Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Μόνο οι αφελείς και οι αδαείς .....πιστεύουν πιά , οτι μπορούμε να βασιζόμαστε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια ?




             To τεράστιο ηλιακό συγκρότημα Ivanpah στην έρημο Mojave . Καλιφόρνια , ΗΠΑ

           Αρχικά ο  Πρόεδρος Ομπάμα , είπε οτι αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα  για το καθαρό ενεργειακό μέλλον της Αμερικής
Το υπουργ. Ενέργειας των ΗΠΑ σπατάλησε  1,6 δις  δολάρια σε εγγυήσεις δανείων, καθώς και  600 εκατομμύρια δολάρια σε εκπτώσεις φόρου. 
      Μιλάμε για το  εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας  Ivanpah , ένα μεγαθήριο που χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες καθρέφτες απλώνονται πάνω από περισσότερα από πέντε τετραγωνικά μίλια της ερήμου Mojave.  
Όλοι οι καθρέπτες  στοχεύουν στις κορυφές των τριών πύργων  υψους 151 μετρων ,  όπου η θερμότητα βράζει νερό σε δεξαμενές που υπάρχουν  εκεί, το οποίο παράγει ατμό που κινεί τουρμπίνες  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας . 
Όμως μετά από όλα αυτά  αποδεικνύεται ότι  το Ivanpah δεν είναι τόσο πεντακάθαρο . 
    Σύμφωνα με την εφημερίδα Press Enterprise in Riverside , Calif . , το  Ivanpah εκπέμπει αρκετό CO2  και  θα "πρέπει να συμμετέχει στο κρατικό πρόγραμμα cap-and-trade για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα !!!!!.
 ( δηλαδη να πληρωνει ετησίως το Ivanpah  στο κράτος  , για την ρυπανση που προκαλεί , οπως κανουν ολες οι ΄΄ρυπογονες'' επιχειρήσεις )
       "Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας το  Ivanpah εξέπεμψε  46.000 μετρικούς τόνους CO2.  
Αυτό είναι περίπου όσο εκπέμπει  το Frito Lay (  μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων ) στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια ..Πως είναι δυνατόν? 
 Αποδεικνύεται λοιπόν , ότι η μονάδα Ivanpah χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να λειτουργήσει !!!.  Πρώτον, καίει φυσικό αέριο για την προθέρμανση του νερού στην κορυφή των τριών πύργων, πριν την ανατολή του ήλιου .
       Στη συνέχεια, η εφημερίδα εξηγεί , « το εργοστάσιο Ivanpah , διαθέτει  βοηθητικούς λέβητες αερίου που λειτουργούν όταν υπάρχει νεφοκαλυψη του ήλιου ». 
Το Ivanpah έχει επίσης μια κακή συνήθεια της ''ψήνει '' τα πουλιά που τυχαίνει να πετούν  κοντά στους πύργους .
 3.500 πουλιά κάηκαν στον  ήλιο της ερήμου  κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Ivanpah στην ερημο . Για κάποιους λόγους  αυτοί οι θάνατοι πουλιών δεν φαίνεται να εχουν αναστατώσει τους οικολόγους . 
 Διαβάστε περισσότερα στο.... Investors Business Daily:

http://news.investors.com/blogs-capital-hill/101915-776239-ivanpah-solar-plan-emits-greenhouse-gases.htm


                                                                                                                                              


Αποτέλεσμα εικόνας για Alex Epstein
ALEX EPSTEIN  
 Δείτε το βίντεο . Είναι εξαιρετικό !!
 








       Αποτελεί  λύση για το κλίμα και  τα ενεργειακά μας προβλήματα η  «πράσινη» ενέργεια και ιδιαίτερα η αιολική και ηλιακή ?
        Ή μήπως πρέπει να βασιζόμαστε στο φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα για τις ενεργειακές ανάγκες και τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις μας;  Ο Alex Epstein  απο  το Κέντρο για τη βιομηχανική πρόοδο,  μας εξηγεί στο βίντεο , γιατι η ''πράσινη'' ενέργεια αποτελεί σπατάλη τεραστίων κεφαλαίων και μόνο .

