Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Οι μύθοι περί ενεργειακής ασφάλειας


EΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ


        Οι αναταραχές στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική επανέφεραν στο προσκήνιο τις επιπτώσεις που οι πολιτικές εντάσεις μπορούν να επιφέρουν στο κόστος αλλά και στη διαθεσιμότητα της ενέργειας. 
Εκτός από την αύξηση της τιμής της, η ασφάλεια της ενέργειας αποτελεί μια άμεση προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις της Δύσης.
Αυτό όμως δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Η Ευρώπη ξεκίνησε να διατηρεί ενεργειακά αποθέματα από τη δεκαετία του `60. 
Κάτι ανάλογο προσπάθησε και η Αμερική, με κάθε σχεδόν πρόεδρο από την εποχή του Nixon να θέλει, αλλά να μη μπορεί, να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από το ξένο πετρέλαιο.
     Μια νέα τάση όμως αρχίζει να προκύπτει, που θέλει τις πολιτικές που μέχρι πριν λίγα χρόνια  διαφημίζονταν ως εμπόδια στη κλιματική αλλαγή, να είναι πλέον δήθεν απαραίτητες για την αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για πολιτικές σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή, οι πολιτικοί μας ηγέτες αρχίζουν να μη μιλάνε πια για τη απειλή αυτή, αλλά να αναφέρονται συνεχώς στα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη των κλιματικών πολιτικών.
Αυτή η πολιτική μετατόπιση δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη τη πληθώρα αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι οι σημερινές μονομερείς κλιματικές πολιτικές δεν επηρεάζουν καθόλου την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η ΕΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω.
Το σχέδιο 20-20-20, που είναι και το πιο ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχέδιο μέχρι στιγμής, έχει σκοπό τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020,  την συμβολή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 20%,  και τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%.
Μια ανάλυση του κόστους και του κέρδους  αυτού του σχεδίου που έκανε το 2010 ο περιβαλλοντικός οικονομολόγος Richard Tol αποδεικνύει ότι το ετήσιο κόστος θα ήταν περίπου €210 δισεκατομμύρια.
Η δε μείωση της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα θα είναι μόλις 0.05°C.
Παρά την αδυναμία της πολιτικής αυτής να επηρεάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πολιτικοί συνεχίζουν απτόητοι, ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Το Copenhagen Consensus Center ζήτησε από τους καθηγητές Christoph Böhringer και  Andreas Keller να εξετάσουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Όπως κατέληξαν οι επιστήμονες,
 «Οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ενεργειακή ασφάλεια ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν χιλιάδες μέτρα…».
Πρόκειται για μέτρα όπως η απαγόρευση λαμπτήρων, η απαγόρευση υπαίθριων θερμαστρών, οι φορολογικές απαλλαγές για ποδηλάτες, προδιαγραφές για τη πίεση των ελαστικών στα οχήματα, και μαθήματα οικονομικής οδήγησης.
Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία μα καμία επίδραση στο ύψος των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία ή τη Μ. Ανατολή.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους Böhringer και  Keller, είναι πως το πακέτο της ΕΕ παραβιάζει τις αρχές της αποδοτικότητας, εάν ο μοναδικός σκοπός του είναι η μείωση των εκπομπών.
Πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό σχέδιο, με πολλές ρυθμιστικές παραμέτρους, που απλά θα αυξήσουν το συνολικό κόστος.
Αν η ΕΕ καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% έως το 2020, η εξάρτησή της από τις εισαγωγές θα μειωθεί μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Κάτι τέτοιο απέχει πάρα πολύ από την ενεργειακή αυτάρκεια που επιδιώκεται.
Όμως το σχέδιο 20-20-20 δεν έχει στόχο μόνο τη μείωση των εκπομπών, αλλά και την αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι  το πλήρες σχέδιο στη πραγματικότητα θα αύξανε τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και το κόστος. 
Κυρίως εξαιτίας του ότι η  φορολόγηση επί του ρεύματος με σκοπό την επίτευξη του στόχου, θα επηρεάσει πάνω απ όλα τη πυρηνική ενέργεια.
Με άλλα λόγια, η πολιτική που έχει σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια, θα αυξήσει τις τιμές και θα οδηγήσει σε περισσότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στο αισιόδοξο σενάριο που χρησιμοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η χρήση των ΑΠΕ θα αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν. 
Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το σχέδιο της ΕΕ θα αποδειχθεί ακόμη πιο ακριβό.
Σε πάρα πολλές χώρες της Δύσης, τέτοιου είδους πολιτικές τυλίγονται μέσα σε ένα πακέτο δήθεν αυξημένης ενεργειακής ασφάλειας και όχι ως μέτρα εναντίον των απειλών της κλιματικής αλλαγής. 
Επειδή όμως η όλη έννοια της ενεργειακής ασφάλειας είναι ασαφής, σπάνια οι πολιτικές αυτές υποβάλλονται σε λεπτομερείς ελέγχους έτσι ώστε να αποδειχθεί αν θα πετύχουν το σκοπό τους.
Η νέες έρευνες,  μας  δείχνουν πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στους ισχυρισμούς των πολιτικών, που χρησιμοποιούν τα σημερινά γεγονότα για να δικαιολογήσουν τις παλιές και μη αποδοτικές πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή, με βάση τις εξίσου προβληματικές θεωρήσεις τους περί ενεργειακής ασφάλειας.
Του    Bjørn Lomborg
Απόδοση:S.A. από το Project Syndicate


http://www.project-syndicate.org/commentary/lomborg72/English
Από factorx στις 19/05/2011


