Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο για το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011, με την ευκαιρία της ειδικής τελετής που φιλοξενείται στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον για τον εορτασμό την 190η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία εορτάστηκε την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, στην Ελλάδα και σε όλη την ελληνικής καταγωγής κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η συμβολή της Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, στην ίδρυση και τον εμπλουτισμό του εθνικού χαρακτήρα των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ο Ομπάμα σε μια διακήρυξη με τίτλο «Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Α του εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας», που εκδόθηκε στις Παρασκευή.

Στη διακήρυξη, ο Ομπάμα υπογράμμισε επίσης το ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ως ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της αμερικανικής κοινωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821




Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου

Μουσική: Λίνος Κόκοτος

Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ




Την πιο μεγάλη και λαμπερή πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ρομαντικοί, οι φωτογράφοι και φυσικά οι αστρονόμοι καθώς το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά την...8η Μαρτίου του 1993, σε απόσταση 356.580 χιλιομέτρων. Το 1993 η απόσταση του δορυφόρου από τη Γη ήταν τα 356.530 χιλιόμετρα.
Η Σελήνη το βράδυ μπορεί να φαίνεται μέχρι ....
14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο. Το φαινόμενο δηλαδή το σημείο της κοντινότερης προσέγγισης Γης - Σελήνης ονομάζεται περίγειο (κοντά στην πανσέληνο), ενώ το πιο μακρινό σημείο της Σελήνης από τη Γη ονομάζεται απόγειο και τότε το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου 406.500 χλμ. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται.
λοιπόν το φεγγάρι θα φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή. Αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης (που αυξάνει τη βαρυτική έλξη της στον πλανήτη μας) με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ άλλοι προβλέπουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν δίνει ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις εικασίες καθώς δεν έχουν τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν τέτοιου είδους θεωρίες.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, όπως ανέφερε ο Κέβιν Χόρσμπουργκ από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όμως αυτό, όπως εξηγεί, δεν σημαίνει ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά. 
Όπως και να έχει η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου θα είναι εντυπωσιακή, αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, και αυτή θα είναι στην κορύφωσή της στις 20:10 το βράδυ,ενώ η ανατολή της θα λάβει χώρα στις 18:34 και η δύση της στις 05:52 την αυγή.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Πρωτοβουλίες σαν και αυτή αξίζουν την επιβράβευση όλων μας.
Την μεγαλύτερη και μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες της Άνδρου μας, επέλεξαν οι εικονιζόμενοι Δημοτικοί Άρχοντες του Δήμου Άνδρου για δενδροφύτευση και καθαριότητα.
Με την συνεργασία των καθηγητών και μαθητών του Γυμνάσιου Γαυριου Άνδρου αλλά και πολλών
εθελοντών κατοίκων,φυτεύτηκαν σήμερα 220 δενδρύλια (αρμυρικια) κατά μήκος της πανέμορφης
παραλίας.
Ευχόμαστε τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν για όλες τις παραλίες του νησιού μας.




 
               Με την βοήθεια καθηγητών τα παιδιά έφτιαξαν και πέταξαν συμβολικά χαρταετό.


 

                                Στην καθαριότητα βοήθησαν έμπρακτα μικροί και μεγάλοι

 


 



 
Posted by Picasa

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το έγκλημα της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταλιράκια.





Ήρθε η ώρα της πληρωμής. Για όλους.



Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύφθηκε πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επέτρεπε τη χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να το εξηγήσει με απλά λόγια, προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου. Κανένα οικονομικό παιχνίδι δεν είναι πέραν της κατανόησης ενός φιλομαθή αποφοίτου λυκείου, εάν του το παρουσιάσουν χωρίς τις χιλιάδες τεχνικών όρων που στόχο έχουν να τον αποτρέψουν από το να μάθει πως το παιχνίδι είναι περίπλοκο αλλά απλό.
Απολαύστε λοιπόν και αναρωτηθείτε γιατί κανείς -της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης- δεν ασχολείται με το θέμα.

Για αρχή ας εξηγήσουμε με τους ορισμούς.

Repo: Ο Άγγελος έχει ένα 10ετες ομόλογο του ελληνικού δημοσίου που αγόρασε το 2008 και το οποίο κρατά για να σπουδάσει τα παιδιά του. Έρχεται ο Ξερόλας και του λέει. Άγγελέ μου, θέλεις να μου δανείσεις το ομόλογό σου για ένα μήνα? Σου υπόσχομαι πως θα στο επιστρέψω πλυμένο γυαλισμένο και ατόφιο και μάλιστα για τον κόπο σου θα σου δώσω κι ένα μικρό ποσό που θα το συμφωνήσουμε από τώρα (ας πούμε 20ευρώ). Ο Άγγελος συμφωνεί και έτσι το ομόλογο έρχεται στα χέρια του Ξερόλα που για ένα μήνα μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, φτάνει στο τέλος του μήνα να το επιστρέψει στον Άγγελο μαζί με το ποσό που συμφωνήσανε. Αυτό είναι ένα ρέπο.

