Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

Τα προβλήματα του Γαυρίου !Άνδρος .
            Η προεκλογική περίοδος  για τοπική και Περιφερειακή αυτοδιοίκηση φτάνει στο τέλος της  και στην Άνδρο  την  26/5/19 . Σε λίγες μέρες λοιπόν  εκλογές .
Οι 5 συνδυασμοί των υποψήφιων δημάρχων Άνδρου  και των 2 ανεξάρτητων συνδυασμών στην Υδρούσα , για τα τοπικά συμβούλια στο Γαυριο και στο Μπατσί  , είναι πανέτοιμοι όπως δηλώνουν . Σίγουρα δυσκολεύτηκαν λίγο στην εύρεση του αναγκαίου αριθμού υποψηφίων  .
            Μέχρι σήμερα όλοι οι υποψήφιοι, αποφεύγουν  να δεσμευτούν με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις , για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το νησί μας και ειδικά την Υδρουσα .
             Πιστεύουμε οτι αυτό θα το πράξουν σύντομα . Είναι φυσικό να κρίνονται  για τα έργα τους , αυτοί που μέχρι σήμερα διαχειρίζονται την αυτοδιοίκηση , και όχι οι υποψήφιοι που θα κριθούν στο μέλλον .
Εμείς θα αναφερθούμε  μόνον στην ευρύτερη περιοχή της Υδρούσας , και θα προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε τα σοβαρότερα θέματα .
              Κατ αρχήν ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή , ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή ( αλιεία , μελισσοκομία , κτηνοτροφία , επιδοτήσεις  Ε.Ε. κλπ ).
Ας αρχίσουμε  λοιπόν,  με την πίστη οτι στο μέλλον θα υπάρξει μια άλλη πορεία για την Υδρούσα  .
Καθημερινότητα .
         Εδω στην Υδρουσα , όλοι βιώσαμε  την  πλήρη εγκατάλειψη  στα βασικά θέματα της καθημερινότητας .
Ο Δήμος Άνδρου είναι σχεδόν ανύπαρκτος εδω ,  με μοναδική εξαίρεση τον ανιδιοτελή  πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γαυρίου , κο Κ.Μούλα , που προσέφερε πολλά και σημαντικά , στα κοινά του Γαυριου,  με προσωπική εργασία και μεράκι . Θα ήταν αγνωμοσύνη να μην κάνουμε μια αναφορά στην θετική κοινωνική προσφορά του Κώστα .  
      Το οδικό  μας  δίκτυο είναι απλά επικίνδυνο,  απο την εγκατάλειψη και η πρόσβαση στις μοναδικές μας  παραλίες ( Βιτάλι  , Φελος , Ζορκος , Ατενι , Βλυχαδα ) είναι περιπετειώδης .
        Τα σκουπίδια είναι από χρόνια τώρα  παντού , παλιά στρώματα και ογκώδη αντικείμενα  πεταμένα δίπλα στους δρόμους , πολλές φορές για μήνες ολόκληρους . Τα οχήματα καθαριότητας  βρώμικα και σκουριασμένα σε κατάσταση διάλυσης . Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τον τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα ο Δήμος αυτόν το πρόβλημα , αφού η χωματερή εχει κλείσει και ο δεματοποιητης υπολειτουργεί .
         Η ανακύκλωση ποτέ δεν λειτούργησε  σωστά και οργανωμένα . Συνήθως συλλέγονται από ιδιώτη , μονο τα αντικείμενα που εχουν οικονομική αξία ( χαρτί , μέταλλα κλπ )   . Οι κάδοι ανακύκλωσης ελάχιστοι και πάντοτε γεμάτοι .
Τα σκουπίδια ήταν από χρόνια  και παραμένει  σήμερα σαν το υπ αριθ ένα πρόβλημα της Άνδρου.
 Ο σημερινός Δήμαρχος κος Σουσούδης  και ο Περιφερειακός σύμβουλος Άνδρου κος Δ. Λοτσάρης , που επίσης  είναι και  υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου ,   έχουν αποδεχτεί και προτείνουν  σαν οριστική λύση , την δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή της Πλουσκας , με κοινοτική χρηματοδότηση . Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι που συμφωνούν σε αυτό , θα πρέπει όμως  να τοποθετηθούν ξεκάθαρα . Κατά την άποψη μας αυτό θα αποτελέσει μια οριστική και αποδεκτή λύση , δοκιμασμένη σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις . Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου είναι η τήρηση όλων των τεχνικών προϋποθέσεων  στην κατασκευή και η πλήρης και οργανωμένη λειτουργία της Ανακύκλωσης  στην Άνδρο .
        Σήμερα έχουν εκδοθεί όλες οι σχετικές άδειες  και το έργο μπορεί να αρχίσει  να κατασκευάζεται, όπως ο Δήμαρχος δηλώνει . Υπάρχουν όμως σοβαρές αντιδράσεις από άλλους υποψηφίους δημάρχους όπως ο κος Ι. Καπάκης  και από την τοπική κοινωνία για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα .
Περιμένουμε να μας ενημερώσει ο κος Καπάκης για την λύση που αυτός προτείνει , για αυτό το σοβαρό και χρόνιο  πρόβλημα.
Επίσης αναμένουμε για τις αντίστοιχες ξεκάθαρες τοποθετήσεις των άλλων δυο υποψήφιων δημάρχων κκ Δ.Γιανννίση και Ε.Μπάλλα , καθως και όλων  των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων  κκ Χ. Βουραζερη , Κ.Ισσαρη , Δ. Λάσκαρη και κας Λοτσαρη.
      Πλήρης αναρχία με την παράνομη στάθμευση  στο λιμάνι μας και τους γύρω δημοσίους χώρους,  οπου έχουν καταλειφθεί απο εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα των .......14 εταιρειών ενοικίασης  ΙΧ  , που δραστηριοποιούνται φέτος στο Γαυριο .         Κυριολεκτικά οι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες είναι ανύπαρκτοι πλέον στο Γαυριο .
       Η μεταφορά και εμπορία  ζωοτροφών , πτηνών , χαλιών , κλπ γίνετε πλέον με μεγάλα φορτηγά νταλίκες , από τους Ρομα  , με κατάληψη δημοσίων χώρων όπου μαγειρεύουν ,  ρυπαίνουν , πλένουν τα ρούχα τους και κοιμούνται ανενόχλητοι .
        Στο τοπικό Γραφείο του Δήμου Άνδρου οι υπάλληλοι εργάζονται με ''ελεύθερο'' ωράριο . Δηλαδή όποτε αυτοί κρίνουν . Υπάρχουν  και οι άεργοι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου  , που πληρώνονται και απλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα , αφού κανένας δεν τους  ελέγχει. Ναι , υπάρχουν και μεμονωμένες εξαιρέσεις , που επιβεβαιώνουν όμως τον κανόνα ! 
 Τα καθημερινά δελτία δραστηριότητας κάποιων δημοτικών  υπάλληλων , τους εξασφαλίζουν την σίγουρη .......απόλυση τους !.
Τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης οικιών και επιχειρήσεων , έχουν να εισπραχτούν από το ........2014 !!!    Ο Δήμος μας αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα , και αυτά μετατρέπονται σε .....ψήφους .  Παλιά και σίγουρη  συνταγή .
Όλοι ελπίζουμε οτι αυτή κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Θέλουμε να ακούσουμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις των υποψηφίων μας στα παραπάνω θέματα.
Λιμάνι
      Το Γαυριο είναι  το μοναδικό  επιβατηγό και εμπορικό λιμάνι  του νησιού μας  . Είναι η πύλη εισόδου και υποδοχής . Είναι το συνδετικό λιμάνι επικοινωνίας με την ηπειρωτική χώρα και τα άλλα νησιά .
Μετά απο 5 χρόνια η δημοτική αρχή του δημάρχου κου Σουσουδη , παραδίδει ένα λιμάνι ,  πολύ  χειρότερη  κατάσταση .  Η πλήρης αδράνεια και αδιαφορία   του Δήμου Άνδρου για το λιμάνι μας,  φέρνει την  συνεχή υποβάθμιση .
 Κανένα απολύτως έργο βελτίωσης των υποδομών του λιμανιού δεν έγινε . Θέλουμε υποδομές στο λιμάνι της Άνδρου .
      Το πλούσιο Λιμενικό Ταμείο Άνδρου -Τήνου , απείχε πλήρως απο οποιοδήποτε έργο για το λιμάνι του Γαυρίου , επειδή οι εκπρόσωποι που όρισε ο Δήμαρχος μας να συμμετέχουν  σε αυτό , απλά δεν συμμετείχαν ουσιαστικά στις συνεδριάσεις , σύμφωνα και  με σχετικό έγγραφο του Πρόεδρου του Λ.Τ.κ Κορνάρου . Ποτέ δεν υπήρξε μεχρι σήμερα μια αναλυτική ενημέρωση των δημοτών μας για τα  σοβαρά θέματα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις έργων από το Λ.Τ.  .Γιατί άραγε ?
         Μόνον μια αόριστη δήλωση του κου Σουσουδη,  έγινε πριν ενα χρόνο περίπου , οτι θα προσπαθήσει να κάνει νέο αυτόνομο Λ.Τ. για την Άνδρο . Έκτατε τίποτα ουσιαστικό .
Οι πυλώνες φωτισμού κείτονται πολλούς μήνες τώρα πεσμένοι στο έδαφος , άλλοι είναι  δεμένοι με σχοινί   , άθλιοι οι χώροι αναμονής , ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους επιβάτες  το οδόστρωμα στο λιμάνι , άθλια η ράμπα  ανέλκυσης σκαφών,  κλπ   
    Τα άλλα λιμάνια στην Χώρα και στο Κορθι , δεν χρησιμοποιούνται . Κατά την άποψη μας ειδικά το λιμάνι της Χώρας , πρέπει να γίνει ένα νέο  σημείο εκφόρτωσης αδρανών υλικών για να αποσυμφορηθεί το Γαυριο.
 Καθημερινά σχεδόν στο λιμάνι του Γαυρίου,  ξεφορτώνουν πλοία με αδρανή οικοδομικά υλικά (άμμος, χαλίκια, τσιμέντα, σίδερα,  κλπ ) τα οποία αφού μεταφέρονται στο νησί με φορτηγά πλοία , στην συνέχεια μεταφορτώνονται σε φορτηγά νταλίκες , που  ξεφορτώνουν στα εργοτάξια σκυροδέματος και μάντρες οικοδομικών υλικών κλπ  .
Δεξαμενόπλοια μεταφέρουν καύσιμα τα οποια επίσης ξεφορτώνουν εδω και τα μεταγγίζουν σε βυτία φορτηγά για τα πρατήρια καυσίμων  .
       Το έργο της Λιμενικής Αρχής Γαυρίου είναι εξαιρετικό μέχρι σήμερα , μέσα στις πολύ δύσκολες υποδομές του λιμανιού μας , αν και το κεντρικό λιμεναρχείο του νησιού λειτουργεί στην….. Χώρα Άνδρου που φυσικά δεν εξυπηρετεί επιβατηγά η εμπορικά πλοία !!! .
         Αντιθέτως η Αστυνομική αρχή Γαυριου υπολειτουργεί , αφού είναι στελεχωμένη με δυο η τρείς υπαλλήλους το καλοκαίρι .
Οι ναυτικοί λένε οτι το λιμάνι μας θέλει άμεση εκβάθυνση , διότι είναι πλέον επικίνδυνο για τα πλοία .
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ενας σοβαρός σχεδιασμός για έργα υποδομών στο λιμάνι μας . Μεγάλο θέμα που ζητά σοβαρή προσέγγιση από ειδικούς  . Ακούγονται κατά καιρούς διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις .
  Καλό θα ηταν να ακούσουμε τις θεσες και τις δεσμεύσεις των υποψηφίων για αυτο το σοβαρότατο θεμα  .

