Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Invest in Greece και πράσινη ανάπτυξη Κοπελούζος style.


           Αναγνώστες και φίλοι μας ρωτούν αν πράγματι συμφέρει σήμερα να επενδύσουν τις οικονομίες τους, σε φωτοβολταϊκά επειδή κάποιοι πλασιεδες τους τάζουν ''λαγούς με πετραχήλια''.
Κάποιοι άλλοι ,συμπολίτες μας σπεύδουν να προλάβουν την  ''ευκαιρία'' και να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά άρον άρον σε χωράφια ,ταράτσες κλπ .
Όλοι βλέπουμε νέες φωτοβολταικες εγκαταστάσεις παντού στην Άνδρο.
Είναι όλοι  θύματα παραπληροφόρησης, της πράσινης απάτης και των επιτήδειων εταιρειών που τους τάζουν σίγουρα και εγγυημένα εισοδήματα για 20 χρόνια.
   http://sagini3.blogspot.gr/2013/09/blog-post_l26.htm

 και εδώ http://sagini3.blogspot.gr/2013/09/25.html

    Αντί άλλων επιχειρημάτων ας διαβάσουν την  ανακοίνωση του ΣΠΕΦ .
Εμείς  την αναρτούμε για ενημέρωση των αφελών υποψηφίων θυμάτων.

 Ο   Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά , (ΣΠΕΦ)  αναφέρει: 

       • Όπως είναι γνωστό οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β τελούν για 7ο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι από τον ΛΑΓΗΕ, κατάσταση μάλιστα που διαιωνίζεται επιδεινούμενη τα τελευταία δύο χρόνια.
     Επιπλέον οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί μονομερές, αναδρομικό και οριζόντιο κούρεμα επί του τζίρου δια της εισφοράς του ν. 4093, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση, συναίνεση ή παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Σε συνέχεια των ανωτέρω οδηγούνται κατάφορα στην πτώχευση, αφού έχουν επιπλέον αφεθεί από την Πολιτεία παντελώς έκθετοι στις πιεστικές τραπεζικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.
                                                                                                                                                                
Εμείς τους πληροφορούμε οτι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ΑΕ ,στον λογαριασμό ΑΠΕ (απο τον οποίο πληρώνονται οι κάτοχοι φ/β ) σύντομα θα φθάσει το 1 δις ευρώ     .
                                                                                                                                                             

 

 Τα παρακάτω δημοσιεύματα θα αποτελούν σκάνδαλο αν είναι αληθινά .

Εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν περάσει η κυβερνητική τροπολογία , με το νομοσχέδιο για τις 

ΑΠΕ που όπως αναμένεται θα επιβάλλει  και νέες μειώσεις στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ .

Επιδοτήσεις «ρεκόρ» για δύο εταιρείες φωτοβολταϊκών

Με τροπολογία που προωθείται προβλέπεται υψηλή επιδότηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας με το επιχείρημα ότι θα στηριχθεί η δραστηριότητα δύο ελληνικών εργοστασίων. Αντιδρούν οι παραγωγικοί φορείς στη διάταξη.

«Φωτογραφική τροπολογία» δίνει 2πλάσια επιδότηση σε εταιρείες φωτοβολταϊκών

Με «αιτιολογία» τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων εργασίας σε δύο εργοστάσια φωτοβολταϊκών, προωθείται τροπολογία που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού με 40-80 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 20 έτη (800 εκατ. - 1,6 δισ. ευρώ).
Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διάταξη προβλέπει ότι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που έλαβαν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου 2012 και έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track θα απολαμβάνουν τιμή... 350 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή τουλάχιστον διπλάσια από την ισχύουσα σήμερα.
Δηλαδή, ίση με αυτήν που ίσχυε πριν κουρευτούν οι τιμές κιλοβατώρας για φωτοβολταϊκά λόγω του τεράστιου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται στα 700-800 εκατ.
Οι δυο εταιρείες που φέρονται να ευνοούνται είναι η Silcio (ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και στη Διεθνή Τεχνική) και η Spes Solaris (ανήκει στον όμιλο Παναγάκου).
Η τροπολογία για την οποία έχουν αναλάβει πρωτοβουλία βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ως επιχείρημα ότι δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ περίπου 300 μεγαβάτ θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό από δύο ελληνικά εργοστάσια τα οποία ελέγχονται από τα ίδια πρόσωπα που έχουν λάβει τις άδειες για τα φωτοβολταϊκά.
 Ας σημειωθεί ότι οι μονάδες αυτές υπολειτουργούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στις επιτροπές της Βουλής. Σε αυτές ζητήθηκε από το υπουργείο να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της παραγωγής πάνελ και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.
 Το υπουργείο δεν απάντησε και περιορίστηκε να σημειώσει ότι θα εξετάσει το θέμα.
Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός της τιμής της κιλοβατώρας για τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχει γίνει με υψηλές τιμές εξοπλισμού (φωτοβολταϊκά πάνελ), τη στιγμή που αυτές έχουν καταρρεύσει διεθνώς.
Από όσο γνωρίζει το Euro2day.gr, στην προοπτική προώθησης της τροπολογίας έχουν αντιδράσει παραγωγικοί συλλογικοί φορείς, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

      Η αντίδραση σχετίζεται με το ότι η αύξηση της παραγωγής ακριβής ενέργειας θα ανεβάσει τα ελλείμματα, τα οποία εν τέλει θα κληθούν να καλύψουν οι καταναλωτές οικιακοί και επαγγελματικοί - βιομηχανικοί με αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ).