Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η Άνδρος στο κατώφλι του 2018 .

           



            Η Άνδρος αξίζει ...

Κερδίζει και ......προσφέρει απλόχερα , αυτά που θέλει από μόνη της . Με την αξία της . Γιατί είναι ένα αληθινό διαμάντι στο Αιγαίο .
.......γιατί είναι το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων στην Αττική  και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος . Μόλις δυο ώρες με τα συμβατικά οχηματαγωγά  και μια ώρα με τα ταχύπλοα , από το λιμάνι της Ραφήνας . Είναι το μοναδικό νησί  των Κυκλάδων , από όπου ο επισκέπτης κατά την διάρκεια των διακοπών του έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί αυθημερόν την .....Ακρόπολη .
.........με εξαιρετικά πυκνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και σύγχρονα και ασφαλή πλοία .
........έχει αρχοντιά  , έχει πολιτισμό , έχει φώς.
........διαθέτει μοναδικούς αρχαιολογικούς τόπους και θησαυρούς , που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν προβληθεί , όπως τους αξίζει.
........διαθέτει  ένα πλούσιο και μοναδικό ανάγλυφο με ψηλά βουνά , καταπράσινο τοπίο , νερά , πηγές , καταρράκτες , διαμαντένιες ακρογιαλιές ,  μοναδική φύση . 
........εξαιρετική κουζίνα με μεγάλη ποικιλία  αγνών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
........διεθνώς πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων , μοναδικής ομορφιάς .
.........παραμένει ένας παραδεισένιος προορισμός για κάθε επισκέπτη , καλοκαίρι και χειμώνα.

     Ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων , η Άνδρος  μας , με προίκα την μοναδική της ομορφιά , πορεύεται στο πέρασμα του χρόνου , χωρίς  όραμα για το μέλλον της.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς . Οι Έλληνες δοκιμάζονται καθημερινά . Θα πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε την ζωή μας . Ας αξιοποιήσουμε λίγο καλύτερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
    Απλές αλλά ουσιαστικές επεμβάσεις , με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους θα μπορούσαν να απογειώσουν την τοπική οικονομία .
Φυσικά η σημαντικότερη  αναπτυξιακή διέξοδος της Άνδρου σήμερα , είναι ο τουρισμός , η περαιτέρω ανάπτυξη του όποιου  είναι μονόδρομος .
Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα στις ακτοπλοϊκές μας συνδέσεις , αφού οι ιδιωτικές επενδύσεις  σε νέα και ασφαλή πλοία , έκαναν ακόμα καλύτερη την πρόσβαση στο νησί μας΄αυξανοντας θεαματικά τους επισκέπτες μας . Με την καθαρή συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  έχουμε σήμερα στην Άνδρο , διεθνώς πιστοποιημένες τουριστικές διαδρομές , έχουμε ένα μοναδικό ανοικτό θέατρο , με διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ .
Όμως για να καρπωθεί το νησί μας περαιτέρω , τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού , θα πρέπει να διαθέτει  , τις ελάχιστες βασικές υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν .
      Όραμα ανάπτυξης και οδικός χάρτης της τοπικής οικονομίας , απλά δεν υπάρχει . Υπάρχει άκρατος τοπικισμός , μικροκομματικά συμφέροντα , υποκρισία , ιδιοτέλεια . Προφανώς και αναφερόμαστε  σε αυτούς που αναθέσαμε την διαχείριση της τύχης  του νησιού μας  .
Αναγκαστικά και εκβιαστικά  , ψηφίστηκαν ασήμαντες  μετριότητες  , λόγω έλλειψης άξιων και ικανών υποψήφιων .

       Θέλουμε να  υπάρξει  σοβαρός σχεδιασμός με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων , από τους φορείς , την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου , η τον  Δήμου Άνδρου για την βελτίωση των  βασικών υποδομών , την  ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας  , μέσω της πρωτογενούς παραγωγής , η των τουριστικών υποδομών  , αλλά και πλήρης αδυναμία διαχείρισης έστω της καθημερινότητας .
     
      Η Άνδρος με  τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα νησιά , έχει αφεθεί παραμελημένη  και ξεχασμένη , από τους αιρετούς της άρχοντες που αποδείχτηκαν οι περισσότεροι ...ανεπαρκείς  .
   
Δεν θα μας σώζουν πάντα οι βοριάδες.