Learn about Alex Epstein's book, "The Moral Case for Fossil Fuels". http://www.moralcaseforfossilfuels.com/
http://industrialprogress.com/about/


Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η έκταση των πάγων της Ανταρκτικής έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2015 !!!!!!



Dr  Στ.Αλεξανδρής  / ΓΠΑ

       Οι κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής, χρόνια τώρα μας παραπληροφορούν και προειδοποιούν για την επερχόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την τήξη των πολικών πάγων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μερικές φορές οι λέξεις αλλάζουν το ύφος. Οι εικόνες  μιλούν από μόνες τους.
         .

     Κάντε κλικ , στο παρακάτω Interactive διάγραμμα από το 1979 μέχρι σήμερα ,  μπορείτε να δείτε τις μεταβολές στην έκταση του θαλασσίου πάγου . 


          

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  




      Τις μεταβολές του διαγράμματος μπορείτε επίσης να δείτε στο βίντεο  του
   Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA

   Ο πάγος στην θάλασσα της Ανταρκτικής , είναι πιθανόν να  έφθασε ετήσιο μέγιστο βαθμό του ,  στις 6 Οκτωβρίου 2015 . Αυτό το βίντεο δείχνει την εξέλιξη της έκτασης του καλύμματος πάγου , στη θάλασσα του Νότιου Ωκεανού από την ελάχιστη ετήσια έκταση στην αιχμή της .
 Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτ 2015





Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Η απάτη των ΑΠΕ .


                                   
                                       
Αποτέλεσμα εικόνας για ανεμογεννήτριες
Αποτέλεσμα εικόνας για εργοστασια φυσικου αεριου

   

       Άνοιξε μια νεα συζήτηση μεταξύ φίλων και σχολιαστών στο FB , για ανάπτυξη και ενεργειακά θέματα , υστέρα από μια ανάρτηση του e-φίλου , καθηγητού  στο Δημοκρίτειο κου Χάρη Βλάδου .
     Η συζήτηση αυτή κατέληξε στο κλασικό ερώτημα , που εγω δεσμεύτηκα να πω την αποψή μου επώνυμα και  δημοσίως , μέσω του SAGINI3.

 Ερώτηση .    Αφού  πιστεύεις ότι οι  επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι  αντιαναπτυξιακές και απάτη , τι προτείνεις για την ανάπτυξη του ενεργειακού μας μοντέλου σήμερα , σε καιρούς φτώχειας και χρεωκοπίας..


 Απάντηση .      Ο μακροχρόνιος  επανασχεδιασμός  της ενεργειακής πολιτικής της  χώρας μας , είναι μια πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση  .       Η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας απαιτούσε παντοτε  την εξασφάλιση  απο το κρατος , φθηνής ,  σταθερής, και συνεχούς ηλεκτρικής ενέργειας  για την βιομηχανία μας και τους καταναλωτές-πελατες  .
     Πιστεύω ότι πρέπει να επιδιώκουμε τις ορθές  αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και μόνον ,  μακρυά από αποτυχημένες αριστερές η αλλες  γελοιες  πολιτικές.
    Την ηλεκτροδότηση της χώρας μας , είχε αναλάβει εδω και 50 χρονια .η ΔΕΗ Μια εισηγμένη  σήμερα Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας .Σύμφωνα με το καταστατικό της ,  βασικό στόχο είχε και εχει  την εξυπηρέτηση του Κοινού συμφέροντος των πελατών της και δευτερεύον φυσικα  το κέρδος , το οποίο επενδύει για να αναπτύσσεται συνεχώς  , ως ωφείλει .
   Με την ''απελεύθρωση-τεμαχισμό '' που επιβλήθηκε από την ΕΕ , η ΔΕΗ έγινε και ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ . Στην συνέχεια   μπήκαν στην παραγωγή ΗΕ , (αφού επιδοτήθηκαν αδρά οι κατασκευές τους) , ιδιωτικές εταιρείες με εργοστάσια φυσικού αερίου , αλλά  και επιδοτούμενες εταιρείες αιολικών και Φ/Κ, που πωλούν σημερα ,την  ΗΕ σε πολλαπλάσιες τιμές από την ΔΕΗ.  Όλοι αυτοί οι  ''ανταγωνιστές''  της ,επιβαρύνουν και χρησιμοποιούν τα δίκτυα τηε ΔΕΗ  , με νεα κόστη πολλών εκατομμυρίων ευρώ..
Σε καιρούς χρεωκοπίας όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνες και λανθασμένες  επιλογές , που εξυπηρετούν την κερδοφορια  πολυεθνικων  , αλλα και συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στοιχειοθετούν σοβαρά ποινικά αδικήματα , αφου ηθελημενα  οδήγησαν την ΔΕΗ σε  οικονομικό μαρασμό.  Είναι γνωστό ότι κάποιοι  διοικητές της ΔΕΗ διορισμένοι από τις κυβερνήσεις  ,  εργάστηκαν μόνο για τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της . Αν σε αυτά προσθέσουμε την διαπλοκή και την προδοτική συμπεριφορά των γελοίων συνδικαλιστών της , τους βρώμικους πολιτικούς του αρμόδιου υπουργείου , και την αφόρητη πίεση κάποιων Ευρωπαϊκών πρεσβειών , που συνεχίζεται σήμερα , εύκολα αντιλαμβανόμαστε όλοι , το τι πρέπει να γινει για το μέλλον της ΔΕΗ . 
    Είναι φανερό ότι αν τελικά  ιδιωτικοποιηθεί τελικά  η ΔΕΗ  όλα θα αλλάξουν , αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι υπόλοιποι ιδιώτες παραγωγοί ΗΕ λειτουργούν παρασιτικα , σαν εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν ΗΕ , σε πολύ ακριβότερες τιμές , αφού βασικά λειτουργούν με καύσιμο για παραγωγή ΗΕ το εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο.
   