Spread: τα ομόλογα, περίπου όπως και οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν ένα επιτόκιο το οποίο καθορίζεται τη στιγμή της έκδοσής τους. Όταν λέμε 5ετές ομόλογο 1000 ευρώ με απόδοση 5%, εννοούμε πως αυτός που θα το αγοράσει για τα επόμενα 5 χρόνια θα βγάζει 50 ευρώ το χρόνο. Το spread είναι η διαφορά του επιτοκίου που πληρώνει ένα κράτος σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνει ένα άλλο κράτος το οποίο θεωρούμε ως βάση. Δηλαδή εάν η Γερμανία για το 5ετες ομόλογο πληρώνει σήμερα 3% και η Έλλάδα 5%, τότε το spread είναι 2% ή 200 μονάδες βάσης (πρακτικά 200εκατοστά).Εδώ δεν θα εξηγήσω κάτι για να μη μακρηγορούμε και μπλεκόμαστε, όχι όμως γιατί είναι δύσκολο να εξηγηθεί: Η τιμή ενός (παλιού) ομολόγου, πέφτει όσο ανεβαίνει το σημερινό επιτόκιό της ίδιας τάξης ομολόγων. Με λίγα λόγια, όταν ανεβαίνουν τα spread στα 5ετη ομόλογα, αυτόματα ο πρώτος χαμένος δεν είναι το δημόσιο, αλλά όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους παλιότερα ομόλογα της ίδιας τάξης (δηλαδή 5ετή). Το δημόσιο, ζημιώνεται έμμεσα με δύο τρόπους. Α) από τη μειωμένη αξιοπιστία του (όσοι αγοράζουν τα ομόλογά του χάνουν) και Β) όταν ξαναβγεί στην αγορά να εκδώσει καινούργια ομόλογα, επειδή τα ομόλογα αυτά θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο.
 
Short Selling: Ο Ξερόλας με το δανεικό ομόλογο του Άγγελου στα χέρια του, πάει στην αγορά και το πουλάει 1000 ευρω. Περιμένει μερικές μέρες, και η τιμή του ομολόγου πέφτει στην αγορά. Τότε ξανά-αγοράζει ένα ίδιο ομόλογο (10ετες εκδόσεως 2008) με μόλις 900 ευρώ. Ο Ξερόλας λοιπόν, πούλησε ένα δανεικό ομόλογο 1000 ευρώ, αγόρασε το ίδιο ομόλογο 900 ευρώ μερικές μέρες αργότερα, και τώρα έχει στα χέρια του ένα ομόλογο ίδιο με αυτό που έχει δανειστεί, συν 100 ευρώ στην τσέπη (1000-900=100). Επιστρέφει στο τέλος του μήνα το ομόλογο στον Άγγελο, του δίνει και τα συμφωνημένα 20 ευρώ από τα 100 που κέρδισε και κρατά τα 80 για τον δικό του κόπο.
 
Από την παραπάνω διαδικασία, καταλαβαίνουμε πως ο πρώτος χαμένος είναι ο Άγγελος που έχει το ομόλογο στα χέρια του και ο πιο κερδισμένος είναι ο Ξερόλας που κέρδισε από αυτή την πτώση.
 
Naked Short Selling: Επειδή ο Ξερόλας είναι φύσει άπληστος και θέλει να κερδίσει παραπάνω από τα 100 ευρώ που κέρδισε με την παραπάνω διαδικασία κάνει το εξής. Ενώ έχει δανειστεί από τον Άγγελο μόλις ένα 5ετες ομόλογο αξίας 1000ευρώ, πάει στην αγορά και πουλάει 10 ομόλογα αξίας 1000ευρώ το καθένα. Στην ουσία τα 9 από αυτά τα ομόλογα που πούλησε δεν υπάρχουν, είναι δηλαδή γυμνά (naked). Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική short selling, καθώς δεν μπαίνει κανένα όριο στα πόσα γυμνά ομόλογα μπορεί κάποιος να πουλήσει. Στο απλό short selling, το όριο είναι τα πόσα ομόλογα υπάρχουν διαθέσιμα για πρόχειρο δανεισμό (repo).
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μια εικονική υπερπροσφορά ομολόγων στην αγορά και η ίδια αυτή η υπερπροσφορά να ρίξει τις τιμές. Πρακτικά η πτώση των τιμών γίνεται μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία και αυτός που εκτέλεσε την γυμνή πώληση το μόνο που έχει να κάνει, είναι -εκμεταλλευόμενος τον πανικό που δημιούργησε- να αγοράσει αυτά τα 10 ομόλογα πίσω σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.
 
Τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από μία μακροσκελή και επίτηδες δυσνόητη επιστολή παραδέχθηκε πως η παραπάνω πρακτική (το naked short) ήταν ανεκτή με ένα παραθυράκι που είχε αφήσει και θα εξηγήσουμε αμέσως.
Όταν κάποιος πουλάει ένα ομόλογο στην αγορά (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων που ανήκει στην ΤτΕ), είναι υποχρεωμένος μέσα σε διάστημα 3 ημερών να το παραδώσει στους διαπραγματευτές, προκειμένου να περιέλθει στα χέρια του αγοραστή. Αυτό είναι το λεγόμενο Τ+3. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα, να πουλήσεις ένα ομόλογο σήμερα που δεν διαθέτεις. Αρα χρωστάς στον διαπραγματευτή ένα ομόλογο και πρέπει να το παραδώσεις σε 3 μέρες. Αν το ξανά-αγοράσεις μετά από δύο μέρες από τον ίδιο διαπραγματευτή, τότε ο διαπραγματευτής κάνει τα στραβά μάτια και πρακτικά ακυρώνει το χρέος σου (διότι ένα ομόλογο πούλησες, ένα αγόρασες, το άθροισμα σε ομόλογα είναι μηδέν).Αυτό πρακτικά είναι μία πράξη naked short selling καθώς την ώρα που πουλούσες το ομόλογο, δεν είχες την υποχρέωση να το διαθέτεις (εστω και δανεικό όπως περιγράψαμε με τα repo).Επειδή 3 μέρες είναι συνήθως ένα μικρό διάστημα για να αλλάξουν οι τιμές των ομολόγων σε κανονικές συνθήκες, κανείς δεν ασχολείται με το να κάνει naked short selling με αυτόν τον τρόπο. Για να κερδίσεις από μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να πέσει αρκετά η τιμή μέσα σε μόλις 3 μέρες.
 
Η μπαλκονόπορτα της ΤτΕ . Αυτή είναι η κανονική διαδικασία. Όμως σε αυτή τη διαδικασία υπήρχε ένα παραθυράκι που η ΤτΕ είχε αφήσει ανοιχτό. Και αυτό το παραθυράκι ονομαζόταν failed εντολές. Όταν λοιπόν κάποιος πουλάει ένα ομόλογο, πρέπει σε 3 μέρες να το παραδώσει. Εάν δεν το κάνει, τότε η συναλλαγή θεωρείται failed, δηλαδή αποτυχημένη. Αποτυχημένη όμως δεν σημαίνει πως ακυρώνεται, διότι η πώληση έχει γίνει και υπάρχει ένας αγοραστής που περιμένει το ομόλογό του. Άρα στην ουσία η εντολή παραμένει εκκρεμής μέχρι ο πωλητής να φέρει το ομόλογο που έχει υποσχεθεί. Εάν ο πωλητής κάνει τον Κινέζο, αυτό μπορεί να παραμείνει μέχρι και για 10 μέρες. Εάν το παρακάνει, τότε ο διαπραγματευτής έχει υποχρέωση να αγοράσει ένα ομόλογο ο ίδιος, να το δώσει στον αγοραστή και να στείλει τον λογαριασμό στον πωλητή. Όμως αυτό συνήθως δεν γίνεται διότι ο πωλητής που κάνει τον Κινέζο, ξέρει μέχρι που τον παίρνει. Με αυτόν τον τρόπο, ένας πωλητής ελληνικών ομολόγων μπορούσε να διατηρεί τη θέση του ανοιχτή για 10και μέρες χωρίς να έχει στα χέρια του το ομόλογο που είχε πουλήσει. Πρακτικά μπορούσε δηλαδή να έχει μια naked short εντολή χωρίς σχεδόν κανείς να τον ελέγχει.
Τον Οκτώβρη του 2009 η ΤτΕ πήρε μία απόφαση να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας θεωρητικά οποιονδήποτε ήθελε να παίξει με αυτό το παραθυράκι. Τώρα, επειδή πιο πάνω εξηγήσαμε πόσο επικίνδυνο και πρακτικά παράνομο παιχνίδι είναι οι naked short εντολές. Εάν το συνδυάσουμε και με τη μπαλκονόπορτα που άνοιξε η ΤτΕ και τα απανωτά δημοσιεύματα για την ελληνική κρίση, καταλαβαίνουμε πως αυτό ήταν μία συνταγή που επέτρεπε σε οποιονδήποτε να εκτελέσει naked short εντολές για τουλάχιστον 10 συνεχείς ημέρες. Αυτό συνεχίστηκε για κάμποσο, μέχρι που στις 8 Απρίλη το πράγμα ξεχείλωσε. Τότε, η επιτροπή που ελέγχει τον ΗΔΑΤ αποφάσισε να κλείσει το παράθυρο των failed εντολών με τον εξής απλό τρόπο.
Για κάθε εντολή πώλησης, ο πωλητής θα πρέπει να προσκομίζει ένα ρέπο ημέρας αντίστοιχου ομολόγου (ένα δανεικό ομόλογο μίας ημέρας δηλαδή) μέχρι να προσκομίσει το πραγματικό ομόλογο που έχει στα χέρια του.
 
Πόρισμα πρώτο: Η ΤτΕ είχε αφήσει ανοικτό ένα πολύ επικίνδυνο παράθυρο στην αγορά ομολόγων. Είτε το έκανε τον Οκτώβρη, είτε πιο πριν, αυτό το παράθυρο είχε τη δυνατότητα σε συνθήκες κρίσης να δημιουργήσει καταστάσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Άρα ο κ. Προβόπουλος είναι απολύτως υπεύθυνος γι αυτό το παράθυρο και θα πρέπει να δωσει εξηγησεις. Εάν δεν μπορούσε να καταλάβει τις συνέπειες αυτού του παράθυρου, είναι ανίκανος. Εάν ήξερε, τότε είναι συνένοχος και θα πρέπει να μιλήσει με τον εισαγγελέα. Και ειλικρινά σε τέτοιες θέσεις, και σε τόσο απλές έννοιες σαν αυτές που μόλις εξήγησα, μου φαίνεται απίθανο κάποιος να μην καταλαβαίνει.
 
