Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Γιατί θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις από το.......... "κούρεμα"    Ο φίλος μου ο Θανάσης στις Σέρρες, επιμένει να γράψω ένα άρθρο, όπου με ένα ξεκάθαρο τρόπο να εξηγήσω για ποιο λόγο είναι προς το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου το «κούρεμα».

Όπως είπα πριν μερικές μέρες, το «κούρεμα» έχει σκοπό να μειώσει το φορτίο του χρέους. Αυτό θα έχει σαν αποτελέσματά να μειωθεί το ποσό σε τόκους που απαιτείται κάθε χρόνο να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό. Άρα, όσο λιγότερα θα πάνε σε τόκους (και όσο μεγαλύτερο το «κούρεμα»), τόσο περισσότερα κεφάλαια μπορούν να διοχετευτούν αλλού από το κράτος.


Αυτά όσον αναφορά τον προϋπολογισμό. Τι σχέση έχει αυτό με τον εμπορικό κόσμο;


Τα θετικά για τον εμπορικό κόσμο και γενικά για τις επιχειρήσεις, έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα. Ως γνωστόν, οι τράπεζες σήμερα δεν δανείζουν λεφτά, ακόμα δε και φερέγγυους πελάτες. Και ο λόγος δεν είναι ότι δεν θέλουν, αλλά οι περισσότερες δεν μπορούν.


Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για αυτό:


• Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αξίας του (70% σε πραγματικές τιμές)


• Τουλάχιστον το 20% των δανείων δεν εξυπηρετούνται (NPL)


• Τέλος, λόγω των παραπάνω, έχουν εκροή καταθετών της τάξεως των 70 δισ.


Όλα τα παραπάνω καθιστούν αδύνατον τον τραπεζικό δανεισμό, ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόβλημα.


Για να αντιστραφεί αυτό λοιπόν, θα πρέπει να αναιρεθούν οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα προβλήματα πάγια και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισολογισμοί τους.


Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντική για δυο λόγους.


Καταρχάς, όταν η αγορά θα αποκτήσει και πάλι εμπιστοσύνη ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι «καθαροί», το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ότι θα ανοίξουν και πάλι οι αγορές για το τραπεζικό σύστημα. Διότι ο λόγος που σταμάτησε η αγορά να είναι αντισυμβαλλόμενη με το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι ακριβώς διότι δεν είχε εμπιστοσύνη στους ισολογισμούς αυτών.


Στη συνέχεια, θα επιστρέψει το χρήμα που έχει φύγει από τις τράπεζες, διότι αναιρέθηκαν οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το χρήμα έφυγε. Και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι οι καταθέτες είχαν τον φόβο ότι δεν θα πάρουν τις καταθέσεις τους, αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα.


Και επειδή ακριβώς μετά από την διαγραφή των προβληματικών παγίων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όλοι αυτοί οι φόβοι θα εκλείψουν, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και καταθέσεις και από το εξωτερικό που δεν είχαν έρθει ποτέ.


Επίσης, έχοντας «φτιάξει» οι ισολογισμοί, σημαίνει ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι τέτοιοι που οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.


Όταν λοιπόν ολοκληρωθούν όλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος θα έχει και πάλι στη διάθεσή του πιστώσεις όλων των ειδών για τις καθημερινές του ανάγκες. Αυτό θα είναι θετικό για την πραγματική οικονομία και για την Ελλάδα στο σύνολο.


Βεβαίως δεν φτάνει μόνο αυτό για να ανακάμψουμε. Θα χρειαστούν και παρεμβάσεις τέτοιες που να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουμε σαν χώρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της ταμειακής βιωσιμότητας είναι μόνο το 50% του προβλήματος και το άλλο μισό είναι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε νόμους και θεσμούς.


Αλλά όσο αναφορά την άμεση ρευστότητα -και το κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεση τους πιστώσεις- αυτό θα λυθεί αμέσως μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με το «κούρεμα» (κωδικός PSI) που θα γίνει σύντομα.


Και αυτός είναι και ο λόγος που βλέπετε μια αναλαμπή στο χρηματιστήριο, και για αυτό και εγώ εκτιμώ ότι χρηματιστηριακά έχουμε δει «πάτο» και, από δω και πέρα, έχουμε μόνο ανηφόρα. Το πόσο μεγάλη όμως θα είναι αυτή η ανηφόρα, θα αποφασιστεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές που μένουν να γίνουν. Ένα δεδομένο βέβαια που δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση, αλλά μελλοντικά.


george.kesarios@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Αργήσατε πολύ...................κκ..βουλευτές

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ


      Αιχμές για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και τη διαχείριση της ΔΕΗ, η οποία όπως τονίζουν, αντιμετωπίζει δανειακές υποχρεώσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ και για πολλοστή φορά επιβάλει μεσοσταθμική αύξηση 12,2% των τιμολογίων της, αφήνουν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε τετρασέλιδη ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνταντίνου.
«Η κατάσταση στη ΔΕΗ παραμένει αδιέξοδη και η δραστική μείωση του επενδυτικού της προγράμματος είναι άμεσα ορατή. 
Την ίδια ώρα παρουσιάζεται ανοχή στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες καλούνται συνεχώς να πληρώνουν απανωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους»
,  αναφέρουν οι βουλευτές, ενώ επικρίνουν το γεγονός ότι επί δύο χρόνια κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει εγκριθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη
«να προχωρήσει επιτέλους η ΔΕΗ στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος και στην ανανέωση και εκσυγχρονισμό των μονάδων της ώστε να βελτιώσει το κόστος παραγωγής της».


