Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Μισθώσεις Airbnb κλπ . Γράμμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη !


του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Αν είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με......... τον Πρωθυπουργό θα του έλεγα τα ακόλουθα:

Η βραχυχρόνια αστική μίσθωση όπως θεσπίστηκε από τα μνημόνια, ήρθε να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην χώρα μας. Η βραχυχρόνια αστική μίσθωση έρχεται να λύσει διαφορετικά προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων στα αστικά κέντρα και διαφορετικά των ιδιοκτητών ακινήτων στις τουριστικές περιοχές.
Στα αστικά κέντρα, αλλά και παντού στην Ελλάδα  , οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια μέσα σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης λόγω ΕΝΦΙΑ, αυξημένης φορολογίας εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης κλπ, χαμηλότερων ενοικίων λόγω της πτώσης των εισοδημάτων, αύξησης των επισφαλειών από την πλευρά των ενοικιαστών, αύξησης του κόστους προσφυγής στη δικαιοσύνη και αύξησης του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.
   Έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δύσκολα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δύσκολα μπορούν να κάνουν έξωση στον δύστροπο ενοικιαστή, δύσκολα μπορούν να εισπράξουν τα ενοίκια τους και πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα και τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι. 
Και όταν παραλάβουν τα ακίνητά τους, αρκετές φορές εκταμιεύουν σημαντικά ποσά για να τα επιδιορθώσουν.
Οι μισθώσεις τύπου Airbnb διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων των αστικών κέντρων στους ακόλουθους τομείς.
 1) Εισπράττουν εξασφαλισμένα ενοίκια.
 2) Δεσμεύονται για μικρά χρονικά διαστήματα και όχι για την προβλεπόμενη από το νόμο τριετία. 
3) Επισκέπτονται τακτικότατα τα ακίνητα τους και παρακολουθούν την κατάσταση τους. 
4) Σε περίπτωση ζημιών αποζημιώνονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που φιλοξενούν τα ακίνητα τους.
 5) Γνωρίζουν το ποιόν των εν δυνάμει ενοικιαστών τους, με βάση τις βαθμολογίες που συνοδεύουν τα διαδικτυακά profile τους και τις κριτικές από προηγούμενους ιδιοκτήτες. 
6) Τα ενοίκια που εισπράττουν είναι αυξημένα σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις και αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχικότητα και τις κριτικές που αφήνουν οι φιλοξενούμενοι, αποδίδοντας και υψηλότερους φόρους. 
7) Οι δε περιοχές που αναπτύσσονται οι μισθώσεις αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες και βρίσκονται γύρω από το ιστορικό κέντρο, κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους και σε περιοχές κοντά στους σταθμούς του μετρό.
    Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλάζουν τα δεδομένα στους τουριστικούς προορισμούς, ουσιαστικά εκσυγχρονίζοντας τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς. Οι παλαιότεροι μηχανισμοί διάθεσης ακινήτων στα νησιά, ξεκίνησαν από τις περίφημες ταμπέλες που συναντούσαμε στα λιμάνια των εφηβικών εξορμήσεων μας στα νησιά με το “Rooms To Let” και το “Zimmer Vermieten”, συνέχισαν με τα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία και κατέληξαν στους μεγάλους tour operators, οι οποίοι ενοικιάζουν πλέον τα σπίτια με τη σεζόν και ακολούθως τα διαθέτουν σε επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό.
     Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, έρχονται να εκλογικεύσουν, να απλοποιήσουν και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία, σε κάτι το οποίο ούτως η αλλιώς γινόταν, εδώ και χρόνια. 
    Σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς όποιος μπορούσε, ενοικίαζε το σπίτι του το χειμώνα στους καθηγητές ή σε εποχιακούς δημοσίους υπαλλήλους και το καλοκαίρι το διέθετε σε τουρίστες. 
    Όμως η προστασία της τριετούς μίσθωσης, έδινε το δικαίωμα στον μισθωτή να μείνει μέσα στο ακίνητο για τρία χρόνια, οπότε η ιδιοκτήτης προτιμούσε να το διαθέσει αποκλειστικά και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες σε επισκέπτες, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Τον δε χειμώνα, το κρατούσε κλειστό.
     Ο “Aρμαγεδδών” των διαδικτυακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων το μόνο που κάνει ουσιαστικά, είναι να μοντερνοποιήσει και να κάνει πιο αποτελεσματική την εκμετάλλευση των ακινήτων κυρίως στους νησιωτικούς προορισμούς, χωρίς να αλλάζει στο παραμικρό το ήδη υπάρχον καθεστώς. Απλά φέρνει πιο κοντά τα αντισυμβαλλόμενα μέρη και επιτρέπει την εύκολη επιλογή και συνεργασία.
 Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στα αστικά κέντρα, επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να έχουν μια ικανοποιητικότερη απόδοση, με περισσότερη φροντίδα από μέρους τους, αλλά με λιγότερο μπλέξιμο. Και φυσικά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες απομακρυσμένης εργασίας, διαρκούς μετακίνησης και κινητικότητας.
    Δεν θα μπω στον πειρασμό της ιδεολογικής υπεράσπισης της οικονομίας του διαμοιρασμού, παρ’ όλο που είναι εμφανή τα πλεονεκτήματά της, με όρους ελεύθερης οικονομίας. 
    Ούτε θα αναφερθώ στην θετική επίδραση που έχει πολιτισμικά και κοινωνικά στους πολίτες που επιλέγουν τις μισθώσεις τύπου airbnb ως πηγή εσόδων από τα ακίνητα τους. 
     Επίσης δεν θα αναπτύξω τους λόγους που οι μισθώσεις αυτές έχουν επιτρέψει στην Αθήνα γίνει προορισμός τριημέρου για πολλούς Ευρωπαίους ή προορισμός hub για όσους επισκέπτες θέλουν να συνδυάσουν τα Μετέωρα, τους Δελφούς, την Σαντορίνη, την Ύδρα, με κέντρο επιχειρήσεων, την επίσκεψη στην Αθήνα.
    Αυτά θα έλεγα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί του.

Απόσπασμα απο δημοσίευση  https://www.liberal.gr/apopsi/Airbnb-ti-tha-elega-ston-kuriako-mitsotaki/261250    
 Διαβάστε όλο το άρθρο   στο    Liberal .gr
του Κωνσταντίνου Χαροκόπου   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