Πόρισμα δεύτερο: Είναι πολύ εύκολο να δούμε εάν η περαιτέρω διευκόλυνση του Οκτώβρη του 2009 είχε κάποιο πραγματικό αντίκτυπο υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δεν χρειάζεται παρά να δούμε σε καθημερινή βάση τις πράξεις και τους όγκους των ομολόγων από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε τις πράξεις και τους όγκους των failed εντολών, του παραθύρου δηλαδή που χρησιμοποιούσαν όλοι όσοι ήθελαν να κάνουν naked short selling. Εάν προκύψει πως ένας ικανός όγκος πράξεων γινόταν fail, τότε πάλι ο εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει.
 
Πόρισμα τρίτο: Για το χάλι της χώρας, ευθυνόμαστε όλοι ως κοινωνία, ως επιχειρήσεις και ως πολιτικό προσωπικό. Για το τεράστιο χρέος μας δεν φταίει κανείς άλλος από εμάς τους ίδιους. Άρα αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να δείξει πως κάποιοι κακοί άνθρωποι επιβουλεύονται την ανάδελφη και αθώα Ελλάδα. Αυτό που δείχνει το παραπάνω κείμενο, είναι πως η Ελλάδα, όντας ήδη ο αδύναμος κρίκος του ευρώ, έγινε στόχος υποτιμητικών πιέσεων και σε αυτό συνέβαλαν και οι αποφάσεις της ΤτΕ και άλλων παικτών που δεν είναι σκοπός αυτής της παρουσίασης να αναδείξει.
 
Πόρισμα τέταρτο: Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος ακόμα και για έναν άνθρωπο που διαθέτει έστω κι ένα κουλούρι σε αυτή τη χώρα, να θέλει να παίξει με την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων. Επειδή ακούγονται διάφορα, θέλω να πω, πως όλα τα διάφορα που ακούγονται είναι παράλογα. Όχι διότι πχ, είναι αδύνατο κάποιοι να θέλουν τη χώρα να πάει στο ΔΝΤ, αλλά διότι το να παίζεις με τα ομόλογα του δημοσίου προκειμένου να το καταφέρεις, ισοδυναμεί με το να ρίξεις μία πυρηνική βόμβα στο γείτονα επειδή, είχε δυνατά τη μουσική.
 
Πόρισμα πέμπτο: Έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για πολλά σκάνδαλα και πολλές φούσκες σε όλο τον κόσμο. Παρολαυτά δεν υπάρχει μεγαλύτερη φούσκα και μεγαλύτερο σκάνδαλο από το να παίζεις με τα κρατικά ομόλογα ενός κράτους. Ακόμα και η υπόθεση των δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων που είναι τεράστια (ποιες μίζες και άλλες παπαρες), είναι μικρή μπροστά στις συνέπειες που μπορεί να φέρουν η κατάρρευση των ομολόγων ενός κράτους. Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος του παιχνιδιού.
Πηγη @νεστος




  ΑΠΑΝΤΗΣΗ SAGINI 3


Πόρισμα έκτο: είμαστε άξιοι της τύχης μας
Φίλε Νέστο....
Πολύ καλό το κείμενο .
Πιστεύω και εγώ ότι η υποτιμητική κερδοσκοπία ειναι μια παρανομη τακτική, που κόστισε στην χώρα μας πολλά εκατομμύρια ίσως δις ,ιδιαιτερα εκείνη την περίοδο .Την ευθύνη γιαυτό την είχε και την έχει η τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της Προβοπουλος . Δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει,επειδή επίτηδες κρατούν τις διαδικασίες αυτές δυσνόητες . Άλλωστε έγινε θέμα από πολλούς τότε.
Φάγανε πολλοί αλλά γιαυτό, δεν  μάτωσε κανένας. Όμως έπρεπε να γίνει εκτεταμένη ερευνά και να αποδοθούν ποινικές κακουργηματικές ευθύνες. Για άλλη μια φορά κάποιοι με ''ονοματεπώνυμο'' τα φάγανε.
Γιατί η τράπεζα Ελλάδος ανέχτηκε την παράνομη κερδοσκοπία ??
Έχω να προσθέσω μερικά σχόλια. Βέβαια τώρα είναι πολύ αργά και το ξέρεις.

  1.  Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τράπεζα της Ελλάδος είναι βασικά, μια ιδιωτική τράπεζα,
  που το μόνο που κάνει καλά είναι να εξυπηρετεί τα αφεντικά  ( μεγαλομετόχους ) της.
  2.  Ποιοι είναι οι μεγαλομέτοχοι . Ξέρει  κανείς ονόματα ?? Γιατι ποτέ δεν ανακοινώνονται ??
  3.  Σε ποιες   ιδιωτικές τράπεζες έχει εργαστεί ο Προβοπουλος πριν τον ''πάνε'' στην
  τράπεζα της Ελλάδος. Εμπορική,Πειραιώς κα.
  4.  Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επεμβαίνει ? Μήπως επειδή και αυτή είναι βασικά,μια ιδιωτική τράπεζα ?Δεν τα ξέρει αυτά?
    Τέλος συνήθως οι ένοχοι στην Ελλάδα δεν τιμωρούνται.

