Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ενημέρωση και διάλογος για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά μας .






           Πριν 5 χρόνια ,  ( ήταν Μάιος του 2014 ) , η εταιρεία αιολικών  ΕΛΙΚΑ   Γκρουπ  ΑΕ του ομίλου Κοπελούζου  , έστειλε σε κάθε καταναλωτή στα νησιά μας , το έγγραφο της φωτογραφίας , μαζί με τους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ .
           Θέλησαν κατά την αποψή μας , τότε ,  να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα , όπως οι ίδιοι τα εννοούσαν .
           Είχαν καταφέρει , όπως και άλλοι , να αδειοδοτηθούν-δανειοδοτηθούν ,   ( παραμονή Χριστουγέννων από τότε  ΥΠΕΚΑ του  υπ. Μανιάτη)  οι εταιρείες τους , από το κράτος , με άδειες  για εγκατάσταση δεκάδων τεράστιων και επιδοτούμενων ανεμογεννητριών στα νησιά μας .
        Το έγγραφο αυτό ήταν μια προσπάθεια τους ,  να αμβλυνθούν  οι αντιδράσεις των ντόπιων κοινωνιών στα νησιά .
Αποτελεί μνημείο ανακριβειών και προχειρότητας  , αφού στερείται  τεκμηρίωσης .
       Εμείς δηλώνουμε ότι επιθυμούμε τον δημόσιο διάλογο  και   προσκαλούμε  πάλι , την ΕΛΙΚΑ ΑΕ , και τους άλλους ΑΠΕτζήδες , σε δημόσια συνάντηση – διάλογο στην  Άνδρο ,Τήνο , Πάρο , Νάξο  όποτε επιθυμούν , αλλά να έρθουν  με νέα αληθινά και τεκμηριωμένα   αυτή την φορά , επιχειρήματα , εάν καταφέρουν να βρούνε .
        Ας ρίξουμε λοιπόν και πάλι  μια ματιά σε αυτό το κουρελόχαρτο , μιας και το θέμα είναι πάλι επίκαιρο,  λόγο εκλογών , στα νησιά μας .

α)      Αναγράφουν  ψευδώς  , ότι θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος των νησιωτών  όταν εγκαταστήσουν τα τεράστια αιολικά τους .  
β)      Αναγράφουν ψευδέστατα ,  ότι με την λειτουργία των αιολικών της ΕΛΙΚΑ ΑΕ  , θα καλύπτονται οι τωρινές και οι μελλοντικές ανάγκες της Άνδρου και των άλλων νησιών .
γ)      Αναγράφουν ψευδώς , ότι με  τα νέα γιγαντιαία αιολικά τους, θα σταματήσουν τις συχνές διακοπές ρεύματος στην Άνδρο , και την εξάρτηση από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ .  ( Κύριοι , ήδη πέρασαν 5 χρόνια και οι διακοπές έχουν μηδενιστεί . Έγιναν έργα συντήρησης δικτύων του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ .  Αυτά , χωρίς ούτε ένα , νέο αιολικό στο νησί μας )
δ)       Το θερμικό εργοστάσιο εφεδρείας της ΔΕΗ , ( ευτυχώς που υπάρχει ) ,  παρέχει συνεχή ασφάλεια ισχύος σε Άνδρο και Τήνο , σε περίπτωση εκτάκτων περιστατικών ( θεομηνίες , ατυχήματα ) .
ε)        Ψευδώς αναγράφουν , ότι μέσω του δικού τους έργου , η Άνδρος θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό ηπειρωτικό σύστημα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου . Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το υποθαλάσσιο  καλώδιο είναι της ΔΕΗ και η διασύνδεση υπάρχει  δυο δεκαετίες και πλέον .
στ)      Ψευδώς αναφέρουν ότι με τα λεφτά του Ομίλου τους θα καταστήσουν την Άνδρο ενεργειακά αυτόνομο νησί .
         Μα , κκ ΑΠΕτζήδες  της ΕΛΙΚΑ ΑΕ , σοβαρευτείτε επιτέλους  και σταματήστε να υποτιμάτε την νοημοσύνη μας . Η  Άνδρος  και η Τήνος είναι ενεργειακά αυτόνομα νησιά και διασυνδεδεμένα ,  δυο τουλάχιστον δεκαετίες .

Σε όλες τις παραπάνω αιτιάσεις μας υπάρχουν τεκμηριωμένες ( κατά την γνώμη μας ,απαντήσεις και επιχειρήματα ) . Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο . 






Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στον τουρισμό .


     Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ανεμογεννήτριες



                                                *    Αντικαταστήστε την λέξη Τήνος με την λέξη Άνδρος

        Μία από τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εγκαταστάσεις των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Τήνο είναι η αρνητική επίδραση στον τουρισμό του νησιού. Η οπτική και η ακουστική όχληση, η αλλοίωση του φυσικού και του “χειροποίητου” τοπίου που τόσο έχει διαφημιστεί τελευταία είναι προφανές ότι θα δυσαρεστήσει τους επισκέπτες που αναζητούν την αυθεντικότητα του νησιού.

Παρά το προφανές του ισχυρισμού μας, μπορούμε να ανατρέξουμε σε μια σειρά μελέτες προκειμένου να τον ισχυροποιήσουμε:
Στα συμπεράσματα της μελέτης του Γερμανικού   Institute of Economic and Cultural Geography, Leibniz University of Hannover [1] που δημοσιεύτηκε το 2015, διαβάζουμε:
 “Σύμφωνα με τα θεωρητικά επιχειρήματα και τα υπάρχοντα εμπειρικά στοιχεία για την Γερμανία, διαπιστώνεται ότι η κατασκευή ανεμογεννητριών έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό... οι τουρίστες τείνουν να αποφεύγουν προορισμούς που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ή και αυξανόμενη συγκέντρωση ανεμογεννητριών... σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει σύγκρουση στην ταυτόχρονη ανάπτυξη και των δύο βιομηχανιών” (σημ. αιολικής και τουριστικής).

