Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ .....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

       

            Μ.Βρετανία


         Εξέγερση  101 Βουλευτών εναντίον των αιολικών ''πάρκων''    101  βουλευτές ( Torys) ζητούν από τον πρωθυπουργό   Κάμερον να μειώσει τις επιδοτήσεις αιολικών και επίσης να αλλάξει το νόμο ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους κατοίκους να αντιταχθούν στην εγκατάσταση νέων αιολικών εγκαταστάσεων στην Μ Βρετανία. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η υποστήριξη της κυβέρνησης στα αιολικά πάρκα, έχει πληγεί από την μεγάλη διαμαρτυρία πάνω από 100 συντηρητικών  βουλευτών, αποκαλύπτει η The Sunday Telegraph . 

Οι  101  βουλευτές ζητούν από τον  τον πρωθυπουργό την  ετήσια  περικοπή επιδοτήσεων 400 εκατομμυρίων λιρών ( £ 400million)  που καταβάλλονται στην "αναποτελεσματική" χερσαία βιομηχανία αιολικής ενέργειας. 
Οι απλοί βουλευτές, ενωμένοι μεταξύ τους με ορισμένους βουλευτές από άλλα κόμματα, έχουν επίσης καλέσει  τον κ. Κάμερον να καταστήσει  αυστηρότερη την νομοθεσία για τον σχεδιασμό ώστε οι τοπικοί άνθρωποι έχουν μια καλύτερη ευκαιρία να σταματήσουν νέες εκμεταλλεύσεις αιολικων  που αναπτύσσονται και την προστασία της υπαίθρου. 
Οι απαιτήσεις αυτές  θα είναι ένας πονοκέφαλος για τον Ed Davey, τον Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος εντάχθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, όταν παραιτήθηκε ο Chris Huhne, αφού χρεώθηκε με διαστρέβλωση της απονομής της δικαιοσύνης.
 Ο C. Huhne, ο οποίος αρνείται  ότι ζήτησε από την πρώην σύζυγό του, Βίκυ Πράις, να δεχτεί  βαθμούς ποινής τροχαίας παράβασης, για λογαριασμό του, ήταν ένας ενθουσιώδης υπέρμαχος των αιολικών πάρκων. Δικάζεται  στις 16/2/12 .
 Υπάρχουν σήμερα πάνω από 3.000 ανεμογεννήτριες στην ξηρά στη Βρετανία. 
Τουλάχιστον 4.500 περισσότερες ανεμογεννήτριες αναμένεται να εγκατασταθούν μετά απο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους  δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα .
 Οι επικριτές λένε ότι τα αιολικά πάρκα είναι αναποτελεσματικά, διότι ο άνεμος φυσικά δεν εγγυάται οτι θα φυσήξει σε   περιόδους με  μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας.
Επίσης λένε ότι επειδή είναι αντιαισθητικά, καταστρέφουν  το τοπίο. 
Τα αιολικά πάρκα κατηγορούνται επίσης  οτι ανεβάζουν δυσανάλογα,  την ενεργειακή δαπάνη και καταπίνουν τα ποσά των επιδοτήσεων που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους .

Οι βουλευτές των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων αρκετά από τα ανερχόμενα αστέρια του κόμματος, καθώς και πρώην υπουργοί, λένε ότι είναι λάθος οι πιεσμένοι οικονομικά  καταναλωτές  να πληρώσουν για την επέκταση της αιολικής ενέργειας .

Στην επιστολή που απέστειλαν στο Νο 10 της Downing Street την περασμένη εβδομάδα, η οποία δημοσιεύεται από τη ''The Sunday Telegraph'', οι βουλευτές αναφέρουν ότι  γίνονται  «όλο και περισσότερο  αντίθετοι στην υποστήριξη της παραγωγής αιολικής ενέργειας"  απο  την κυβέρνηση.

"Σε αυτούς τους  δυσχερείς οικονομικά καιρούς, πιστεύουμε ότι  δεν  είναι συνετό να πληρώνουν οι καταναλωτές , μέσω των επιδοτήσεων των φορολογουμένων, για αναποτελεσματική  και διαλείπουσας παραγωγής ενέργεια που χαρακτηρίζει τις  χερσαίες ανεμογεννήτριες," λένε.  

Οι βουλευτές επιθυμούν η  εξοικονόμηση  που θα προκύψει να εξαπλωθεί  σε άλλες "αξιόπιστες" μορφές  παραγωγής  ενέργειας.

