Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ !!!


                                ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ  ΤΙΣ  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΚΡΙΔΕΣ 

                                                
                                            

                      
                              ΟΤΑΝ   Η    ΠΟΛΙΤΕΙΑ    ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ  !!!

....Με την υπογραφή που έβαλε ( 23/12/2013) , 
ο πράσινος υπουργός ΠΕΚΑ  Γ. Μανιάτης στους     περιβαλλοντικούς όρους για τα   9  αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα της κοινοπραξίας των  εταιρειών ‘’Κοπελούζου-ENEL-Σαμαρα ‘’ , συνολ. ονομαστ. ισχύος   218,5 MW  
  στην ΑΝΔΡΟ ,ΤΗΝΟ, ΠΑΡΟ, ΝΑΞΟ, καθώς και την νέα γραμμή διασύνδεσης –μεταφοράς  ηλεκτρ. ενέργειας  150 Kv , με το ΚΥΤ  Παλλήνης  του Νομού Αττικής ,    δημιούργησε  μια θύελλα  διαμαρτυριών και  νέα μεγάλα προβλήματα , αναστάτωση και ανησυχία  στους κατοίκους  των νησιών  μας .
Η Ανδρος που εχει τόσα σοβαρά και εκρεμη θέματα να αντιμετωπίσει , τώρα έχει ένα ακόμα περίπλοκο θέμα που άλλοι της προκάλεσαν χωρίς λόγο .
    Ούτε μια θετική αντίδραση για την κατασκευή του νέου τεράστιου αιολικού βιομηχανικού συγκροτήματος , στα νησιά μας δεν υπήρξε μέχρι σήμερα .
Χάρηκε μόνον ο Γερμανός  υπουργός ανάπτυξης Χ. Φούχτελ ,γιατί οι επιθυμίες του εκπληρώνονται .
      Αντιθέτως , όλοι συμφωνούν ( κάτοικοι και φορείς ) ότι οι νέες  τεράστιες Γερμανικές  ανεμογεννήτριες των 113 μ  και των 2 300 MW η κάθε μια , θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τουριστικό προϊόν  αλλά και στο μοναδικό Κυκλαδίτικο Περιβάλλον των νησιών μας και μηδενικό κέρδος στην οικονομία  τους.
 Κανένα όφελος για την τοπική οικονομία.
     Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με έκτακτα δημοτικά συμβούλια , συνελεύσεις , διαμαρτυρίες , παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών , ψηφίσματα ,δημοσιεύματα διαμαρτυριών και τέλος ομαδική  προσφυγή των  Δήμων των νησιών στο Συμβούλιο  της Επικρατείας  , με τις ελπίδες όλων  ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας θα κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς και τις ενστάσεις  των δικηγόρων μας και θα ακυρώσει την άδεια  του έργου .
Θα περιμένουμε και θα αντιδράσουμε αν μας αγνοήσουν πάλι.  
    Βέβαια η Άνδρος  θα πληρώσει  το μεγαλύτερο τίμημα  , αφού εκτός από τις ανεμογεννήτριες   και  τα χιλιάδες κυβικά μέτρα οπλισμένου  μπετόν  που απαιτεί η στήριξη τους  , τα έργα   για την νέα γραμμή διασύνδεσης-μεταφοράς , θα διατρέξουν τα 2/3 του νησιού μας , με πολλά  χιλιόμετρα αχρήστων στους κατοίκους  χωματόδρομων  ,  υπόγειων  αλλά και υπέργειων  γραμμών  υψηλής και χαμηλής τάσης .
Έργα που θα αλλοιώσουν οριστικά το μέχρι σήμερα μοναδικό Ανδριώτικο  τοπίο  και  θα το μετατρέψουν σε  ‘’κρανίου τόπο ‘’.
Κανείς  δεν γνωρίζει σήμερα  και δεν είναι σε θέση να ενημερώσει ακριβώς του κατοίκους για τις παραμέτρους  κατασκευής.
    Δεν αναφέρονται πουθενά  τα ποσά της δωρεάν επιδότησης  fast track , για την κατασκευή   του έργου . 
Η  σχετική ανακοίνωση του Γ. Μανιάτη, λέει ψευδώς , ότι το έργο θα φέρει  262 εκατ.ευρω στην  πραγματική οικονομία .
       Από που θα προέλθουν τα 262 εκατ.ευρώ , για το αιολικό project Κοπελούζου –ENEL στις Κυκλάδες κε υπουργέ  ?
Από δικά του κεφάλαια η από τραπεζικό δανεισμό ?

 
 Μήπως δανείζεται ο Όμιλος  , για να αποπληρώνουμε εμείς τα δάνεια του?


 Εντάχθηκε η όχι η ''επένδυση'' του Ομίλου  στον αναπτυξιακό νόμο φαστ τρακ    ( 40% είναι η δωρεάν επιχορήγηση!!! )και αν ναι,  πόσα εκατομμύρια θα πάρει δωρεάν επιδότηση για την κατασκευή   ?


  Πόση θα είναι η εγγυημένη  ταρίφα-επιδότηση FIT  , ανά κιλοβατώρα και για πόσα χρόνια ?.


   Ποιος και πόσα  θα πληρώσει για την διασύνδεση των 150kV από τα νησιά στο ΚΥΤ Παλλήνης  Αττικής ?


