Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Ύποπτη και παράνομη η διάνοιξη δρόμου στο βουνό της Κουβάρας Άνδρου .
    Από τον ασφαλτόδρομο   στην ορεινή διαδρομή   Ρέματα , Άρνη , Βουρκωτή και λίγα μέτρα πριν την διασταύρωση για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου-Αχλας , ξεκινάει η παράνομη διάνοιξη ( 1η φοτο )  δρόμου πολλών χιλιομέτρων ,στις κορυφές του ορεινού όγκου της Κουβάρας , που είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο βουνό της Άνδρου , αφού φτάνει σχεδόν τα 1 000 μέτρα.
 Οι καταπατητές  με τις μπουλντόζες  ακολούθησαν την  διαδρομή της  κορυφογραμμής που καταλήγει στην άλλη πλευρά του νησιού , σχεδόν πάνω απο την Παλαιόπολη -Απρόβατο  . Καταλαβαίνετε οτι πρόκειται για αρκετά χιλιόμετρα δρόμου .
Σύμφωνα με πληροφορίες μας , ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε κατά την διάρκεια των αργιών του Πάσχα, οπού οι Δημόσιες Υπηρεσίες  ήταν κλειστές .
Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή , αφού αυθαίρετα , καταστράφηκε ενα μεγάλο μέρος απο το φυσικό περιβάλλον και υπήρξαν καταπατήσεις περουσιων εν αγνοία των ιδιοκτητών . Βέβαια κάποιοι γνωρίζουν καλά , τι ακριβώς έχει γίνει αλλά επικρατεί ''ομερτα''.  Υπάρχουν πληροφοριες και σοβαρές υπόνοιες οτι χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα και χειριστές  του Δήμου  Ανδρου .
 Υπήρξαν καταγγελίες στην αρμόδια Δασική υπηρεσία Άνδρου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας,  υπέβαλε μηνύσεις κατά αγνώστων  .
 Ελπίζουμε οτι το θέμα δεν έκλεισε πρόχειρα  και οτι οι έρευνες από τους Δασικούς υπαλλήλους Ανδρου,  συνεχίζονται  και θα καταφέρουν επιτέλους  να συλλάβουν τους δράστες .
Η διάνοιξη του συγκεκριμένου ορεινού δρόμου ,  έχει επιχειρηθεί να γίνει και πάλι στο παρελθόν ,  χωρίς να συλληφθούν οι δράστες και αυτό, εκτός του οτι   μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αρμοδίων  , μας οδηγεί να σκεφτούμε οτι πιθανόν πίσω από όλα αυτά να κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα , π.χ. εταιρειών που πρόκειται να εγκαταστήσουν εκατέρωθεν του παραπάνω δρόμου  ανεμογεννήτριες.

      Συγκεκριμένα  το ύψωμα ΓΚΟΡΑΚΙ  ( 2η και 4η φοτο ) που βρίσκεται ακριβώς πάνω απο το χωριό Βουρκωτή , εχει χωροθετηθεί απο τον όμιλο Κοπελούζου- ENEL- Σαμαρά  και έχει δοθεί οριστική άδεια απο τον σημερινό  Υπουργό Γ. Μανιάτη του ΥΠΕΚΑ , για να τοποθετηθούν 7 τεράστιες ανεμογεννήτριες 2 300 MW,   113 μέτρων η κάθε μια . Τυχαίο ???? 

 Φίλοι και συνεργάτες του SAGINI3  που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις , μας ενημέρωσαν οτι   τα αιολικά χρειάζονται δρόμους και οι νέες διανοίξεις , δεν είναι απλή υπόθεση.
Οι διανοίξεις δρόμων,  απαιτούν  νέες Μελετες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων   από μόνες τους και ο κάθε κάτοικος η φορέας, μπορεί να τις μπλοκάρει.
 Για αυτό, η μελέτη του Κοπελούζου για τα αιολικά στα νησιά μας , μιλάει για "βελτίωση  δρόμων".
Ανοίγει ο Δήμος ή κάποιος ιδιωτης τραμπουκος έναν παράνομο δρόμο , δήθεν να πάει στα προβατάκια του ή να πάει στο χωράφι του η για τις αναγκες δηθεν της πυροπροστασίας ,   (θεμιτό στην κοινή γνώμη  ) , έρχεται ο κάθε Κοπελούζος  και λέει  '' βελτιώνω τους υπάρχοντες  δρόμους"......,κάνει και τα στραβά μάτια το Δασαρχείο η η Αστυνομία ( φυσικα , γίνονται  αυτά στην χρεοκοπημένη Ελλαδα  .

Κάντε έγγραφη καταγγελία για κάθε παράνομη διάνοιξη, με αντίγραφο, φωτό, κλπ.
 Συστημένη κόπια στην Περιφέρεια.
Και ο κάθε ιδιοκτήτης να κλείσει με μπάζα ή πλέγματα κλπ την παράνομη διάνοιξη.
 Μην μασάτε.                                                                                                                   ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