    Αυτή είναι η αιτία της κατάρρευσης της χώρας.

Δείτε και αυτό .
«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος είναι από τους πιο καλά αμειβόμενους διοικητές των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, σύμφωνα με το Reuters. Ο κατάλογος που καταρτίστηκε από το πρακτορείο ειδήσεων έδειξε ότι ο Προβόπουλος κερδίζει 362.500 ευρώ, ή 465.885 δολάρια ετησίως, έναντι 345.252 ευρώ που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τον κ. Jean-Claude Trichet. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ Ben Bernanke πληρώνεται με 191.300 δολάρια, ενώ η αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος έχει ετήσιο μισθό 295.920 ευρώ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Mario Draghi βρίσκεται στην κορυφή των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ, που κερδίζει 500.000 ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ενώ η αμοιβή που έλαβε ο Marko Kranjec της Σλοβενίας είναι μόλις 97.800ευρώ.»  (Αρχική πηγή ekathimerini)

Το μνημόνιο δεν τους αγγίζει όλους

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

AΠE ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Αιολική Ενέργεια:



πηγη
http://archaeopteryxgr.blogspot.com

Δεν είναι βιώσιμη ενεργειακή λύση:
 Ακόμα και αν γεμίσουμε την Ελλάδα με αιολικά, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να τετραπλασιάσουμε το κόστος του ρεύματος, και να μην έχουμε ρεύμα 250 μέρες τον χρόνο.

Είναι πανάκριβη! Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα κοστίζει 4 φορές πιο ακριβά από το συμβατικό ρεύμα. 400%. Το πληρώνουμε εμείς (για να μην έχουμε ρεύμα).

Προϋποθέτει εξάρτηση από εισαγόμενο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, ή την Ρωσία. Για την Ελληνική ΑΟΖ δεν τολμάμε καν να μιλήσουμε!

Δεν κάνει κανένα καλό στο περιβάλλον. Εκχερσώνει βουνά, χωρίς να παράγει χρήσιμο ρεύμα, και με πολύ λιγότερα λεφτά θα βάζαμε φίλτρα στις μονάδες λιγνίτη, ή θα βάζαμε καθαρές μονάδες κάρβουνου. Τουλάχιστον, θα είχαμε ρεύμα!

Είναι κακή για την Οικονομία. Σπαταλάμε λεφτά και αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ για εισαγωγές, χωρίς να παράγουμε τίποτα. Ούτε καν ρεύμα! Τον περισσότερο καιρό δεν φυσάει.

Δημιουργεί πληθωρισμό. Η κουτουρού αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αυξάνει την τιμή στα πάντα. Από εισιτήρια, μέχρι την λεμονάδα στο καφενείο.

Δημιουργεί ύφεση. Σε καιρό φτώχειας, οι αυξημένοι λογαριασμοί και οι κουτουρού εισαγωγές άχρηστων πραγμάτων, μας κάνουν ακόμα φτωχότερους.

Δεν βοηθάει την απασχόληση. Απεναντίας. Σε τουριστικές περιοχές μειώνει την τουριστική κίνηση. Διώχνει τουρίστες. Βοηθάει την απασχόληση στην Γερμανία, την Δανία, την Γαλλία, αλλά όχι στην Ελλάδα (με εξαίρεση την απασχόληση για καταστροφή των βουνών και τους πληρωμένους παπαγάλους).

Είναι καταστροφή για την ΔΕΗ και το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι αυξομειώσεις στον αέρα, απαιτούν ειδική και ακριβή διαχείριση στο δίκτυο. Αποσταθεροποιούν το δίκτυο. Απαιτούν όμως πολλές εισαγωγές από την Siemens, την ABB, την Schneider... Μίζες;

Συντηρεί την διαφθορά. Αυτοί που προωθούν τα αιολικά είναι αυτοί που λαδώνουν τους πολτικούς μας τα τελευταία 30 χρόνια. Από την Ζήμενς, μέχρι γνωστούς και ακατανόμαστους ντόπιους κρατικοδίαιτους και διακομματικούς, επιχειρηματίες. Αυτοί συντηρούν και όλα τα πράσινα παπαγαλάκια, που μας παραμυθιάζουν με την Πράσινη Ανάπτυξη.




Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ και Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ


Ο  ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ


«Το 1991, η Κυβέρνηση του Helmut Kohl πέρασε ένα νόμο στην Γερμανία (Power Feed-in Act), που αργότερα τροποποιήθηκε από τον Σοσιαλιστικό-Πράσινο Συνασπισμό του Schoeder και έγινε ο Νόμος EEG (Energy Feed-in Act).