Η '' ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ'' ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΡΟΣ 2ο
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ 20/5/2010

..... Η '' Κλιματική αλλαγή'' λένε ότι είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, που προέρχεται από το ''φαινόμενο του θερμοκηπίου''.
Το ''φαινόμενο του θερμοκηπίου'' το δημιουργεί η ανθρωπογενής δραστηριότητα , με τις εκπομπές διαφόρων αερίων ρύπων ,κυρίως με το διοξείδιο του άνθρακα CO2.
Τα αέρια αυτά σχηματίζουν ένα ''κέλυφος'' στην ατμοσφαίρα γύρω από τον πλανήτη, κάτι δηλαδή σαν θερμοκήπιο, που αυξάνει την θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης.
Εκπομπές CO2 προκαλεί γενικά η καύση ορυκτών καυσίμων ( κάρβουνο,λιγνίτης,πετρέλαιο κλπ ), που γίνεται κυρίως από εργοστάσια παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος και από κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Άρα κατά την γνώμη τους πρόκειται για ανθρωπογενη δραστηριότητα, αρα όλοι ήμαστε υπεύθυνοι , επειδή εκπέμπουμε ρύπους που προκαλούν το ''φαινόμενο του θερμοκηπίου'' το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την θερμοκρασία του πλανήτη μας.
Σύμφωνα με αυτούς ,λοιπόν, ο τρόπος ζωής μας πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις που είναι αναγκαίες για να επιβιώσουμε.
Αυτό πρέπει να γίνει,το ταχύτερο δυνατόν, με κάθε τρόπο και θυσία μια και μιλάνε πια για επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή.
Μερικά από τα τρομακτικά σενάρια, που υποστηρίζουν, είναι ότι το λιώσιμο των πάγων που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας, φέρνει άνοδο της στάθμης της
θάλασσας με άμεσο κίνδυνο να εξαφανισθούν ολόκληρες πόλεις .
Θα καταστραφούν οι καλλιεργήτριες,θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων, μεγάλη ξηρασία και ανομβρία , έλλειψη ποσίμου νερού, πλημμύρες ,πυρκαγιές , μόλυνση του αέρα από τους ρύπους κλπ, δηλαδή ο πληθυσμός και ο πολιτισμός της Γης μας θα χαθεί .
Τα σενάρια αυτα φτάνουν στην γελοιότητα με αστείες υπερβολές οπως εδω http://sagini3.blogspot.com/search?updated-max=2011-05-11T09%3A03%3A00%2B03%3A00&max-results=10 ...... ομως με μια τοσο καλα οργανωμένη παγκόσμια προπαγάνδα ,εχουν σήμερα μαζι τους εκατομμύρια πολιτων που ειναι πρόθυμοι να κανουν τα πάντα , αρκει να σταματήσει εδω η ''κλιματικη αλλαγή '' που απειλει την ιδια την υπαρξη μας.

Έπρεπε λοιπόν σύμφωνα με τους θιασώτες της κλιματικής αλλαγής, να αναληφθεί άμεσα παγκόσμια δράση.
Δημιουργήθηκε λοιπόν το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα που σκοπό έχει να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Γεννήθηκε η ''οικολογια ''και οι ''οικολογοι πρασινοι'' που οργανώθηκαν σε πολιτικά κόμματα με μεγάλη ισχυ,και μπήκαν στα κοινοβούλια ''μαχομενοι για την κλιματική αλλαγη''. Σίγουρα έχει λογική αυτή η αντίδραση των λαών.
Το οικολογικό κίνημα υποστηρίζεται από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, πολλοί εντάχθηκαν στις χιλιάδες ΜΚΟ ( πχ . greenpeαce, wwf κλπ ) οι οποίες απέκτησαν ισχύ και χρήμα και προσπαθούν να επιβάλλουν ακόμα και με τη βια τις απόψεις τους.
Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζονται σήμερα ενεργά ,με τεράστια κεφάλαια, από τις κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη όπως των ΗΠΑ την Ιαπωνία , την Ε.Ε. τον ΟΗΕ άλλα και από ισχυρούς πολυεθνικούς κολοσσούς όπως πχ    SIEMENS, MONSANTO, BASF, VESTAS ,MICROSOFT κα,   γιατί όπως θα δούμε παρακάτω εξυπηρετούν απολύτως τα ''σχέδια επενδύσεων'' τους.
Πέρα από παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς και τα μεγάλα τυποεκδοτικα συμφέροντα, ανάλογους ρόλους παίζουν και πολλοί άλλοι που δεν φαντάζεστε.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όλες οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, προπαγανδίζουν έμπρακτα, κάθε τι που θα ''σώσει'' τον πλανήτη, και αυτό όχι για λόγους αρχής άλλα για λόγους προσωπικού οικονομικού οφέλους.
Τριαντα οκτω ( 38) εκατομμύρια λίρες θα πάρει φέτος η βασιλική οικογένεια στη Μ. Βρεταννια, από τα αιολικά πάρκα που στήθηκαν στη θάλασσα της Μ. Βρεταννιας η οποία και της.... ανήκει συμφωνα με τους Βρετανικούς νομους.
Το θέμα λοπον το ξεκίνησαν πριν 20-25 χρονια οι Γερμανοί με τους Αμερικανους.
Βεβαια στην πορεια φανηκε καθαρα οτι για τους Γερμανους ηταν και ειναι ενα ηγεμονικο σχεδιο που επιδιωκει την παγκόσμια κυριαρχια και παλι. Ενα Τεταρτο Ραιχ.                        ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