Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Αιολική ενέργεια βιομηχανικής κλίμακας και επιπτώσεις στην Άνδρο .


 Παρακολουθήστε  την ημερίδα 
         Σάββατο  23 Αυγούστου  ώρα 20 00 στο Γαύριο της ΑΝΔΡΟΥ   
  και ενημερωθείτε υπεύθυνα  για την σχεδιαζόμενη αιολική απειλή στα νησιά μας.  
    Ένας ονειρικός προορισμός για κάθε θαλασσοπόρο  ήταν πάντοτε  οι Κυκλάδες.
Μια μοναδικής ομορφιάς γλυκιά πατρίδα που όμοια της δεν υπάρχει στον κόσμο .
   Ξακουστά  μνημεία της φύσης , τα νησιά μας .
 Όλοι οι λαοί του κόσμου ονειρεύονται να έρθουν στις Κυκλάδες , έστω για λίγο .
Για τον πολιτισμό , την ιστορία , την  αρχιτεκτονική, τον ήλιο , την  θάλασσα , το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου  μαγνητίζει  τα  όνειρα και δημιουργεί  ανίκητες  επιθυμίες .
                                                           
Η Άνδρος σε κίνδυνο 

        Ίσως η άγνοια , ίσως η αδιαφορία, ίσως η οικονομική  κρίση  και ο καθημερινός αγώνας των Ανδριωτών για επιβίωση , σίγουρα όμως,   η οργανωμένη  παραπληροφόρηση από κάποιους παπαγάλους της αυτοδιοίκησης  , της κεντρικής εξουσίας  , αλλά και η απαράδεκτη ανοχή πολλών συμπολιτών μας ,  θα μετατρέψουν πολύ  σύντομα το νησί μας σε μια τεράστια πλατφόρμα  με βιομηχανικές ανεμογεννήτριες .
   Τυχοδιώκτες και ΜΚΟ ,   (πχ.  ''ΔΑΦΝΗ''  κλπ ) ,  δημοτικοί άρχοντες  και γνωστοί  ψευτομεσίτες , μυριστήκαν ''ψητό''   και έχουν από χρόνια , προετοιμάσει μεθοδικά το έδαφος .
      Παράνομοι δρόμοι στα βουνά της Άνδρου , μακροχρόνια συμβόλαια χρήσης γης , έναντι πινακίου φακής .   Αόριστες υποσχέσεις πλουτισμού .
  Η κυβέρνηση  έχει χορηγήσει  ήδη οριστικές άδειες,  για εγκατασταθούν κοντά στα  200 επιδοτούμενα αιολικά  MW στην Άνδρο . Ανεμογεννήτριες τέρατα  113 μέτρων , που θα φαίνονται από το .....''φεγγάρι'' .
Καμία σχέση με τις ενεργειακές  ανάγκες του νησιού  μας (   Τον Αύγουστο φθάνουν το  πολύ τα 13 MW  ) , αφού θα πουλάνε κατά 100% το πανάκριβο ρεύμα τους εκτός Άνδρου .

Οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των καταναλωτών ρεύματος .

 Αύξηση 20% στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος , λογω των επιδοτήσεων ΑΠΕ , στην χρεοκοπημένη  Ελλάδα, καταγράφει η Εurostat , μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

      Το νησί μας  θα γίνει ''τουρμπινοκίνητο''  και μετατρέπεται σε αποικία των εταιρειών του Κοπελ... , της ENEL, του Μυτιλ... κλπ , καθώς και ''αγνώστων επενδυτών'' !!! , αφού τους παραχωρήθηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης κατ' απαίτηση  του Γερμανού κομισάριου   Φούχτελ.( ''πρέπει να προχωρήσουν οι ΑΠΕ !!)
      Τεράστια κέρδη που ενισχύουν τις Γερμανικές εξαγωγές αφού όλες οι Ανεμογεννήτριες και ο εξοπλισμός είναι     Made in Germany . 
Χωρίς να αναλάβουν  κανένα επιχειρηματικό ρίσκο , ασελγούν  σε βάρος της Άνδρου και των άλλων νησιών  μας  , που δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα απολύτως  , μόνο  θα χάσουν για πάντα την ξεχωριστή φυσιογνωμία τους.
   Πολλά χιλιόμετρα νέων χωματόδρομων σε όλο το μήκος της Ανδρου  , υποσταθμοί ,  χαντάκια και πυλώνες  θα καταλήγουν στα δυο νέα υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης  , που θα περνούν τον  Κάβο Ντόρο .

