Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ . Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου !!!




          Από τις αρχές του 2011 ,γράφαμε στό  SAGINI3    και προειδοποιούσαμε  , με όση πειθώ διαθέταμε , ότι οι λεγόμενες πράσινες ''επενδύσεις'' σε αιολικά και φωτοβολταϊκά αποτελούσαν μια καλοστημένη απάτη με θύματα τους καταναλωτές , που ποτέ  δεν είχαν την δυνατότητα να αντιδράσουν , αλλά και κάποιους αφελείς η ηλίθιους η δηθεν πονηρούς , που πίστευαν ότι με δανεικά από τις τράπεζες , θα εξασφάλιζαν μόνιμη τεμπελιά και μεγάλα κέρδη με την εγγύηση του κράτους.
Η απλή λογική παντα  έλεγε  , ότι ποτέ ,  ''  κανείς δεν χαρίζει λεφτά σε κανένα'''.  
          Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα της διαφθοράς , της μίζας και  της αναξιοκρατίας,  οι επιχειρήσεις ΑΠΕ , που επιδοτούνται από το κράτος , για να παράγουν οι '' επιλεγμένοι προνομιούχοι ''   μεσάζοντες , άχρηστα προϊόντα στην αγορά , που θα πωλούνται με το ''ετσι θέλω '' ( με το ζόρι) στους καταναλωτές , έχουν πολύ μεγάλο ρίσκο που τελικά θα τους οδηγήσει στη φυλακή για χρέη  .
        Γράφτηκαν απο τότε εκατοντάδες άρθρα , με επιστημονική τεκμηρίωση,  οτι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά , δεν εξοικονομούν κατανάλωση  ορυκτών καυσίμων  , αδυνατούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων  ''ρύπων'' (όπως αποκαλούν το CO2)  και να υποκαταστήσουν την πραγματική σταθερή και συνεχή ηλεκτροπαραγωγή . Αποτελούν μια απίστευτη σπατάλη κεφαλαίων που δανειζόμαστε και που αδυνατούμε σήμερα να ξεπληρώσουμε.
    Φυσικά ,  πότε δεν υπήρχαν  πραγματικοί λόγοι  κοινωνικού και οικονομικού οφέλους , για να επιδοτούνται  τεμπέληδες μεσάζοντες , που απλά ανεβάζουν το κόστος του ρεύματος. 
 ''Καθε καρυδιάς καρύδι '' έγινε ''επενδυτής'' μεσάζων  ΑΠΕτζης , παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος , με προσδοκία τον εύκολο και σίγουρο πλουτισμό , αραχτός στην πολυθρόνα του . Σήμερα έγιναν τα  θύματα της ''πράσινης ανάπτυξης'' .
Χιλιάδες στρέμματα γόνιμης αγροτικής γης , γέμισαν με φωτοβολταϊκά και  πρώην αγρότες έγιναν αραχτοί εισοδηματίες , καταχρεωμένοι στις πράσινες τράπεζες . Στέγες ,ταράτσες, λόφοι , βουνά
γέμισαν με πανάκριβα και άχρηστα μηχανήματα .
  Οι ίδιοι ,  βλάκες που σήμερα κλαίνε  , γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια , είχαν το θράσος να μας κατηγορούν οτι δήθεν προστατεύαμε τα συμφέροντα των πετρελαιαδων κλπ ,κλπ. .
''Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα '' λέγει ο λαός μας .
          Η κυβέρνηση σήμερα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο κόψιμο η την αλλαγή των επιδοτήσεων ΑΠΕτζήδων  και στο κόψιμο του ΕΚΑΣ η την νέα μείωση συντάξεων .
            Με δεδομένο οτι οι ετήσιες κρατικές επιδοτήσεις ΑΠΕ φθάνουν το 1,3 δις ευρώ ΕΔΩ , λογικά θα επιλέξει το πρώτο.
     Εμείς θα σας πούμε ακόμη οτι ο ΛΑΓΗΕ αδυνατεί εδώ και έξι μήνες να πληρώσει τους φωτοβολταικούς , παρότι εισπράττει τα χρήματα του χαρατσιού  ΕΤΜΕΑΡ απο τους καταναλωτές , (υπερ των ΑΠΕ  )  και ότι το τεράστιο έλλειμμα για τις ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κατάρρευσης των τιμών του χρηματιστηρίου των ρύπων.