       Η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει επιτέλους  από την ΕΕ , ειδικό καθεστώς για την ενεργειακή πολιτική της χώρας που επιβάλλουν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες , με πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης ΑΠΕ , την κατάργηση όλων των επιδοτήσεων ΑΠΕ ,καθώς και του χαρατσιού για φόρο του  άνθρακα .
 Ήδη οι επιδοτήσεις ΑΠΕ κόπηκαν σε Ισπανία , Πορτογαλία , αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες , με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών .
Όταν η χώρα επιστρέψει σε ανάπτυξη ξανά ,τότε το συζητάμε για τις ΑΠΕ .

     Ξεκινώ από το τετριμμένο , ''πρωτα τακτοποιούμαι τα του οίκου μας'' , που σημαίνει  ότι η ΡΑΕ θα γίνει πράγματι Ανεξάρτητη και Ρυθμιστική , με  αναδιοργάνωση και εκγσυχρονισμο της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη Δημόσια  Ευρωπαϊκή επιχείρηση ηλεκτρισμού .
 Η σταδιακή  διασύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό σύστημα , είναι ένας πρωταρχικός αναπτυξιακός στόχος και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να διαθέτουν συνεχή, σταθερή και φθηνή ενέργεια. Είναι στόχος εφικτός και μπορεί να χρηματοδοτηθεί με Ευρωπαϊκά κεφάλαια.
     Αγαπητοί αναγνώστες ,  το ηλεκτρικό σύστημα όλων των χωρών , κρατικών η ιδιωτικών ,  στηρίζεται και απαιτεί την ύπαρξη δυο βασικών παραμέτρων,  για να λειτουργεί 365 μέρες , όλο το 24 ωρο με συνέχεια και σταθερότητα.
 Ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής .

    Ισχύ βάσης σήμερα  , μας εξασφαλίζουν με μεγάλη αξιοπιστία , οι Ελληνικοί λιγνίτες και  τα λγνιτικα εργοστάσια  της Δ.Μακεδονίας και Πελοποννήσου , που πρέπει επιτελους να εγκσυχρονιστουν ,  με διαχείριση στερεών αποβλήτων , αποθειωτες και ειδικά φίλτρα ( πχ το νεο υπο κατασκευή , υπερσύγχρονο  υπό κατασκευή  ''Πτολεμαιδα 5 '' της ΔΕΗ  ). Από μελέτες προκύπτει ότι για εκμεταλλεύσιμα σήμερα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας μας , υπάρχει εξασφαλισμένη επάρκεια για τα επόμενα 50 χρόνια . Στο μεταξύ πιστεύεται ότι θα ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα .
    Ισχύ αιχμής  σήμερα  , μας εξασφαλίζουν βασικά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ , ( σίγουρα χρειαζόμαστε  την κατασκευή νέων ) . Επίσης κατασκευή συστημάτων  ανατροφοδότησης , με την  ισχύ βάσης των λιγνιτικων,  για να ξαναγεμίζουν οι λίμνες ( αντλισιοταμιευση , οπου αυτο κριθει εφικτο ) και  δεύτερον οι εισαγωγές ρεύματος απο γειτονικές χώρες .
 Παρόλο ότι ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται  πολλά δις ευρώ για κατασκευή και λειτουργία ΑΠΕ , στην χώρα μας , η συμβολή τους παραμένει αστεία σε ποσοστά εκμεταλλεύσιμης ΗΕ .
Αποτελούν όμως αναμφισβήτητα , μια βασική αιτία για την χρεωκοπία της πατρίδας μας.
     Τα αιολικά αποδεικνύονται    άχρηστα  και  πανάκριβα ( 1 εκ.ευρώ /ονομαστικό MW ) , για το ελάχιστο ορυκτό  καύσιμο που πραγματικά υποκαθιστούν .  Το ρεύμα τους είναι τυχαίο  και ασταθές . Απαιτούν   ακριβές επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές . Δεν μειώνουν εκπομπές αερίων ρύπων . Μειώνουν την αξία της γης , καταστρέφουν το μοναδικό Ελληνικό περιβάλλον , προκαλούν ακουστική και οπτική όχληση  και τελικά θα  παραμείνουν  μνημεία της ανθρώπινης ηλιθιότητας στα βουνά μας , αφού  σήμερα δεν υφίσταται καμία νομική υποχρέωση αποκατάστασης του τοπίου από του ιδιόκτητες τους . Μέχρι σήμερα στον κόσμο τα αιολικά δεν έχουν κατορθώσει να υποκαταστήσουν ούτε  μια συμβατική μονάδα.
Υπάρχουν μόνον επειδή επιδοτούνται ( εγκατάσταση αλλά και για 25 χρόνια χρήσης ) υποτίθεται για να παράγουν καθαρή  ΗΕ  , δυστυχώς όμως δεν παράγουν.   ( προβληματική στατιστική παραγωγή 20-24% της ονομαστικής τους ισχύος  ) . Εξασφαλίζουν όμως στους αιολικούς και στις πολυεθνικες ,   κέρδη εγγυημένα από ......το κράτος  , που τα πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές   !!!!! .  Πρωτοφανές και  εξαιρετικά  αντιαναπτυξιακό !!!!!! Αποτελούν μαζί με τα Φ/Κ , μία από τις βασικές αίτιες της καταστροφής της οικονομίας μας .
    Το εισαγόμενο φυσικό αέριο  στην ηλεκτροπαραγωγή , έγινε αναγκαίο κακό , αφού αρχικά επιβλήθηκε και καθιερώθηκε , ως  απαραίτητη  ''εφεδρεια '' , στην λειτουργία των ανεμογεννητριών  και μας έφερε  τελικά  την   ενεργειακή εξάρτηση . Σήμερα η χώρα διαθέτει  7-8  μεγάλα εργοστάσια ( ανοικτού κύκλου και μεγάλης κατανάλωσης )  με καύσιμο εισαγόμενο φυσικό αέριο  , επιδοτούμενης λειτουργίας . 
    Είναι ενα ακριβό  καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή , αν δεν είναι δικό σου . Ίσως να το  συζητήσουμε  για το μέλλον ,  αν ποτέ η χώρα μας αποκτήσει δικά της εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, και ανακάμψει η οικονομία μας .
   Τά Φ/Κ αποτελούν άλλη μια τεράστια πρόκληση σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας και κατασπατάλησης  κεφαλαίων της χρεοκοπημένης οικονομίας μας . Αναπτύχθηκαν στο έπακρο , με επιδοτήσεις  δις ευρώ  , δυστυχώς κατά την διάρκεια της κρίσης (2012-2013) , στερώντας από την οικονομία μας πολύτιμα  και αναγκαία για επιβίωση κεφάλαια . Κατέστρεψαν γόνιμες εκτάσεις , μετέτρεψαν τους αγρότες σε καφενόβιους επιδοτούμενους εισοδηματίες , οδήγησαν στα ύψη τις τιμές ΗΕ .
    Δεν είναι όμως τόσο άχρηστα , όπως τα αιολικά. Με προϋποθέσεις ,  θα παράγουν  (ακριβή) ημερήσια  ισχύ αιχμής,  τα καλοκαίρια με  κάποια προβλέψιμη ηλιοφάνεια , ειδικά στα νησιά μας , αλλά είναι πανάκριβα και λόγω των επιδοτήσεων .

...... και τώρα  αριθμητική .....του Δημοτικού βέβαια !!!

      Μια Α/Γ  του  1 MW ( ονομαστικής ισχύος ) κοστίζει  με υποδομές ,δρόμους , μπετά , διασυνδέσεις κλπ κλπ  γύρο στο 1 εκ.ευρώ .
O ιδιόκτητης της , πλήρωσε  τόκους ,μίζες , έξοδα  κλπ , και προσδοκά ένα ''λογικό κέρδος''  15%-20%   κάθε χρόνο , αφου εχει εξασφαλίσει  κρατική εγγύηση παρακαλώ !!!.
  1εκ Χ 15 = 150 000 ευρώ το χρόνο  και για 20 χρόνια.
  Φυσικά  γνωρίζετε  ποιος πληρώνει  αυτά τα 150 000 κάθε χρόνο  στον ΑΠΕτζη για 20 χρόνια .Εμείς όλοι . Με το ΕΤΜΕΑΡ* , αλλα και μέσω της τακτικης  φορολογίας , εμείς όλοι πληρώνουμε 150 000 καθε χρόνο για 20 χρόνια , τον ιδιοκτήτη της Α/Γ.
 Η Α/Γ αυτή όπως όλες,  έχει πραγματική ισχύ, 22 - 24%  της ονομαστικής της .
    Αρα  ''ριχνει'' στο δίκτυο και φυσικά πληρώνεται για αυτό ...    0,24 Χ 365 Χ 24 Χ 1 = 2.102 MWhr  περίπου κάθε χρόνο.
      Όμως ενώ ο ΑΠΕτζης  πληρώνεται  για τις  2 102  MWhr με επιδοτούμενη τιμή 80-90  , χωρια που οι  ''εφεδρειες '' φυσικού αερίου οφειλουν να λειτουργούν υποχρεωτικα  και φυσικά  να πληρώνονται και οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου Φ/Α ( τεραστιο ανελαστικο και εξτρα κοστος που προκαλει η Α/Γ του Χ ΑΠΕτζη ).
      Ας δούμε τώρα πόση υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου έχουμε. Μετρήσεις σε διάφορες χώρες δίνουν υποκατάσταση ένα μέσο όρο 6% της ονομαστικής ισχύος της Α/Γ .
 Έτσι  στον χρόνο ει ναι,    0,06 Χ 1 MW Χ 24 Χ 365 = 525 MWhrs  υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου. 
Πληρώσαμε   2.102  Χ 85 =  178.  670 ευρώ για να υποκαταστήσουμε  525 MWhrs συμβατικού καυσίμου !!!!!.

Τελικά η αιολική μεγαβατωρα μας κόστισε  178.670  /   525  = 340 ,3 ευρώ   

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ,ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ,ΑΠΑΤΗ !!!!


Αααα ...ξέχασα να υπολογίσω το κόστος από  την ''εφεδρεία λειτουργείας των εργοστάσιων ΗΕ με φυσικό αέριο , αλλα και τα κοστη τεχνικων βελτιωσεων του δικτυου του ΑΔΜΗΕ  !!!
                                                                                                                Γ.Β.Μ.


υ.γ.  
α.  Σήμερα στη χώρα μας έχουμε εγκατεστημένα και φυσικά τα πληρώνουμε όλοι  , περίπου 2.000 αιολικά MW και   περίπου 3.000 φωτοβολταϊκά MW .

β.   Σήμερα  Α/Γ του ενός 1  MW είναι πια  ''ντεμοντέ'' . 
Όλοι οι '' επιχειρηματίες '' αιολικών τοποθετούν Α/Γ των   2-3 MW η κάθε μια .


*ΕΤΜΕΑΡ ==χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ .Υπάρχει σε κάθε λογαριασμό ηλεκ.ρεύματος.



http://www.rae.gr/site/portal.csp
http://www.lagie.gr/
http://www.admie.gr/
http://www.thegwpf.com/germany-faced-huge-cost-of-wind-farm-decommissioning/
 http://www.epaw.org/documents.php?lang=el&article=backup1 
http://wattsupwiththat.com/
http://notrickszone.com/#sthash.dNXXGB0Z.dpbs 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Το ρεύμα απο ΑΠΕ ειναι ακριβότερο κατα ....68% !!!



68% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

ΣΤΑ 1.400.000.000 ΕΥΡΩ Ο "ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ" ΓΙΑ ΤΟ 2015…



68% ακριβότερο είναι το ρεύμα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε σύγκριση με τις τιμές που πληρώνει το μέσο νοικοκυριό για ρεύμα που διατίθεται από τη ΔΕΗ!!!
    Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική αξία της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ανέλθει σε 927 εκατ. ευρώ και η μεσοσταθμική τιμή για όλες ανεξαίρετα τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές ανήλθε (για ολόκληρο το 7μηνο) σε 161 ευρώ ανά MWh.

      Με βάση τις ισχύουσες σήμερα τιμές ρεύματος για ηλεκτρικό ρεύμα που διαθέτει η ΔΕΗ στους Οικιακούς Καταναλωτές - είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της - το ρεύμα από ΑΠΕ είναι ακριβότερο κατά 68%!!!

Το παραγόμενο ρεύμα από Φωτοβολταϊκά στις Στέγες ανέρχεται σε …392,5 4 €/MWh, δηλαδή είναι ακριβότερο κατά …309% σε σύγκριση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ


Αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα το ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά (panels) έχει μια μέση τιμή 285,9 €/MWh , δηλαδή είναι ακριβότερο κατά 198% σε σύγκριση με τις τιμές ρεύματος της ΔΕΗ!


Εάν υπολογισθεί ότι η μέση μηνιαία επιβάρυνση των ΑΠΕ θα είναι περίπου 105 εκατ. ευρώ, τότε μέσα στους μήνες Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2015 οι σχετικές χρεώσεις θα ανέλθουν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ…

Δηλαδή, οι συνολικές επιβαρύνσεις για Ανανεώσιμες Πηγές θα προσεγγίσουν για ολόκληρο το 2015 κοντά στα 1.400 εκατ. ευρώ!!! 

Τις οποίες, βέβαια, θα κληθούν να πληρώσουν οι Καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος…
Ιδιαίτερα υπογραμμίζεται ότι οι σχετικές δαπάνες των Καταναλωτών για Ανανεώσιμες Πηγές ΔΕΝ αποτελούν Έσοδα της ΔΕΗ ή των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά "υποχρεωτικά συνεισπράττονται" με τους εκδιδόμενους λογαριασμούς και αποδίδονται σε "τρίτους', στους Επενδυτές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)…


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ "ΤΕΛΩΝ"
 
Τα υπέρ των ΑΠΕ "τελών" αναγράφονται στους λογαριασμούς ως Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο παλαιότερα λεγόταν "Τέλος ΑΠΕ".

Σκοπός των σχετικών "τελών" είναι η μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της προώθησης των ΑΠΕ. 

Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, ενώ το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων υπόκειται σε ΦΠΑ.

Επίσης, για το ΕΤΜΕΑΡ και την τιμολόγηση των ΑΠΕ διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 

• Ανεξάρτητα από τον Προμηθευτή που επιλέγουν οι Καταναλωτές οι επιβαρύνσεις για Ανανεώσιμες Πηγές είναι ίδιες…
• Οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ δεν καθορίζονται μέσα από τις δυνάμεις του ανταγωνισμού αλλά με βάση τις Αποφάσεις των αρμοδίων Οργάνων της Πολιτείας.


Κανένας Καταναλωτής δεν μπορεί να "αρνηθεί" να πληρώσει το ΕΤΜΕΑΡ γιατί… "κινδυνεύει" να του κόψουν το ρεύμα (!!!!), ανεξαρτήτως του εάν πληρώνει κανονικά το υπόλοιπο των λογαριασμών ρεύματος…


ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος


Επειδή πάντοτε υπάρχουν οι .."αμφισβητίες" παραθέτουμε και στα σχετικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ:
lagie.gr