Την ερώτηση υπογράφουν οι: Λούκα Κατσέλη, Ιωάννης Βλατής, Ιωάννης Αμοιρίδης, Γεώργιος Ντόλιος, Δημήτριος Καρύδης, Νικόλαος Ζωίδης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Σπυροπάνος Μαργέλης, Σπυρίδων Μοσχόπουλος, Γεώργιος Κασσάρας.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/315c96ed-0d1e-4428-9034-30aba3704614
    Οποία υποκρισία !!!

O λαός  λέει     ''καλά ξυπνητούρια ''.
Εμείς λέμε    καλώς τους κι  ας  αργήσανε....
 Που είσαστε κκ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν η ΓΕΝΟΠ έκανε  συνεχείς καταλήψεις  στα γραφεία του τότε Πρόεδρου ΔΣ κ.Αθανασόπουλου για να μην μπορεί να συνεδριάσει  το  ΔΣ της ΔΕΗ και να προχωρήσει η εταιρεία στην επέκταση του επενδυτικού της προγράμματος και στον εκσυχρονισμό των μονάδων της.
Μήπως τότε  συμμετείχατε  και εσείς,  στις καταλήψεις μαζί με τον αρχηγό σας τον ΓΑΠ  και τον Φωτόπουλο.
Τότε ο ΓΑΠ και εσείς μαζί δηλώνατε  ότι τα αναπτυξιακά  σχέδια της τότε Διοίκησης θα ανατραπούν όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία .
Δεν είδαμε κανένα από τα ονοματάκια σας , να διαφωνεί τότε.
Γιατί τώρα διαμαρτύρεστε  υποκριτικά . Ο ΓΑΠ  τήρησε τον λόγο του.
Και βέβαια αναρωτιόμαστε αν διαθέτετε  έστω και βασικές γνώσεις ενός τόσο σύνθετου θέματος ,η θα υπογράψετε χωρίς............... να το διαβάσετε...
Θυμίζετε αυτόν που έκλαιγε  γιατί έμεινε ορφανός,  όταν ο ίδιος σκότωσε τον πατέρα του.
Ο ΓΑΠ και οι  ΥΠΕΚΑ  Μπιρμπιλη ,  Παπακ. έχουν  σίγουρα μεγάλες ευθύνες,  για  πολλές λανθασμένες άλλα σημαντικές αποφάσεις , όμως και εσείς δεν είστε ''παρθένες'' .
Τόσο καιρό που είσαστε ?
                                                                                                                         
                                                                                                                                       SAGINICloud ComputingΕυρωπαϊκή συνεργασία για το Cloud


Η υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις για την υιοθέτηση του Cloud Computing στις λειτουργίες τους αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την "Ψηφιακή ατζέντα", Νέλι Κρους, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.
Όπως τόνισε η κα Κρους, "το Cloud Computing θα αλλάξει την οικονομία και μπορεί να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο παραγωγικότητας σε όλους, αλλά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, ευελιξίας και χαμηλότερου κόστους".
Σύμφωνα, ωστόσο με τις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις, πολλοί διστάζουν να μπουν στην τεχνολογία Cloud. Αναρωτιούνται: "πώς γνωρίζω τι υπηρεσία αγοράζω; θα προστατεύονται τα δεδομένα μου, ποιους παρόχους μπορώ να εμπιστευτώ; Αν δε μου αρέσουν οι υπηρεσίες μπορώ να αλλάξω εύκολα παρόχους; Ή, αν δεν μου αρέσουν οι υπηρεσίες που λαμβάνω, μπορώ εύκολα να προσβάλω το συμβόλαιο μέσω της νομικής οδού;".
Όλα αυτά τα θέματα, καθώς και άλλα, είναι που απασχολούν ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και εκείνες που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από το Cloud, αλλά δεν διαθέτουν τους πόρους και την καταναλωτική δύναμη για να διαπραγματευτούν με τους παροχείς του.
Η Κομισιόν έχει προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων, συμπεριλαμβανόμενων και εκείνων του Cloud.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τους αρχές και τη βιομηχανία, τους αγοραστές και τους προμηθευτές να δουλέψουν μαζί μέσα από την "Ευρωπαϊκή Συνεργασία για το Cloud".
Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία ομάδα από ευρωπαϊκά επιστημονικά ινστιτούτα, υπό την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και το CERN, προωθούν ένα σχέδιο, αλλά υπάρχει πιθανόν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από ότι στις ΗΠΑ. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσήλωση και πρωτοβουλία, είπε η κ. Κρους.
Τέλος, η κα Κρους διευκρίνισε ότι "η Συνεργασία για το Cloud και συνολικά η στρατηγική για αυτό, δεν αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σούπερ-Cloud, αλλά η Ευρώπη σκοπεύει να γίνει όχι μόνο φιλική προς το Cloud αλλά και ενεργή επίσης".
.emea.gr