 Ο νόμος αυτός υποχρέωνε εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού, να αγοράζουν ρεύμα από ΑΠΕ σε εξωφρενικές τιμές, που όμως μπορούσαν να μετακυλήσουν στον καταναλωτή. 
Αυτός ο Νόμος έγινε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Γερμανίας.
  (έτσι τον απεκάλεσε με χαρά ο Σοσιαλιστής Υπουργός Περιβάλλοντος Michael Mueller του SPD).
Ο νόμος αυτός εξήχθη σε 46 χώρες, παγκοσμίως, αφού “υπάρχουν ορδές ηλιθίων ανθρώπων, που δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα”».           http://archaeopteryxgr.blogspot.com




Η Ελληνική ύπαιθρος με τις επιδοτήσεις.

Έμαθαν τους Έλληνες να μην παράγουν σχεδόν τίποτα, με το κομματιλίκι προς ίδιον όφελος.
Ζούμε με  επιδοτήσεις .
  Έχουμε ''πράσινη ανάπτυξη'' διακομματική.
 Και ιδού τα φωτοβολταϊκά!
Με βάση πρόσφατες πιέσεις, οι ιδιώτες μπήκαν στην αγορά ενέργειας και ''συνεργαζόμενοι'' με την ΔΕΗ "πωλούν" ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν  στη  ΔΕΗ σε ακριβότερη  τιμή (η λογική σε αυτό βρίσκεται στην "κατάργηση των μονοπωλίων" που επιδιώκει η Ε.Ε.).
Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες είτε με αιολικά πάρκα (μέχρι τώρα) είτε με φωτοβολταϊκά συστήματα. Και στο σημείο αυτό οι ιδιώτες γίνονται πολλοί.Επισης μεγάλο πλήθος αγροτών της χώρας εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών.
Και για όσους δεν έχουν αρκετά χρήματα, μπορούν να δανειστούν σχετικά εύκολα από τις τράπεζες. Άλλωστε το χρέος δημιουργεί χρήμα.
Η ΔΕΗ (συλλέκτης ενέργειας ) θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα αυτό απ' τους «ελεύθερους» παραγωγούς σε υψηλότερες τιμές απ' όσον το παράγει ήδη η ίδια!
Γιατί; ( βλ.EEG (Energy Feed-in Act), ΡΑΕ )
Μια επιχείρηση, η ΔΕΗ (που κατά τ' άλλα είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί ανταγωνιστικά), υποχρεώνεται με νόμο σε τεράστιες και αντιπαραγωγικές δαπάνες.
 Γιατί;( βλ.EEG (Energy Feed-in Act), ΡΑΕ).
Πόσο θα αντέξει η ΔΕΗ με αυτά.
Η μόνη επιλογή που έχει, είναι να ακριβαίνει τα τιμολόγια.
Γιατί άραγε ακρίβυνε το ρεύμα για το 2011 ??
Πόσο του χρόνου??
Πράσινη ενέργεια από φ/κ σημαίνει οτι μετακινούμαι Αθήνα- Πειραιά με τζάμπο τζετ.
Τα φ/κ πάνελ είναι πανάκριβα. Το κόστος αγοράς,τοποθέτησης,διασύνδεσης με το δίκτυο,σε συνδυασμό με τη διαλειπτικη λειτουργία τους (4-5 ώρες την ημέρα όταν υπάρχει ήλιος) ,και την τεράστια επίσης δαπάνη που απαιτείται για την συνεχή λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ,τα οποία είναι απαραίτητα για υποστήριξη της παραγωγής ''πράσινης ενέργειας'' .
Το κόστος  κυμαίνετε  απο  350-400 ευρώ για κάθε 1000kw.
 Γιατί ??
Η  διαφορά κόστους μετακυλίεται απο την  ΔΕΗ στους καταναλωτές εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ακούγεται και είναι τρελό.
 Και ας ήρθε η ώρα που οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν τι θα πληρώσουν. Το λογαριασμό της ΔΕΗ,η τα τρόφιμα της οικογένειας??
Η «απελευθέρωση» της παραγωγής ενέργειας σημαίνει σκλάβωμα με νέα χρέη στις τράπεζες των αγροτών η ιδιωτών, που σήμερα συνωθούνται να μπουν στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών, και η ΔΕΗ να γονατίζει αν αυτή συνεχίσει να «υποστηρίζει» τους φουκαράδες πλέον φωτοβολταϊστές αγοράζοντας το ρεύμα τους με..... ζημία της και χρεώνοντας το πανάκριβα σε όλους.
Τελικά ''πράσινη ενέργεια '' σημαίνει , ακόμα μεγαλύτερα χρέη για την χωρα μας.
Γύρω απ' τα φωτοβολταϊκά ανοίγει ένας ευρύς κύκλος εργασιών, μελέτες, τεχνικά γραφεία, εγκαταστάσεις, εργολάβοι, μίζες, μεσολαβητές, κομπίνες, συντήρηση, κομματάρχες, επανεγκατάσταση, ρουσφέτια, δάνεια, χρέωμα, ξεχρέωμα, ξαναχρέωμα κλπ.
«Θα κάθομαι», σου λέει, «και τα λεφτά θα τρέχουν» .
Για μιαν ακόμα φορά προχωράμε προς το μέλλον τ' ανάποδα.
Της «ευκαιρίας» που βλέπει πέντε χρόνια μπροστά της κι ύστερα γαία πυρί μειχθήτω...
Για μιαν ακόμα φορά οι Έλληνες πολίτες σπρώχνονται στο «δώσ' μου κι εμένα μπάρμπα», σε μιαν ανώφελη για τους ίδιους και επωφελή για τους άλλους (αντι)παραγωγική διαδικασία, που ούτε οι ίδιοι θα ελέγχουν ούτε θα εννοούν.
Κάποια στιγμή η επιδότηση κόβεται ,και μένει το χρέος (πως θα πληρωθεί αραγε?? ) , η υποθήκη και το φ/κ.
Ήδη η ΔΕΗ δήλωσε αδυναμία να απορροφήσει το ρεύμα που παράγουν τα φ/κ των αγροτών γιατί λέει έπιασαν το πλαφόν. Όσοι πρόλαβαν ''κέρδισαν'' , οι άλλοι σώθηκαν.
Όταν και η νεα φούσκα σκάσει ποιοι θα την πληρώσουν???