   Χωρίς  χρονοδιαγράμματα , η έστω ,  υποσχέσεις εκπλήρωσης άμεσων η μελλοντικών αναπτυξιακών στόχων , όπως  οι βιολογικοί της Υδρούσας ( Λιμάνι Γαυριου , Άγιος Πέτρος , Κυπρι , Μπατσι ) κλπ.
     Αναρωτηθήκατε αλήθεια , κε Δήμαρχε , που καταλήγουν  οι χιλιάδες τόννοι  των ανεπεξέργαστων λυμάτων  από τις τουριστικές μονάδες  και τις κατοικίες των παραπάνω τουριστικών περιοχών ?   Επισκεφθήκατε ποτέ τα σημεία μόνιμης απόρριψης βοθρολυμάτων  στην θάλασσα ?.
   Για αυτές τις θάλασσες  έρχονται όμως οι τουρίστες  και μας δίνουν τα ωραία τους χρήματα .  Δεν θα μας σώζουν πάντα οι βοριάδες που παρασερνουν τα λύματα στο πέλαγος .  Αν φυσηξουν άνεμοι νότιοι το καλοκαίρι , οι παραλίες μας  , από το λιμάνι Γαυριου , μέχρι την Παλαιόπολη,  γεμίζουν με βοθρολυματα .  Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι .
Καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα  , για τα σχέδια αντιμετώπισης της μόνιμης ρύπανσης  των παράλιων της Υδρουσας , παρ όλο που αποτελεί κακουργηματική πράξη σύμφωνα με την νομοθεσία μας .
Μεγάλα θέματα . Καθημερινά . 
 Δεν τα συζητάμε πολύ , αλλά μας απασχολούν όλους.
 Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε , αλλά δεν βρίσκουμε τρόπο .
Αν γίνει πιο ομαδικός ο προβληματισμός, ίσως θα ξεπεράσει ευκολότερα τα αδιέξοδα . 
Ίσως τότε μας δουν αλλιώς .


Τα σκουπίδια δεν κρύβονται.

Είναι παντού . Η ανακύκλωση δεν λειτουργεί . Σχεδιάζουν ΧΥΤΥ χωρίς να λειτουργεί η ανακύκλωση  !!!!!.

