Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

E .E. Σύνοδος Κορυφης 23/10/2014 . Η τρομοκρατία του κλίματος συνεχίζεται.


                                          

Εγινε με καθυστέρηση  η Συνοδός Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την 23-24 Οκτωβρίου.
      Με φόντο την επόμενη συνάντηση για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 , όπου τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι τρομολάγνοι του κλίματος και της δήθεν κλιματικής αλλαγής , ελπίζουν οτι επιτέλους  θα επιβληθούν σε όσες το δυνατόν περισσότερες χώρες , οι νέοι στόχοι που θα αποτελέσουν την συνέχεια του γνωστού    20-20-20  ,   της συμφωνίας του Κιότο ( που έληξε το 2012 ) .
 
   Η προσδοκία τους, στηρίζεται στη βεβαιότητα,  ότι οι νέοι υψηλότεροι στόχοι για το κλίμα , θα ανατροφοδοτησουν  την  οικονομική δραστηριότητα , που εξασφαλίζει τόσα χρόνια , τεράστια κέρδη στις οικονομίες πλουσίων κρατών ( πχ Γερμανία ) και πολυεθνικών εταιρειών , σε βάρος των ασθενέστερων κρατών που υποχρεώθηκαν να  δεσμευτούν και  να ''συμορφωθούν, δήθεν , για το καλό του πλανητη'', δαπανώντας με το ζόρι (υποχρεωτικά) τεράστια κεφάλαια για την ''πρασινη ανάπτυξη '', με συνέπεια την υπερχρέωση και την εξάρτηση.

  Μια σύντομη αναδρομή στο  Πρωτόκολλο του Κιότο , που προέβλεπε  τρεις υποχρεωτικούς  μηχανισμούς:
  1. Την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων .         (  την υποχρεωτική αγοραπωλησία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών , οτι δηλαδή , ο ρυπαίνων πληρώνει, από το 2013 και μετά , αλλά το χρηματιστήριο ρύπων  κατέρρευσε απο το 2012 , με  την οικονομική κρίση στην ΕΕ  )
  2. Την κοινή εφαρμογή,    ( Πρόγραμμα πράσινων  έργων, δηλαδή ευρεία και υποχρεωτική  ανάπτυξη και εγκατάσταση των ΑΠΕ στις χώρες της  ΕΕ μέχρι το 2020 )
  3. Τον   μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης    ( Υποχρεωτική κατασκευή έργων πράσινης ανάπτυξης και ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα χρηματοδοτηθούν από το ''Πρασινο Ταμειο''.     Στην Αφρική που οι πολίτες πεθαίνουν από ασιτία  τους βάζουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά   )
                        Εύκολα γίνεται αντιληπτό , αγαπητοί αναγνώστες του SAGINI3 
  ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο , ήταν μια καλοστημένη και  προαποφασισμένη οικονομική συμφωνία , πολλών δις , με πρόσχημα τον ευγενή στόχο της προστασίας του πλανήτη, από το ''φαινομενο του θερμοκηπιου'', την κλιματική αλλαγή κλπ.
      Έτσι δαιμονοποιηθηκε το CO2  και ονομάστηκε ρύπος .     Ένα αέριο τόσο διαδεδομένο και πολύτιμο στη φύση. Μιλούσαν για άνοδο της στάθμης των θαλασσών που θα εξαφανίσει ολόκληρα κράτη . Τρομοκράτησαν και ενοχοποίησαν τους πολίτες του πλανήτη μας , οτι δήθεν αυτοί ευθύνονται για τους ρύπους , γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα εκπέμπει .....CO2.
        Επειδή όμως η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ήρθε , τουλάχιστον τα τελευταία 18 χρόνια, εφευρέθηκαν τα εξίσου απειλητικά '' επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα '' .
Έτσι και αλλιώς η πολυπόθητη ''συναίνεση''  είχε δοθεί από τους πολίτες ''θύματα'' , αφού η  οργανωμένη προπαγάνδα τους έχει πείσει ,  ότι για να σωθεί ο πλανήτης μας , έπρεπε όλοι να αναλάβουμε το βαρύ οικονομικό κόστος.
     Έτσι ,  στην παραπάνω  Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ , για το Κλίμα και την Ενέργεια , ανακοινώθηκαν οι νέοι Ευρωπαϊκοί στόχοι , που οι αρχηγοί των κρατών μελών αποφάσισαν να ισχύσουν  μέχρι  το 2030 .

      Όμως ο νέος Ευρωπαϊκός στόχος για την  εξοικονόμηση ενέργειας  κατά 27%  ( απο 20% ) , μέχρι το 2030   είναι προαιρετικού χαρακτήρα και δεν δεσμεύει τα κράτη μέλη .

      Ο νέος στόχος  για διείσδυση των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά δίκτυα , μέχρι το 2030 , κατά  27%  (  απο 20% ) , επίσης δεν είναι δεσμευτικός για τα κράτη μέλη .

         Αλλά και ο νέος στόχος  του 40%  ( από 20 % ) για την μείωση των εκπομπών CO2 , μέχρι το 2030 , είναι αόριστα  δεσμευτικός για την ΕΕ και όχι για τα κράτη μέλη.

    Είναι προφανές ότι στο παρασκήνιο πίσω από αυτές τις αποφάσεις , κρύβονται  τεράστια οικονομικά συμφέροντα , αντιδράσεις κρατών αλλά και ιστορικοί συμβιβασμοί  .
    Είναι επίσης προφανές οτι οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες της ΕΕ ( Γερμανία κλπ ), επέβαλαν και πάλι  την θέληση τους ,  ανάλογα με τα δικά τους οικονομικά  συμφέροντα, μια νέα  συμφωνία για τα κράτη μέλη της ΕΕ .
    Όμως κανένα κράτος μέλος δεν δεσμεύεται πια, να την εφαρμόσει υποχρεωτικά  και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος , για την θύελλα διαμαρτυριών από τα λόμπι , τις συντεχνίες των ΑΠΕ και τις δήθεν οικολογικές οργανώσεις , όπως η GREENPEACE , που απροκάλυπτα πλέον υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών της πράσινης απάτης.  
     Στο άμεσο μέλλον ,  αναμένεται να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις από την Γερμανική διπλωματία ( Φουχτελ, Ραιχενμπαχ, Γερμανικά Ιδρύματα  κλπ  ) στα υπερχρεωμένα κράτη του νότου  ( Ισπανία , Πορτογαλία , Ελλάδα ) , για δέσμευση και δαπάνη περισσότερων δανεικών κεφαλαίων ,  στην πράσινη  πανάκριβη και άχρηστη τεχνολογία   ΑΠΕ  , έξυπνων δικτύων , έξυπνων μετρητών , έξυπνων σηματοδοτών οδικής Κυκλοφορίας ,κλπ.

