνητική  απόφαση , υπαγορεύτηκε από το τεράστιο πρόβλημα , ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας , όπου το κράτος αναγκάζεται να πληρώνει τους αιολικούς παραγωγούς , ώστε αυτοί να σταματούν την λειτουργία των ανεμογεννητριών τους , για να αποσυμφορηθεί το δίκτυο της χώρας.
       Έτσι , μόνο για την περυσινή χρονιά 2015 , το κράτος πλήρωσε στους αιολικούς 1 δις ευρώ αέρα , για να μην καταστραφεί το δίκτυο της Γερμανίας .  Με απλά λόγια , πέρυσι τα offshore αιολικά της βόρειας Γερμανίας παρήγαγαν .........4.100 GW /h (γιγαβατώρες) μη χρήσιμης ενέργειας, αφού δεν απορροφήθηκε από το δίκτυο της χώρας .
      H  σημερινή κατάσταση  οδηγεί σε επιπλέον πληρωμές 4 δις ευρώ μέχρι  το 2022. (Η προστασία των δικτύων από  τα αιολικά , κοστίζει ακριβά).
     Το τεράστιο και πανάκριβο έργο ,  μεταφοράς ενέργειας energy highway από την βόρεια στην νότια Γερμανία , αρχικά με ''πυλώνες τέρατα'' , αποφασίστηκε πριν ένα χρόνο να γίνει υπόγειο,  αλλά έχει καθυστερήσει αφήνοντας την Γερμανία με ελλιπείς  ενεργειακές υποδομές .
 Οι αποφάσεις Μέρκελ το 2011 για σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας ,σήμερα δημιουργούν ισχυρούς διπλωματικούς πονοκέφαλους στην ίδια .
      Η παραπανίσια και άχρηστη ( την έχεις όταν δεν την χρειάζεσαι ) ενέργεια των μεγάλων Γερμανικών  αιολικών εργοστάσιων , για να μην καταστρέψει το Γερμανικό δίκτυο,  εξάγεται σε πολύ χαμηλές τιμές , στους γείτονες Πολωνία, Αυστρία ,Τσεχία , Ελβετία κλπ , όπου προκαλεί όλεθρο στα εκεί τοπικά δίκτυα και δυσχεραίνει τον σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής σε αυτές τις χώρες .

 ....... ''Η επανάσταση των ΑΠΕ στην Γερμανία , δυσκολεύει την ανάπτυξη τους στην Αυστρία και στις άλλες χώρες ''   , δηλώνει η υπουργ.περιβάλλοντος της Αυστρίας  Andrä Rupprechter στο  Der Spiegel.
......." Τόσο χαμηλές τιμές , χώρες όπως η Αυστρία , υποχρεωτικά  την απορροφούν , όμως δεν υπάρχουν πια επενδύσεις  στην υδροηλεκτρική η αιολική ενέργεια γιατί με τις τρέχουσες τιμές , καμία επένδυση δεν είναι ανταγωνιστική, χωρίς κρατική υποστήριξη ''.

  Τώρα πλέον η Γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται οτι η μετατροπή της ενεργειακής υποδομής της , είναι ένα πολύ πιο σύνθετο (και πολύ ακριβό ) επιχείρημα από ότι  είχε πιστέψει αρχικά.
Όμως  ειδικοί αναλυτές ( βλ. οικονομικά συμφέροντα ) επιμένουν , ότι παραμένει σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου 50% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.
       Οι αντιδράσεις της Γερμανικής ισχυρής συντεχνίας των αιολικών , επικεντρώνονται  ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν πλήγμα στην φήμη της Γερμανίας σαν ηγέτη της πράσινης ενέργειας.

ΠΗΓΗ
The Guardian


Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΕ .

                                     Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΕ

     Η είδηση ΕΔΩ   ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία  θέση μεταξύ 40 χωρών,  σε επενδύσεις υπέρ ''Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας'' , ίσως τελικά να αποτελεί  μια καλή είδηση !
Δυστυχώς οι τελευταίες θέσεις σε σημαντικούς τομείς , ήταν το έπαθλο που έδωσαν στην πατρίδα μας οι άθλιες πολιτικές Ελλήνων πολιτικών , αλλά και των Ελλήνων ψηφοφόρων .  