Αν υποθέσουμε οτι το έργο αυτό θα το πληρώσει ο Κοπελουζος,  όπως δηλώνει  σε πληρωμένη καταχώρηση   ΕΔΩ......   ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ  !!! (μόνο χαζοί δεν είναι ) ρωτάμε .  Θα επιτρέπεται η αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων ?

 
  Μήπως είναι επένδυση για ηλίθιους πολίτες  και για
''επενδυτές '' αρπαχτικά   , κε Μανιατη αφού για να καλύψει το κράτος το 1% της ζήτησης των νησιών στο διασυνδεδεμένο σύστημα , όπως μας λέτε , με  τα νέα αιολικά του Κοπελούζου,  θα πληρώσει χωρίς λόγο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για 20-25 χρόνια .
Το 1% της ζήτησης καλύπτεται  άνετα και πάμφθηνα από το υπάρχον ηπειρωτικό σύστημα που σήμερα έχει παρέχει ισχύ 17.500 MW και καλύπτει ζήτηση  μόνον 9.200MW

Ποιος ωφελείται  λοιπόν κε Μανιάτη ? 
  Αν πραγματικά δεν ξέρεις ,  αμέσως μετά τις εκλογές  , αν επιβιώσει η θεσούλα σου  , ζήτα  να σου κάνουν εντατικά μαθήματα …….. λογικής από νηπιαγωγό  , υπουργέ της ενέργειας.
 Κάπου μπάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός  και η λογική   στο  ΥΠΕΚΑ.

---- Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ανακοινώσει την διασύνδεση των Κυκλάδων που θα κοστίσει πάνω από 400.000.000 ευρώ και ήδη τρέχει ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ.
      Φυσικά το έργο αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο για τα νησιά μας  ( η Άνδρος και  η Τήνος  είναι διασυνδεδεμένες ήδη από χρόνια )  έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια..


     Θα εξασφαλίσει  και στα υπόλοιπα Ελληνικά  νησιά  , την σταθερή και επαρκή ενεργειακή τους αυτονομία με ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής (  2 απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων ) και θα φέρει οικονομία κλίμακας στα έξοδα λειτουργίας των θερμικών σταθμών μαζούτ της ΔΕΗ των νησιών μας , αλλά και μείωση του ΥΚΩ σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το κενό από την έλλειψη διασύνδεσης των νησιών μας,  καλύφθηκε μέχρι σήμερα από θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ με καύσιμο το  μαζούτ. 


Δυστυχώς για τους ανεπιθύμητους  ''επενδυτές- κόρακες'' , διασύνδεση , σημαίνει πολλά λεφτά από νέες  ανεμογεννήτριες  και δωρεαν επιδοτησεις .   

  Βέβαια η έλλειψη διασύνδεσης των  περισσότερων νησιών μας, είχε και ένα μεγάλο καλό  μέχρι σήμερα  , διότι  ευτυχώς υπήρξε και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν αναπτύχθηκαν μεγάλα αιολικά .
Οι ΑΠΕτζηδες δεν μπορούσαν να πουλήσουν το πανάκριβο και άχρηστο ''προϊόν'' τους , αφού δεν υπήρχε καλώδιο διασύνδεσης.

    Είναι παράδοξο αλλά η μοναδική και πολύτιμη περιουσία των νησιών μας στο Αιγαίο ,το μοναδικό τους περιβάλλον τους,  προστατεύθηκε και διαφυλάχτηκε  τόσα χρόνια από την έλλειψη καλωδίου διασύνδεσης.
           Φανταστείτε την Μύκονο,την Σαντορίνη,την Τήνο,την Σίφνο,την Άνδρο,τη Δήλο,την Πάτμο και τόσα άλλα διαμάντια στο Αιγαίο, γεμάτα τεράστιες τουρμπίνες ( μίξερ του αέρα )  όπως ονειρεύεται η SIEMENS η VESTAS ,η ENERGON , Γερμανός κομισάριος  Φούχτελ , ο Κοπελούζος, ο Μυτιληναίος, το Δίκτυο των 30  νησιών ''ΔΑΦΝΗ'' του Δημάρχου Άνδρου  κου Ι.Γλυνου , ο Αντιπεριφερειάρχης κος  Γ. Πουσσαίος και ο Υπουργός κος Μανιάτης και οι λοιποί οραματιστές της ''πράσινης ανάπτυξης''.     Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο αιολικό έργο στην Άνδρο , μετά το τεράστιο έργο  που εγκρίθηκε το 2011 στην ΒΔ Άνδρο ισχύος 120  MW με 53 ανεμογεννήτριες του τύπου και του ιδίου μεγέθους..   Για το έργο αυτό ο Δήμαρχος Άνδρου αρνήθηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο  της Επικρατείας , για να ακυρώσει την κατασκευή του . Εκρεμμει μόνον η προσφυγή στο ΣΤΕ για  ακύρωση του έργου , απο το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.                                       
Κανείς από τους παραπάνω δεν σκέφτηκε καν,  να ρωτήσει   την γνώμη των κατοίκων .
Μόνοι τους αποφάσισαν .
Έχουν σίγουρα τους λόγους τους.  Τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με τα δικά μας.
 Εξάλλου οι πολιτικοί μας , εργάζονται πάντα για το καλό μας !!!!!!!!
Και να μην περιμένετε απαντήσεις στα παραπάνω .

Τα κεφάλια είναι μέσα στην άμμο.