«…Τα βατόμουρα και τα άγρια μανιτάρια, και οι άγριες φράουλες είναι όλα τσάμπα, αλλά αν πας να τα αγοράσεις είναι πανάκριβα, γιατί κάποιος πρέπει να τα βρει και να τα μαζέψει. Το ίδιο και με την αιολική και την ηλιακή «τσάμπα» ενέργεια. Το μάζεμα είναι ακριβό, και η χρήση, στην πράξη, με δεδομένη την μεταβλητότητα της διαθεσιμότητάς τους και την αδυναμία αποθήκευσης, ακόμα ακριβότερη.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ
(αναφορά στο έργο του "το Αιγαίο στις φλόγες")






Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στην Νάντη της Γαλλίας. Είναι ο συγγραφέας δεκάδων μυθιστορημάτων που είμαι σίγουρος πως πολλοί από εμάς έχουμε διαβάσει στα παιδικά μας χρόνια (ενδεικτικά μόνο από αυτά που έχω διαβάσει στα παιδικά μου χρόνια:
20.000 λεύγες κάτω από την Θάλασσα, Μυστηριώδης νήσος, Ροβήρος ο κατακτητής, Τα

παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ, Μπροστά στη Σημαία, Από την γη στην Σελήνη, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, ο Φάρος στην άκρη του κόσμου). Τα βιβλία του χαρακτηρίζονται από το γλαφυρό τους ύφος, την επιστημοσύνη και την πολυπραγμοσύνη τους, αλλά και την γόνιμη φαντασία του συγγραφέα.
Εδώ θα ασχοληθούμε με τον φιλελληνισμό των έργων του Ιουλίου Βερν που εκδηλώθηκε την κρίσιμη εικοσαετία 1870-1890, σε μια εποχή που η προπαγάνδα του πανσλαβισμού και οι ανθελληνικές θεωρίες του Φαλμεράγιερ μεσουρανούσαν στην Ευρώπη.
Ήδη από το 1870 ο Ιούλιος Βερν έστειλε τον «Ναυτίλο» του, με τον μυστηριώδη Ναύαρχο Νέμο, να διαπλεύσει τα νερά του Αιγαίου. Με τον Ναύαρχο Νέμο ο Ιούλιος Βερν δημιούργησε έναν μυθικό ήρωα, έναν αμείλικτο εχθρό της αποικιοκρατίας ο οποίος παρέδωσε σε έναν Έλληνα δύτη ράβδους χρυσού, που είχε ανασύρει από τα βάθη του κολπίσκου του Βίγκο, με σκοπό να βοηθήσει την εξέγερση της Κρήτης. Αυτή ήταν η συμβολική βοήθεια του Γάλλου συγγραφέα στην
ελληνική υπόθεση, και αν τα χίλια κιλά χρυσό που μετέφερε στο υποβρύχιο του ο απόκοσμος καπετάνιος δεν έφθασαν ποτέ στα χέρια των Κρητών αγωνιστών, σίγουρα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αγώνας τους για ελευθερία και δικαίωση έγινε γνωστός σε εκατομμύρια αναγνώστες οι οποίοι διάβασαν και συνεχίζουν να διαβάζουν το βιβλίο.