Επίσης, ζητάνε από   τον κ. Κάμερον  να αλλάξει το προτεινόμενο Εθνικό Πλαίσιο Πολιτικής Σχεδιασμού (NPPF) έτσι ώστε να δίνει στους  κατοίκους που αντιτίθενται στα νέα προτεινόμενα αιολικά πάρκα, μια καλύτερη πιθανότητα  νίκης κατά τη διαδικασία σχεδιασμού.
Με το πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και αναμένει το πράσινο φως από τους υπουργούς. 
Η επιστολή έχει ως εξής:
"Ανησυχούμε   ότι το νέο Εθνικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Πολιτικής, υπό την τρέχουσα μορφή του, μειώνει τις πιθανότητες των κατοίκων της περιοχής να  υπερνικήσουν τις  προτάσεις των  αιολικών πάρκων μέσω του συστήματος σχεδιασμού."

Ο αριθμός των Συντηρητικών που υπογράφει την επιστολή,  διοργανώνεται από τον Chris Heaton-Harris, Συντηρητικό βουλευτή,  και σημαίνει ότι η διαμάχη αυτή  θα μπορούσε να γινει η μεγαλύτερη διαμαρτυρία για να χτυπήσει τον κ. Κάμερον από την ίδρυση του Συνασπισμού .

Οι υποστηρικτές της επιστολής ισχυρίζονται ότι, και  άλλοι Συντηρητικοί  βουλευτές , οι οποίοι είναι υπουργοί και κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς δεν είναι σε θέση να υπογράψουν επειδή σήμερα  είναι μέλη της κυβέρνησης "μισθοδοσίας", αλλά και αυτοί υποστηρίζουν την  κίνηση κατά των  αιολικών πάρκων.
Είναι κατανοητό ότι υπάρχει επίσης υποστήριξη από το Βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών. 


                                                                                                                          
                                                                                                                                                                      


Η γνώμη μας

        Με το τρόπο αυτό οι συντηρητικοί Βρετανοί βουλευτές υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαου που τους ψήφισε.
Βάζουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού του επίσης συντηρητικού  κ.  Καμερον , επειδή πιστεύουν ότι  οι ετήσιες επιδοτήσεις των  400 εκατ.λιρών για τα αιολικά ''παρκα'' είναι πεταμένα λεφτά που όμως πληρώνουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι σε καιρούς κρίσης.
Μήπως είδατε η ακούσατε ανάλογη αντίδραση από Έλληνες βουλευτές η πολιτικούς?
Οι περισσότεροι, βάζω στοίχημα, δεν γνωρίζουν καν το θέμα αλλά γενικά συμφωνούν επειδή νομίζουν ότι αυτό πρέπει να κάνουν.
Τους ακούγετε καλή η πράσινη οικολογία και εξάλλου πιστεύουν ότι πουλάει.
Μερικοί πάλι , πετάνε μια μπαρούφα για το θέμα έτσι απλά για να γραφτεί ότι είπανε κάτι ,χωρίς να φροντίσουν να μάθουν .
Βέβαια το μεγάλο γέλιο πέφτει με αυτούς που τους ανέθεσε ο αρχηγός ''ειδικοτητα'' , η επειδή κάποτε πήγαν στις Βρυξέλλες για κάποια θητεία και γύρισαν ειδικοί, πασχίζουν να βρίσκονται  στα ΜΜΕ μέσα από πράσινα οικολογικά συνέδρια, η πράσινες εκδηλώσεις που διοργανώνουν πολυεθνικές                   ( Vestas,Siemens,edf και άλλες ) η πράσινες ΜΚΟ  (WWF,Green peace).
Οι βουλευτές μας είναι πάντα μέσα στο πνεύμα της εποχής δηλαδή της πρασινάδας και της κλιματικής αλλαγής, και μερικοι'' αγωνιζονται'' για να σώσουν τον πλανήτη  απο το CO2 .
Όταν όμως τους ρωτήσει ένας πολίτης  . '' γιατί ακριβαίνει το ρεύμα της ΔΕΗ κε βουλευτά  ? δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.
Θα μου πείτε , πως είναι δυνατόν ένας π.χ.γυναικολόγος  βουλευτής να γνωρίζει περιβαλλοντικά η ενεργειακά θέματα? 
Συμφωνώ ότι είναι πράγματι δύσκολο .Η απάντηση είναι ότι θα έπρεπε να μείνει στις γέννες.
Οι ημιμαθείς πολιτικοί είναι ευάλωτοι και επικίνδυνοι.
Αυτοί μας φεραν εδώ.
Εμάς λοιπόν ποιος θα μας προστατέψει , από τα πράσινα κοράκια που μας πίνουν το αίμα με τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ .
                                                                                                                               SAGINIΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ .........ΑΜΕΣΑ
 Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα γενικευμένης ενεργειακής κρίσης.      Ο διευθύνων σύμβουλος της  ΔΕΠΑ προειδοποιεί για ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής διεθνών προμηθευτών αν οι πελάτες της (ιδιώτες, ΔEH) συνεχίσουν να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους ύψους 175 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για την αγορά ηλεκτρισμού, η οποία στηρίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο.
Ανάλογες προειδοποιήσεις έχει διατυπώσει και ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει επίσης ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο για το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Το μόνο θετικό είναι ότι μετατίθεται για ένα 6μηνο το πρόβλημα τροφοδοσίας με αργό πετρέλαιο, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της E.E. για το εμπάργκο στο Iράν.

  Ο κ. Ιω. Παλαιοκρασσάς είναι πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο παρακάτω άρθρο του στην Καθημερινή 5/2/12  , γράφει μεταξύ άλλων σημαντικών κατά την γνώμη μας επισημάνσεων

 Ζητάει,   επανασχεδιασμό της συνολικής αγοράς ενέργειας –όχι μόνο του ηλεκτρισμού– από μηχανικούς αλλά και ειδικούς σε θέματα αγοράς οικονομολόγους, καθώς και εκπροσώπους όλων των παικτών και δη των καταναλωτών.

Ζητάει,  αναθεώρηση όλων των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ.
Με τις σημερινές τιμές και πολιτική οδεύουμε σε ένα ακόμη επενδυτικό φιάσκο αφού το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τα τιμολόγια πώλησης ρεύματος.
Επιμερισμός του τέλους ΑΠΕ σε όλες τις μορφές ενέργειας.


Η ενέργεια είναι ένας πολύ ζωτικός τομέας με βαρύτατες επιπτώσεις όχι μόνο στην πορεία της οικονομίας αλλά και στους προϋπολογισμούς κράτους και νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα είναι και ο κατεξοχήν τομέας, στον οποίο η Διαπλοκή, επωφελούμενη της φυσικής τεχνικής αδιαφάνειας που παρουσιάζει, έχει πτωχεύσει τη ΔΕΗ και τώρα τον ΔΕΣΜΗΕ, έχει υπερβεί εαυτήν σε σκάνδαλα και έχει ζημιώσει βαρύτατα και βαθύτατα την πραγματική οικονομία και τον άμοιρο καταναλωτή.
Πρωτοφανείς διοικητικές ρυθμίσεις που έχουν την κακή συνήθεια να εμφανίζονται πασχαλιάτικα, χριστουγεννιάτικα, ή καταμεσής του θέρους είναι τα προσφιλή εργαλεία της.

Καιρός να πέσει (εισαγγελική;) σκούπα και εδώ, ώστε μεταξύ άλλων εκτός από έκλειψη στην ηθική να μην έχομε και άλλη στο φως και τη θέρμανση, καταχείμωνο.Tο έλλειμμα ΔEΣMHE, οι ιδιώτες και η ΔEH

Από τις αρχές του 2011, ο ΔEΣMHE, ξεκινώντας με ένα έλλειμμα 99 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε από το 2010, άρχισε να πληρώνει με καθυστερήσεις τους παραγωγούς ΑΠΕ και φυσικού αερίου.
Oι ιδιώτες προμηθευτές στη λιανική αγορά, μαζί και η ΔEH, άρχισαν να συσσωρεύουν ζημίες, με αποτέλεσμα η πρώτη κατηγορία να μην αποπληρώνει οφειλές προς τον ΔEΣMHE και τη ΔEH.
   Tα χρέη ανά μήνα πολλαπλασιάζονταν, ήταν όμως κατά την άποψη της PAE, του ΔEΣMHE και της ΔEH διαχειρίσιμα μέχρι και τον Σεπτέμβρη.
H κατάσταση ξέφυγε με την επιβολή του EΦK στην ηλεκτροπαραγωγή και έθεσε εκτός αγοράς τις εταιρείες Energa και Hellas Power, οι οποίες, όπως προκύπτει και από την εισαγγελική έρευνα, επιχείρησαν με παράνομους τρόπους να διαχειριστούν την κρίση τους.
    Tα χρέη των δύο εταιρειών, ύψους 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔEΣMHE και 67 εκατ. ευρώ προς τη ΔEH, προκάλεσαν πραγματική ασφυξία στην αγορά.
    H ΔEH, που μέχρι πρότινος αποτελούσε τον βασικό χρηματοδότη της αγοράς ως ο κυρίαρχος παίκτης, κήρυξε «στάση πληρωμών» στον ΔEΣMHE και στη ΔEΠA.
     Aπό την πόρτα της ΔEΠA το πρόβλημα της ρευστότητας μεταλλάσσεται σε πρόβλημα προμήθειας αερίου και συνακολούθως παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το 25% παράγεται από φυσικό αέριο.
      H ΔEΠA μπορεί και να καταφέρει να αποπληρώσει τους προμηθευτές της για τον Φεβρουάριο.
 Eάν δεν αντιμετωπιστεί όμως το συνολικότερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, τον Mάρτιο η εταιρεία θα αναγκαστεί ή να ζητήσει διακανονισμό ή να κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας.

