Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ !!!!! Ευτυχώς πάλι την .....γλυτώσαμε!!!!.         Πιστεύουμε οτι οι πρόσφατες σοβαρές ενεργειακές απειλές του Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017 , δικαίωσαν απολύτως την πάγια θέση του http://sagini3.blogspot.gr/ , όπου την τελευταία 5ετια,  με σειρά συγκεκριμένων αναρτήσεων,  υποστηρίζουμε ότι το ΄΄εθνικό μας καύσιμο '',  δηλαδή ο λιγνίτης πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το βασικό και πρωτεύον καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας για πολλά χρόνια ακόμα.
Η εξασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας , από  τους εγχώριους λιγνίτες , είναι μονόδρομος για την πατρίδα μας.
Παρα τις βλάβες που μάλλον,τυχαία συνέπεσαν,  με την μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκρ. φορτίων λόγω της κακοκαιρίας ,τα λιγνιτικα εργοστάσια της ΔΕΗ δούλεψαν στο φουλ , δίνοντας την ανάλογη ισχύ βάσης και ανάσα στο σύστημα.
Τα ίδια ισχύουν και με τα πολύτιμα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που κάλυψαν τις αιχμές της ζήτησης.
''Οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ είναι ...ΟΙ ΜΟΝΟΙ που μπορούν να καλύψουν την συνολική ζήτηση στη χώρα μας, ολο το χρόνο και με ολες τις καιρικές συνθήκες ''      , ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με αφορμή τον πορτοκαλί συναγερμό ''επιπεδου 2''   !!! των τελευταίων ημερών .
      Για άλλη μια φορά ,η έλλειψη  , του ακριβού και εισαγόμενου φυσικού αερίου,  που χρησιμοποιείται στην χώρα , αφ ενός σαν καύσιμο για   θέρμανση , αλλά (δυστυχώς ) και  για ηλεκτροπαραγωγή , προκάλεσε και πάλι γενικευμένα προβλήματα , αφού συνέπεσε  ξανά τις κρίσιμες ώρες όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είχε ξεπεράσει  τα 9 000 MW  .
     Και μόνο η χθεσινή αγωνιωδης αναμονή της έγκαιρης άφιξης , ......ΕΝΟΣ  πλοίου σωτήρα (μεταφοράς υγροποιημένου αερίου) απο την Αλγερία στη Ρεβυθουσα , αποκαλύπτει τα ολέθρια λάθη που έχουν γίνει στον σχεδιασμό της  ενεργειακής μας  ασφάλειας.
Ηθελημένα κάποιοι , με ονοματεπώνυμο , οδήγησαν  στην  εξάρτηση της χώρας και της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής απο το εισαγόμενο φυσικό αέριο .
     Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για δεύτερες σκέψεις αφού ο λιγνίτης είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να εγγυηθεί ευστάθεια . Πρέπει να στηριχθεί απο όλους το πρωτεύον ''εθνικο μας καυσιμο'' και να σχεδιαστεί η πλήρης εκμετάλλευση των λιγνιτικων μας κοιτασμάτων.
Η ενεργειακή μας πολιτική πρέπει να αλλάξει και η κατασκευή της ''Πτολεμαιδας 5'' σίγουρα είναι μια σωστή επιλογή .
Σκοτεινός ρόλος των δήθεν οικολογικών ΜΚΟ που ισχυρίζονται οτι θα μας σώσουν απο ανύπαρκτους κίνδυνους πλασάροντας   ''παιχνίδια για παιδικές χαρές ''.
 Πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά από τους πολιτικούς  που μας οδηγούν σε  ''πορτοκαλι συναγερμους'' , αφού είναι τουλάχιστον ύποπτος ο τρόπος που υποκύπτουν και ικανοποιούν τις τρελές απαιτήσεις τους .
 Οι τρομολαγνες δήθεν οικολογικές πράσινες ΜΚΟ δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στον σχεδιασμό αυτό απο εδώ και πέρα γιατί αποδείχτηκε οτι εξυπηρετούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα  , αδιαφορούν δε προκλητικά για  την εθνική μας ασφάλεια.
Η προπαγάνδα τους οτι ....''οι ηλεκτρικές ανάγκες της χώρας μας θα καλυφθούν 100% από ΑΠΕ'' , αφορά μόνο ...... ηλίθιους η αγράμματους.
 Αλήθεια, τι έχουν να πουν σήμερα όλοι αυτοί για τον ''πορτοκαλί συναγερμο'' που χτυπάει τόσο δυνατά στα αυτιά μας και απειλεί να ''ριξει'' το σύστημα , οδηγώντας στην καταστροφή του   μπλακάουτ .
Τα αυτιά τους λειτουργούν επιλεκτικά . 
                                                                                        Γιώργος Μαντζώρος   
   
  Σήμερα φιλοξενούμε την άποψη ενός ειδικού Έλληνα επιστήμονα του μηχανικού ΕΜΠ  κου Χρήστου Δήμου  , ο οποίος μαζί με τους συνάδελφους του διαχειρίστηκε τον ''πορτοκαλί συναγερμό'' , ευτυχώς με επιτυχία .