         Γιατί άραγε κε Δήμαρχε , τρία χρόνια τώρα ? Γιατί δεν ζητάτε την βοήθεια των πολιτών . Είμαστε πάρα πολλοί που θέλουμε να βοηθήσουμε εθελοντικά τον υπέροχο αυτόν τόπο.
 Στο λιμάνι , στις  παραλίες , στους δρόμους , στα πεζοδρόμια , μικρά και μεγάλα βουναλάκια  από σκουπίδια .Τα καλοκαίρια δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και μηχανήματα. Οι λίγοι κάδοι , που πότε δεν πλένονται , απλά είναι ανεπαρκείς. Τα ελάχιστα απορριμματοφόρα σε διάλυση , βρωμερά και ανεπαρκή . Παλιά στρώματα και μεγάλα άχρηστα αντικείμενα δίπλα στους δρόμους .  Η δυσοσμία παντού . Ενημέρωση ανύπαρκτη .
  Μας υποσχέθηκαν οτι με  την κατασκευή ΧΥΤΥ  , θα λυθούν  τα προβλήματα με τα σκουπίδια . Ποτέ δεν μας είπαν όμως , τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών , μέχρι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ Ανδρου .
Μας κράτησαν μακρυά τους , έκαναν λάθη και συνεχίζουν. Μπορούμε να το αλλάξουμε ?
Η μέχρι σήμερα διαχείριση - απόρριψη  γίνεται στον δεματοποιητη που δεν λειτουργεί πάντα.  Επισης  με ημιπαρανομο τρόπο στον κλειστό πλέον παλιο  ΧΑΔΑ Σταυροπεδας η στην ύπαιθρο .   Αυτό έκαναν οι προηγούμενοι , αυτό κάνουν και οι σημερινοί . Προσπαθούν να κρατήσουν το νησί ''καθαρο'' με ανορθόδοξες μεθόδους  και ημίμετρα .
  Η  διαχείριση του θέματος  ΧΥΤΥ , από τους δημάρχους , ήταν  παντοτε απαράδεκτη , επικίνδυνη και   δυστυχώς έχει διχάσει την τοπική κοινωνία . Από την αρχή η χωροθέτηση , ήταν το ευαίσθητο  σημείο του ΧΥΤΥ , αφού πάντοτε τα ''ψηφαλακια''  κάθε περιοχής ήταν το ζητούμενο .
Εν περιλήψει . Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια  , ψάχνοντας για το .......''καταλληλο'' σε ψήφους σημείο !!!.
Προτάθηκαν τα πιο απίθανα μέρη της Άνδρου . Από το Στενό μέχρι τον Καμπανό!!     Μελέτες επί Μελετών , άλλες ''πληρωμενες'' άλλες όχι.    Η  ευθύνη για αυτό επιμερίζεται  στην προηγουμένη αλλά και στη σημερινή δημοτική Αρχή .
Τελικά μετά από τόσα χαμένα χρόνια οι σημερινοί κατέληξαν στην θέση  Πλούσκα  , θέση την όποια είχαν επιλέξει οι και προηγούμενοι !!!!
Ο Δήμος μας εκλήθη να συγκεντρώσει κάθε σχετική  επιμέρους μελέτη με επιστημονική τεκμηρίωση .
        Από τότε άρχισε ένας νέος Γολγοθάς. Μια  απίστευτη γραφειοκρατία .  Δήμος Άνδρου , Δημόσια διοίκηση , Περιφ. Ν.Αιγαίου , Δ.Δικαστήρια , Αρχαιολογία , κλπ. κλπ.
 Πέρασαν εβδομάδες , μήνες , χρόνια για να φτάσουμε εδώ .
Κάθε σχετική απόφαση πήρε περίπου 25 μήνες για να εκδοθεί .
Φτάσαμε στις  30 Ιανουαρίου 2018 .
  Έγινε  Δημ.Συμβούλιο Άνδρου, όπου μάθαμε  από τον Δήμαρχο ,ότι απο τον Ιούλιο 2017 , ο πλήρης ολοκληρωμένος φάκελος του έργου , έχει υποβληθεί στο ΠΕ.Σ.Π.Α. (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ) και έκτοτε περιμένουμε ( 7 μήνες τώρα !!!!) , να συνεδριάσει και να αποφασίσει  την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Άνδρου .
   http://www.andros.gr/gr/
 Οι αντιδράσεις των τριών παραιτηθέντων - ανεξαρτήτων   συμβουλών της Υδρουσας  , η απουσία του κου Καπάκη της ελάσσονος αντιπολιτευσης , δεν στάθηκαν ικανές  να ανατρέψουν  την θέληση της πλειοψηφίας , των λοιπών  Δημοτ.  Συμβούλων του Δήμου Άνδρου .
Επιτέλους λοιπόν , σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας , το θέμα ΧΥΤΥ  Άνδρου έφθασε αισίως στο τελικό  στάδιο ,( ΠΕ.Σ.Π.Α.) ,  πριν την οριστική χρηματοδότηση για την  κατασκευή του .  Αυτό αποφασίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.
       Οι μειοψηφίες  στην δημοκρατία μας,  υποτάσσονται στην πλειοψηφία .
Ελπίζουμε ότι μετά την γνωμάτευση του   ΠΕ.ΣΠΑ , που αναμένεται θετική , σύμφωνα με τον Δήμο Άνδρου , θα μάθουμε και το τελικό χρονοδιάγραμμα μέχρι ο νέος ΧΥΤΥ να τεθεί σε λειτουργία.
Καταλαβαίνουμε ότι οι διαδικασίες που έρχονται ,είναι πολύ χρονοβόρες , διαγωνισμός , εργολάβος ,κλπ , κλπ.
Θα κάνουμε αρκετό χρόνο  για να δούμε οτι πράγματι ο ΧΥΤΥ Άνδρου , λειτουργεί .
     Μέχρι τότε ελπίζουμε  ότι στο Δήμο Άνδρου , επιτέλους , έστω με τους εναπομείναντες  Συμβούλους ,  θα  καταφέρουν να  σχεδιάσουν τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και φυσικά περιμένουμε ενημέρωση .
     Ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουν επιτέλους την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα , όπως η καθαριότητα και η ύδρευση .
     Ελπίζουμε οτι και εμείς όλοι , θα γίνουμε καλύτεροι πολίτες , που θα σταθούν αρωγοί στην κοινή προσπάθεια .
-----------------
-----------------