Σε σχετική μελέτη που έγινε για λογαριασμό της τοπικής κυβέρνησης στην Σκωτία [2] και η οποία αφορά περιοχές που έχουν αρκετές ομοιότητες με τα Κυκλαδονήσια (διαβάστε και σχετικό άρθρο στην Καθημερινή [3]), προτείνονται λύσεις στην χωροθέτηση των ανεμογεννητριών ώστε να μην επηρεάζουν την ελκυστικότητα των περιοχών. Αυτές είναι οι εξής:
α)    Περιορισμένος αριθμός ανεμογεννητριών καθώς από την έρευνα φαίνεται ότι οι επισκέπτες “ανέχονται” μέχρι έναν μικρό αριθμό.
β)     Συγκέντρωση των ανεμογεννητριών σε λίγα σημεία
γ)     Αποφυγή της συνεχούς οπτικής επαφής
δ)     Μηδενικές παρεμβάσεις σε περιοχές υψηλής αναγνωσιμότητας

Δυστυχώς, η χωροθέτηση της ΡΑΕ στα Κυκλαδονήσια και ειδικά στην Τήνο δεν ακολουθεί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών προς εγκατάσταση είναι υπερβολικός για το μέγεθος της Τήνου ενώ αυτές είναι διάσπαρτες [4]. Ειδικά οι μεγαλύτερες θα είναι ορατές από όλα σχεδόν τα χωριά αλλά και από παραλίες του νησιού. Τέλος οι περιοχές υψηλής αναγνωσιμότητας στην Τήνο βρίσκονται σχεδόν σε όλο το νησί. Tο δίκτυο των μονοπατιών της για το οποίο τόσο πολύς λόγος γίνεται, εκτείνεται παντού, ομοίως και τα γραφικά χωριά της.

Σε άλλη μελέτη για την οπτική όχληση από ανεμογεννήτριες στην νότια Αυστραλία [5], η οποία παρουσιάστηκε το 2006 σε συνέδριο του οργανισμού εκτίμησης επιπτώσεων της Νέας Ζηλανδίας (https://www.nzaia.org.nz), συμπεραίνεται ότι:
α)    Τα αιολικά πάρκα έχουν γενικά αρνητική οπτική επίπτωση σε τοπία τα οποία είχαν βαθμολογηθεί ως υψηλής ή μέτριας ποιότητας, πριν την εγκατάσταση ενώ θετική αποτίμηση έχουν μόνο οι εγκαταστάσεις που έγιναν σε τοπία χαμηλής ποιότητας (επίπεδα τοπία, τοπία με γυμνό έδαφος, χωρίς ιδιομορφίες).
β)     Ο αριθμός των ανεμογεννητριών δεν αλλάζει ιδιαίτερα την παραπάνω εκτίμηση. Είτε λίγες, είτε πολλές ανεμογεννήτριες, το αιολικό πάρκο έχει σχεδόν τις ίδιες επιπτώσεις.
γ)     Τα αρνητικά οπτικά αποτελέσματα δεν μειώνονται αισθητά με την απόσταση.
         Αρκετό ενδιαφέρον έχει επίσης μια οπτικοποίηση με animation στην οποία φαίνεται πως αυξήθηκαν οι περιοχές από όπου είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες στην Σκωτία, στην διάρκεια μιας εικοσαετίας (1995-2015) [6]. Γίνεται αντιληπτό πως από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων δεν θα αργήσουν να πολλαπλασιαστούν.
        Ήδη στον χάρτη της ΡΑΕ για την Άνδρο [7] μπορεί να δει κανείς ότι το πλήθος των ανεμογεννητριών που έχουν πάρει άδεια είναι υπερπολλαπλάσιο αυτών της Τήνου.

      Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων δεν επηρεάζουν την ποιότητα του τοπίου μόνο λόγω των ίδιων των ανεμογεννητριών. 
Τα συνωδά έργα (οδοποιία, γραμμές υψηλής τάσης, πυλώνες, εκχωματώσεις κλπ.) δημιουργούν εικόνα εργοταξίου και βιομηχανικής περιοχής.
 Παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιριών για ήπιες παρεμβάσεις και για ανάπλαση, η εμπειρία πανελλαδικά είναι διαφορετική. Μερικές φωτογραφίες από εγκατεστημένα αιολικά πάρκα αρκούν για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος [8].
Τέλος, σε μελέτη για την ηχητική όχληση από την λειτουργία των ανεμογεννητριών συγκεκριμένα στην Τήνο [9], υπολογίζεται ότι
α) Στα κοντινότερα χωριά (πχ. Καρδιανή) η όχληση θα κυμαίνεται στα 32-35 dB. Στάθμη σχετικά χαμηλή, όχι όμως για περιβάλλον ιδιαίτερα ήσυχο όπως αυτό του χωριού τις βραδινές ώρες (<30 dB).
β) Σε επισκέψιμες περιοχές πιο κοντά στα αιολικά πάρκα (~500m) η στάθμη θα κυμαίνεται περίπου στα 45 dB. Στάθμη απόλυτα αισθητή και ενοχλητική για έναν πιθανό περιπατητή.


Πηγές:
[4] http://www.rae.gr/geo/ 25.1 , 37.6 Κλίμακα 1:136494
[7] http://www.rae.gr/geo/ 24.8 , 37.85 Κλίμακα 1:272989
Tags:




Το άρθρο είναι αναδημοσίευση του αρχικού από το ........