Νέο   εργοστάσιο έτοιμου μπετόν στο Γαύριο ?.

    Πρωτοφανές ! Με υπαιτιότητα το Δημου Ανδρου , μπήκαμε ξαφνικά σε  δικαστικές περιπέτειες .
 Μετά την χορήγηση σε ντόπιο  επιχειρηματία , σχετικής βεβαίωσης ( ελέγχεται για την νομιμότητα της ) που εξέδωσε η πολεοδομία του Δήμου Άνδρου , εκδόθηκε βάσει αυτής , απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , άδεια εγκατάστασης μεγάλης μονάδας , βιομηχανικής κατασκευής έτοιμου μπετόν  ( 8 σιλό ) σε νοικιασμένο οικόπεδο  , στα όρια του οικισμού και μέσα σε κατοικημένη περιοχή . 
Τα αδρανή και το έτοιμο μπετόν , θα μεταφέρονται απο και προς την νέα μονάδα με φορτηγά μέσα απο τους δρόμους του λιμανιού . 
Αυτή η εξωφρενική και παράνομη κατά την άποψη μας , απόφαση , προκάλεσε πέραν απο την αγανάκτηση των πολιτών ,  εναντίον του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας , την ομαδική προσφυγη των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας  .
 Αποτελεί κατά την γνωμη μας μια βασική αιτία , δικαιολογημένης αντίδρασης των κατοίκων  με την δημιουργία Ανεξάρτητου συνδυασμού υποψήφιων για την Τοπική κοινότητα Γαυριου  και Μπατσίου , μιας και ο Δήμαρχος δεν στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων  , όπως είχε υποχρέωση .
 Θεωρούμε την Δημοτική Αρχή Άνδρου και την Περιφέρεια Αιγαίου , αποκλειστικά υπευθύνους για την συνεχή  υποβάθμιση της Υδρούσας .
Ζητάμε την άμεση τοποθέτηση ολων των υποψηφίων για το θέμα αυτο .