   'Αλμα σκέψης
  Ερωτηματικά  όμως προκαλεί,  η ανάρτηση-δημόσια πρόταση , στο F/B  , του πρώην αντιδημάρχου Άνδρου,  κου  Χ. Βουραζέρη , Δημ. Συμβ. Κορθίου .(παραιτηθέντος και ανεξάρτητου , απο την παράταξη  του κ. Σουσουδη  .
Η παραίτηση είχε γίνει όπως οι περισσότεροι θυμούνται ,  χωρίς σοβαρούς λόγους ,  αφού ποτέ δεν τους δημοσιοποίησε ο ίδιος )  .  ( Ο δήμαρχος τότε  , ...........τον ευχαρίστησε δημοσίως  για την συνεργασία και τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Δήμο !!!.  Καταστάσεις Οργουελικές !!!! )
     Σήμερα λοιπόν,  δυο μόλις μέρες μετά την 30/1/2018  ,
ο παραιτημένος-ανεξάρτητος   Δημ. Σύμβουλος , Χ. Βουραζέρης ,  ζητά την διενέργεια..... δημοψηφίσματος .

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1490879564367696&set=a.105976142858052.7301.100003369998733&type=3

         Ζητάει  μάλιστα να γίνει  .... άμεσο δημοψήφισμα  στην  Άνδρο , με ερωτήματα

 ''    α) Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών , να γίνεται εντός του νησιού μας , με την λειτουργία του ΧΥΤΥ  η .......οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
      β)  Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών , να γίνεται εκτός του νησιού μας .

        Αν ψηφιστεί η α' πρόταση , τότε στον διαγωνισμό που θα γίνει , να υπάρχει όρος , οτι ο ανάδοχος θα διαθέτει την επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία , ώστε όταν και όπου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Άνδρου , αυτός να αναλάβει εξ ολόκληρου την λειτουργία του με ανακατανομή του κόστους  της εργολαβίας .


        Αν ψηφιστεί η β' πρόταση , σταματάμε άμεσα την διαδικασία για χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου και μεταφέρουμε όλα τα σκουπίδια εκτός νησιού , μέσω του αναδόχου εργολάβου που θα προκύψει από διαγωνισμό. ''



............ την προηγουμένη ημέρα , ο ίδιος ο κος  Βουραζερης , ψήφισε θετικά για τον ΧΥΤΥ  στο  Δ.Σ.      Δήλωσε μάλιστα      ''ότι αν ο ΧΥΤΥ  δεν γίνει, αυτό  θα κοστίσει 1 εκ.ευρώ στους Ανδριώτες ''.
Σήμερα έκανε  κολοτουμπα ! . Ανατρέπει και τον εαυτό του !.Τυχαία η οχι , μόνον ο ίδιος γνωρίζει . Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη-πρόταση , του κ. ανεξάρτητου δημ. συμβ. Κορθιου , γιατί οι πράξεις και οι δηλώσεις του  χαρακτηρίζουν μόνον τον ίδιο . Το χειρότερο φυσικά , που θα μπορούσε να γιν ει στο νησί μας είναι ένα διχαστικό δημοψήφισμα , που θα διαιωνίσει το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών .
         Πετάει λοιπόν την μπα λα στην εξέδρα , με πρόσχημα το..... ''αδιεξοδο Σταυροπέδα '' λίγο εκβιαστικά και πολύ άγαρμπα , αφού το δίλημμα καθαριότητα ήταν πάντα πιασαρικο.    Γελοιότητες !!!

Όλα τα παραπάνω προκαλούν  βαθιά θλίψη και  αγανάκτηση .


Φεύγει και ο φετεινός χειμώνας

.......Ένα καράβι που ταξιδεύει χωρίς μπούσουλα .

...... τα μεγάλα θέματα παραμένουν περίπου τα ίδια για τόσα χρόνια .
.......άθλιες αστικές-τουριστικές συγκοινωνίες και άλλες υποδομές .
.......σκουπίδια παντού , αδυναμία περισυλλογής  , έλλειψη χώρων ΧΥΤΥ, έλλειψη ανακύκλωσης , έλλειψη τεχνικών μέσων  .
........λειψυδρία στις τουριστικές περιοχές .
.........πλήρης αδυναμία και αδιαφάνεια είσπραξης δημοτικών τελών.
........ συνεχής ρύπανση των τουριστικών παράλιων του νησιού με την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων,  χιλιάδων τόννων , στην θάλασσα .
........ μεγάλες τουριστικές μονάδες χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς λυμάτων .
........ υποτυπώδεις υγειονομικές υποδομές .
.........ελλιπείς λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές .

 Γνωρίζουμε καλά και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Κανένας δεν πιστεύει πια τα ψέματα και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις .
Πλην ελαχίστων , οι λοιποί είναι υπόλογοι στους πολίτες.
Κανείς δεν θα τους θυμάται σε λίγα χρόνια , για αυτά που άφησαν πίσω τους.
Τίποτα δεν θα βελτιωθεί άμεσα .
Δεν θα εξαφανιστούν δια μαγείας οι σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες , τα κλεφτρόνια , τα εικονικά τιμολόγια , οι ψεύτες  και τα παράσιτα .
Τους γνωρίζουν όλοι πια .
Τα ίδια λέμε και για τους άθλιους χειροκροτητές , τα σκυφτά ανθρωπάκια , τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου , τα ψεύτικα προφίλ  στο F/ B και φυσικά τα τρολ .
Η Ανδριώτικη κοινωνία , θα ανασάνει όταν θα τους αποβάλλει.
Πάμε δυνατά και αισιόδοξα στην νέα χρονιά .
Τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα του τόπου ,  θα λυθούν όταν οι προσπάθειες γίνουν συλλογικές  από αυτούς θέλουν και μπορούν . Όταν επικρατήσει η κοινή λογική . Όταν ασχοληθούν με την Άνδρο , άνθρωποι άξιοι και σοβαροί , που αγαπούν το νησί και  επιθυμούν πραγματικά να  δώσουν λύσεις στα  καυτά προβλήματα. Όταν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται  δημοκρατικά ,   συλλογικά , με διαφάνεια . Δεν είναι η Άνδρος κομματικό βιλαέτι κανενός κρατικοδίαιτου ,η  διορισμένου ''τσοπάνη'' .



ΥΓ.  Παρακαλούμε αυτούς που τυχόν  δεν συμφωνούν με όλα αυτά , να αντιδράσουν δημοσίως και φυσικά επωνύμως . Πάντα θα υπάρχει χώρος για την καλόπιστη και δημιουργική κριτική . Είναι ευπρόσδεκτος ο ειλικρινής , κόσμιος και πολιτισμένος διάλογος.

                                                                         Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος







2 σχόλια:

  1. Που είδατε ψηφοφορία για τον Χ.Υ.Τ.Υ. και θετική ψήφο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/01/2018 κ.Μαντζώρε;
    Μία απλή ενημέρωση από τον Δήμαρχο έγινε , απαντήθηκαν διάφορα ερωτήματα και ακούστηκαν διάφορες τοποθετήσεις.
    Αυτά που γράφεται είναι ανακριβή,δεν έγινε καμία ψηφοφορία.
    Στην ζωή μου γενικά δεν κάνω κολοτούμπες και δεν σας επιτρέπω να εκφράζεστε έτσι.
    Φυσικά και πρέπει να γίνει Χ.Υ.Τ.Υ. στο νησί μας και θα το ψηφίσω σε κάθε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Όμως μέχρι τότε η μεταφορά που πρότεινα είναι μονόδρομος και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.Δεν καταλαβαίνετε ότι μετά την απόκατάσταση του ΧΑΔΑ ,η Σταυροπέδα τέλος.Όσο για το δημοψίφισμα που πρότεινα,το έκανα γιατί εγώ τουλάχιστον ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και ως άνθρωπος δεν μπορώ να συνεχίσω να βλέπω και να ακουώ μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου να τσακώνονται και να βρίζονται μεταξύ τους άνθρωποι επιστήμονες που προσφέρουν στο Νησί μας και στην μικρή μας κοινωνία και ένα νησί να είναι διχασμένο.Ας γίνειεπιτέλους δημοψίφισμα λοιπόν και ότι αποφασίσουν οι δημότες,γιατί είστε τόσο αρνητικός;
    Η νομοθεσία το προβλέπει,εσάς δεν σας αρέσει, αλλά ποιος είστε εσείς που θα κρίνεται την διαδικασία αυτή;
    Είστε σίγουρος ότι με την διαδικασία αυτή δεν θα βοηθηθεί η Δημοτική Αρχή και η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην λύση του μεγαλύτερου προβλήματος του Νησιού μας...
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Δημοσιευση κατ εξαιρεση'' .
    Ο ανωνυμος σχολιαστης μαλλον ειναι ο κος Χ.Βουραζερης . Στις 30/1/18 συμφωνησε να γινει τελικα ο ΧΥΤΥ Ανδρου στην Πλουσκα και την επομενη προτεινε ....τοπικο δημοψηφισμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