       Τα δανεικά ( από αυτούς ) κεφάλαια, θα αποπληρωθούν έντοκα , με τους λογαριασμούς ρεύματος   των Ελλήνων καταναλωτών , με απειλή την διακοπή ηλεκτροδότησης ( της πλέον ανελαστικής δαπάνης κάθε νοικοκυριού ).
Η κερδοφορία των πολυεθνικών σαν την γνωστή μας SIEMENS , πρέπει να παραμείνει εξασφαλισμένη και  υψηλή.
    Έχουν και θα έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν στις κυβερνήσεις Μπιρμπίλες , Μανιάτηδες και Ζερβούς , που είναι πάντα πρόθυμοι να παίξουν το παιχνίδι τους , υπογράφοντας άκριτα νέες άδειες ΑΠΕ , εν μέσω οικονομικής κρίσης .

      Ο μόνος φορέας που βρήκε τα νέα μέτρα σωστά, ήταν η Eurelectric  (The association of the electricity industry in Europe: electricity producers, suppliers, traders and distributors from the EU and other European and Mediterranean countries ) , που βασικά  συμφωνεί με τους νέους στόχους της ΕΕ,  αλλά  ζητά την εδραίωση του μηχανισμού   EU ETS -   Οδηγία Εμπορίας Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου  , ( European Union Emissions Trading Scheme - Directive 2003/87/EC  ) που έχει καταρρεύσει .
Εύκολα αντιλαμβάνεστε τους λόγους για τους οποίους συμφωνεί με τα νέα μέτρα,  η Eurelectric .

 Η τρομοκρατία του κλίματος συνεχίζεται.

      Βέβαια , τα γνωστά φερέφωνα των οικονομικών συμφερόντων της πράσινης απάτης και των πολυεθνικών , επανήλθαν και πάλι σε διατεταγμένη υπηρεσία . Οι αυτόκλητοι δήθεν προστάτες του περιβάλλοντος η ...... GREENPEACE   καταγγέλλει    την Ελλαδα και την ΕΕ    !!!

    Η έλλειψη υψηλών στόχων και φιλοδοξιών της ΕΕ (sic !) την κάνουν ουραγό στις επενδύσεις ΑΠΕ.
     Οι κυβερνήσεις της ΕΕ , κατηγορούνται απο την Greenpeace για πισωγυρίσματα και υπονόμευση της πράσινης ανάπτυξης .'' Η Ελληνική κυβέρνηση λέει η Greenpeace ,  είναι συνυπεύθυνη αφού βάζει με την στάση της σε κίνδυνο την προοπτική ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας''.  ''Πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα στη βρώμικη βιομηχανία. Οι στόχοι είναι  γελοίοι''.  ''  Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δυστυχώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει πράξη στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια: χειρόφρενο στην καθαρή ενέργεια, υποκρισία για την εξοικονόμηση ενέργειας και προσπάθεια σύνδεσης του μέλλοντος της Ελλάδας με ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα»   ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace
 ''Τα νέα μέτρα υπονομεύουν σημαντικά  την παγκόσμια προσπάθεια για επίτευξη Συμφωνίας για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι.  Η Ευρώπη πλέον θα κατέβει με άδεια χέρια στην κρίσιμη, κλιματική σύνοδο του ΟΗΕ του χρόνου στο Παρίσι, όπου η παγκόσμια κοινότητα θα διαπραγματευτεί τη σωτηρία της από την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη»
 ''Οι νέοι στόχοι σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών''.  ΕΔΩ

  Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικών (EWEA), επίσης αντιδρά στους νέους στόχους της ΕΕ και δηλώνει υποκριτικά οτι ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Βρίσκουν το στόχο του 27% απογοητευτικά χαμηλό  και ζητούν από την ΕΕ , νέο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ μετά το 2020.
Σε αυτό  συμφωνεί και η γνωστή πολυεθνική που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες , η VESTAS ,που δήλωσαν οτι απαιτείται  νέο νομικό πλαίσιο και η νέα διοικητική δομή , για να πείσει τους επενδυτές ότι οι νέοι στόχοι είναι ...... δεσμευτικοι .

      Την απόλυτη διαφωνία της με τα νέα μέτρα δήλωσε η ομοσπονδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,η  EREF . Για αυτούς τα μέτρα ''απειλουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στρέφονται εναντίον της πρασινης ανάπτυξης και της μείωσης των ρύπων''

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA) ,  θεωρεί το 27% χαμηλό στόχο.

     Βεβαίως και αντιλαμβανόμαστε οτι τα συμφέροντα των συντεχνιών ει ναι μεγάλα και αυτοί πάντα θα μάχονται για να τα υποστηρίζουν .
     Όμως η πράσινη άπατη έχει γίνει πλέον αντιληπτή απόν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης και η πολυπόθητη ''συναινεση'' που επιζητούν οι ΑΠΕτζηδες δεν είναι πλέον  δεδομένη. Ίσως αυτοί να είναι οι βασικοί λόγοι που η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε  μη δεσμευτικούς στόχους .



Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ Θ.ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ . ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.




Σε καθεστώς επιτήρησης από το Υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να τεθεί ο Δήμος Άνδρου.

   Αν και η εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρη, αφού Δημοτική Αρχή και Οικονομική Υπηρεσία αυτήν την περίοδο κάνουν «φύλλο και φτερό» παραστατικά και έγγραφα, ωστόσο ο κίνδυνος να εγκατασταθεί μία μικρή … Τρόικα από το Υπουργείο Οικονομικών στην Άνδρο είναι πλέον ορατός.
Τα λάθη και οι παραλείψεις της προηγούμενης Διοίκησης μετέφεραν στη νέα Δημοτική «καυτή πατάτα» για τα οικονομικά του Δήμου και η κατάσταση μόνο χαοτική μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε εκτενώς το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου παρότι απουσίαζε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της προηγούμενης Διοίκησης κ. Θεολόγου, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το «μπάχαλο» που επικρατεί.
Αρκεί να αναφέρουμε πως κατά την τριετία 2011 – 2013 δεν είχε κατατεθεί κανένας ισολογισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και παρά τις απειλητικές σε πολλές περιπτώσεις συστάσεις, δεν υπήρξε καμία συμμόρφωση.  
Σε… διορθωτικό ρόλο πλέον η νέα Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει «αγώνα δρόμου» προκειμένου να συνταχθούν οι παλιοί ισολογισμοί ώστε να δείξει «καλή διαγωγή». 
 Με αυτόν τον τρόπο ίσως αποφευχθεί η επιτήρηση αν και τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι όλοι φανταζόμαστε αφού αυτή τη στιγμή για διάστημα οκτώ μηνών (1-1-2014 έως 31-8-2014) έχουν κοπεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή παραστατικά που αγγίζουν τις 700.000 ευρώ και στα ταμεία του ο δήμος γι’ αυτές τις πληρωμές έχει μόνο 39.000 ευρώ. 
 Όπως καταλαβαίνεται το έλλειμμα είναι τεράστιο και γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή του κ. Σουσούδη έλαβε πολιτική απόφαση να ελεγχτούν όλα τα παραστατικά και να πληρωθούν μόνο τα πραγματικά και όχι τα «αεριτζίδικα», όπως τα χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Βουραζέρης.
Θ. Σουσούδης: «Ο Δήμος κινδυνεύει με επιβολή πειθαρχικών και οικονομικών προστίμων»
1621779_734867179911666_2431526607392403564_n
      Σας παραθέτουμε την  εισήγηση του Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των οικονομικών, ενώ αναλύονται και οι επόμενες κινήσεις για την εξυγίανση Δήμου Άνδρου.
«Κύριοι,
   Επειδή θεωρώ ότι τα οικονομικά πεπραγμένα του Δήμου Άνδρου για ολόκληρα τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια μέχρι 1/9/2014 που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν έχουν λάβει το δρόμο που προσδιορίζεται από τους νόμους και μπορεί να έχει επιπτώσεις για το Δήμο μας, σας παρουσιάζω σήμερα τη γενική κατάσταση αυτών που διαπιστώσαμε ότι παραλάβαμε καθώς και τα μέτρα που μέχρι τώρα λάβαμε προκειμένου να ενημερωθείτε και να αποφασίσετε.
Στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα διοίκηση του Δήμου από 1/9/2014, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, και ως πρώτο βασικό μέλημά μας, απευθυνθήκαμε προς τις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να ενημερωθούμε και να τεκμηριώσουμε τι παραλαμβάνουμε και μέσω αυτής της διαδικασίας να εντοπίσουμε προβλήματα που απαιτούν άμεση ή μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση στο οικονομικό πεδίο.
      Στοιχεία απαραίτητα ώστε να προγραμματισθεί η λειτουργία του Δήμου για το επόμενο τετράμηνο (1/9-31/12/2014) και να εκτελεσθεί ορθά ο Προϋπολογισμός του 2014 για το επόμενο διάστημα.
     Επίσης να μελετηθούν τα οικονομικά πεπραγμένα, ώστε να προταθεί ένας ορθολογικά και νόμιμα βιώσιμος Προϋπολογισμός για το έτος 2015.
Στον ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων μας διαπιστώσαμε:
Σοβαρή ακαταστασία στην τήρηση των οικονομικών πεπραγμένων του Δήμου.
• Σημαντικές καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις σε εφαρμογή των νόμων.
Με αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου να κινδυνεύει ο Δήμος με επιβολή πειθαρχικών και οικονομικών προστίμων.
Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι:
1. Δεν δημοσιοποιείται ή δημοσιοποιείται πλημμελώς σύμφωνα με το νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις η παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, σε σχέση με το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ), με τη δεσμευτική στοχοθεσία.
Επίσης δεν έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχουν αποσταλεί οι τριμηνιαίες και μηνιαίες εκθέσεις εσόδων-εξόδων του οικονομικού έτους 2014, που σχετίζονται με το Παρατηρητήριο και ούτε έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα προσαρμογής του Προϋπολογισμού του 2014 σε σχέση με τις υπερβάλλουσες αποκλείσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Δήμος να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης (επιτήρηση).
2. Δε δημοσιοποιείται ή δημοσιοποιείται πλημμελώς και δεν παρακολουθείται η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως υποχρεώνει ο νόμος καθότι ο Δήμος έχει αποδεχθεί το «Σύμφωνο αποδοχής όρων εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».
3. Δεν καταγράφονται και δεν αποστέλλονται τα μηνιαία δελτία με τις οικονομικές πληροφορίες που απαιτούνται (υποχρεώσεις, ταμείο, στοιχεία ισολογισμού απαιτήσεων, υποχρεώσεων και δάνεια) στη βάση δεδομένων της ΕΕΤΑΑ.
4. Δεν τηρείται με πληρότητα και δημοσιοποιείται με κενά το Μητρώο Δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα ανεκτέλεστες συμβάσεις που δεν έχουν εμφανισθεί οι δεσμεύσεις τους να φαλκιδεύουν τον επόμενο Προϋπολογισμό.
5. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 163 του Νόμου 3643/2006 περί «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην κατάθεση και έγκριση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του λογαριασμού διαχείρισης του Δήμου, που αφορά τον Ταμιακό Απολογισμό Εσόδων-Εξόδων, τον Ισολογισμό, τα Αποτελέσματα Χρήσης και το Προσάρτημα των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων, των οικονομικών ετών 2011, 2012 και 2013.
Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθυστερημένα μόνο ο Ταμιακός Απολογισμός Εσόδων-Εξόδων των οικονομικών ετών 2011 και 2012, ενώ δεν έχουν συνταχθεί ούτε εγκριθεί οι Οικονομικές Καταστάσεις (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσης και το Προσάρτημα των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων) του Δήμου για τα χρόνια 2011 και 2012. Επίσης δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο λογαριασμός διαχείρισης του Δήμου του έτους 2013 που αφορά τον Ταμιακό Απολογισμό Εσόδων-Εξόδων, τον Ισολογισμό, τα Αποτελέσματα Χρήσης και το Προσάρτημα των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων.
       Για όλα τα ανωτέρω έχουν γίνει επαλειμμένες συστάσεις και παρεμβάσεις από το Παρατηρητηρίο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, από την υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
α) Το Υπουργείο Οικονομικών με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/100939/ΔΕΦΥΥ- 12.11.2013, το οποίο κατατέθηκε στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου μας με  αρ. πρωτ. 14056/22-11-2013, κοινοποίησε στο Δήμο την «Έκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου» που συντάχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του  Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 
Η έκθεση αυτή αφορούσε τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και ειδικά την εφαρμογή και τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων, τη διάρθρωση και στελέχωση της Οικονομικής Υπηρεσίας και την εξακρίβωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις προς το Δήμο για τις οποίες επανέρχεται το Υπουργείο Οικονομικών, στις 21/2/2014 και 15/9/2014, σχετικά με την άμεση υλοποίηση των συστάσεων σημειώνοντας για την πλήρως αιτιολογημένη απάντηση του Δήμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
β) Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 21/1/2014, το οποίο κατατέθηκε στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου μας με αρ. πρωτ. 666/22-1-2014, έκανε λόγο για τη μη υποβολή οικονομικών στοιχείων του Δήμου στη βάση δεδομένων ΥΠΕΣ-ΕΕΤΑΑ για το Δεκέμβριο του 2013 και ζητούσε την άμεση υποβολή τους.
γ) Ο Κόμβος Διαλειτουργικότητας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 20/1/2014, το οποίο κατατέθηκε στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου μας με αρ. πρωτ. 636/22-1-2014, έκανε λόγο για τον εντοπισμό ελλείψεων ή αποκλίσεων μεταξύ των στοιχείων στο Μητρώο Δεσμεύσεων που εισάγονται στη βάση δεδομένων «Οικονομικά στοιχεία Δήμων» του ΥΠΕΣ και αυτών που αντλούνται από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, για τον Οκτώβριο του 2013 και ζητούσε την άμεση ανταπόκριση για τη διόρθωση αυτών.
 Επίσης για τον μήνα Οκτώβριο του 2013 έχει αποσταλεί το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5379/13-2-2014 έγγραφο του ΥΠΕΣ, το οποίο κατατέθηκε στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου μας με αρ. πρωτ. 1852/24-2-2014, που αναφέρει ότι ο Δήμος δεν έχει διαθέσει τα στοιχεία όλων των οικονομικών αναφορών στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, σημειώνοντας και τις σχετικές κυρώσεις στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης (παρακράτηση από τους ΚΑΠ).
δ) Το Υπουργείο Εσωτερικών με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 25590/25-6-2014 έγγραφό του, το οποίο κατατέθηκε στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου μας με αρ. πρωτ.6808/30-6-2014, έκανε λόγο για τη μη ενσωμάτωση στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας των οικονομικών στοιχείων για τους μήνες Ιανουάριος έως και Απρίλιος του 2014 και ζητούσε την άμεση υποβολή τους σημειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες υποδείξεις και τις σχετικές κυρώσεις στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης (παρακράτηση από τους ΚΑΠ).
ε) Σε ότι αφορά το λογαριασμό διαχείρισης των ετών 2011, 2012 και 2013, που αφορά τον Ταμιακό Απολογισμό Εσόδων-Εξόδων, τον Ισολογισμό, τα Αποτελέσματα Χρήσης και το Προσάρτημα των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων, με την ειδική ανωτέρω αναφορά ότι οι ισολογισμοί δεν έχουν συνταχθεί ακόμη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει επανειλημμένως παρέμβει. Συγκεκριμένα με έγγραφό της στις 7/5/2014 με αρ. πρωτ. 28092 και με επανυποβολή του εγγράφου στις 27/5/2014 με αρ. πρωτ. 34459, τα οποία κατατέθηκαν στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου μας με αρ. πρωτ. 4742/8-5- 2014 και 5502/28-5-2014 αντίστοιχα, είχε ζητήσει το λόγο καθυστέρησης υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των χρήσεων 2011 και 2012 καθώς και των απολογισμών αυτών.
     Με βάση τα πιο πάνω δε μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, αφενός για την αυστηρή τήρηση του νόμου, που έχει παραβιασθεί και αφετέρου γιατί είναι απαραίτητο σα νέα Διοίκηση να ξέρουμε με σαφήνεια ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου και αυτό δε μπορούμε να το ξέρουμε αν δεν έχουν ελεγχθεί οι λογαριασμοί.
        Επίσης, όλα αυτά έχουν καταστήσει δύσκολο το έργο μας, ως νέα διοίκηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις και ελλείψεις σε αυτό (Ανάρτηση σχεδίου προϋπολογισμού, έγκριση εσόδων εξόδων Γ τριμήνου 2014 κλπ).
Γι’ αυτό:
• Για την τήρηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων των οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013 και 2014 απευθύνθηκα με εντολή μου προς το μεγαλύτερο και εξειδικευμένο στην τοπική αυτοδιοίκηση λογιστικό γραφείο του Στέλιου Καραγιλάνη. Ώστε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων για όλα τα ανωτέρω χρόνια, για να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.
• Για τον έλεγχο του λογαριασμού διαχείρισης του Δήμου που αφορά τον Ταμιακό Απολογισμό Εσόδων-Εξόδων, τον Ισολογισμό, τα Αποτελέσματα Χρήσης και το Προσάρτημα των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων, των οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013 και 2014 και με ιδιαίτερη αναφορά στον έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων του Δήμου από 1/1/2014 μέχρι και 31/8/2014, μετά την ημερομηνία αυτή που αναλάβαμε, απευθύνθηκα με εντολή μου προς την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton στις 2/10/2014, προκειμένου να αναλάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μου παρέχει ο νόμος.
Η επιλογή της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton έγινε μετά από έρευνα και αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων. 
Έχει συνεργασθεί και προσφέρει τις  υπηρεσίες της στο Δήμο κατά την απογραφή έναρξης του νέου Καλλικρατικού Δήμου Άνδρου (που προέκυψε από τη συνένωση των πρώην Καποδιστριακών
Άνδρου, Υδρούσας και Κορθίου). 
Είναι μία από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας και με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Ζητήσαμε, από τους προαναφερόμενους λογιστές και ορκωτούς λογιστές, να συνδράμουν τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η τήρηση των οικονομικών πεπραγμένων του με νόμιμο, ασφαλή και ολοκληρωμένο τρόπο. 
Ώστε να γίνεται άρτια και στον προβλεπόμενο χρόνο, όπως αυτός ορίζεται, η πληροφόρηση προς κάθε αρμόδιο εποπτεύοντα φορέα.
Σας καλώ και θέτω σε ψηφοφορία τις δράσεις και τις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγησή μου, προκειμένου στο σύνολό της να διαβιβασθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.»

Χ. Βουραζέρης: «Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε το  δήμο σε σωστή πορεία, να τον σώσουμε από την επιτήρηση και να δούμε κάτι διαφορετικό στην περιοχή μας»
                                                 ΧΡΗΣΤΟΣ 1 

               «Είμαστε ο μοναδικός δήμος σε όλη τη χώρα που δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα σωστά στατιστικά στοιχεία», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Βουραζέρης, ξεκαθαρίζοντας πως ο Δήμος Άνδρου  τίθενται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν απαντούσε σχεδόν σε κανένα έγγραφο που έφτανε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ όταν απαντούσε, εκπρόθεσμα πάντα, στέλνονταν λανθασμένα ή ψευδή στοιχεία.
Αναφερόμενος σε σχετικό έλεγχο που έγινε στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2013 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ξεκαθάρισε πως αν και θα έπρεπε να τεθούν τα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης θητείας, ουδέποτε ήρθε προς συζήτηση, βρέθηκαν τα έγγραφα αυτά πριν μερικές ημέρες τα οποία περιείχαν συστάσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν από το Δήμο, ο οποίος τελικά απάντησε στις 31 Μαρτίου 2013 με ένα έγγραφο χωρίς νόημα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Εστιάζοντας στο θέμα των ισολογισμών ο κ. Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως τα στατιστικά δεν στέλνονταν σωστά παρότι πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία. «Δεν στέλνονταν τα στατιστικά γιατί ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με τον ισολογισμό του δήμου, ούτε το 2011, ούτε το 2012, ούτε το 2013. Γιατί ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε με το διπλογραφικό σύστημα, με τα βιβλία του δήμου, τα έσοδα και τα έξοδα δηλαδή. Ήταν όλα στον αέρα πραγματικά. Και όχι μόνο αυτό, ενώ τα μηνύματα που παίρναμε ήταν απειλητικά ‘στείλτε μας ισολογισμούς γιατί θα σταματήσουμε τις πληρωμές’, εμείς όχι μόνο δεν συμμορφωνόμασταν αλλά στέλναμε και ψευδείς επιστολές», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Συνεχίζοντας έφερε ως παράδειγμα μία από αυτές τις επιστολές για να κατανοήσει το Σώμα τι ακριβώς συνέβαινε. Σε μία λοιπόν από τις επιστολές προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η οποία απαντήθηκε τον Ιούνιο του 2014, η τότε Δημοτική Αρχή ισχυρίζονταν πως οι ισολογισμοί δεν έχουν γίνει, γιατί έχει ανατεθεί η συγκεκριμένη εργασία σε εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος έχει προθεσμία να τους παραδώσει μέχρι 31 Ιουλίου 2014. Το παράλογο σε όλο αυτό είναι ότι το έγγραφο έφυγε από το Δήμο στις 13 Ιουνίου, ενώ η σύνταξη των ισολογισμών του 2011, 2012, 2013 ανατέθηκε σε εταιρεία τον Αύγουστο του 2014 και αναρτήθηκε στο Διαύγειας μόλις τρεις μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή!!! Η προθεσμία παράδοσης των ισολογισμών έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και δυστυχώς μέχρι την ήμερα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχαν κατατεθεί στο Δήμο…
Συνεχίζοντας ο κ. Βουραζέρης αναφέρθηκε στα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι χαοτική.
«Το ταμείο του δήμου φανταστείτε ότι αποτελείται από τέσσερις κουμπαράδες, δεν είναι κοινό. Ένας κουμπαράς περιέχει τα τακτικά, ένας τα εξειδικευμένα που περιέχει τα χρήματα που λαμβάνει ο δήμος από το ελληνικό δημόσιο τα οποία πηγαίνουν μόνο σε έργα και είναι κλειδωμένα, ένας τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και ένα τις παρακρατήσεις που αποδίδονται στο δημόσιο. Εμείς μπορούμε να κινηθούμε μόνο με τα τακτικά και να πληρώσουμε γιατί τα εξειδικευμένα είναι μόνο για τα έργα.  Από 1-1-2014 έως 31-8-2014 είχαν εκδοθεί παραστατικά προμηθευτών ύψους 706.178,33 ευρώ και σε αυτά δεν εμπεριέχονται ούτε η μισθοδοσία ούτε τα έργα.  Ενώ προεκλογικά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μιλούσε για 1,5 εκ. ευρώ στα ταμεία, στις 31 Αυγούστου άφησαν 39.000 ευρώ. Πείτε μου εσείς τι να πούμε στους προμηθευτές που έρχονται καθημερινά και κατακλύζουν το γραφείο του δημάρχου; Πως είναι δυνατόν με 39.000 ευρώ να πληρωθούν 706.000 σε παραστατικά. Η κατάσταση είναι δραματική, δεν πρέπει να λέμε ψέματα στους προμηθευτές, κινδυνεύει ο δήμος και πρέπει να το βάλουμε όλοι στο μυαλό μας», ανέφερε εξοργισμένος ο κ. Βουράζέρης.
Παράλληλα  αναφέρθηκε σε κάποια «ύποπτα» παραστατικά, φέρνοντας ένα παράδειγμα για έναν καθαρισμό στην παραλία του Όρμου Κορθίου ύψους 23.000 ευρώ. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν έγινε κανένας καθαρισμός αφού η όποια εργασία προήλθε από εθελοντικές δράσεις. «Υπάρχουν πολλά τέτοια παραστατικά .Αν νομίζουν ότι εμείς θα πληρώσουμε όλα αυτά τα αεριτζίδικα παραστατικά είναι γελασμένοι. Θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και αν δικαιωθούν ας πληρωθούν. Πρέπει  να σταματήσει επιτέλους αυτό το πλιάτσικο. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε το  δήμο σε σωστή πορεία, να τον σώσουμε από την επιτήρηση και να δούμε κάτι διαφορετικό στην περιοχή μας. Θα ελεγχθούν τα ύποπτα τιμολόγια. Έχουν αδειάσει οι κωδικοί και υποτίθεται ότι έχουν γίνει τα έργα και τελικά δεν έχει γίνει τίποτα», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Κ. Θωμάς: «Ή θα σώσουμε εμείς το δήμο από την επιτήρηση ή θα πάμε σε επιτήρηση και θα αναλάβει τη διαχείριση το υπουργείο οικονομικών»
 200512_1005921908160_1830_n 

Απαντώντας στην κ. Πανταζή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κυριάκος Θωμάς, ξεκαθάρισε πως το θέμα είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη και το γεγονός ότι δεν ήρθαν οι υπεύθυνοι επί των Οικονομικών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν επιλογή τους.
Αναφορικά με το θέμα των Ορκωτών Λογιστών επεσήμανε πως και κατά το παρελθόν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε αυτό δε σημαίνει ότι δίνεται ένα χαρτί το υπογράφει και τέλος, τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες για να φτάσει στην υπογραφή ο Ορκωτός.
«Έτσι όπως είναι η κατάσταση του Δήμου, αν δεν το κάνουμε μόνοι μας θα τα κάνει το υπουργείο οικονομικών μόνο του, γιατί ο δήμος θα μπει σε επιτήρηση. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος ακολουθούν τη φιλική γραμμή απέναντι στο παρελθόν. Η δύσκολη γραμμή θα ήταν να έρθουν οι οικονομικοί επιθεωρητές και να κάνουν εκείνοι τον έλεγχο. Ή θα σώσουμε εμείς το δήμο από την επιτήρηση ή θα πάμε σε επιτήρηση και θα αναλάβει τη διαχείριση το υπουργείο οικονομικών. Όποιος έχει αντίρρηση να πει ότι δεν θέλουμε ορκωτούς, ότι είναι όλα νόμιμα και ας έρθει του υπουργείο να κάνει έλεγχο. Υπάρχουν συμβάσεις για καθαριότητα και ανακύκλωση και απευθείας αναθέσεις άνω των 600.000 ευρώ από τα οποία θα πληρώνονταν οι εργάτες. Και αυτές οι συμβάσεις είναι ενεργές», τόνισε ο κ. Θωμάς.

Γ. Καπάκης: «Οι Ανδριώτες περιμένουν να μάθουν. Πρέπει να υπάρξει αντίλογος για να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη»
                                            10151865_1421979028059219_276511005_n 

         Αιχμές για την μη ενημέρωση του για την οικονομική κατάσταση του Δήμου άφησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Καπάκης. Ο ίδιος τόνισε πως πληροφορήθηκε από κάποια τοπική ιστοσελίδα ενώ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να μην ενημερώνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να γνωρίζει ένα blog. Ο κ. Καπάκης ξεκαθάρισε πως τίθενται θέματα τυπικού ελέγχου αλλά και ουσιαστικά, επισημαίνοντας πως οι Ανδριώτες περιμένουν να μάθουν. 
 Αναφορικά με το ποσό των παραστατικών που αγγίζει τις 700.000 ευρώ, ζήτησε να ενημερωθεί για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τον προηγούμενο χρόνο, τους αντίστοιχους μήνες, ωστόσο η Δημοτική Αρχή δεν είχε πλήρη εικόνα για να δώσει απάντηση.
Τέλος ο κ. Καπάκης πρότεινε να αναβληθεί το θέμα, δεδομένου ότι απουσίαζαν οι υπεύθυνοι – θιγόμενοι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αντίλογος για να μπορέσει να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη.
Το αίτημα του κ. Καπάκη για αναβολή δεν έγινε δεκτό από το Δήμαρχο αφού όπως τόνισε ο κ. Σουσούδης πρέπει να ακολουθήσουν αρκετές διαδικασίες  για την εξυγίανση του δήμου και αν δεν παρθεί απόφαση θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση όπως ο ίδιος ανέφερε στο πολιτικό κομμάτι του θέματος θα δοθεί η δυνατότητα στους Συμβούλους που απουσίαζαν να τοποθετηθούν και να υπάρξει ο ζητούμενος αντίλογος.



Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Τα τρία ψέματα για τις ανεμογεννήτριες.



  Πανευρωπαϊκό  και παγκόσμιο  το πρόβλημα της ''πράσινης απάτης''.
 Το πρόβλημα είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες . Πολλές  ομοιότητες  υπάρχουν για το πρόβλημα,  μεταξύ Μ.Βρετανίας και Ελλάδας.
 Το παρακάτω άρθρο της έγκυρης  DAILY MAIL είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό .
                                                                                                                  ΓΒΜ







  Daily Mail      Christopher Booker

         Τα.... 250 δισ. λίρες , για την βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη απάτη της εποχής μας .

Εδώ είναι τα τρία «ψέματα» που το αποδεικνύουν .




     Καθημερινά ολο και  περισσότερες αποδείξεις  μας δείχνουν, γιατί οι κυβερνήσεις της Μ.Βρετανίας , εμμένουν  στις ανεμογεννήτριες,  στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής μας για την ενέργεια , που  είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη της εποχής μας.
    Σύμφωνα με το στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ, η Μ. Βρετανία έχει δεσμευθεί εντός δέκα ετών - σε αστρονομικές δαπάνες - για να παράγει σχεδόν το 1/3 της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως μέσω της δημιουργίας χιλιάδων ανεμογεννητριών.
    Όμως το νόμισμα τελικά πέφτει σχεδόν σε  όλους - εκτός από τους πολιτικούς μας - που βασίζονται σε ανεμόμυλους για να κρατήσουν αναμμένα τα φώτα μας ,  με μια κολοσσιαία και πολύ επικίνδυνη πράξη της αυταπάτης.

                                           
                                       Our Green Park turbine next to the M4
                                             The most visible windmill in the world…?

                Ένα  παράδειγμα είναι , το 350 ποδιών τερατούργημα , που περιστρέφεται αργά πάνω από τον αυτοκινητόδρομο M4 γνωστό σε εκατομμύρια οδηγούς που περνούν, έξω από το Reading.
Αυτή η ανεμογεννήτρια αποδίδει τόσο ανεπαρκώς, ( αφου λειτουργεί μόνο στο 15% της δυναμικότητας της ) ώστε οι ........... 130.000  λίρες ετήσια κρατική επιδότηση που δίνεται στους ιδιοκτήτες της , πέρυσι ήταν.......  100.000  λίρες  πάνω από την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε .
        Εν τω μεταξύ, επίσημα στοιχεία  επιβεβαιώνουν, ότι κατά τη διάρκεια των παγωμένων απάνεμων εβδομάδων γύρω στα Χριστούγεννα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, η συμβολή των 3.500   Βρετανικών ανεμογεννητριών ήταν αμελητέα.
         Για να κρατηθούν τα σπίτια μας ζεστά, έπρεπε να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας. 
       Οι ανεμογεννήτριες είναι τόσο ακριβές που η Ολλανδία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εγκατάλειψε τους στόχους ενέργειας της ΕΕ-για τις ανανεώσιμες πηγές, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να μειώσει τις ετήσιες επιδοτήσεις , κόβοντας δισεκατομμύρια ευρώ.   Εδώ..  http://sagini3.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7.html

    Τόσο  αντιδημοφιλείς είναι πλέον οι ανεμογεννήτριες, ώστε η κυβέρνησή μας  προσφέρει «μίζες»  στους  τοπικούς δήμους και κοινότητες , με τη μορφή της χαμηλότερης φορολογίας  και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 
 
    Στη Σκωτία, οι 800 κάτοικοι του όμορφου νησιού της Tiree  που προσπαθούν απεγνωσμένα να αντισταθούν σχέδια του     Alex Salmond   ,      ( παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία  ) για εγκατάσταση του μεγαλύτερου  offshore   αιολικού πάρκου στον κόσμο, που καλύπτει έκταση  139 τετραγωνικών μιλίων  από τις ακτές τους ,  λένε ότι θα καταστρέψουν την κοινότητά τους διώχνοντας τους τουρίστες, οι οποίοι παρέχουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής  ζωής τους.
     Η άσκηση πίεσης (από τα λόμπι ) είναι τόσο γεμάτη με περιβαλλοντική υποκρισία , για την αιολική ενέργεια , ώστε μια πρόσφατη έκθεση εφημερίδας  γράφει για  την τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή που έχει  προκλήθει στην  βόρεια Κίνα από την εξόρυξη του σπάνιου ορυκτού ( νεοδήμιο  ) που είναι απαραίτητο για να κατασκευαστούν οι γιγάντιοι μαγνήτες για κάθε τουρμπίνα που η Δύση χρησιμοποιεί , για να παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της. 
     Παρακάτω, με λίγα λόγια είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν να ξυπνάνε για τα σοβαρά μειονεκτήματα της επιχείρησης του ανέμου.
   Και από τότε που ξεκίνησα να γράφω για ανεμογεννήτριες πριν από εννέα χρόνια, έχω καταλήξει πώς η υπόθεση γι 'αυτές στηρίζεται σε     ...   τρία μεγάλα ψέματα
 
1.   Το πρώτο είναι ότι οι ανεμογεννήτριες  είναι .......εξευτελιστικά αναποτελεσματικές. 

   Η πιο προφανής ανεντιμότητα από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας - που επιβεβαιώνεται, από αφελείς πολιτικούς - είναι  το κατά πόσο πολύ υπερβάλουν για την παραγωγή των ανεμογεννητριών  , αφού σκόπιμα μιλάνε γι 'αυτές μόνο από την άποψη της ονομαστικής ικανότητας τους , σαν να ήταν αυτό που πραγματικά παράγουν.
Η ονομαστική ικανότητα όμως , είναι το συνολικό ποσό της ενέργειας που έχουν την ικανότητα να παράγουν με ιδανικές συνθήκες  ( πχ σταθερός και συνεχής άνεμος ).
      Το σημαντικό σχετικά με τον άνεμο, βεβαίως  είναι , ότι είναι διαρκώς μεταβάλλει ταχύτητα , έτσι ώστε η παραγωγή των ανεμογεννητριών να ισοσταθμίζεται μέσα σε μόλις στο .......1/4  της      '' ονομαστικής τους ικανοτητας'' .
     Αυτό σημαίνει ότι τα 1.000 μεγαβάτ από όλες εκείνες τις 3.500 ανεμογεννήτριες που τοποθετήθηκαν  για  την τροφοδοσία της χώρας, κατά μέσο όρο,  στο δίκτυο είναι αστεία .
Οχι περισσότερο από την παραγωγή ενός και μόνο, μεσαίου μεγέθους συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. 
 
Επιπλέον, δεδομένου ότι η αύξηση του αριθμού των Α/Γ (η κυβέρνηση θέλει να βάλλει  10.000 περισσότερες κατά τα επόμενα λίγα χρόνια) απαιτεί  απαραίτητα την  κατασκευή  μιας δωδεκάδας  ή περισσότερων  ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών   φυσικού αερίου ,  που θα δουλεύουν συνεχώς και θα εκπέμπουν CO2,    απλά για να παρέχουν άμεση υποστήριξη , (εφεδρία ) , των όταν πέφτει η παραγωγή ρεύματος απο την  αιολική ενέργεια.

  ''Τα μεγαβάτ που παρέχονται από τις 3.500 ανεμογεννητριες μας  είναι αστεία:  όχι περισσότερο από την παραγωγή ενός και μόνο, μεσαίου μεγέθους συμβατικού  σταθμού παραγωγής ενέργειας.''

2.  Το δεύτερο μεγάλο ψέμα για την αιολική ενέργεια είναι το πρόσχημα ότι δεν είναι  .....δαπανηρός τρόπος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
     
    Κανείς και πουθενά , δεν θα ονειρευόταν να κατασκευάσει ανεμογεννήτριες αν δεν του έχουν .....εγγυημένη μια τεράστια κυβερνητική επιχορήγηση.
    Αυτό γίνεται με τη μορφή του καθεστώτος, Renewables Obligation πιστοποιητικού επιδότησης , που καταβάλλεται μέσα από  τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος , σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες των ανεμογεννητριών κερδίζουν επιπλέον     49  λίρες για κάθε «MW/h » που παράγουν, και δύο φορές το ποσό αυτό για τις υπεράκτιες offshore  ανεμογεννήτριες.
    Να γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι , τώρα συνειδητοποιούν ότι το εύρημα άνεμος – που σχεδόν εξ ολοκλήρου κυριαρχεί στη Βρετανία από Γαλλικές, Γερμανικές, Ισπανικές , Ιταλικές και άλλες ξένες επιχειρήσεις - είναι μία από τις μεγαλύτερες απάτες της εποχής μας
 

3.  Το τρίτο μεγάλο ψέμα είναι ότι αυτή η βιομηχανία προσφέρει μια σημαντική συμβολή στην «σωτηρία του πλανήτη» από τη μείωση των εκπομπών μας CO 2 .  Δεν είναι έτσι.