Αν είναι αυτές είναι οι ''επενδύσεις'' που μας λένε , τότε η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ.

    Μακροχρόνια και αναγκαστικά δάνεια από την Γερμανία , που θα  πληρώνουμε με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος σε 20-25 χρόνια .
Blogger      Αστείες μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις  , αφού δυστυχώς κανένας  Δήμαρχος δεν μπήκε μπροστάρης σε αυτόν το αγώνα , όπως έγινε π.χ.  με τον Δήμαρχο στην Σκύρο άλλα και σε άλλα νησιά.
     Οι ελπίδες των Ανδριωτών  στρέφονται τώρα στην νέα Δημοτική Αρχή του κ. Θεοδόση Σουσούδη, που  θα αναλάβει τον Δήμο Άνδρου , τον  Σεπτέμβριο  και ίσως  να είναι αργά μέχρι τότε , αν δεν αναλάβουμε  τώρα , όλοι μαζί  δράση και δεν οργανώσουμε τις αντιδράσεις  μας.

                                                                                                                       
                                                                                                                       

     Μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την Άνδρο !!!                                 και  Οι '' ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥ''....

    διοργανώνουν την      23 Αυγούστου ώρα 20 00 ,  ενημερωτική εκδήλωση στο Γαύριο  
 (έξω από την αίθουσα της Έκθεσης Γελοιογραφίας) με θέμα
 «Αιολική ενέργεια και επιπτώσεις στην Άνδρο».
         Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε αν αυτή η διαδικασία εγκατάστασης, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, θα ωφελήσει τον τόπο μας, την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, τον τουρισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία μας.
Στο νησί μας έχουν εγκριθεί απο το ΥΠΕΚΑ  (Περιβαλλοντικοί Όροι και Άδεια Παραγωγής) για να εγκατασταθούν Αιολικοί Βιομηχανικοί Σταθμοί στο Μακροτάνταλο   (περιοχή Λευκιβαρι -Καμπανού), στο Σκούμπι στο Καφούτσι και στο Γκοράκι, που αποτελούνται από 10 πάρκα συνολικής ισχύος 188,50 MW, με 85 ανεμογεννήτριες των 100 μ. ύψους και πλέον.. Επίσης θα γίνουν νέα έργα ανεξάρτητων Διασυνδέσεων των παραπάνω αιολικών με την Ν.Εύβοια

Κατά της εγκατάστασής τους, έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας από φορείς αλλά και από τον Δήμο Άνδρου μαζί με τους Δήμους Τήνου, Πάρου και Νάξου για το γιγαντιαίο, βιομηχανικών διαστάσεων πάρκο των Κοπελούζου - Σαμαρά κλπ.
 Παράλληλα, εκκρεμούν αιτήσεις δεκάδων πάρκων σε όλα τα βουνά της Άνδρου, συνολικής ισχύος περί τα 950 MW με περισσότερες από 350 ανεμογεννήτριες.
 

Θα μιλήσουν:

Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
Γεώργιος Στουρνάρας, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Υδρογεωλογίας, Τεχνικής Γεωλογίας, Περιβαλλοντικής Γεωλογίας.
Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης, Δικηγόρος, Δρ Ν., Δικηγόρος των Δήμων Άνδρου, Τήνου, Πάρου & Νάξου στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της έγκρισης των Π.Ο. από τον Υπουργό ΠΕΚΑ των Αιολικών Κοπελούζου-Σαμαρά.
Φλώρα Παπαδέδε, Πολιτική επιστήμονας και οικονομολόγος.
 Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ και είναι Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού των Εργαζομένων.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Αλέξανδρος Μαβής, Περιβαλλοντολόγος, Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.
Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι Φορέων και από νησιά με ανάλογα προβλήματα (Τήνος, Πάρος, Νάξος και Εύβοια).
Θα ακολουθήσει συζήτηση και απαντήσεις
σε ερωτήματα κατοίκων.


Συναυλία Λ.Μαχαιρίτσα στο Γαύριο 16/8/2014