Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Λιγότερος λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα; Οι τιμές του ηλεκτρικού στη............ στρατόσφαιρα!
    Στις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, όσοι ήθελαν να δικαιολογήσουν τις θηριωδίες του Στάλιν, έλεγαν ότι η ιστορική πρόοδος έχει πάντα κάποιο κόστος: “Δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά”.
 Κι ο Τζορτζ Όργουελ πάντα ρωτούσε σκωπτικά “Πού είναι η ομελέτα;” 

Στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα έχουμε τα τελευταία χρόνια μια πράσινη ομελέτα, που για να την κάνουν δεν έσπασαν μόνο αυγά, τσάκισαν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας!
       Δείτε στο γράφημα ποια ήταν η σύνθεση του ενεργειακού μίγματος το 2004, χρονιά που είχαμε την Ολυμπιάδα και το σύστημα έπρεπε να είναι όσο πιο αξιόπιστο γίνεται, και ποια είναι η σύνθεση του ενεργειακού μίγματος το 2013: η συμμετοχή του λιγνίτη μειώθηκε 19 μονάδες, από 66% σε 47%, του πετρελαίου από 6% πρακτικά μηδενίστηκε, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 8% και οι ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 14%. 

      Ενώ το 2004 ΑΠΕ+Φυσικόαέριο ήταν στο 18%, τώρα έφθασαν στο 40%! 
Το μέγεθος της πίτας του 2013 έχει μόλις 1,5% διαφορά απ’ το 2004, που δεν είναι ουσιαστική για να αλλάξει το βασικό συμπέρασμα. 
Κι ευτυχώς που τα νερά ήταν κάπως περισσότερα το 2013, αλλιώς θα είχαμε κι άλλο φυσικό αέριο! 
      Και ρωτάτε μετά γιατί ακριβαίνουν συνέχεια τα τιμολόγια της ΔΕΗ; ΑΠΕ+Φυσικό αέριο πάνε χέρι-χέρι, μόνο που και τα δυο είναι πανάκριβα κι εξοντώνουν τη χώρα! 
Κι αν η πάνω πίτα σας θυμίζει κάτι από το παλιό παιγνίδι pac-man, στην κάτω πίτα θα διακρίνετε σίγουρα τα φαντασματάκια που μας κυνηγούν.
      Η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα πάει πακέτο με … την εγκατάλειψη της λιγνιτικής παραγωγής.
      Άλλωστε η Μπιρμπίλη έλεγε ότι “δεν αρκεί να είμαστε με τις ΑΠΕ, πρέπει και να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη”. 
Και μπορεί η Μπιρμπίλη να απέδρασε εις Παρισίους, αλλά το πνεύμα της είναι πάντα παρόν στο ΥΠΕΚΑ
Και δεν πρόκειται για έλλειψη αποθεμάτων: έχουμε ακόμα 3 δισεκατομμύρια τόνους αποθέματα, που αντιστοιχούν σε 3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο! 
      Και εντάξει, δεν είναι όλα εκμεταλλεύσιμα στις σημερινές συνθήκες, αλλά εκεί που έχουμε ορυχεία και ΑΗΣ μπορούν να δουλεύουν άνετα για τουλάχιστον 25 χρόνια ακόμα.
        Και να στηρίξουν τη χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση, όπως το 1950, που η κατεστραμμένη από δυο πολέμους χώρα, στο λιγνίτη του Αλιβερίου στηρίχτηκε. 
Αλλά, ακόμα κι αν υπάρξει πολιτική βούληση, με την εγκατάλειψη που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, η λιγνιτική βιομηχανία θα χρειαστεί επειγόντως ανασύνταξη.


Η πράσινη παράνοια οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, και, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ, αν συνεχίσουμε με τις δρομολογημένες πολιτικές, το 2020 θα έχουμε πολλές ΑΠΕ, που πάνε πακέτο με πολύ φυσικό αέριο, αλλά το βράδυ δεν θα έχουμε ρεύμα και θα χρειαζόμαστε ή εισαγωγές ή γκαζόλαμπες!

 Θα έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, εξελίσσεται όπως φαίνεται δίπλα: όλες οι καμπύλες ανοδικές είναι και κανείς δεν συγκινείται …
     Ένα τεράστιο έλλειμμα, που μοιάζει πάρα πολύ με το αντίστοιχο κι ακόμα πιο τεράστιο έλλειμμα που έχει η Ισπανία, (στο γράφημα που βλέπετε δίπλα), η χώρα που θέλησε να γίνει πρωτοπόρα στις ΑΠΕ και τώρα ψάχνει να βρει τρόπους ν’ απαλλαγεί απ’ το άγος που την ταλανίζει.

 Έλλειμμα που το 2012 ήταν στα 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ και συνέχισε ακάθεκτο το 2013, στα 30 δισ. €. 

     Αντιγράφοντας τη Γερμανία και την Ισπανία λάθος πρότυπο βρήκαμε ν’ αντιγράψουμε κι όταν το κάναμε ήταν πια έγκλημα από προμελέτη, όχι από άγνοια. 
Ο Ευρωπαϊκός Νότος βάζει Φ/Β+αιολικά και στηρίζει τη γερμανική βιομηχανία, αλλά ο ίδιος χρεοκοπεί.
 Η Ισπανία, χώρα με πολύ πιο αναπτυγμένη βιομηχανία, εξάγει τουλάχιστον ανεμογεννήτριες, εμείς ούτε κι αυτό το καταφέραμε, κοιτούσαμε να παριστάνουμε το …Λουκ Σκάιγουόκερ!
Η ζημιά στην οικονομία απ’ την περιθωριοποίηση του λιγνίτη μας, του καυσίμου που στήριξε την ανάπτυξη της χώρας για 60 χρόνια, είναι ανυπολόγιστη.
 Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης κάνουν τα νοικοκυριά να αναστενάζουν και η κοινωνική συνοχή έχει πάει περίπατο:

 350 χιλ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ συνέχεια αυξάνονται, η ΔΕΗ αναγκάζεται να ψάχνει στη γύρα για δανεικά επειδή δεν έχει ταμιακή ρευστότητα για τις αναγκαίες επενδύσεις, η ΕΒΙΚΕΝ διαμαρτύρεται συνεχώς ότι θα κλείσουν τα εργοστάσια, ο ένας δεν πληρώνει τον άλλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το φάσμα της κατάρρευσης της αγοράς προβάλλει απειλητικό.

 Κι όταν σε μια χώρα καταρρέει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το χάος δεν είναι μακριά κι ας έχει όσα success story θέλουν τα δελτία προπαγάνδας των 8, ας έχει όσο πρωτογενές πλεόνασμα μετράει είτε ο Στουρνάρας είτε η Eurostat.

     Υπολόγισε κανείς πόσο επέδρασε στην οικονομική ανάπτυξη η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού τα τελευταία χρόνια; 
    Υπολόγισε κανείς πόσο επιβαρύνθηκε η ανταγωνιστικότητα της χώρας απ’ τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων; 
      Υπολόγισε κανείς πόσες θέσεις εργασίας είτε χάθηκαν είτε δεν δημιουργήθηκαν επειδή οι τιμές του ηλεκτρισμού συνέχεια αυξάνονται;
     Υπολόγισε κανείς πόσο μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση στην αγορά απ’ αυτή την αιτία;

Η ΡΑΕ, που έχει το ρυθμιστικό ρόλο της αγοράς, όχι απλά παρακολουθεί απαθής τα όσα γίνονται στην κοινωνία, αλλά μας λέει και ότι πρέπει να πληρώνουμε premium για να καίμε “καθαρή” ενέργεια
Για τη ΡΑΕ δεν συμβαίνει τίποτα, αυτή λύνει εξισώσεις και μας λέει πόσα της χρειάζονται για μην υπάρχει έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Η πράσινη ομελέτα βάφεται σιγά-σιγά κόκκινη.

 Απ’ το αίμα των κοινωνικών θυμάτων που αφήνει πίσω της …

Τα σχετικά λινκς βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/blog-post_19.html