Αντιδράσεις από ΠΟΣΠΗΕΦ

        --- Το σημερινό οικονομικό χάος, που επικρατεί στον χώρο των φωτοβολταϊκών , περιγράφεται με πολύ γλαφυρό τρόπο απο την πρόσφατη  δημόσια ανακοίνωση του κου  Πέτρου Τσικούρα, Γενικού Γραμματέα της  ΠΟΣΠΗΕΦ ( Συντεχνία των φωτοβολταϊκών παραγωγών ) όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα παρακάτω .

_____________''  Πάνω από 200 εταιρείες κατασκευής φωτοβολταικών πάνελ παγκόσμιας εμβέλειας έχουν χρεοκοπήσει και δεν υφίστανται πλέον,  με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι εγγυήσεις τους και να μη καλύπτονται πλέον  από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δεν ασφαλίζουν ότι δεν καλύπτει η εγγύηση του κατασκευαστή.
               Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πάνελ που έχουν πουληθεί στην ελληνική αγορά δεν καλύπτεται από εγγυήσεις. Εταιρείες κολοσσοί όπως η καινοτόμα αμερικάνικη SOLINDRA, το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας η Q-CELL και η μεγαλύτερη παγκοσμίως σε παραγωγή, η Κινέζική SUNTECH δεν υπάρχουν με ότι σημαίνει αυτό για τους παραγωγούς.
               Τα πάνελ των κορυφαίων ευρωπαϊκών κατασκευαστών SUNWAYS και SCHEUTEN παίρνουν φωτιά !!!!!    λόγω κατασκευαστικής ατέλειας και οι παραγωγοί δεν καλύπτονται ασφαλιστικά γιατί οι δύο εταιρείες έχουν χρεοκοπήσει.
               Η κερδοφορία των φωτοβολταικών πάρκων είναι τόσο μεγάλη , που οι τράπεζες κρατάνε το σύνολο των εισπράξεων του ΛΑΓΗΕ για να καλύψουν τα έξοδα των δανείων και δεν αποδίδουν στην πλειοψηφία των παραγωγών , ούτε τα έξοδα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών των πάρκων.
                Η καταχρηστική λειτουργία των τραπεζών που χρεώνουν υπέρμετρα έξοδα φακέλου και κρατάνε τις δόσεις μέχρι και έξι μήνες μπροστά και άτοκα ,  χειροτερεύει την ζωή των φωτοβολταικών παραγωγών.
                Η μη ύπαρξη των στοιχειωδών για τη λειτουργία των πάρκων,  έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προβαίνουν σε περικοπές στην τηλεμετρία (απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω κινητού) και στη συντήρηση. Έτσι μία διακοπή της παροχής σε κάποιο συγκεκριμένο μετατροπέα του πάρκου ή σε όλο το πάρκο λόγω πτώσης ασφάλειας στη ΔΕΗ μπορεί να γίνει αντιληπτή τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μήνα το πάρκο δεν δουλεύει.
                 Μπορεί να υπάρχουνε πάρκα που Παράγουν 1550 κιλοβατώρες ή ακόμα και 2000 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο Κιλοβάτ , αλλά υπάρχουν και πάρκα που παράγουνε 800 ή ακόμα και πάρκα που οι παραγωγοί τα έχουν εγκαταλείψει ,  επειδή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
Δε θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν πάρκα που έχουν κέρδη.
Υπάρχουν αυτοί που είχαν μετρητά, που κάνανε εισαγωγή του εξοπλισμού μόνοι τους, που είχαν ιδιαίτερες γνώσεις κατασκευής και διαχείρισης. Παραγωγοί που είχαν και έχουν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα.
Αυτοί καθώς και μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν οικονομίες κλίμακος βρίσκονται σε άλλη μοίρα.
Aυτό βέβαια δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την Αναδρομική Μείωση Τιμής.
           Από όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι έχει γίνει κατανοητό,  αυτό που δεν έχουν σταματήσει οι παραγωγοί να λένε από την αρχή.
Το κάθε πάρκο είναι διαφορετικό και η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των παραγωγών είναι από κακή ως άθλια.
Η οικονομική κατάσταση του κάθε παραγωγού προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός , Αποτελέσματα Χρήσης) του καθενός.
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι δραστηριότητες μηδενικής φοροδιαφυγής γιατί η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας και η τιμή της περιέχεται σε ένα ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει κάθε μήνα ο ΛΑΓΗΕ εξατομικευμένα για το κάθε πάρκο.
 Είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση δεδομένου ότι ο ΛΑΓΗΕ είναι κρατικός φορέας. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών του κάθε πάρκου είναι τοκοχρεωλυτικές δόσεις τραπεζών τις οποίες επίσης δεν μπορεί να αποκρύψει ή να παραφουσκώσει.
           Αντί λοιπόν να μπαίνουν οριζόντιες εισφορές με απίθανα κριτήρια, ανά τρίμηνο θα έπρεπε το κράτος να αφήνει τους παραγωγούς να έχουν τα κέρδη που προκύπτουν από την δραστηριότητα τους, να τα φορολογεί και να εισπράττει τα έσοδα.
Αν κάποιος παραγωγός έχει αυξημένα κέρδη λόγω χαμηλού κόστους κατασκευής και σωστών επιλογών τότε θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο φόρο, αυξημένη προκαταβολή φόρου κλπ.
Η φορολογία επί των κερδών είναι ο νόμιμος αναδιανεμητικός τρόπος στη σύγχρονη οικονομία.
        Είναι κατανοητό ότι αν προχωρήσει ( σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας ) σε  μείωση τιμής (της επιδότησης) , αυτοί που δε μπορούν σήμερα να πληρώσουν τα δάνεια τους θα καταστραφούν.
       Αυτοί που εισηγούνται λοιπόν οριζόντια περικοπή τιμής έχουν αποκλειστικό στόχο τον αφανισμό του κλάδου, ο καθένας για το δικό του λόγο.
          Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της βουλής για το ν.4254/2014 που μείωσε τις (επιδοτούμενες )τιμές των φωτοβολταικών πάρκων μέχρι και 55 % , τόνιζε ότι η αναμενόμενη μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μείωση εσόδων από τον ΦΠΑ''.

 του Πέτρου Τσικούρα, Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΠΗΕΦ

Όσοι επιθυμείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση  , κάντε κλικ   ... ΕΔΩ !!!



Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ - ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ . Ζημιά για την ΔΕΗ και την Εθνική Οικονομία .

 
Απίστευτο !

 H ΔΕΗ αγοράζει ρεύμα,  με 42,5 ευρω/MW από Αλβανία και με 550 ευρω/MW από Ελλαδα  !!!. 

     
            Όταν  διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω επιχειρήματα θα βγάλετε και εσείς το συμπέρασμα ότι τελικά τα φωτοβολταικά και γενικώς οι ΑΠΕ , συμβάλλουν ουσιαστικά στα   ελλείμματα  της Ελληνικής οικονομίας και της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού).
Ο λόγος είναι για το πώς εφαρμόζεται και αν τελικά αυτή η επιχειρηματική ενέργεια είναι υγιής ή όχι.
         Το  Ελληνικό κράτος  και  οι τράπεζες προβάλουν ασταμάτητα και επιδοτούν ιδιαίτερα ζημιογόνες μεθόδους παραγωγής ρεύματος,  με φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες , σε καιρούς χρεωκοπίας και βαθιάς ύφεσης .
    Αλλά ας δούμε πρώτα την ουσία του προβλήματος που ξεκινά από το κόστος . 
    Τις τιμές  , που αγοράζει και πληρώνει  σήμερα ο ΛΑΓΗΕ ( Λειτουργός Αγορας Ηλεκτρικής Ενέργειας )  και ο   ΔΕΣΜΗΕ  ( Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ  ) το ρεύμα που παράγουν οι παραγωγοί ρεύματος με φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες. 



