Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Τελευταία ενημέρωση για τα αιολικά εργοστάσια στην Άνδρο !!!


4-8-2014   

Μας  ρωτούν με αγωνία και ενδιαφέρον  οι συμπολίτες μας  Ανδριώτες.


         --    Ζητούν ενημέρωση για τις   ενέργειες που έχουνε γίνει  τον τελευταίο  καιρό στην Άνδρο , για να αποτραπεί η επερχόμενη καταστροφή του νησιού μας από την εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών .  

      Αφού σας υπενθυμίσουμε,   ότι τα κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα και η διαφθορά είναι καλά ριζωμένα στην πατρίδα μας   και όλοι δυστυχώς το ξέρουμε καλά αυτό.

Απαντάμε λοιπόν  και ταυτόχρονα ενημερώνουμε ότι

     α)    Οι επόμενοι μήνες αυτής της χρονιάς  , θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για το μέλλον του νησιού μας , αφού  το φθινόπωρο  εκτός απρόοπτου , αναμένονται να κριθούν από το ΣΤΕ , οι προσφυγές  των Δημων μας , από τα δυο δικηγορικά γραφεία που θα  μας εκπροσωπήσουν,  εναντίον της  κατασκευής εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα νησιά μας .
    Αν το ΣΤΕ  δικαιώσει τους κάτοικους , που ομαδικά και καθολικά  διαμαρτύρονται (μέσω των Δήμων των νησιών)  , αλλά και άλλων σημαντικών φορέων  , τότε η απειλή απομακρύνεται τουλάχιστον  προσωρινά  .
    Σε κάθε άλλη περίπτωση , πιστεύουμε  ότι οι αντιδράσεις των κάτοικων θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν.
Το πρόσφατο  παράδειγμα με την δικαίωση των κατοίκων  της Σκύρου είναι χαρακτηριστικό.

     β)  Μια εκ των ενδιαφερόμενων εταιρειών η ΕΛΙΚΑ ΑΕ , θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου,  τελευταία έχει αποστείλει σε χιλιάδες σπίτια των νησιών μας , ονομαστικές  επιστολές προπαγάνδας ,  υπερ των αιολικών εργοστασίων που θέλουν να κατασκευάσουν. Επιστολές γεμάτες ψέματα , ασυναρτησίες και αόριστες υποσχέσεις.

    γ)   Επίσημη αντίδραση στην επιστολή της ΕΛΙΚΑ ΑΕ , απο τον Δήμο Ανδρου  η την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου , δεν έχει υπάρξει μέχρις στιγμής και αυτό μας βάζει σε κάποιες σκέψεις .
    Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΟΤΑ βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και οτι οι νέοι Δήμαρχοι θα αναλάβουν τον Σεπτέμβριο .
 Ελπίζουμε ότι θα σταθούν εκεί που τους θέλουν οι δημότες , δηλαδή να γίνουν πλέον οι Δημοτικοί άρχοντες ,  αυτοί που θα ηγηθούν της οργανωμένης   αντιαιολικης αντίδρασης στην Άνδρο.
  Τους ανύπαρκτους σημερινούς τους μάθαμε καλά και φυσικά δεν περιμέναμε ποτέ οτι είναι άξιοι να οργανώσουν αντιδράσεις κατά των αιολικών , αφού οι ίδιοι μέσω της ΜΚΟ ''Δάφνη''  τις προωθούν για τους δικούς τους λόγους.
       Βέβαια  προς το παρόν , οι αντιδράσεις αλλά και η ενημέρωση των Άνδριωτων , οργανώνονται αποκλειστικά  από τους ανεξάρτητους '' Ενεργούς Φορείς πολιτών της Ανδρου΄΄ και κάποιους φορείς και συλλόγους   με εξαιρετική επιτυχία . Οι  ενημερωτικές συναντήσεις και επιστημονικές ημερίδες,  για τους κάτοικους αυτό το καλοκαίρι , αποτελούν την κύρια θεματογραφία στα νησιά μας.
Ελπίζουμε  , οτι  σύντομα  τον ρόλο αυτό, αλλά και τα έξοδα για την ενημέρωση,  θα τον αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή  Ανδρου .

