Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Διασύνδεση ρεύματος Ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και ΑΠΕ .

   

     Κανείς δεν θα μίλαγε σήμερα  για διασυνδέσεις νησιών και μπλακ-άουτ   αν..... οι ΑΠΕ ήταν αξιόπιστες για  παραγωγή ρεύματος.
     Κανείς δεν θα μίλαγε αν οι κυβερνήσεις δεν ήταν διεφθαρμένες . 

                                      
                                                    
       Εξαιρετικά επίκαιρο θέμα μετά το πρόσφατο μπλακ άουτ της Σαντορίνης , σε μια περίοδο που το νησί βουλιάζει από επισκέπτες, που δημιούργησε χιλιάδες προβλήματα σε όλους.
Ζημίες και ευθύνες τεράστιες.
Υποκριτική η παρουσία των αναρμόδιων Μιχελάκη,Κεφαλογιάννη,και του Α.Ζερβού της ΔΕΗ.
Η αναγκαία ηλεκτρική διασύνδεση όλων των Ελληνικών νησιών  με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα χρόνια τώρα σχεδιάζεται αλλά ποτέ δεν έγινε..
 Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό, σε μια χώρα που την ενεργειακή πολιτική την σχεδιάζουν και την επιβάλλουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις .
Επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες  (  http://sagini3.blogspot.gr/2013/08/blog-post_6.html  ) γίνονται κατά καιρούς ,αλλά  κουκουλώνονται .
  Το απαρχαιωμένο καθεστώς ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών , εξυπηρετεί το κύκλωμα εμπορίας πετρελαιοειδών αλλά και τους τυχοδιώκτες των ΑΠΕ.
Σήμερα η  ηλεκτροδότηση των νησιών γίνεται με αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, όπου οι εγκατεστημένες μεγάλες ηλεκτρογεννήτριες ( αγορασμένες απο ιδιώτες εμπόρους εισαγωγείς Κοπελουζος,ΕΛΤΡΑΚ  κ.α.) , καταναλώνουν χιλιάδες τόννους μαζούτ  κάθε χρόνο ,απο την ντόπια πετρελαϊκή βιομηχανία .
    Επίσης απο ιδιωτικούς   σταθμούς παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο          ( ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γ.Περιστερη στη Ρόδο ) ,με σκανδαλώδεις συμβάσεις με την  ΔΕΗ      (   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343795 )
Στο προβληματικό αυτό σύστημα ηλεκτροδότησης  των νησιών οι διακοπές ρεύματος ,ειδικά τους θερινούς μήνες είναι καθημερινές χρόνια τώρα .
Πριν το μπλακ-άουτ της Σαντορίνης προηγήθηκε μεγάλη διακοπή ρεύματος στη Μύκονο , που πέρασε στα ψηλά.

 Το κόστος των καταναλωτών
 Έχει εκτιμηθεί οτι το συνολικό κόστος διασύνδεσης της Κρήτης,των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων ,ανέρχεται σε 4 δις ευρώ,
  Με την σημερινή  προβληματική ηλεκτροδότηση των νησιών μας , το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,  σαν ΥΚΩ ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ) είναι τεράστιο.
 Πλησιάζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.!!!!....για να λειτουργούν οι πετρελαϊκές μονάδες  στα νησιά.
 Αρα σε 5-6 χρονιά θα είχαμε αποσβέσει το κόστος διασύνδεσης. Δυστυχώς κανένα απο τα τρία σκέλη της διασύνδεσης δεν επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω..
Και μην ξεχνάτε οτι ξοδεύτηκαν πολλά δις μέχρι σήμερα στο μεγάλο σκάνδαλο των ΑΠΕ και του εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ,σε βάρος των καταναλωτών και της ΔΕΗ.

Και τα μπλακ-άουτ θα συνεχίζονται.


Η λύση
Η λύση που θα διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ηλεκτροδότηση των νησιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, είναι η σύνδεση των κύριων νησιών με το Ηπειρώτικο Ηλεκτρικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με υποβρύχια καλώδια Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια η διασύνδεση των μικρότερων νησιών με νέα υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης.
     Από χρόνια το θέμα αυτό θα είχε επιλυθεί από την ΔΕΗ αν την είχαν αφήσει να πραγματοποιήσει το ολοκληρωμένο της πρόγραμμα για την διασύνδεση των Δωδεκανήσων ,των Κυκλάδων και της Κρήτης , με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης.
Το υψηλό κόστος ( περίπου 1 δις ευρώ ) για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 1.000 MW για τη διασύνδεση της Κρήτης με Μονεμβασιά και εν συνεχεία με τα λιγνιτικα εργοστάσια της ΔΕΗ στην   Μεγαλόπολη ή απευθείας με Αττική ( Λαύριο ), εμφανίζεται ως πρόβλημα ,παρόλο που  ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης θα ήταν τρία με πέντε χρόνια, καθώς  επιβάρυνση  μας για την  ηλεκτροδότηση της Κρήτης απο πετρελαϊκές μονάδες. φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
   Μια και αναφέρθηκε η Κρήτη ,καλό είναι να δούμε μερικά  δεδομένα .Το νησί εχει εγκατεστημένη ισχύ 800 περίπου πετρελαιικα μεγαβάτ ,απο τις εγκατεστημένες αυτόνομες μονάδες μαζούτ.
Εδώ όπως και σε ολα τα τουριστικά νησιά μας η ζήτηση πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι και ελαχιστοποιείται τον χειμώνα.Η ζήτηση του καλοκαιριού φθάνει τα 650 μεγαβάτ και χωρίς απρόοπτα μπορεί να καλυφθεί απο την ΔΕΗ .

Ο προβληματικός ρόλος των ΑΠΕ
    Στην Κρήτη βέβαια υπάρχουν και πολλές ΑΠΕ .
Γέμισαν τα Κρητικά βουνά με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.   Πουλάνε( πανάκριβα ) το ΤΥΧΑΙΟ ρεύμα τους στο δίκτυο και  με ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ αλλά μόνον όταν φυσάει και μόνο όταν υπάρχει ήλιος.
Κανένας σοβαρός διαχειριστής ενέργειας δικτύου δεν μπορεί να υπολογίζει στην αξιοπιστία των πανάκριβων αλλά άχρηστων ΑΠΕ.
Έτσι η σχεδιαζόμενη διασύνδεση της Κρήτης είναι  μονόδρομος για την ασφάλεια της ενέργειας,  αφού  αδυνατούν  να δώσουν λύση στην επάρκεια και την σταθερότητα του εφοδιασμού ρεύματος οι  ΑΠΕ. 
Όσες  ΑΠΕ  να μπουν στην Κρήτη η οπουδήποτε αλλού πάντοτε θα είναι μια αναξιόπιστη και ακριβή πηγή ρεύματος.
Οι ΑΠΕτζηδες της Κρήτης μέχρι σήμερα είχαν εξασφαλίσει τα κέρδη τους ,αφού πουλάνε το ρεύμα στην αγορά του νησιού.
 Όμως   (Εφημερίδα των Συντακτών, 16/8/2013 Β.Γεωργας )    '' νέα πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων για να εκμεταλλευτούν το πλούσιο αιολικό δυναμικό του νησιού. Η σύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα είναι απαραίτητη προκειμένου να πωλείται το ρεύμα.
   Συνολικά υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή μονάδων άνω των 3.000 MW που ισοδυναμούν με επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ! 
Είπαμε οτι η Κρήτη το καλοκαίρι ζητάει 650 μεγαβάτ !!

Ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της εταιρείας Elica επιδιώκει να εγκαταστήσει 1.005 MW μέσω 36 αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

 Ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη έχει σχέδια για 33 συστοιχίες ανεμογεννητριών ισχύος 1.077 MW και προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ στο νησί,

ενώ ένα ακόμη σχέδιο με τη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κρήτης, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας και άλλων φορέων προβλέπει την εγκατάσταση 1.000 MW μέσω της «Παγκρήτιας Ανανεώσιμες».



Επι πλέον στην Κρήτη, έχουν δοθεί προσφάτως  άδειες απο το ΥΠΕΚΑ για τέσσερα μεγάλα ηλιοθερμικα εργοστάσια πολλών  μεγαβάτ  σε γνωστούς βαρόνους     παρά την αντίθετη γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης ο πρώην ΥΠΕΚΑ Λιβιερατος ,υπέγραψε.

(http://www.cretalive.gr/culture/view/futeuoun-kai-deutero-hliothermiko-stathmo-teras-sthn-anatolikh-krhth/87666)

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1046491&srv=94

                                              

Τα ίδια γίνονται σε όλη την Ελλάδα.
π.χ.  Μόνο στην Άνδρο σχεδιάζουν 400 μεγαβάτ ΑΠΕ.(Κοπελουζος-Μυτιληναίος)
Όλοι αυτοί για να μπορούν να πουλάνε σε εμάς τώρα ΑΠΑΙΤΟΥΝ διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.Φυσικά και δεν τους απασχολεί η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης και τα μπλακ-άουτ ,άλλα τα προσδοκώμενα κέρδη τους.
  Ουδείς από την κυβέρνηση της χρεωκοπίας, προβληματίζεται, δίνουν νέες άδειες ΑΠΕ  αφειδώς . Δώστε και τα μαχαιροπίρουνα !!
Όλοι οι παραπάνω θέλουν να πουλάνε ακριβό ρεύμα.             Σε ποιους ???
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