Η ιστορία των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη.
 Για κάποιους οι ΑΠΕ είναι η σωτηρία.
 Για άλλους ένας τρόπος για να καταναλώνεις επιδοτήσεις.
Το παράδειγμα που παρουσιάζεται εδώ είναι ένα δείγμα που θα υποστηρίξει τη θέση των δεύτερων.
Που αναδεικνύει και το βασικό πρόβλημα των ΑΠΕ.
Που είναι η διάθεση ισχύος όχι όποτε το θέλουμε αλλά όποτε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
  Χθες 11/2/17,  στις 11:00 CET όταν και εμφανίστηκε η ανάγκη κάλυψης της μέγιστης ζήτησης στο σύστημα (πλην αυτών που καλύπτονται από εισαγωγές)   είχαμε την μέγιστη παραγωγή από ΦΒ στα 781MW. Εκείνη την ώρα λόγω των ασθενών ανέμων είχαμε μόλις 384MW από Αιολικά.
Αν κοιτάξουμε την εξέλιξη της ημέρας θα δούμε ότι στην πραγματική ζήτηση στο σύστημα (πλην των αναγκών που καλύφθηκαν από τη διαφορά εισαγωγές-εξαγωγές) και η μέγιστη παραγωγή από ΑΠΕ συνέπεσε καλύπτοντας τα   >  9000MW ζήτησης από εγχώριες πηγές.
Τι σημαίνουν όμως 781MW σε ισχύ από ΦΒ ως ποσοστό της μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος. Μία ημέρα που ο καιρός σε πολλές περιοχές της Νότιας Ελλάδας ευτυχώς ήταν αίθριος;
  Με εγκατεστημένη ισχύ 2444.2MW ,  (σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2016 από τον ΛΑΓΗΕ) μία ισχύ ίση μόλις με 31.9% της μέγιστης θεωρητικής.
Τα πράγματα ήταν όμως χειρότερα για τα Αιολικά όπου τα 384ΜW που μπορούσαν να εγχυθούν στο σύστημα στα 2043MW εγκατεστημένα αντιστοιχούν σε ποσοστό 18.8%.
Σε αντιδιαστολή τα 1936ΜW των ΥΗΣ (από αντλητικά και μη) σε μία εγκατεστημένη ισχύ 3172MW (μαζί με την μονάδα του Ιλαρίωνα που λογίζεται στα 155MW) οδηγούν σε αντίστοιχο ποσοστό ίσο με 61%.
Και όλα αυτά σε μία περίοδο με τις στάθμες πολύ μακριά (σχεδόν 4 μήνες μακριά) από τη μέγιστη στάθμη (σύμφωνα με την οδηγό καμπύλη) όποτε και η ειδική τους κατανάλωση είναι και υψηλή.
Φυσικά δεν συζητάμε για τα θερμικά όπου εχθές έσωσαν την ημέρα. 
Καθώς κάλυψαν πρακτικά πάνω από τα 2/3 των αναγκών από εγχώριες μονάδες.
ΥΓ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του  ΑΔΜΗΕ ,όπως δημοσιεύονται στο ENTSOE.EU , η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο φυσικό αέριο ηταν ιδιαίτερα υψηλή αυτή την περίοδο .Τις ημέρες 5/1/17 εως11/1/17 παρήχθησαν 477 GWh απο όλες τις μονάδες φυσικού αέριου , και άλλες 385 GWh απο τις μονάδες λιγνίτη. Η μέση εκμετάλλευση ηταν 56,93%  για τον λιγνίτη  και 59,08% για το ΦΑ  . Τα υδροηλεκτρικά οπως συνηθίζεται πολυ χαμηλότερα.
 Σχετ.     energy-production-entsoe.xlsx

   
                                                                                Χρήστος Δήμου


πηγή.     ανοίγει με κλικ ...
entsoe.eu4