          Η ατέλειωτη βαθιά οικονομική κρίση , είχε μεταξύ άλλων , σαν άμεσο αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος  στην Ελληνική ενεργειακή αγορά  τα τελευταία 7-8 χρόνια .
     Η πρωτοφανής μείωση της κατανάλωσης , έφερε ανυπέρβλητα εμπόδια στην εγχώρια αγορά ενέργειας , αφού η πιτα μειώθηκε και το 50% και πλέον των κεφαλαίων που πλήρωναν οι καταναλωτές για ρεύμα , δεν υπάρχουν πια στην αγορά  .
       Τώρα πλέον η ΔΕΗ , οι αεριάδες και οι ΑΠΕ τζηδες πρέπει να επιβιώσουν με τα μισά έσοδα . Ο κάθε παραγωγός η προμηθευτής  θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική του και την θέση του στην αγορά.

                          Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
       
       Η ΔΕΗ δεν έχει σήμερα και πολλές  επιλογές  αφού οι κυβερνήσεις τεμάχισαν μια κερδοφόρα  εταιρεία  και την ξεπουλάνε  σε ξένους η στους ανταγωνιστές της . Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα για να διαλύσουν την ισχυρότερη στρατηγικά εταιρεία της χώρας μας . Η ΔΕΗ  σήμερα , χάνει την ηγετική της θέση στην αγορά , αφού αυτό αποτελεί την πάγια  πολιτική των κυβερνήσεων  και των δανειστών . Δεν είναι της στιγμής αλλά θα επανέλθουμε  .
Οι σημερινοί ανταγωνιστές  της διαθέτουν   5-6 εργοστάσια ( τα οποία κατασκεύασαν με επιδοτήσεις και προνομιακό δανεισμό ) που λειτουργούν με φυσικό αέριο .

    Αποτέλεσμα εικόνας για εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας                    
                      Η  PROTERGIA του ομίλου Μυτιληναίος , η  ELPEDISON του ομίλου Λάτση , η  ΗΡΩΝ του ομίλου Περιστερη  ,  η NECO του Κοπελουζου , μέχρι σήμερα πουλάγανε την παράγωγη τους στον διαχειριστή ΔΕΣΜΗΕ  , τώρα   βγήκαν στην αγορά και αναζητούν πελατεία στην λιανική και χονδρική , τάσσοντας φθηνό ρεύμα και καθρεπτακια στους ιθαγενείς . Διακηρύσσουν οτι τάχα αυτοί , θα είναι περισσότερο αξιόπιστοι από την ΔΕΗ !!!
        Αθέμιτος ανταγωνισμός λοιπόν , με την άδεια της κυβέρνησης . Παράγουν η εισάγουν  ρεύμα προς πώληση και εξαρτώνται , από  εισαγόμενο φυσικό αέριο (εξαρτώμενοι προς το παρόν  από τους Ρώσους) η τους Βουλγάρους η τους Αλβανούς  κλπ  , χωρίς να διαθέτουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια  η θερμικά  λιγνιτικα  , όπως η ΔΕΗ .
Η όποια επάρκεια στην πρόσφορα ρεύματος, ζητηθεί από  τους πελάτες τους θα καλυφθεί από εισαγωγές που θα κάνουν από το εξωτερικό .

      Λογικό ήταν όλα τα παραπάνω  να φέρουν  στην τελευταία θέση και τις νέες επενδύσεις ΑΠΕ .
 Σε μια ''πεθαμενη''  αγορά  ενέργειας κανείς δεν χρηματοδοτεί πλέον τις πανάκριβες και μη ανταγωνιστικές ΑΠΕ .
Οι ''πράσινες'' τράπεζες έβγαλαν ζεστό χρήμα από την απάτη των ΑΠΕ , τώρα όμως οι βρύσες στέρεψαν .
 Αναφέραμε ότι η κατανάλωση ρεύματος σήμερα , απορροφά  περίπου το 50% της  εγκατεστημένης ισχύος στην χώρα .
    Έτσι η λειτουργία όλων των  μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας , συμπεριλαμβανόμενων και των πανάκριβων και τυχαίων ΑΠΕ , μας κοστίζει πλέον πολύ ακριβά .
Μην ξεχνάτε ότι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και χιλιάδες φωτοβολταϊκά είναι ήδη εγκατεστημένα στην χώρα μας και αυτή η ίδια η ύπαρξη τους απαιτεί τεράστια κεφάλαια για να αποπληρωθούν οι τράπεζες και η τυχαία λειτουργία τους .
Κόστη και χαμένα  κέρδη ΑΠΕ ,  θα πληρωθούν από εμάς φυσικά .
      Ειδικά η αδρά επιδοτούμενη λειτουργία των ΑΠΕ τις έχει καταστήσει ολοκληρωτικά ασύμφορες , αφού ο διαχειριστής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας ο  ΔΕΣΜΗΕ , υποχρεούται ακόμη , αφενός ( βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ) να αγοράζει , κατά προτεραιότητα,  ΟΛΗ  την τυχαία παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ σε προσυμφωνημένη τιμή, ανεξαρτήτως των αναγκών της κατανάλωσης .
    Παρόλα αυτά τα ετήσια  ελλείμματα , πολλών εκατομμυρίων του λογαριασμού υπέρ των ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ , συνεχώς αυξάνονται .
      Το χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ που οι  καταναλωτές πληρώνουν  με κάθε λογαριασμό , δηλ το ΕΤΜΕΑΡ  θεσμοθετήθηκε ακριβώς για αυτό  .Τώρα αναμένεται να αυξηθεί και πάλι ( πιέζουν οι δανειστές και είναι προαπαιτούμενο δια την δόση των 2,8 δις )  για να καλύψει τα νέα  ελλείμματα των ΑΠΕ .
Φυσικά αυτό το άδικο και τεράστιο οικονομικό βάρος υπέρ ΑΠΕ το  πληρώνει τόσα χρόνια  ο καταναλωτής.
    Βέβαια οι περισσότερες  χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο , έχουν αντιληφθεί τα τεράστια λάθη τους από την εισβολή των πανάκριβων και άχρηστων ΑΠΕ , και έχουν μειώσει αισθητά την έκθεση των οικονομιών τους σε ΑΠΕ.

                                      Αποτέλεσμα εικόνας για απε στην αφρικη             
 
          Οι πολυεθνικές και οι ΑΠΕ τεωνες έχουν στραφεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη , όπως την Αφρική, την Ινδία , την Λατινική Αμερική , η την πλούσια Αμερική του Ομπαμα που δίνει μεγάλα φορολογικά κίνητρα  στους ΑΠΕτζηδες.  
          Ίσως λοιπόν  αυτή η Ελληνική πραγματικότητα , που εν τάχει παρουσιάσαμε , να αποτελέσει μια ευκαιρία  για να αντιληφθούμε επιτέλους σαν χώρα οτι η αιμορραγία δανεικών κεφαλαίων υπέρ των ΑΠΕ πρέπει να σταματήσει οριστικά .
Ίσως πρέπει να ζητήσουμε ένα ειδικό καθεστώς από τους δανειστές και την ΕΕ ,   δηλαδή να αναστείλουμε έστω προσωρινά , κάθε οικονομική δραστηριότητα με τις ΑΠΕ , μέχρι  να ανακάμψει η οικονομία μας .
Και η φθηνή ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη. 
Τέλος πάντων , είμαστε πλέον υποχρεωμένοι  ,να αναζητήσουμε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης .
       Βέβαια ποτέ δεν ξεχνάμε οτι οι ΑΠΕ μας επεβλήθησαν με το ζόρι και μάλιστα με νόμους της Ε .Ε , βασικά της Γερμανίας , γιατί ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάπτυξη . Αυτοί πλούτισαν , εμείς ομως ζητιανευουμε με 3 μνημόνια .
Εδω που φτάσαμε , τα χάνουμε ολα σαν έθνος και  ο μόνος δρόμος ειναι  η αντίδραση  και οχι το σκύψιμο .
                                                                                                        Γ.Β.Μ.