Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Οι απαραίτητες δεξιότητες στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο .

 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε ‘’πίστα’’ , στον υφιστάμενο σήμερα τροπο άσκησης εξουσίας , απο την βαρια άρρωστη Δημόσια Διοίκηση ,  των προνομιούχων και συχνά αργόμισθων Δημόσιων υπαλλήλων , πρέπει ολοι μας να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα , περαν απο συναισθηματικές ευαισθησίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες . 

Η θέσπιση κανόνων αξιολόγησης,  θα πετάξει τα ΄΄σκουπίδια ‘’ μακρια απο την σιγουριά της μονιμότητας και του δια βίου αμετάθετο , των κηφήνων .  

Προκειμένου να είναι χρήσιμος ένας εργαζόμενος  στη δουλειά του, θα πρέπει να έχει όχι μόνο τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες, αλλά και την σχετική ευελιξία και άνεση επικοινωνίας σε ξενες γλώσσες.

Η αντικειμενική επιβράβευση των αρίστων  πρέπει να γίνει θεσμος .

 . Ο εξοπλισμός  για επιτυχία των έμμισθων εργαζομένων στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος , χρειάζεστε κάτι περισσότερο από τεχνικές γνώσεις.

Οι παρακάτω προϋποθέσεις ειναι μετρήσιμες για ολους και η έλλειψη τους  αποτελεί  τον  λογο απόρριψης κάθε  πρόσληψης .

Ψηφιακές ικανότητες .       Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πλοηγηθεί, να μάθει και να δουλέψει με ευκολία στον ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει κανείς να μπορεί να χειρίζεται συσκευές, λογισμικά και εφαρμογές με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Επίσης, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και να αντιλαμβάνεται την επίδρασή τους στη δουλειά του.

Χρήση δεδομένων.   Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι περισσότερες Δημοσιες Υπηρεσιες σημερα  διαχειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων, θα απαιτούνται συνεχώς περισσότερα άτομα, τα οποία θα μπορούν να παίρνουν τα στοιχεία αυτά και να τα αξιοποιούν αποδοτικά. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν  δυνατότητα πρόσβασης στα σωστά δεδομένα, να τα χρησιμοποιούν  με άνεση και να μπορούν  να αξιολογούν  την αξιοπιστία τους.

Κριτική σκέψη .   Στην εποχή της παραπληροφόρησης, των fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των καταιγιστικών πληροφοριών, η κριτική σκέψη βρίσκεται ήδη ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Θα πρέπει ο εργαζόμενος  να αναλύει ζητήματα και καταστάσεις βάσει των στοιχείων που έχει μπροστά του και όχι ανάλογα με τις πεποιθήσεις του ή επηρεαζόμενος από άλλους παράγοντες.

Συναισθηματική νοημοσύνη.   Πρόκειται για τη δυνατότητα έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων . Ένας συναισθηματικά νοήμων εργαζόμενος αντιλαμβάνεται πώς τα συναισθήματά του επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τους γύρω του, ενώ επίσης μπορεί να τα χειριστεί ανάλογα.

Δημιουργικότητα.    Μία πτυχή της δημιουργικότητας,  είναι η ικανοτητα του εργαζομενου ,να μπορεί κανείς να υλοποιήσει καινοτόμες ιδέες.

Συνεργασία .   Δεδομένου ότι η υβριδική εργασία και η τηλεργασία , διεισδύουν όλο και περισσότερο στο μοντέλο των επιχειρήσεων, η συνεργασία και η ομαδικότητα αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, με εργαζομένους να μεταπηδούν από πρότζεκτ σε πρότζεκ, θα πρέπει κανείς να μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνεί αποδοτικά με έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων.

Ευελιξία .   Στο μέλλον θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε συχνότερα στις νέες τεχνολογίες, την αυτοματοποίηση, την επιτάχυνση των ρυθμών της δουλειάς και τις διάφορες αναταραχές που πλήττουν τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να μπορούμε να αναδειχθούμε σε περιβάλλοντα συνεχούς αλλαγής, όντας ανοιχτόμυαλοι, φιλο περίεργοι και διατεθειμένοι να μάθουμε νέα πράγματα.

Ηγετικές ικανότητες . Με καλή καθοδήγηση, οι εργαζόμενοι θα βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ παράλληλα οι ομάδες και τα πρότζεκτ θα κατανέμονται όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Ανεξαρτήτως εάν διαχειρίζονται ένα πρότζεκτ, μία ομάδα ή ένα ολόκληρο τμήμα, όλοι θα πρέπει να έχουν καλές δυνατότητες ηγεσίας.

Διαχείριση χρόνου .  Η καλή διαχείριση χρόνου είναι απαραίτητη για την παραγωγικότητά μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Αυτό δεν σημαίνει να δουλεύει κανείς περισσότερο, απλώς πιο έξυπνα, σώζοντας τις πιο παραγωγικές ώρες για τις πιο απαιτητικές εργασίες.

Να μαθαίνετε συνεχώς.        Ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικού κλάδου, θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να μάθετε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος. Θα πρέπει δηλαδή να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές και να βρίσκεστε σε εγρήγορση.

1.      Ο  Bernard Marr, διάσημος συγγραφέας. Στο  βιβλίο του  Future Skills: The 20 Skills and Competencies Everyone Needs to Succeed in a Digital Worldοι  δεξιότητες που θα αναζητούν οι εργοδότες στην επόμενη δεκαετία .    

   2. https://bernardmarr.com/about/

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ( Ενημέρωση Ανδριωτών και οχι μονον ...)

 

                          Με το ΠΔ 154 / 11-8- 2022 προβλέπεται  η δημιουργία  του νεου 

                                            ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ


         Συνάντηση στο γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών .

Ήταν 24 Οκτ 2019

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 


Αμέσως μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου Ανδρου , ( Σεπτέμβριος 2019 ) , απο την παράταξη του νέου Δήμαρχου Ανδρου , κ. Δ. Λοτσάρη , ξεκινήσαμε εκτός των άλλων και τις κατάλληλες ενέργειες για τον διαχωρισμό του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΝΔΡΟΥ και την δημιουργία μιας νέας Δημοσίας Υπηρεσίας στην Ανδρο .
Είχαν γίνει κάποιες αποσπασματικές και αποτυχημένες ενέργειες στο παρελθόν , για τις οποίες δεν ενημερώθηκε κανείς .
Αυτό που γνωρίζω πολύ καλά , ήταν η παντελής αδιαφορία ολων των προηγουμένων διοικήσεων του Δήμου Ανδρου , να συμμετέχουν κατ αρχήν στα Δ.Σ. του Ταμείου για να διεκδικήσουν έστω τα ελάχιστα που μπορούσαν για την Ανδρο .
Επανερχόμαστε στον διαχωρισμό .
Η σύμφωνη γνώμη ολων των αρμοδίων στα νησιά μας, ήταν δεδομένη .
Περαν απο την σύνθετη τεκμηρίωση του αιτήματος μας , προς την πολιτική ηγεσία , το δύσκολο κομμάτι και στοίχημα για την ομάδα μας , ήταν να ξεπεράσουμε την απίστευτη γραφειοκρατια .
Επιλέξαμε συστηματική δουλειά και στοχευμένες ενέργειες .

Το  ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ είναι ενα ΝΠΔΔ και η ανάγκη της αυτονόμησής του απο την Τήνο , αποτέλεσε επιτακτικό στόχο της Διοίκησης Λοτσάρη , για την ομαλή λειτουργία του και το μεγάλο οικονομικό όφελος , στα δυο νησιά .

Άμεσα ξεκινήσαμε αλληλογραφία και συναντήσεις Δημάρχων , Συμβούλων και μελών , στην Τήνο ,  απο όπου ζητήσαμε και πήραμε τελικά , την έγγραφη απόφαση , με την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. , του Ταμείου στην Τήνο .
Η διαδικασία απαιτούσε επίσης την έγγραφη σύμφωνη γνώμη και των Δημοτικών Συμβουλίων Ανδρου και Τηνου .
Όταν τελικά είχαμε συγκεντρώσει ολα τα επίσημα έγγραφα , υποβάλλαμε το αίτημα μας με ολοκληρωμένο φάκελο στο ΥΠΕΣ .

Ο Γ.Γ. κος Σταυριανουδάκης , παρουσία του Δημάρχου Ανδρου , του βουλευτού Κυκλάδων κου Φ .Φόρτωμα και του υπογράφοντος , μας κάλεσε και μας παράδωσε επίσημο έγγραφο με την θετική εισήγηση του ΥΠΕΣ , που ικανοποιούσε το αίτημα μας .
Ηταν 24 Οκτωβρίου 2019 .
Είχε περάσει μόλις ενας μήνας .

Με εξασφαλισμένη την συναίνεση του ΥΠΕΣ , υποβάλλαμε τον νεο φάκελο στο ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ και επιδιώξαμε την συνάντηση στο γραφείο του συναρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη .

Αυτή ήταν μόνο η αρχή , μιας δύσκολης πορείας , απούσης της ενωμένης αντιπολιτευσης Ανδρου , που ακόμα και σήμερα με ανούσιες ανακοινώσεις και ψέματα , εκλιπαρεί για ενα  μερίδιο στα επινίκια !

Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος
Άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Ανδρου
Τακτικο μέλος Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου

Η συνέχεια της συνεχούς προσπάθειας , σύντομα .........



Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Το κλίμα αλλάζει … εδώ και 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια

         

        Η κινδυνολογία για την «κλιματική αλλαγή» και τις καταστροφές που φέρεται ότι θα επισύρει κυρίως σχετίζεται με κοινωνικο-πολιτικά και οικονομικά ενδιαφέροντα ή συμφέροντα, παρά με επιστημονικά δεδομένα.

 Η ίδια η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» δεν έχει οριστεί επαρκώς ως επιστημονικός όρος. Στην πραγματικότητα ο όρος αποτελεί πλεονασμό, δεδομένου ότι η αλλαγή είναι σύμφυτη με την έννοια του κλίματος. 

                  Η μελέτη παλαιοκλιματικών δεδομένων και πληροφοριών, αλλά και ιστορικών υδρομετεωρολογικών χρονοσειρών δείχνει ότι το κλίμα πάντα άλλαζε, σε όλες τις χρονικές κλίμακες και όσο πίσω στον χρόνο μας επιτρέπουν οι μελέτες ανακατασκευής του κλίματος.

     Η υπόθεση ότι οι πρόσφατες αλλαγές (π.χ. η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 0.3°C τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) είναι ανθρωπογενείς, διαφέροντας από τις φυσικές αλλαγές που πάντα συντελούνται, δεν στοιχειοθετείται. 

      Για υποστήριξη αυτής της υπόθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί κλιματικά μοντέλα, τα οποία όμως, όταν δοκιμάστηκαν σε ανεξάρτητες μελέτες, έδειξαν να μην αναπαράγουν σωστά το γνωστό κλιματικό παρελθόν. 

Κατά μείζονα λόγο, οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων για το μέλλον δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες.

Δ. Κουτσογιάννης


PDF Πλήρες κείμενο (3327 KB)