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Ναύαρχος Νέμο που περνώντας από την Κρήτη δωρίζει μια κασέλα γεμάτη χρυσάφι ως προσφορά στον αγώνα της νήσου για την ανεξαρτησία της. Στην καμπίνα του Νέμο-Βερν συγκεντρώνονται όλοι οι μεγάλοι άνδρες οι οποίοι πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την ελευθερία των Εθνών, συγκροτώντας μια θαυμάσια πινακοθήκη προσωπικοτήτων: ο Kosciusko, ο Μπότσαρης, ο Manin και ο O’ Connel, αξιοσέβαστοι πατριώτες, Πολωνός, Έλληνας, Ιταλός και Ιρλανδός αντίστοιχα, συναντώνται με τον Washington, τον Lincoln και τον John Brown, τον μάρτυρα της νέγρικης φυλής.
Αλλά το κατεξοχήν εργο που εκφράζει τον Φιλελληνισμό του Βερν είναι "το Αιγαίο στις φλόγες" (ελεύθερη μετάφρ. στα Ελληνικά του πρωτότυπου τίτλου
"Archipel en feu").
Η υπόθεση του έργου τοποθετείται λίγο πριν και λίγο μετά από τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και αποτελεί έναν ύμνο για τον ελληνικό ηρωισμό, ενώ ταυτοχρόνως παρουσιάζει με πολύ ζωντανά χρώματα τη συμμετοχή στον αγώνα των
Φιλελλήνων, οι οποίοι ανιδιοτελώς είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους επαναστατημένους και να μοιρασθούν μαζί τους τους πόθους, τα ιδανικά, αλλά και τις κακουχίες τους.
Το σκάφος του αρχιπειρατή Σακρατίφ και η Σιφάντα του φιλέλληνα Ανρύ ντ’ Αλμπαρέ οργώνουν το Ιόνιο και το Αιγαίο, με βασικούς σταθμούς το Οίτυλο, την Κυπαρισσία, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Θάσο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Κάρπαθο, για να συγκρουσθούν τελικά στ’ ανοιχτά της Άνδρου προκειμένου να επέλθει η κάθαρση, που σηματοδοτεί την πορεία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Στην πραγματικότητα αυτό το έργο το έφερε εις πέρας ο Μιαούλης το 1828 μετά από διαταγή του Καποδίστρια.

Η εξέλιξη της πλοκής αποθεώνει τον Ρομαντισμό, τον πατριωτισμό, την ανιδιοτέλεια και την θυσία, την πιστή φιλία και τον δυνατό έρωτα. Άλλη κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι η προδοσία της πατρίδας σαν μια πράξη - ύβρι αποκρουστική και αντικοινωνική ενώ η τελική κάθαρση της που προσφέρει ο συγγραφέας με την τιμωρία του υβριστή στο τέλος της ιστορίας αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον πυρήνα, το κεντρικό νόημα της διήγησης. Παραθέτω κάποια αυτούσια αποσπάσματα από το βιβλίο:

"...Πάνω από διακόσια χρόνια η πολιτική ζωή της Ελλάδος είχε σβήσει τελείως. Δεν περιγράφονται όσα υπόφεραν οι Έλληνες! Ήτανε σκλάβοι κάτω από το κνούτο του πασά, με τον ιμάμη δεξιά και τον τζελάτη, τον δήμιο, δεξιά του. Μα η σπίθα της ζωής δεν είχε σβήσει στην ετοιμοθάνατη αυτή Χώρα και ανατινάχτηκε έξαφνα μέσα από τον μεγάλο πόνο. Οι Σουλιώτες στα 1776, οι Μανιάτες στα 1769, οι Κρητικοί στα 1770 επαναστάτησαν και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Μα οι Τούρκοι πνίγανε στο αίμα κάθε φορά όλη αυτή την προσπάθεια της λευτεριάς.
Μα στα 1821 οι Έλληνες όλοι είχαν ορκιστεί "ελευθερία η θάνατος". Και σήκωσαν την ιερή σημαία της Επανάστασης. Πολεμούσαν τον τύραννο στεριά και θάλασσα. Ο κόσμος γέμισε από τα δοξασμένα ονόματα Τομπάζης, Τσαμαδός, Μιαούλης, Κανάρης, Κολοκοτρώνης, Μάρκος Μπότσαρης, Υψηλάντης,

Οδυσσέας Ανδρούτσος και τόσοι άλλοι. Ευθύς από την αρχή η επανάσταση έγινε πόλεμος μέχρι θανάτου. Ένας από τους δύο αντιπάλους έπρεπε να αφανιστεί από το χώμα της Ελλάδας...." Ιουλιος Βερν.

"..Φαίνεται πως οι Έλληνες πήραν από το άστατο έδαφος της Χώρας τους την φυσική και ψυχική ταραχή, που τους σπρώχνει στις μεγαλύτερες υπερβολές και στους πιο μεγάλους ηρωισμούς. Με τε φυσικά τους προτερήματα και το ακαταδάμαστο θάρρος, τη φιλοπατρία και την αγάπη της λευτεριάς κατόρθωσαν να ελευθερώσουν την Χώρα τους από την σκλαβιά, όπου τόσους αιώνες στέναζε..."

Στο έργο αναφέρονται ονομαστικά η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα και άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα και οι οποίοι είχαν τραγική μοίρα.
Το "Αιγαίο στις φλόγες" υπήρξε ένα αγαπημένο μου ανάγνωσμα στα παιδικά μου χρόνια και αναμφίβολα αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη για κάθε Ελληνική βιβλιοθήκη.
http://www.istorikathemata.com
εκδόσεις 'Κασταλία'



ΥΓ.
Για το νησί μας την Άνδρο έχουν γραφτεί πολλά και από πολλούς ,για τα δεινά από την πειρατεία. Στον Ιούλιο Βερν ίσως θα πρέπει η Ανδρος να ανταποδώσει την τεράστια προσφορά.
Προτείνουμε στο Δήμο Ανδρου την ονομασία ενός δρόμου στο νησί. Οδός ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ.