Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το δίτροχο που δεν...πέφτει ποτέ !!!!!




                                         
Δίτροχο που πέφτει μόνο αν το χτυπήσει ένας... μικρός ελέφαντας (vd.)

Διαθέτοντας ηλεκτρικό κινητήρα, το C-1 της αμερικανικής Lit Motors έχει αυτονομία 250 χιλιομέτρων με μία φόρτιση.






Φουτουριστικό ντιζάιν και ηλεκτροκινητήρα διαθέτει το C1, το δίτροχο που αναπτύσσει η μικρή αμερικανική εταιρεία Lit Motors και το οποίο προβλέπεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, αν το C1 έχει γίνει αφιέρωμα σε δεκάδες περιοδικά και σάιτ τεχνολογίας, που το περιγράφουν ως τη «μοτοσικλέτα του μέλλοντος», ο λόγος είναι η απόλυτη ευστάθειά του, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί – θα παραμείνει όρθιο ακόμη κι αν κανείς το σπρώξει με όλη τη δύναμή του ή πέσει πάνω του ένα φορτηγό με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα. Κάτι που σημαίνει ότι για το C1 είναι «παιχνιδάκι» να μένει σε κατακόρυφη θέση όταν σταματάει στα φανάρια, χωρίς κανένα βοηθητικό στήριγμα και χωρίς να χρειάζεται να είναι ακίνητος ο οδηγός.Το C1 χρωστά την εντυπωσιακή ικανότητα ισορροπίας σε δύο ψηφιακά γυροσκόπια – την ίδια συσκευή που χρησιμοποιεί και το τηλεσκόπιο Hubble για να σταθεροποιείται. Στην περίπτωση του δίτροχου, τα γυροσκόπια βρίσκονται στο κάτω μέρος και αντιλαμβάνονται πότε δέχεται κάποια πλευρική δύναμη ώστε να μεταβάλουν κατάλληλα το κέντρο βάρους για να αντισταθμίσουν την κλίση.
Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει η Lit Motors από το Σαν Φρανσίσκο, το όχημα θα πέσει μόνο όταν το χτυπήσει ένας μικρός… ελέφαντας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο μηχανισμός αυτός είναι το «κλειδί» που επιτρέπει στο C-1 να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μοτοσικλετών με αυτά των αυτοκινήτων. Ετσι, το C-1 θα απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν -και δεν θέλουν να μάθουν- να χειρίζονται μηχανές, αφού δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς ισορροπία για να το οδηγήσει.
 Επίσης, η ευστάθεια του οχήματος θα προσφέρει στον κάτοχό του πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από τις συμβατικές μοτοσικλέτες.
Παράλληλα, η ευστάθεια έδωσε τη δυνατότητα στη Lit Motors να σχεδιάσει ένα κουβούκλιο για τον οδηγό, το οποίο θα τον προστατεύει πολύ καλύτερα στα ατυχήματα. Μάλιστα, αυτό το κουβούκλιο, σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας και τους αερόσακους, θα μειώνει κατά 70% την πιθανότητα τραυματισμού του σε περίπτωση σύγκρουσης.
 Την ίδια στιγμή, ο οδηγός δεν θα εκτίθεται στη βροχή ή στο κρύο, ενώ θα μπορεί να απολαμβάνει ανέσεις που μέχρι σήμερα πρόσφεραν μόνο τα αυτοκίνητα. Όπως για παράδειγμα, κλιματιστικό και ηχοσύστημα.
Από την άλλη πλευρά, το C-1 θα χρειάζεται μικρό χώρο για να παρκάρει και θα μπορεί να ελίσσεται μέσα στον δρόμο, περίπου όπως και οι μοτοσικλέτες, για να αποφεύγει την κίνηση.
Επίσης, οι μικρές διαστάσεις έδωσαν τη δυνατότητα να κρατηθεί το βάρος του σχετικά περιορισμένο (360 κιλά), με συνέπεια ο ηλεκτροκινητήρας να μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικές επιδόσεις.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως, με ισχύ 40 kW, ο κινητήρας εξασφαλίζει στο όχημα επιταχύνσεις σπορ αυτοκινήτου, τελική ταχύτητα 190 χλμ./ώρα και αυτονομία 250 χιλιομέτρων με μία φόρτιση. Συνδέοντάς το στη συνέχεια σε μια πρίζα 220 V, η μπαταρία του θα χρειάζεται περίπου 6 ώρες για να επαναφορτισθεί.
Παρόλο που το όχημα είναι διθέσιο, έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως το 70% των αυτοκινήτων κινείται καθημερινά μεταφέροντας μόνο τον οδηγό. Η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει τους επόμενους μήνες τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών, ώστε το όχημα να πάρει άδεια κυκλοφορίας.
 Μέσα στην επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει την παραγωγή των πρώτων 1.000 C-1, με την τιμή τους στις 24.000 δολάρια. Μάλιστα, οι προπαραγγελίες ξεπερνούν ήδη τις 600.



 Toυ Κώστα Δεληγιάννη
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
                                                                                                                                                                       

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Oι πράσινοι προστάτες μας ( πολιτικάντηδες, ρουσφετολόγοι,πλασιέδες, έμισθοι προπαγανδιστές των πολυεθνικών)



                                                  
               
                  Πράσινοι παπαγάλοι  διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά
                   
                            Οι ''ειδικοί και οι άσχετοι''  των ΑΠΕ.

                                                   Αυτοί αγωνίζονται για το καλό μας !!!                                                                                       


Η Ελλάδα καταρρέει .
Όλοι φοβούνται ότι έρχεται στάση πληρωμών σύντομα και κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταστροφή .Διαβάστε...... ΕΔΩ
Νέο κούρεμα ,νέα δάνεια, μεγαλύτερη υποδούλωση στους δανειστές , χωρίς ελπίδα σωτηρίας για τους Έλληνες.
Όμως οι τεράστιες σπάταλες για τις ΑΠΕ συνεχίζονται και η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κάνει αυτό που όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει .
Διαβάστε.... .ΕΔΩ. ,.ΕΔΩ..,. .ΕΔΩ.   και...      ΕΔΩ

Κόψιμο επιδοτήσεων ΑΠΕ.

Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους πανάκριβους πλέον λογαριασμούς ρεύματος.

    Κάποιοι βολεμένοι-τελάληδες, καθηγητές , ειδικοί και άσχετοι  των ΑΠΕ,  όμως συνεχίζουν την ανούσια και φλύαρη προπαγάνδα τους για τις ΑΠΕ . Προφανώς έχουν λόγους.
Διαβάστε εδώ......ΕΔΩ..
                     
    Τους έπιασε ξανά ο πόνος για τα συμφέροντα των ΑΠΕτζηδων , που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Εκτελούν επιθυμίες άλλων και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν για χρόνια. Προπαγάνδα για την πράσινη απάτη ( ανάπτυξη λένε ).
Διαβάστε  άρθρα μας  για τους κ.κ ..ΕΔΩ......ΕΔΩ.  ...ΕΔΩ

   
                                                          
    Η ΔΕΗ του  πράσινου καθηγητή  ειδικού στις ΑΠΕ   Α.Ζερβού , της Ταγαρως και του Φωτόπουλου,  αφού  τεμαχίστηκε  , χαρίζεται σύντομα σε ολιγοπώλια,   κόρακες και όρνια, αφού το απαιτούν οι δανειστές αλλά βεβαίως  συμφωνούν  όλοι  οι εικονιζόμενοι ''αρμόδιοι παράγοντες'' για την ενέργεια στην χώρα μας.
Τα τέλη υπέρ ΑΠΕ συνεχώς αυξάνονται.

( 21 ευρώ /Μεγαβατωρα ,απο 9 ευρώ πριν δυο μήνες ,120% αύξηση )!!!!!
Απίστευτο .
Όμως τα μεγάλα  ελλείμματα των ΑΠΕ αυξάνονται και πάλι !!!!

Αυτό είναι οργανωμένο έγκλημα .

  Τα τσιμπούρια των ΑΠΕ  ( επενδυτές - κόρακες )   εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται  με την ανοχή του υφυπουργού ΠΕΚΑ , Α.Παπαγεωργίου  ( νομικού, κομματικού στελέχους της ΝΔ, πρώην διορισμένου  πρόεδρου ΔΣ της ΔΕΠΑ κλπ  )  αφού ακόμη και σήμερα εκδίδουν  νέες άδειες απο την ΡΑΕ, διαβάστε...  ΕΔΩ
                                                                                                                  
Χίλια νεα μεγαβάτ φωτοβολταϊκά μέσα σε εξι μήνες του 2013, με τις ευλογίες της ΡΑΕ και των ανικάνων του ΥΠΕΚΑ.     ΕΔΩ
Ποιος θα πληρώσει τα νέα χρέη των εκατομμυρίων , για τις νέες επιδοτήσεις υφυπουργέ  Ασημάκη Παπαγεωργίου ?
Πριν ενα μήνα αυξήσατε κατά   120%   το χαράτσι για τις ΑΠΕ που είχαν εγκατασταθεί και είχαν συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι τα τελη του 2012.

      Έκανε  νέες δημόσιες προπαγανδιστικές δηλώσεις, υπέρ των ΑΠΕ  και ο πρώην διορισμένος πράσινος πρόεδρος ΔΣ , της  ''ΔΕΗ  Ανανεώσιμες'' κος  Ι. Τσιπουριδης. Διαβάστε εδώ....  ΕΔΩ 

                                                       

    Μόλις πριν λίγους μήνες , παύθηκε από την ''τελειωμένη πλέον '' δημόσια θυγατρική εταιρεία  της ΔΕΗ ,''  ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ'' ,  όπου μας τον  ''ειχε χώσει''  , η    Ταγαρω -Μπιρμπιλω .... ΕΔΩ
αλλά  συνεχίζει  να υπηρετεί με πάθος τις ΑΠΕ   σαν ....πρόεδρος  Δ.Σ. από το 2003  της....... ..ΕΛΕΤΑΕΝ  .        ( της αιολικής συντεχνίας )    !!!..... ΕΔΩ
που προσπαθεί να  ...
          '' εκφράσει αποτελεσματικά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κλάδου και της αγοράς (αιολικών ) λειτουργώντας ως ένα μέσο πίεσης και συμμετοχής (lobbying).''  .........σύμφωνα με το καταστατικό της...... ΕΔΩ


Πως είπατε ???
Διαπλοκή ,  αστεία πράγματα στην σημερινή  Ελλάδα της....... ''Ανεξάρτητης ΡΑΕ ''... χαχαχαχα     , του πράσινου π. καθηγητή ειδικού των ΑΠΕ , Ν. Βασιλακου   ***, με διακηρυγμένο προσωπικό μανιφέστο υπέρ των ΑΠΕ ..........ΕΔΩ

                                                   


Μάλλον   '''Ρυθμιστική Αρχή .........ΑΠΕ''   είναι όχι ...'' Ενέργειας''   .!

Παπαρολογίες  και ΘΑ ΘΑ ΘΑ του διαβάστε εδώ.......ΕΔΩ


*** Πάρτε γεύση απο ένα μικρο τμήμα του βιογραφικού του..

''Υπήρξε (από το 1999) μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF), εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ELFORES), μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), καθώς και τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.
Τον Απρίλιο του 2008 εξελέγη παμψηφεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (European Renewable Energies Federation, EREF). Τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (HELAS).
Από το Μάρτιο του 2010 είναι Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)''

Μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι οι παραπάνω εξυπηρετούν με την απαιτούμενη ισονομία και δικαιοσύνη τα συμφέροντα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ,έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά και τα συμφέροντα των καταναλωτών.



Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Έρχεται η υποδούλωση των καταναλωτών ενέργειας !!!

Ελεύθερο Βήμα
Απόψεις-Γνώμες
                                                           



«Απελευθέρωση της αγοράς»    ενέργειας ή  εγκλεισµός αναγκών στην ελευθερία του κέρδους    !!



   Η «απελευθέρωση – απορρύθµιση των αγορών» και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν δύο από τις «δέκα εντολές» της περιώνυµης «Συναίνεσης της Ουάσινγκτον» (1) που κωδικοποίησαν τα νεοφιλελεύθερα προτάγµατα.
 Οι «πιονιέροι» του νεοφιλελευθερισµού «ρίχνουν» το σύνθηµα,
«η κρίση ως ευκαιρία».
     Η Ελλάδα έχει µείνει πίσω!
     Είναι 7η µεταξύ 18 χωρών της ΕΕ στις ιδιωτικοποιήσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, µεταξύ 1989-2008 (2).

Η ενέργεια προβάλλει ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα.
 Το µέγεθος του διακυβεύµατος σκιαγραφείται από την ισχύ των εγχώριων και διεθνών οµίλων που εµπλέκονται.
Ενδεικτικά:
 όµιλοι Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Μπόµπολα, Κοπελούζου, Περιστέρη-Καµπά, Μελλισανίδη, Ρόκα, η γαλλική EDF, η ιταλική Edison, οι ισπανικές Iberdrola και Endesa.

 Το υπόβαθρο του διακυβέυµατος αφορά:

α) την κερδοφόρο διέξοδο συσσωρευµένων κεφαλαίων προς τους τοµείς των δηµοσίων αγαθών που καλύπτουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες και συνδέονται µε σηµαντικές δηµόσιες επενδύσεις και υποδοµές, υψηλές ανελαστικότητες ζήτησης, πολύ χαµηλό επενδυτικό «ρίσκο» και τιµές «δωρεάς», ελέω κρίσης

β) την επέκταση του ελέγχου του κεφαλαίου στις ζωτικές συνθήκες κοινωνικής αναπαραγωγής,

γ) την εκµετάλλευση κρίσιµων φυσικών διαθεσίµων.

Ηλεκτρική ενέργεια: η αγορά και ο … «ορθολογισµός» της.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστηµα για ανάγκη εξορθολογισµού της αγοράς, άρσης των στρεβλώσεων, των µονοπωλιακών δοµών και ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης.
 Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ελλείµµατα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) – 331,5 εκατ. € για το 2012, ενώ σωρευτικά προβλέπεται ότι θα εκτιναχθούν στα 473,6 εκατ. € το 2013 και στα 905 εκατ. € το 2014    (3).
 Τα ταµειακά ελλείµµατα και η αύξηση κόστους της ΔΕΗ που «επέβαλλαν» αυξήσεις στα τιµολόγια (2013), αν και προβλέπονταν στην τελευταία έκθεση της τρόικα 11-2012!
      Η άρση των στρεβλώσεων της χονδρεµπορικής αγοράς, π.χ. του Μηχανισµού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) ο οποίος µε την τροποποίηση του 2010 εξασφάλισε στους µεγάλους ιδιώτες παραγωγούς από φυσικό αέριο (φ/α) αµοιβή βάσει του µεταβλητού κόστους τους, συν ένα 10%, προκαλώντας στη ΔΕΗ ζηµιά 270 εκατ. € το 2012 και της λιανικής αγοράς µε κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων και πλήρη απελευθέρωση των τιµολογίων την 1-7-2013, ώστε «[…] κάθε καταναλωτής {να} τιµολογείται µε βάση το κόστος που προκαλεί» (4) µε ταυτόχρονη, βέβαια, πρόβλεψη ότι ««η ανοδική αυτή πορεία του κόστους […] θα συνεχισθεί µέχρι το 2030» (5).

Ποια είναι όµως η κύρια όψη των πραγµάτων; 

Η εισαγωγή ιδιωτών παραγωγών στην ηλεκτρική ενέργεια απαίτησε ισχυρή επιδότηση από το κράτος προκειµένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδύσεων.
 Έτσι ερµηνεύονται, µεταξύ άλλων, ο ΜΑΜΚ και το σύστηµα εγγυηµένων τιµών (Feed in Tariff –FIT) στις ΑΠΕ για την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας, µε ταυτόχρονη άρση κάθε χωροταξικής ρύθµισης και περιβαλλοντικής προστασίας για την προώθηση της «πράσινης» επιχειρηµατικότητας και των βιοµηχανικών ΑΠΕ.
      Ενώ, τα κάθε είδους ελλείµµατα (π.χ. ΛΑΓΗΕ), οι διαρκείς αυξήσεις των τιµολογίων (αύξηση της µέσης τιµής πάνω από 80% την περίοδο 2001-2012) κ.α.,  αποτελούν, συνέπειες αστοχιών, στρεβλώσεων και κακών σχεδιασµών, που δεν επιτρέπουν την εύρυθµη και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς,  που θα µεγιστοποιήσει το κοινωνικό όφελος κατά τη νεοφιλελεύθερη αφήγηση.
    Αντίθετα αποτελούν τα σχεδιασµένα µεταβατικά στάδια προώθησης της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς.
 Ενδεικτικά, τα ελλείµµατα του ΛΑΓΗΕ οδήγησαν στην έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, στην προώθηση των µεγάλων έργων fast track, έναντι των µικρών (εφόσον προωθήθηκε η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για την «πράσινη» επιχειρηµατικότητα και την ύπαρξη της αγοράς) και στην έναρξη «εκκαθάρισης» της «αγοράς» υπερ των µεγάλων οµίλων και των βιοµηχανικών ΑΠΕ.
     Συνεπώς, η ίδια η µετατροπή της ενέργειας από δηµόσιο κοινωνικό αγαθό σε εµπόρευµα, απαιτεί όλα τα παραπάνω, µε κεντρικές συνιστώσες της την εκτόξευση των τιµολογίων, την απαξίωση και εκποίηση του δηµοσίου τοµέα (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ), και την εκχώρηση δηµοσίων εκτάσεων, πόρων και υποδοµών για τη δηµιουργία ανταγωνιστικής κερδοφόρας αγοράς.
     Εξάλλου, η απάντηση του «εξορθολογισµού» δίνεται από την ίδια τη ΡΑΕ µε την πλήρη αναδιάρθρωση της εγχώριας χονδρεµπορικής και λιανικής αγοράς για την προσαρµογή στο Ενιαίο Μοντέλο Ευρωπαϊκής Αγοράς, µετά το 2015.
 Η σηµερινή λειτουργία της υποχρεωτικής συµµετοχής στη χονδρεµπορική αγορά (mandatory pool) αντικαθίσταται από ένα υβριδικό σύστηµα «εικονικών µονάδων παραγωγής» (Virtual Power Plant) και του γαλλικού συστήµατος ΝΟΜΕ, το οποίο απειλείται µε κατάρρευση στη Γαλλία!
   Έτσι, µεταξύ άλλων, προωθείται η συνολική απελευθέρωση των τιµολογίων και η υποχρεωτική πρόσβαση ιδιωτών προµηθευτών, παραγωγών και µεγάλων καταναλωτών στη χαµηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγή λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών µονάδων της ΔΕΗ µέσω δηµοπρασιών 1600 MW, αίροντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της ΔΕΗ, αλλά και τη δυνατότητα µετακύλησης του υψηλού «κέρδους σπανιότητας» υπέρ των καταναλωτών (6) !!!

Αγορά εναντίον δηµοκρατίας, κοινωνικών αναγκών, φυσικού περιβάλλοντος.

Η αγορά δεν είναι ένας «ουδέτερος» χώρος, ένα τεχνικό µέσο, που απλώς ρυθµίζει το ύψος των τιµών, τον τρόπο διανοµής και την ποσότητα των παραγόµενων αγαθών/υπηρεσιών.
   Είναι ο χώρος στον οποίο «πραγµατοποιείται» η υπεραξία και το κέρδος, σύµφωνα µε τους όρους του ανταγωνισµού, συµπυκνώνοντας αξίες και δοµικά χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κοινωνικής οργάνωσης.
    Το «εµπόρευµα» ενέργεια θα παράγεται µε βάση τις «τιµές παραγωγής», δηλαδή το κόστος παραγωγής πολλαπλασιασµένο µε το µέσο ποσοστό κέρδους της οικονοµίας.
Ο ενδοκλαδικός ανταγωνισµός θα «αποφασίσει» για τη χωροθέτηση, το ενεργειακό ισοζύγιο, το βαθµό αποκέντρωσης, τις πηγές ενέργειας, τις τεχνολογίες, την κλίµακα, τις επενδύσεις, τα δίκτυα κ.λπ.
    Ενώ η «βιώσιµη» αποδοτικότητα των επενδύσεων θα καθορίσει, σε τελική ανάλυση, τα επίπεδα περιβαλλοντικής προστασίας.
    Οι επενδυτές θα καταρτίσουν, τελικά, το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασµό, «[…] το αποτέλεσµα κατάρτισης ενός Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασµού στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς στην οποία οι οριστικές αποφάσεις ανήκουν στη δικαιοδοσία της αγοράς δεν µπορεί να έχει την οριστικότητα που χαρακτήριζε τα παραδοσιακά προγράµµατα των δηµοσίων επιχειρήσεων […]» (7).
      Η όποια κρατική παρέµβαση – ρύθµιση επέχει δευτερεύοντα ρόλο, ενώ τα κινήµατα, οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόµενοι και η δηµοκρατία στο σχεδιασµό, στην παραγωγή και στη διανοµή τίθενται εκτός πλαισίου.
Στον αντίποδα, η υπεράσπιση της ενέργειας ως δηµόσιου κοινωνικού αγαθού, µε κριτήρια όπως:
 α) εκτεταµένη ενεργειακή εξοικονόµηση,
β) αξιοβίωτη ικανοποίηση και καθορισµός των ενεργειακών αναγκών,
 γ) διασφάλιση καθολικής πρόσβασης,
δ) αποκεντρωµένη παραγωγή,
 ε) δηµοκρατικός έλεγχος των πηγών, του σχεδιασµού και της χωροθέτησης,
στ) δραστική διείσδυση των ΑΠΕ µε κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια και σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιµα για την ανάσχεση της κλιµατικής αλλαγής,
 ζ) επιλογή κατάλληλων διατάξεων, κλίµακας και διαφοροποιηµένης τεχνολογίας µε σεβασµό στις τοπικές χρήσεις και στα οικοσυστήµατα, συνιστά ένα πλήρως αντιθετικό, της αγοράς, υπόδειγµα, που προϋποθέτει τη δηµόσια ιδιοκτησία –εθνικοποίηση- του τοµέα της ενέργειας.
Η ενέργεια αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιµο κοινωνικό αγαθό για να παραδοθεί στο µονοδιάστατο, ενεστωτικό, µονεταριστικό κριτήριο της αγοράς και των επενδυτών.
    Η κρατική µορφή ιδιοκτησίας αποτελεί την αναγκαία συνθήκη -την αφετηρία- την οποία ο έλεγχος και η ουσιαστική συµµετοχή των εργαζοµένων, των τοπικών κοινωνιών και των κινηµάτων µε την αξιοποίηση ριζοσπαστικών (οικολογικών/ταξικών) επεξεργασιών µπορούν να µετατρέψουν σε ικανή, στοχεύοντας στον κοινωνικοποιηµένο ριζικό κοινωνικό-οικολογικό µετασχηµατισµό του ενεργειακού µοντέλου που επιβάλλουν οι συνθήκες της συνδυασµένης οικονοµικής και οικολογικής κρίσης.

ΠΕΤΡΟΣ ΨΑΡΡΕΑΣ


1. Williamson, ed. J. Williamson, What Washington Means by Policy Reform in Latin American Adjustment: How Much Has Happened?, Washington Institute for International Economics, 1990.
2. Privatization Barometer (2010), http://www.privatizationbarometer.net/index.php, accessed 16 June 2010.
3. Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ, ΛΑΓΗΕ ΑΕ, Ιανουάριος 2013.
4. ΡΑΕ, Τελικές προτάσεις της ρυθµιστικής αρχής ενέργειας για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Νοέµβριος 2012, σελ. 18.
5. Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασµός, Οδικός χάρτης για το 2050, Μάρτιος 2012, σελ. 29
6. ΡΑΕ, Τελικές προτάσεις της ρυθµιστικής αρχής ενέργειας για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Νοέµβριος 2012, σελ. 1-14 και 26.
7. Συµβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Μέτρα και µέσα για µια βιώσιµη και ανταγωνιστική ενεργειακή πολιτική, Αθήνα 2008.
                                                                                                                                            


Το παράδειγµα της Καλιφόρνια αναδεικνύει γλαφυρά τις συνέπειες ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.


Ένα καρτέλ τριών εταιρειών Pacific Gas and Electric, Southern California Edison, San Diego Gas and Electric, µε τη «συµβολή» της περίφηµης Enron, «κατάφερε» µέσα σε 4 χρόνια, µέσω χειραγώγησης τιµών, να επιβάλλει αυξήσεις τιµών στη χονδρεµπορική αγορά πάνω από 1000% (από ~ 0,04 σε ~0,4 $/kwh ) και    300% στη λιανική  του  San Diego, (πλήρως απελευθερωµένη).   
 Μέσα σε ένα χρόνο η συνολική αξία του ρεύµατος που πωλήθηκε εκτινάχθηκε από 7.43 δις $ σε 27.97 δις $. 
Οι προσπάθειες χειραγώγησης των τιµών µε «απόσυρση» διαθέσιµης ισχύος οδήγησαν, τον Μάρτη του 2001, σε αλλεπάλληλα µπλακάουτ, αφήνοντας 1,5 εκατ. ανθρώπους χωρίς ρεύµα.
Στη Γερµανία από το 2007 πάνω από 44 νέες δηµοτικές ενεργειακές επιχειρήσεις (Stadwerke) έχουν συσταθεί και πάνω από 100 εκχωρήσεις δικαιωµάτων διανοµής, προµήθειας και υπηρεσιών ενέργειας έχουν επιστρέψει στο δηµόσιο.

Σύµπραξη 6 δήµων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αγόρασε, το 2010, την 5η µεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ενέργειας Evonik-Steag αντί 649 εκατ. €.

Έως το 2016 σχεδόν το σύνολο των συµβάσεων παραχώρησης µεταξύ δήµων και ιδιωτών εκπνέουν.

Τα δύο τρίτα των Γερµανικών δήµων, µεταξύ των οποίων η Στουτγάρδη, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, προσανατολίζονται στην 100% επαναφορά της προµήθειας και των δικτύων διανοµής υπό δηµόσιο έλεγχο.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνονται µαζικές καµπάνιες και δηµοψηφίσµατα ευρείας κοινωνικής υποστήριξης.

ΠΗΓΗ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Διασύνδεση ρεύματος Ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και ΑΠΕ .

   

     Κανείς δεν θα μίλαγε σήμερα  για διασυνδέσεις νησιών και μπλακ-άουτ   αν..... οι ΑΠΕ ήταν αξιόπιστες για  παραγωγή ρεύματος.
     Κανείς δεν θα μίλαγε αν οι κυβερνήσεις δεν ήταν διεφθαρμένες . 

                                      
                                                    
       Εξαιρετικά επίκαιρο θέμα μετά το πρόσφατο μπλακ άουτ της Σαντορίνης , σε μια περίοδο που το νησί βουλιάζει από επισκέπτες, που δημιούργησε χιλιάδες προβλήματα σε όλους.
Ζημίες και ευθύνες τεράστιες.
Υποκριτική η παρουσία των αναρμόδιων Μιχελάκη,Κεφαλογιάννη,και του Α.Ζερβού της ΔΕΗ.
Η αναγκαία ηλεκτρική διασύνδεση όλων των Ελληνικών νησιών  με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα χρόνια τώρα σχεδιάζεται αλλά ποτέ δεν έγινε..
 Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό, σε μια χώρα που την ενεργειακή πολιτική την σχεδιάζουν και την επιβάλλουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις .
Επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες  (  http://sagini3.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6.html  ) γίνονται κατά καιρούς ,αλλά  κουκουλώνονται .
  Το απαρχαιωμένο καθεστώς ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών , εξυπηρετεί το κύκλωμα εμπορίας πετρελαιοειδών αλλά και τους τυχοδιώκτες των ΑΠΕ.
Σήμερα η  ηλεκτροδότηση των νησιών γίνεται με αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, όπου οι εγκατεστημένες μεγάλες ηλεκτρογεννήτριες ( αγορασμένες απο ιδιώτες εμπόρους εισαγωγείς Κοπελουζος,ΕΛΤΡΑΚ  κ.α.) , καταναλώνουν χιλιάδες τόννους μαζούτ  κάθε χρόνο ,απο την ντόπια πετρελαϊκή βιομηχανία .
    Επίσης απο ιδιωτικούς   σταθμούς παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο          ( ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γ.Περιστερη στη Ρόδο ) ,με σκανδαλώδεις συμβάσεις με την  ΔΕΗ      (   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343795 )
Στο προβληματικό αυτό σύστημα ηλεκτροδότησης  των νησιών οι διακοπές ρεύματος ,ειδικά τους θερινούς μήνες είναι καθημερινές χρόνια τώρα .
Πριν το μπλακ-άουτ της Σαντορίνης προηγήθηκε μεγάλη διακοπή ρεύματος στη Μύκονο , που πέρασε στα ψηλά.

 Το κόστος των καταναλωτών
 Έχει εκτιμηθεί οτι το συνολικό κόστος διασύνδεσης της Κρήτης,των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων ,ανέρχεται σε 4 δις ευρώ,
  Με την σημερινή  προβληματική ηλεκτροδότηση των νησιών μας , το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,  σαν ΥΚΩ ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ) είναι τεράστιο.
 Πλησιάζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.!!!!....για να λειτουργούν οι πετρελαϊκές μονάδες  στα νησιά.
 Αρα σε 5-6 χρονιά θα είχαμε αποσβέσει το κόστος διασύνδεσης. Δυστυχώς κανένα απο τα τρία σκέλη της διασύνδεσης δεν επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω..
Και μην ξεχνάτε οτι ξοδεύτηκαν πολλά δις μέχρι σήμερα στο μεγάλο σκάνδαλο των ΑΠΕ και του εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ,σε βάρος των καταναλωτών και της ΔΕΗ.

Και τα μπλακ-άουτ θα συνεχίζονται.


Η λύση
Η λύση που θα διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ηλεκτροδότηση των νησιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, είναι η σύνδεση των κύριων νησιών με το Ηπειρώτικο Ηλεκτρικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με υποβρύχια καλώδια Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια η διασύνδεση των μικρότερων νησιών με νέα υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης.
     Από χρόνια το θέμα αυτό θα είχε επιλυθεί από την ΔΕΗ αν την είχαν αφήσει να πραγματοποιήσει το ολοκληρωμένο της πρόγραμμα για την διασύνδεση των Δωδεκανήσων ,των Κυκλάδων και της Κρήτης , με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης.
Το υψηλό κόστος ( περίπου 1 δις ευρώ ) για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 1.000 MW για τη διασύνδεση της Κρήτης με Μονεμβασιά και εν συνεχεία με τα λιγνιτικα εργοστάσια της ΔΕΗ στην   Μεγαλόπολη ή απευθείας με Αττική ( Λαύριο ), εμφανίζεται ως πρόβλημα ,παρόλο που  ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης θα ήταν τρία με πέντε χρόνια, καθώς  επιβάρυνση  μας για την  ηλεκτροδότηση της Κρήτης απο πετρελαϊκές μονάδες. φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
   Μια και αναφέρθηκε η Κρήτη ,καλό είναι να δούμε μερικά  δεδομένα .Το νησί εχει εγκατεστημένη ισχύ 800 περίπου πετρελαιικα μεγαβάτ ,απο τις εγκατεστημένες αυτόνομες μονάδες μαζούτ.
Εδώ όπως και σε ολα τα τουριστικά νησιά μας η ζήτηση πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι και ελαχιστοποιείται τον χειμώνα.Η ζήτηση του καλοκαιριού φθάνει τα 650 μεγαβάτ και χωρίς απρόοπτα μπορεί να καλυφθεί απο την ΔΕΗ .

Ο προβληματικός ρόλος των ΑΠΕ
    Στην Κρήτη βέβαια υπάρχουν και πολλές ΑΠΕ .
Γέμισαν τα Κρητικά βουνά με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.   Πουλάνε( πανάκριβα ) το ΤΥΧΑΙΟ ρεύμα τους στο δίκτυο και  με ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ αλλά μόνον όταν φυσάει και μόνο όταν υπάρχει ήλιος.
Κανένας σοβαρός διαχειριστής ενέργειας δικτύου δεν μπορεί να υπολογίζει στην αξιοπιστία των πανάκριβων αλλά άχρηστων ΑΠΕ.
Έτσι η σχεδιαζόμενη διασύνδεση της Κρήτης είναι  μονόδρομος για την ασφάλεια της ενέργειας,  αφού  αδυνατούν  να δώσουν λύση στην επάρκεια και την σταθερότητα του εφοδιασμού ρεύματος οι  ΑΠΕ. 
Όσες  ΑΠΕ  να μπουν στην Κρήτη η οπουδήποτε αλλού πάντοτε θα είναι μια αναξιόπιστη και ακριβή πηγή ρεύματος.
Οι ΑΠΕτζηδες της Κρήτης μέχρι σήμερα είχαν εξασφαλίσει τα κέρδη τους ,αφού πουλάνε το ρεύμα στην αγορά του νησιού.
 Όμως   (Εφημερίδα των Συντακτών, 16/8/2013 Β.Γεωργας )    '' νέα πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων για να εκμεταλλευτούν το πλούσιο αιολικό δυναμικό του νησιού. Η σύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα είναι απαραίτητη προκειμένου να πωλείται το ρεύμα.
   Συνολικά υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή μονάδων άνω των 3.000 MW που ισοδυναμούν με επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ! 
Είπαμε οτι η Κρήτη το καλοκαίρι ζητάει 650 μεγαβάτ !!

Ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της εταιρείας Elica επιδιώκει να εγκαταστήσει 1.005 MW μέσω 36 αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

 Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη έχει σχέδια για 33 συστοιχίες ανεμογεννητριών ισχύος 1.077 MW και προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ στο νησί,

ενώ ένα ακόμη σχέδιο με τη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κρήτης, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας και άλλων φορέων προβλέπει την εγκατάσταση 1.000 MW μέσω της «Παγκρήτιας Ανανεώσιμες».



Επι πλέον στην Κρήτη, έχουν δοθεί προσφάτως  άδειες απο το ΥΠΕΚΑ για τέσσερα μεγάλα ηλιοθερμικα εργοστάσια πολλών  μεγαβάτ  σε γνωστούς βαρόνους     παρά την αντίθετη γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης ο πρώην ΥΠΕΚΑ Λιβιερατος ,υπέγραψε.

(http://www.cretalive.gr/culture/view/futeuoun-kai-deutero-hliothermiko-stathmo-teras-sthn-anatolikh-krhth/87666)

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1046491&srv=94

                                              

Τα ίδια γίνονται σε όλη την Ελλάδα.
π.χ.  Μόνο στην Άνδρο σχεδιάζουν 400 μεγαβάτ ΑΠΕ.(Κοπελουζος-Μυτιληναίος)
Όλοι αυτοί για να μπορούν να πουλάνε σε εμάς τώρα ΑΠΑΙΤΟΥΝ διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.Φυσικά και δεν τους απασχολεί η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης και τα μπλακ-άουτ ,άλλα τα προσδοκώμενα κέρδη τους.
  Ουδείς από την κυβέρνηση της χρεωκοπίας, προβληματίζεται, δίνουν νέες άδειες ΑΠΕ  αφειδώς . Δώστε και τα μαχαιροπίρουνα !!
Όλοι οι παραπάνω θέλουν να πουλάνε ακριβό ρεύμα.             Σε ποιους ???
 






Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Λ ΙΓΝΙΤΕΣ .......Το Εθνικό μας καύσιμο. Μελέτη του ΤΕΕ / Δυτικής Μακεδονίας

                                                     
 
      Μια εξαιρετική επιστημονική μελέτη του ΤΕΕ/ΤΔΜ , που μας έστειλε ο φίλος του SAGINI3 ,
 Νίκος.
Αποτελεί πηγή γνώσης για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για την οικονομική συνεισφορά
του εθνικού μας καυσίμου , του λιγνίτη ,στην Εθνική μας οικονομία τα τελευταία 60 έτη.
 Είναι ένα  ηχηρό χαστούκι στους άθλιους κερδοσκόπους της ''πράσινης απάτης'' ,των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου,
που κατάφεραν με την βοήθεια ανικάνων και διεφθαρμένων κυβερνήσεων ,
να καταστρέψουν την  ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να μετατρέψουν την φθηνή και ασφαλή
θερμική ενέργεια του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ,  σε πανάκριβη και αναξιόπιστη ''πράσινη ενέργεια'' των ΑΠΕ.
Έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα στον τομέα της ενέργειας  με θύματα τους
 Έλληνες καταναλωτές.Διαβάστε εδώ τις......       Επώνυμες οι καταγγελίες του Γ.Παλαιοκρασσά




                                                           
ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας
Ιούλιος 2012
Μελέτη.
           ''Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας  
σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής''


Η παρούσα μελέτη  αποτελεί απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής μετά από
εισήγηση της σχετικής Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΜ που αποτελείται από τους:
Δ. Σωτηρόπουλο (Χημ.Μηχ., MBA), Ε. Καρλόπουλο, (Χημ. Μηχ., MSc), Α.
Σιδηρόπουλο (Οικονομολόγο, PhD Cand) και υποστηρίχθηκε από τους Δ.
Μαυροματίδη (Ηλ. Μηχ) και Α. Κακάλη (Ηλ. Μηχ)



1. Εισαγωγή
Εδώ και έξι σχεδόν δεκαετίες, οι λιγνίτες αποτελούν τη σημαντικότερη    πρωτογενή   πηγή
 ενέργειας για τη Χώρα μας. 
Ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας, ο οποίος ολοκληρώθηκε ουσιαστικά
στις αρχές της δεκαετίας του1980, στηρίχθηκε αποκλειστικά σχεδόν στους εγχώριους λιγνίτες και 
 κυρίαρχα στα αποθέματα της Δυτικής Μακεδονίας. 
 Με σημείο αναφοράς το 1955, όταν ξεκίνησε  η εκμετάλλευση του πρώτου επιφανειακού ορυχείου 
από  τη  ΛΙΠΤΟΛ ΑΕ, η λιγνιτική βιομηχανία αναπτύχθηκε  στον ενεργειακό άξονα της Δυτικής 
 Μακεδονίας  με ταχείς,πρωτοφανείς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα.
Σήμερα, στον ενεργειακό άξονα της Δυτικής Μακεδονίας  εξορύσσονται  ετησίως  περίπου 50 
 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη οι οποίοι τροφοδοτούν τους 5 ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής 
συνολικής   εγκατεστημένης ισχύος4.270 MW ,ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα 
 ή δορυφορικά στον  παραγωγικό κύκλο της λιγνιτικής βιομηχανίας
.
     Η Ελληνική Κυβέρνηση,στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που απορρέουν από
 τους δεσμευτικούς στόχους  της Στρατηγικής «Ενέργεια 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 
ανταγωνιστική, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια που εξειδικεύεται στον κανόνα
του “20-20-20" δηλαδή, 20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020,
20% αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και
20% περικοπή στην ενεργειακή κατανάλωση, ανακοίνωσε  τον Ιούνιο του
2010 την πρόθεσή της να μειώσει  δραστικά τη συμμετοχή του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό
 χαρτοφυλάκιο,  να αποσύρει σημαντικό μερίδιο των λιγνιτικών θερμικών μονάδων της
 περιοχής μας και να στραφεί σε  εισαγόμενα ανταγωνιστικά καύσιμα.
Είναι  σαφές ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει και πρέπει να ανταποκριθεί στις προαναφερόμενες
 υποχρεώσεις  και κυρίως,στη δέσμευση που αφορά στη μείωση των εκπομπών
 διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Όμως,η φιλοσοφία του Πρωτοκόλλου του Κιότο αλλά και οι Μηχανισμοί Εφαρμογής που
  υποστηρίζουν επιχειρησιακά την υλοποίησή του, στηρίζονται στην παραδοχή ότι οι μειώσεις
 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλεται να γίνουν με τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε τόσο
το μοναδιαίο κόστος ανά τόνο  CO2 ,όσο και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις να
είναι οι ελάχιστες δυνατές.
Εάν το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής μας
συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα εξάντλησης των αποθεμάτων λιγνίτη ή προκύπτει μέσω της
οικονομικά μη βιώσιμης τεχνικής προσαρμογής των μονάδων να ανταποκριθούν στους
περιβαλλοντικούς περιορισμούς, τότε βεβαίως η διαδικασία απόσυρσης είναι νομοτελειακά
προκαθορισμένη.
Αν όμως το κυρίαρχο κίνητρο απόσυρσης των μονάδων εντοπίζεται μονοδιάστατα στην
επίτευξη των στόχων 20-20-20 και στην ενδεχόμενη διασφάλιση «ζωτικού χώρου»
 για την ευκολότερη διείσδυση ανταγωνιστικών εισαγόμενων καυσίμων,τότε πρόκειται
για μια ασύμμετρη παρέμβαση στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Δυτικής Μακεδονίας.
Από την άλλη πλευρά, η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Χώρας μας, η
προφανής αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών πρωτογενούς πλεονάσματος και οι θετικές
επιπτώσεις της λιγνιτικής βιομηχανίας στους τομείς της απασχόλησης σε περιφερειακό
επίπεδο, υπαγορεύουν μια ενδεχόμενη προσαρμογή της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και
ιδιαίτερα του ρόλου των λιγνιτών στο εθνικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.


Στόχο της μελέτης αποτελεί η ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων
της λιγνιτικής βιομηχανίας σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα,
μέσω των πολλαπλασιαστών εισοδήματος και απασχόλησης, όπως αυτοί προκύπτουν από
την εφαρμογή της μεθοδολογίας των Εισροών Εκροών σε επίπεδο περιφέρειας.

Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υλοποίησης της μελέτης
...........
 Διαβάστε εδώ την συνεχεία της μελέτης............

 http://www.tdm.tee.gr/images/stories/Docs/nea_anakoinoseis/deltia
_typou/ektimisi_tou_kostous_metabibasis_ths_dm.pdf




Η Πυρηνική δοκιμή αντιδραστήρα ΘΟΡΙΟΥ .....αρχίζει. !!! !!Ι

 

  ...... θα μπορούσε να προσφέρει καθαρότερη, ασφαλέστερη, και σχεδόν χωρίς απόβλητα ενέργεια

 


                                        Thorium: Thor. Get it?



Enter thorium.

Το φυσικό θόριο, το οποίο είναι αρκετά φθηνό και άφθονο (περισσότερο από το ουράνιο), δεν περιέχει αρκετό σχάσιμο υλικό (θόριο-231) για να διατηρήσουν μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Με τη μίξη θορίου οξειδίου με οξείδιο πλουτωνίου 10%, ωστόσο, η κρισιμότητα επιτυγχάνεται.

  Αυτό το καύσιμο, η οποία ονομάζεται θόριο-ΜΟΧ (μικτό οξείδιο), μπορεί στη συνέχεια να σχηματιστεί σε ράβδους και να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικά πυρηνικών αντιδραστήρων.

Αυτό οχι μόνο  σημαίνει ότι μπορούμε να παράγουμε ενεργεία, μακριά με το ουράνιο, το οποίο είναι ακριβό για να εμπλουτιστεί, επικίνδυνο και οδηγεί σε διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι έχουμε τελικά έναν εύκολο τρόπο για την ανακύκλωση πλουτωνίου

 Επιπλέον, ο κύκλος του πυρηνικού καυσίμου θόριο-MOX δεν παράγει νέο πλουτωνίου.
 Μειώνει πραγματικά τα παγκόσμια αποθέματα του πλουτωνίου. Επίσης  το , θόριο-ΜΟΧ κάνει ασφαλέστερους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες,  λόγω του υψηλότερου  σημείου  τήξης και θερμικής αγωγιμότητας.




Thor Energy's thorium reactor in Halden, Norway.
Ο αντιδραστήρας θορίου της Thor Energy στο Halden της Νορβηγίας. Ο σωλήνας στη μέση της φωτογραφίας περιεχέι pellets απο thorium-MOX ,και εισέρχεται μέσα στο αντιδραστήρα ο οποίος είναι από κάτω,


       Το Θόριο-MOX, με λίγα λόγια, γίνεται  συναρπαστικό όσο μπαίνει στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.

  Πριν
όμως να μπορεί  χρησιμοποιηθεί, η  Thor Energy πρέπει να βεβαιωθεί απολύτως, ότι ο κύκλος του θορίου σαν πυρηνικού καυσίμου είναι πλήρως κατανοητός.

Για να γίνει αυτό, η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα μικρό πειραματικό αντιδραστήρα στη νορβηγική πόλη του Halden, όπου ράβδοι του θορίου-MOX  , παρέχουν ατμό σε ένα κοντινό εργοστάσιο χαρτοποιίας.

Ο αντιδραστήρας αυτός θα λειτουργήσει για πέντε χρόνια, μετά  τα καύσιμα θα πρέπει να αναλυθούν για να δούμε αν είναι έτοιμο για εμπορική χρήση σε  αντιδραστήρες.


Η πρώτη παρτίδα του θορίου-MOX σε σφαιρίδια, τα οποία βρίσκονται εντός των ράβδων, έγινε στη Γερμανία.
 Η επόμενη παρτίδα pelles θα γίνει στη Νορβηγία.
 Και οι τελικές παρτίδες , ελπίζουμε εμπορικής ποιότητας σφαιριδίων θα γίνει από το Εθνικό Εργαστήριο Πυρηνικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Westinghouse Electric Company, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο των πυρηνικών αντιδραστήρων, είναι ένας απο τους  εμπορικούς υποστηρικτές της 
Thor Energy.
 

(Και ναι, ακριβώς αν αναρωτιέστε, το στοιχείο θόριο  είναι πραγματικά το όνομά του  Thor, ο Νορβηγός θεός του κεραυνού.

        Και ναι, η Σκανδιναβική μυθολογία προέρχεται από τη Νορβηγία, όπου είναι η έδρα της       
Thor Energy. Σύμπτωση, δεν νομίζω!




 (See: 500MW from half a gram of hydrogen: The hunt for fusion power heats up.)

  (See: Nuclear power is our only hope, or, the greatest environmentalist hypocrisy of all time.)


ΠΗΓΗ