Βιολογικοί καθαρισμοί λυμάτων .
     Χρόνια τώρα , η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων , επιφέρει μια απαράδεκτη δυσοσμία και μόλυνση των νερών  .
Ειδικά με νότιο άνεμο, όταν οι τόνοι  των αστικών βοθρολυματων του Γαυρίου , ( που οδηγούνται καθημερινά με ηλεκτρ. αντλίες , από τον  παλιό κεντρικό αγωγό αποχέτευσης στην......... θάλασσα,  δίπλα στον  φάρο ''Καστρί''   !!! ) , ''επιστρέφουν'' μέσα στο λιμάνι , αλλά και στις κοντινές πολυσύχναστες το καλοκαίρι , παραλίες μας .
     Η ιδία ακριβώς κατάσταση επικρατεί στο τουριστικό Μπατσί , όπου ο εκεί αγωγός λυμάτων , καταλήγει επίσης στην .........θάλασσα .( περιοχή Κολώνα ) . Εκεί αναλόγως των ανέμων , τα λύματα διασκορπίζονται στις παραλίες του Μπατσιού .
      Η κατάσταση γίνεται αφόρητη , οταν κατά καιρούς διακόπτεται η λειτουργία των ηλεκτ.αντλιών  , κατι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά .
Μπορείτε ολοι να επισκεφτείτε τα παραπάνω σημεία απόληξης των 2 αγωγών στην θάλασσα και να διαπιστώσετε με τα μάτια σας  αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση  που εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Δρόμος για Πισωλιμιώνα και αγροτικά ιατρεία Γαυρίου και Μπατσίου .

Πρόκειται καθαρά για θέματα διαφάνειας και ηθικής τάξης .
 Εδω ο Δήμαρχος μας κος Σουσουδης έχει εκτεθεί και μέχρι σήμερα δεν έχει
απαντήσει , ως όφειλε . http://sagini3.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Κοντολογίς υπάρχουν κάποιοι δωρητές-ευεργέτες της Άνδρου , οι όποιοι επιθυμούν να κατασκευαστούν δημόσιοι δρόμοι και δυο αγροτικά ιατρεία , με δικά τους χρήματα στην Υδρούσα . Δυστυχώς κάποιοι τους κρέμασαν στα ......μανταλάκια !
Φυσικά είναι καλοδεχούμενοι και τους ευχαριστούμε .
Ομως υπάρχουν νόμοι , υπάρχουν διαδικασίες για να γινουν αυτα με διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών .
Σήμερα ρωτάμε ξανά .
Ενημερώθηκε η οικονομική επιτροπή του δήμου για αυτά τα έργα  και το ΔΣ ?.
Πόσα χρήματα δόθηκαν σαν δωρεά για τα έργα αυτά και σε ποιον ?
Ποιος διαχειρίστηκε τα χρήματα , ποιος επέλεξε τον εργολάβο ?
Εκδόθηκαν οι σχετικές μελέτες και άδειες ?
Γιατί δεν ενημερώσατε κε Δήμαρχε αναλυτικά τους πολίτες όπως οφείλετε ?
Το θέμα είναι άλλο ένα καυτό πρόβλημα που έχει να κάνει  με αδιαφάνεια στην διαχείριση χρημάτων απο τον Δήμο Άνδρου. Υπάρχουν αρκετά τέτοια θέματα.
  Ζητάμε απο όλους τους υποψηφίους να δηλώσουν δημόσια τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν  αυτα τα θέματα. 

Τσιμεντοστρώσεις 
Θέλουμε αναλυτική ενημέρωση για όλες τις τσιμεντοστρώσεις δρόμων που έγιναν απο τον Δημο Άνδρου , αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαιου , τους τελευταίους 5 μήνες  στην περιοχή της Υδρούσας Άνδρου.
Επ αυτού ζητάμε και την θέση όλων των υποψηφίων .


Στα παραπάνω θέματα μπορούν να προστεθούν και άλλα από τους πολίτες. Εμείς  θα επανέλθουμε .