    δ)     Εκδόθηκαν από τους '' Ενεργούς Φορείς πολιτών της Ανδρου΄’, ΄ χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα αλλά και μια ουσιαστική απάντηση,  στην επιστολή της ΕΛΙΚΑ ΑΕ . Τα εντυπα αυτά , διανέμονται ηδη στους κάτοικους και επισκέπτες  των νησιών και ειδικά της Ανδρου από τα λογιστήρια των επιβατηγών  πλοίων SUPERFERRY II ,   ΘΕΟΛΟΓΟΣ και  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ .

    ε )    Γίνονται  ήδη , νέες επιστημονικές μελέτες και έρευνες από ακαδημαϊκούς , που τεκμηριώνουν επιστημονικά τους λόγους , για τους οποίους δεν πρέπει να τοποθετηθούν  οι τεράστιες ανεμογεννήτριες στα νησιά μας.

 στ)     Αυτό το καλοκαίρι ειδικά στην Άνδρο, οργανώνονται εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών,  ειδικές  δημόσιες επιστημονικές ημερίδες στο Γαύριο , Χώρα και άλλου,  όπου  θα γίνουν ομιλίες ενημέρωσης από καταξιωμένες προσωπικότητες και θα  προβληθούν ενημερωτικές ταινίες  .
Έχουν προγραμματιστεί μέσα στο Αύγουστο , συναυλίες με διάσημους τραγουδιστές και εκθέσεις διάσημων γελοιογράφων που σατιρίζουν το καυτό αυτό θέμα , αλλά και άλλες εκδηλώσεις.
   Προχωράμε με σταθερά βήματα και αισιοδοξία ,να ενημερώνουμε τους πολίτες, με μοναδικό μας  κίνητρο την αγάπη  για την Άνδρο.
 Οι ελπίδες μας εστιάζονται στο ΣΤΕ και στους   Έλληνες Δικαστές.
   


Υπενθυμίζουμε  σήμερα τις βασικές και άμεσες απειλές για την Άνδρο .

1.     Πρώτο  το τεράστιο αιολικό εργοστάσιο 120 MW , στην Βόρεια Άνδρο μαζί με αυτόνομα  έργα  διασύνδεσης με την Ν.Εύβοια  , το οποίο έχει αδειοδοτηθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το ΥΠΕΚΑ από το 2011, και του οποίου τους ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουμε επακριβώς  σήμερα .
            Εναντίον αυτού του έργου ο απερχόμενος δήμαρχος  Ανδρου   και η παράταξή του αρνήθηκε (  δυστυχώς για το νησί μας )     να προσφύγει στο ΣΤΕ , οπού προσέφυγαν ξεχωριστά  φορείς του νησιού και οικολογικές οργανώσεις

2.       Δεύτερο  έρχεται το άλλο,   μεγάλο αιολικό  βιομηχανικό έργο  218 ΜW , σε  Άνδρο ,Τήνο, Πάρο, Νάξο.
 Το συγκεκριμένο έργο έχει αδειοδοτηθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ  τον Δεκέμβριο του 2013 απο το ΥΠΕΚΑ.   Θα κατασκευαστεί σε τέσσερα βουνά της Ανδρου ,   ( Καφούστι , Γκοράκι , Άγιος Ονούφριος και Σκούμπι  ) .
Επισης θα κατασκευαστούν αυτόνομα και ξεχωριστά έργα διασύνδεσης του έργου και πάλι με την  Ν.Εύβοια .
Ιδιοκτήτες του έργου φέρονται στην άδεια ,   η κοινοπραξία   ''  Κοπελούζος , Σαμαράς, ENEL''

Είναι πολύ πιθανόν σύντομα να δοθούν και νέες άδειες για τεράστια αιολικά στην Άνδρο

Υπενθυμίζουμε ότι  οι ανάγκες της Άνδρου ανέρχονται σε μόλις 12-15 MW  !!!

                                                                                              Γιώργος Βαλεν. Μαντζώρος

  
                                                                      
Συμβούλιο Της Επικρατείας     
     Η προσδοκία των πολιτών είναι , ότι το δικαστήριο αυτό θα λειτουργήσει ως το τελευταίο καταφύγιό τους.

......... οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και οφείλουν και δύνανται να εγγυηθούν την προσδοκία των πολιτών ότι το δικαστήριο αυτό θα λειτουργήσει ως το τελευταίο καταφύγιό τους.

                                                           Σωτήριος Αλ. Ρίζος