Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.


      Η  Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών την δημιουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στο νησί  συνολικής δυναμικότητας 50MW τα οποία θα προστεθούν στην υφιστάμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  Από την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών , που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και του Τουρισμού και υλοποιήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας,προέκυψε εξοικονόμηση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ύψους.............  43,76%.
 "Με το πέρας της διαδικασίας διασφαλίζεται ότι η επιτυχία αυτή θα υλοποιηθεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες, αφού το μέσο υφιστάμενο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα ανέρχεται σε 15,40 σεντ ανά κιλοβατώρα (KWh),
 ενώ η μέση τιμή που εξασφαλίστηκε με το σύνολο των σημερινών ηλεκτρονικών δημοπρασιών ανέρχεται σε μόλις 8,66 σεντ ανά KWh, το οποίο αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση ύψους 43,76%", ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η διαφορά που προέκυψε από τις δημοπρασίες θα κατατίθεται στο ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κάτι που, όπως είπε, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ταμείου, τα έσοδα του οποίου προέρχονται από τους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

 "Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι δημιουργεί συνθήκες να γίνει βιώσιμο αυτό το ταμείο", σημείωσε
Η διαδικασία προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον, αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων στις τέσσερις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ανήλθε σε 121 και υποβλήθηκαν συνολικά 2.150 προσφορές.

 Όπως ανέφερε ο Υπουργός, επιλέγονται
1.     15 έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 1,5 Μεγκαβάτ (MW),
2.       5 έργα για παραγωγή ενέργειας μεταξύ 1,5MW και 3,0MW, 
3.       2 έργα για παραγωγή ενέργειας μεταξύ 3,0MW και 5,0MW και
4.       ένα έργο για παραγωγή ενέργειας μεταξύ 5,0 και 10MW.
 
Στην πρώτη κατηγορία (δυναμικότητας μέχρι 1,5MW) η μέση τελική τιμή ανήλθε σε 9,70 σεντ/KWh σε σχέση με τη μέση αρχική τιμή που ήταν 16,33 σεντ/KWh, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 40,63% με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση €1,9 εκ.
 Στη δεύτερη κατηγορία (από 1,5 - 3,0MW) η μέση τελική τιμή ανήλθε στα 8,42 σεντ/KWh σε σύγκριση με 15,50 σεντ/KWh της μέσης αρχικής τιμής που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 45,68% και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση €1,6 εκ. 
Στην τρίτη κατηγορία (δυναμικότητας 3,0-5,0 MW) η μέση τελική τιμή περιορίστηκε στα 8,33 σεντ/KWh, ενώ η μέση αρχική τιμή ανερχόταν στα 15,88 σεντ/KWh, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 47,53% και σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση της τάξης του €1 εκ.
 Τέλος, για την τέταρτη κατηγορία (μέχρι και 10 MW) η μέση τελική τιμή ανήλθε σε 7,41 σεντ/KWh σε σχέση με 15,60 σεντ/ΚWh που ήταν η μέση αρχική τιμή, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 52,50% και σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των €1,3 εκ.
      
Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας της δημοπρασίας και την κατακύρωση σε αυτές τις εταιρείες τους επόμενους μήνες «θα έχουμε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων διότι για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα χρειάζονται να γίνουν δαπάνες δεκάδων εκατ. ευρώ κάτι που είναι αρκετά σημαντικό σε αυτό την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης σε ό,τι αφορά την οικονομία".
Δηλαδή, πέραν από την εκπλήρωση των στόχων για τις ΑΠΕ συμβάλλουμε και με αυτή την πολιτική στην ώθηση της ανάπτυξης, κατέληξε. 
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=121315&show=Y
ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ    ΕΓΚΛΗΜΑ  
7,41σεντ/ kwh  η ταρίφα φ/κ στην Κυπρο και  39,2 σεντ/kwh η ταρίφα στη Ελλάδα.
Χρόνια καταγγέλλουμε την πράσινη απάτη.

     Απίστευτη η άπατη στις πλάτες μας , ισχυρό χαστούκι σε όλους αυτούς που λέγανε ότι με ταρίφες  0,18 ευρώ/ kwh  οι επενδύσεις Φ/Κ  στην Ελλάδα είναι καταδικασμένες σε χρεοκοπία .
Στην Κύπρο τα έργα αυτά θα γίνουν με τις μισές ταρίφες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προφανώς και βλέπουν κέρδη. Μπράβο στην Κυπριακή κυβέρνηση που με διαφανείς διαδικασίες πέτυχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα  .
Και να σκεφτείτε ότι εδώ  τα έργα του αναπτυξιακού νόμου και του FAST TRUCK έχουν κλειδώσει ταρίφες πάνω από 0,30ευρω/ kwh .  Κλέφτες !!!!!!!!!!!!!!   
       Η τεράστια οικονομική διαφορά στις επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών  εξελίσσεται σε οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων (σε βάρος των δεινοπαθούντων καταναλωτών) , για την Ελληνική κυβέρνηση , το ΥΠΕΚΑ ,την ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ . Τώρα να δούμε τι θα κάνετε  !!!!
Στην Ελλάδα το κράτος λειτουργεί  αλλιώς . Κομπιναδορικα !!!.Γράψαμε εδώ  http://sagini3.blogspot.gr/2012/12/390-mw.html
για το σκάνδαλο της δημοπράτησης αυτες τις μέρες  του Φ/Κ της Μεγαλόπολης από την θυγατρική της ΔΕΗ την ΔΕΗΑΝ ,  οπού  ψάχνουν άρον -άρον  ''επενδυτή'' για  βιομηχανική φωτοβολταϊκή εγκατάσταση  ισχύος  50 MW , στην Μεγαλόπολη με την εγγυημένη ταρίφα 39,2 σεντ/ kwh.
                                                                                                                                           SAGINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