 ΔΕΣΜΗΕ      Τιμολόγηση Ενέργειας από ΑΠΕ

        Με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του άρθρου 5 του Ν.3851/2010 (ΦΕΚ.Α’85), η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Παραγωγό ή Αυτοπαραγωγό μέσω σταθμού χρήσης ΑΠΕ -  συμπεριλαμβανομένων των μικρών Φωτοβολταϊκών σε κτίρια και μόνο, και απορροφάται από το Σύστημα ή το Δίκτυο, τιμολογείται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα   (€/MWh) σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από:Τιμή Ενέργειας (/MWh)
Διασυνδεδεμένο Σύστημα
Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με
χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος      > 50 kW
87,85
Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με
εγκαταστάσεις ισχύος             ≤ 50 kW
250
Φωτοβολταϊκά έως 10 kWpeak στον οικιακό τομέα (στέγες )
και σε μικρές επιχειρήσεις
(σύμφωνα με το ειδικό
πρόγραμμα για Φ/Β σε κτίρια - ΚΥΑ.12323/4.6.2009, Β’1079)

550
Υδραυλική ενέργεια που αξιοποιείται από μΥΗΣ με εγκατεστημένη ισχύ ≤ 15 MWe87,85
Διάφορες άλλες πηγές κλπ......

       Ειδικά για τα Φωτοβολταϊκούς σταθμούς ,   εισήχθησαν καινούργιες ρυθμίσεις αναπροσαρμόζοντας τις τιμές μεσοπρόθεσμα και συνδέοντάς τες απευθείας με την μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (μΟΤΣ) μακροπρόθεσμα.  Πιο συγκεκριμένα, η τιμολόγηση της ενέργειας από Φωτοβολταϊκούς σταθμούς (πλην εκείνων του ειδικού προγράμματος για Φ/Β σε κτίρια) γίνεται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

Ενδεικτικές τιμες.      2014 ΑύγουστοςΦ/Κ Μεγαλύτερα απο 100KW  260,97    €/MWhΦ/Κ Μικροτερα απο 100KW  293,59   €/MWh

http://www.desmie.gr/ape-sithya/adeiodotiki-diadikasia-kodikopoiisi-nomothesias-ape/periechomena/timologisi-energeias-apo-ape/

       
    Αυτές λοιπόν ειναι οι  τιμές της κιλοβατώρας ( είναι η μονάδα μέτρησης με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ   αγοράζει σήμερα το ηλεκτρικό  ρεύμα των ΑΠΕ και μας χρεώνει ανάλογα ) .
Στα παλαιότερα συμβόλαια αγοράς , ( που ισχύουν ακόμη ) με τα οποία έχει δεσμευτεί για 20 χρόνια τότε η ΔΕΗ , η τιμη έφθανε όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας τα  50 – 55 λεπτά η κιλοβατώρα  η 550 ευρω / MWh !!!.
Σήμερα αυτό βαίνει λίγο  μειούμενο , αλλά και πάλι είναι πολύ  πανω  από την τιμή με την οποία η ΔΕΗ μας  πουλάει.
 Π.χ. η ΔΕΗ αν κοιτάξουμε τον λογαριασμό του ρεύματος σήμερα πουλά την κιλοβατώρα περίπου 14 έως 18 λεπτά .!!!
 Αντί για κέρδη λοιπόν οι ΑΠΕ , παράγουν πολλαπλάσια οικονομική ζημιά .
     Τα τελευταία 15 χρονια ,αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύει η ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) παθητικό πολλών εκατομμυρίων ευρω .
     Κάθε χρόνο  το παθητικό αυτό μέσω ΔΕΣΜΗΕ μετακυλίεται και στον προϋπολογισμό , και επιβαρύνει όλους τους πολίτες .
    Δηλαδή η οικονομική ζημιά που προκαλουν  οι ΑΠΕ  ,  υποχρεούται  να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής η ο φορολογούμενος.
 Άμεσα μάλιστα πληρώνουν την αυθαίρετη επιβάρυνση όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος . Αν προσέξετε ξανά στον λογαριασμό του ρεύματος έχει ήδη ένα κονδύλι  ( ειδικο τελος υπερ ΑΠΕ το   ΕΤΜΕΑΡ ) με μια επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές υπέρ της ζημιάς που υφίσταται από το υπερβολικό και απαράδεκτο κόστος εγκαταστασης και χρήσης  των ΑΠΕ .!!!
     Χωρίς να μας ρωτήσει κανείς  -προς όφελος των ξένων κατασκευαστών φωτοβολταικών-αιολικών , βάζουν με κάθε εγκατάσταση φωτοβολταικού η αιολικού συστήματος,  ένα φέσι σε κάθε ένα Έλληνα καταναλωτή το οποίο θα πληρώνει για πολλά – πολλά χρόνια.
     Την ίδια στιγμή που τα ποτάμια μας , με τα υδροηλεκτρικά, αλλά και οι λιγνιτες μας ,  έχουν την δύναμη να μας δίνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος .  Το απαράδεκτο καθεστώς των ΑΠΕ  και ειδικά σ αυτή την εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση,  έρχεται το γεγονός αυτό να προκαλέσει ένα ακόμα αγκάθι για το μέλλον, που θα βάζει ένα ακόμα εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της υπερδανεισμένης μας χώρας. Και προφανώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια.
     Και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό ο ''επενδυτής''  των φωτοβολταικών- αιολικών  συστημάτων,  ακόμα και μετα την οικονομική ζημιά που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και την ΔΕΗ , χρειάζεται αν όλα του πάνε καλά και κανένας από τους παρακάτω υπαρκτούς κινδύνους δεν τον επηρεάσει, να αποσβέσει την επένδυση από 5 έως 10 χρόνια.!! 
    Ετσι  φτάσαμε στην εποχή που γίνονται ''επενδύσεις'' από μερικές χιλιάδες έως μερικά εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς να δημιουργούν ούτε μία μόνιμη θέση εργασίας, εξάγουν τεράστιες ποσότητες χρήματος και βυθίζουν την χώρα πιο βαθιά στο χρέος…
Ενώ οι ίδιες αυτές επενδύσεις δίνουν για μια ακόμα φορά την ώθηση για ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Γερμανία , την  Κίνα και την Αμερική. Αφήνοντας εδώ μόνο την ζημιά και το παθητικό…
    Η  δικαιολογία ότι με την επιδότηση των φωτοβολταικών συμβάλουμε στο να πέσει το κόστος μακροπρόθεσμα , ειναι ενα γελοίο επιχείρημα .
    Η δικαιολογία οτι ετσι θα μειωθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας , ειναι το δεύτερο γελοίο επιχείρημα .  Σε προηγούμενα άρθρα μας στο  SAGINI3   αναλύθηκαν με λεπτομέρειες οι λογοι .

    Σήμερα θα σας δώσουμε πολυ συγκεκριμένα στοιχεία τιμων ,για να μπορέσετε εύκολα να κάνετε τις δικες σας συγκρίσεις και αξιολογήσεις .
   Προσφάτως λοιπόν η ΔΕΗ  , έκανε τις ετήσιες συμφωνίες αγοράς και εισαγωγής , ηλεκτρικού ρεύματος για το 2016 , με 14 εταιρείες απο την Αλβανία , Βουλγαρία και Σκόπια .
Αφορούν την αγορά  2 εκατομ. μεγαβατωρων  , αξιας 86,2 εκατομ.ευρω .
  Προκύπτει λοιπόν κόστος αγοράς για την ΔΕΗ  ύψους  42 ,5 ευρω / MW για το 2016 .ΠΗΓΗ


Καντε τωρα συγκριση με τα ποσα που αγοράζει η ΔΕΗ απο ΑΠΕ , στον  παραπανω πίνακα .
      Την ιδια στιγμή θα πληρωνουμε στους ΑΠΕτζήδες , αιολικούς και φωτοβολταικούς μεχρι και 550 ευρω /MW  !!!!.
Ειναι κλεψια και απάτη θα πείτε . Και θα εχετε απολυτο δίκιο .
H παραπανω ποσοτητα αποτελει περιπου το 25% των συνολικών ετησίων εισαγωγων ενέργειας , για την χώρα μας . Περιπου 350 εκατ.ευρω θα πληρώσουμε μεσω της ΔΕΗ  για εισαγωγες ρευματος το 2016 σε  τιμες αγοράς περιπου στα ιδια επίπεδα .