Τι είναι το Cloud Computing;

Αυτή η φαινομενικά «νεφελώδης» έννοια αναφέρεται στη χρήση υπολογιστικής ισχύος που χωροταξικά βρίσκεται σε ένα «σύννεφο» απόμακρων δικτύων. Αυτή η πρακτική είναι γνώριμη σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες για τη διαχείριση και αποθήκευση δεδομένων, όπως το Hotmail ή το Gmail για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή το Flickr για φωτογραφίες.

Εντούτοις, Φεβρουάριος 2011 και επιχειρήσεις και κυβερνήσεις επιμένουν να κρατούν και να ελέγχουν τα δεδομένα σε δικά τους συστήματα πληροφορικής.

Cloud computing σημαίνει μεγάλα κέντρα δεδομένων, τα οποία προσφέρουν οικονομίες κλίμακας, φθηνότερη υπολογιστική ισχύ και κυρίως, την ευελιξία να πληρώνει κανείς μόνο για ό,τι χρησιμοποιεί. Όπως για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν χρειάζεται να σου ανήκει η γεννήτρια -χρησιμοποιείς την πρίζα και πληρώνεις μόνο όσο χρειάζεσαι.

Μια διαδεδομένη άποψη είναι ότι τόσο χρήστες όσο και προγραμματιστές έχουν έτσι τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα με λιγότερα: έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε εξοπλισμό.

Το Cloud Computing πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Υπηρεσίες πληροφορικής για ιδιώτες και οργανισμούς φιλοξενούνται στο Διαδίκτυο και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για τοπικούς server στο χώρο τους. Οι υπολογιστές βρίσκονται σε κέντρα δεδομένων σχεδιασμένα για βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα (για παράδειγμα, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας). Επιπλέον, επιχειρήσεις και οργανισμοί αποφεύγουν την επένδυση και τη χρήση επιπλέον εξοπλισμού για να καλύψουν εποχιακές ανάγκες.

Εντούτοις, η μεταφορά εφαρμογών και δεδομένων στο cloud και ιδιαίτερα αυτών για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως το TAXISnet με τα απόρρητα φορολογικά στοιχεία όλων των πολιτών είναι αμφιλεγόμενη καθώς οι μεν υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον είναι επισφαλές, οι δε αντίθετα ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς τα εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες. Σίγουρα, έχουμε πολλά ακόμα να συζητήσουμε για το cloud computing, αρκεί να αρχίσουμε να κατανοούμε την έννοια.
.in.gr


ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ............ΤΟ ΨΗΦΙΣΑ


΄΄ Αν βρεις άνθρωπο που να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, να είσαι βέβαιος πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό του.''


 Δεν κάνει πίσω λέει ,  ο Χρυσοχοιδης ,μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Real ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Δεν διάβασε το Μνημόνιο ,  αλλά  το ........ ψήφισε.

  Συνεχίζει  λοιπόν   για    Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

 "Δεν κάνω πίσω από τη δήλωσή μου. Με πίστη και πεποίθηση το λέω.

Η παραίτηση είναι μία λύση ή θα σηκωθώ να φύγω ή θα μείνω για να παλέψω να αλλάξω το σύστημα.
Μένω για να το παλέψω μαζί με άλλες δυνάμεις.
Αν δεν το αλλάξουμε είμαστε ανάξιοι",
τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του ΓΑΠ αλλά και  του Παπαδημου.


    Συνήθως  δεν  ασχολούμαστε με πράξεις η παραλήψεις , ανίκανων η ηλίθιων  πολιτικών που αφού οδήγησαν την Ελλάδα μας στην εξαθλίωση , έχοντας εξασφαλίσει ασυλία από τον νόμο, επιμένουν να προσβάλουν και να προκαλούν τους Έλληνες.

 Μην ανησυχείς για το πώς θα αποφύγεις τον πειρασμό κ Χρυσοχοιδη .
Σίγουρα  θα σ’ αποφεύγει αυτός.
                                                                                                                        SAGINI


ΥΓ
Επίκαιρη      Αποκριάτικη  Ελληνική  παροιμία

                                      '' Τα ντέφια και οι Αποκριές του βλάκα είναι οι χαρές ''
Δείτε και αυτό
http://www.emea.gr/article/121444/