Tα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, αποτέλεσμα κυρίως των στρεβλώσεων, ήταν γνωστά στις αρμόδιες θεσμικές αρχές και είχαν εγκαίρως γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του YΠEKA και του υπουργείου Oικονομικών.
H αγορά είχε εισέλθει στον αστερισμό της χρεοκοπίας από τις αρχές του 2011.
ΔEH, ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές, ΔEΣMHE και PAE, παρεμβαίνοντας ο καθένας από τον ρόλο που του αναλογούσε, πίεζαν την πολιτική ηγεσία για λύση και προσδοκούσαν να αντέξουν μέχρι τα τέλη του έτους, που θα έρχονταν οι επιβεβλημένες και από το Mνημόνιο αναπροσαρμογές των τιμολογίων.
Aπό τη στιγμή που δεν δόθηκαν αυξήσεις τιμολογίων που να αντανακλούν έστω ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, η χρεοκοπία της αγοράς ήταν θέμα χρόνου.
H οικονομική ασφυξία της ΔEH λειτούργησε ως καταλύτης...

Oι ευθύνες του Δημοσίου ως βασικού μετόχου της Επιχείρησης και 100% μετόχου του ΔEΣMHE είναι προφανείς.
Χρύσα Λιαγγου


                                                                                                          
                                                                                                                         
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

Το θέμα είναι μια καυτή πατάτα και άφορα τον κάθε έναν μας.
     Σοβαρότατες ευθύνες έχουν οι φορείς της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα , για την άμεση υπαρκτή απειλή έλλειψης ενέργειας που θα φέρει τη χώρα στο σκοτάδι , εν μέσω κρίσης .

Τόσο καιρό από αυτό το μικρο βήμα που η τεχνολογία μας έδωσε,  κτυπάμε καμπανάκι κινδύνου , ενώνοντας τη φωνή μας με άλλα  blogs   που έχουν τις ίδιες ανησυχίες, μακρυά από συμφέροντα ,με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσουμε την κοινή γνώμη να αντιληφθεί γρήγορα (και να αντιδράσει )στην επικείμενη καταστροφή που φέρνει η ''πράσινη απάτη''.
Δυστυχώς μας οδήγησαν στο απολυτό αδιέξοδο , με την  πράσινη διαπλοκή, την διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος (που συνεχίζεται ),  σε άχρηστα και πανάκριβα έργα ΑΠΕ , που τα εκμεταλλεύονται λίγοι ημέτεροι εργολάβοι , κερδίζοντας δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα καταναλωτή , ο όποιος πληρώνει τους λογαριασμούς.
Τα τελευταία  χρόνια  φτάσαμε στο σημείο να μας λένε ότι η ''πράσινη ανάπτυξη'' είναι η μοναδική αναπτυξιακή πολιτική για την χώρα, εξαγγέλλοντας  συνεχώς  έργα σκάνδαλα,  πολλών δις χωρίς ούτε μια φορά να μας δώσουν έστω μια μελέτη   ''κοστους και οφελους''.
Τα πολιτικά πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται . Μόνο σαν αρνητικές αναμνήσεις θα μείνουν στη μνήμη μας ο Καραμανλής,ο ΓΑΠ η Μπιρμπιλη ο Παπακωνστ...ο Βενιζέλος  και όλοι οι λοιποί που δυστυχώς εμείς ψηφίσαμε .
Η ζημιά  που έχουν προκαλέσει δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμη . Το ζήτημα δεν είναι μόνον  να βρεθούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί  στην φυλακή.
Απαιτείται λύση στην ενέργεια.
Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η  χώρα μας θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποκτήσει φτηνή ενεργειακή  επάρκεια,  όπως παλιά.
                                                                                                                                  SAGINI