Ποια άλλη βιομηχανία παίρνει μια δημόσια  επιχορήγηση ισοδύναμη  με 100% ή ακόμη και 200%  της αξίας αυτού που παράγει; 
 
    Δεν  γνωρίζουμε ακριβώς πόσα ρίχνουμε στις τσέπες των προγραμματιστών του ανέμου, γιατί τους λογαριασμούς μας  τους κρύβουν  - αλλά όσο οι νέες  ανεμογεννήτριες αυξάνονται , όλο και περισσότερο, αυτό θα μπορούσε σύντομα να προσθέσει εκατοντάδες λίρες  κάθε  χρόνο στους λογαριασμούς μας. 
       Όταν μια σουηδική εταιρεία λειτούργησε  πρόσφατα, αυτό που είναι  σήμερα  το μεγαλύτερο offshore αιολικού πάρκου στον κόσμο, στα ανοικτά των ακτών του Κεντ, με κόστος 800 εκατομμύρια λίρες, μας είπαν ότι η ικανότητα του είναι 300 μεγαβάτ , ώστε να παρέχει «πράσινη» ενέργεια για δεκάδες χιλιάδες σπίτια.
     Αυτό που δεν είπαν, ήταν, ότι η πραγματική παραγωγή του αιολικού πάρκου, είναι κατά μέσο όρο,  μόλις ........80 μεγαβάτ, (ποσοστό που παράγεται από έναν και μόνο σταθμό παραγωγής φυσικού αέριου ηλεκτρικής ενέργειας )  , για το οποίο (αιολικό πάρκο ) όλοι πληρώνουμε επιδότηση ύψους 60 εκατ. λιρών το χρόνο  , ή    1.5 δισεκατομμύριο λίρες για τα 25-χρόνια ζωής των ανεμογεννητριών.
   Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η συγκρατημένη χρήση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα της Γης , η μείωση του CO2 που θα επιτευχθεί με τις ανεμογεννήτριες είναι τόσο αμελητέα ώστε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο εξοικονομεί σημαντικά λιγότερο CO2 ,  σε ένα χρόνο από ότι εκπέμπει κατά την ίδια περίοδο ένα μόνο τζάμπο τζετ με καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής. 
 
       Επίσης, η ίδια η κατασκευή των ανεμογεννητριών δημιουργεί τεράστιες εκπομπές CO2, ως αποτέλεσμα της εξόρυξης και τήξης των μετάλλων που χρησιμοποιούνται , ο άνθρακας , το υψηλής έντασης τσιμέντο που απαιτείται για τη τεράστια θεμελίωση τους , η κατασκευή μιλίων δρόμων, που συχνά απαιτούνται για την μεταφορά  τους, και την αποδέσμευση των τεράστιων ποσοτήτων CO2 δεσμευμένου στις τυρφώνες, όπου είναι χτισμένες πολλές τουρμπίνες.
     Αν σκεφτεί κανείς, επίσης, οι τα εν λόγω εργοστάσια φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής, με σπάταλη καύση λειτουργίας 24 ώρες την ημέρα , μόνο για να παρέχουν back-up για τις διαλείψεις της αιολικής ενέργειας, οποιαδήποτε εξοικονόμηση θα εξαφανιστεί εντελώς. 
 
    Στη δύναμη των τριών αυτών μαζικών ψεμάτων , η κυβέρνησή μας έχει στηρίξει ένα από τα πιο απερίσκεπτα τυχερά παιχνίδια στην πολιτική ιστορία μας . Η ιδέα ότι μπορούμε να ελέγξουμε  τις ιδιοτροπίες του ανέμου , για να παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που περισσότερο από το 90% ακόμη σήμερα , παρέχεται από τον άνθρακα, φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία μας ζωντανή.
  Είναι αλήθεια ότι αυτός ο στόχος της αύξησης της συνεισφοράς από τον άνεμο, πάνω από δέκα φορές κατά τα επόμενα εννέα χρόνια,  είχε οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
   Αλλά δεν είναι καλό να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για ένα τέτοιο παράλογο και φιλόδοξο στόχο, επειδή κανείς δεν ήταν πρόθυμος να το υιοθετήσει εκτός από τους δικούς μας πολιτικούς , με επικεφαλής αρχικά από τον Gordon Brown και τον Ed Miliband και τώρα από τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Υπουργό Ενέργειας Chris Huhne.
   Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνησή μας θέλει  να δαπανήσουμε .........100 δισεκατομμύρια λίρες σχετικά με την οικοδόμηση 10.000 ακόμη ανεμογεννητριών, συν άλλα ........40 δισεκατομμύρια λίρες σχετικά με τη διασύνδεση για το δίκτυο. 
 
    Σύμφωνα με τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, τότε θα χρειαστεί να ξοδέψουμε άλλα .........100 δισεκατομμύρια λίρες -για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για να διασφαλίζουν την υποστήριξη                   ( εφεδρεία )- που ανέρχεται σε ........240 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2020 ,  ή λίγο περισσότερο από .....1.000 λίρες το χρόνο για κάθε νοικοκυριό στη χώρα.
    Και γι 'αυτό οι πολιτικοί μας είναι πολύ ευτυχείς να βλέπουν την ύπαιθρο μας και τη θάλασσα γύρω από τις ακτές μας, πνιγμένα σε τεράστιες ποσότητες των γιγαντιαίων βιομηχανικών μηχανημάτων, όλες να παράγουν ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να παρέχεται από συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο....... ένα δέκατο του κόστους
 
  Αυτή η προσγείωση στην πραγματικότητα ,  είναι πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες τρέλες.
 
     Αλλά αυτό που μετατρέπει μια παρανοϊκή φαντασία σε μια δυνητική καταστροφή είναι ότι η Μ. Βρετανία θα αντιμετωπίσει σύντομα μια τεράστια έλλειψη πηγών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όταν βλέπουμε το κλείσιμο των συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που ανταποκρίνονται σήμερα σχεδόν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που μας χρειάζεται.
     Δύο από τους γερασμένους σταθμούς μας , πυρηνικής ενέργειας να πλησιάζουν στο τέλος της χρήσιμης ζωής τους , με μικρή πιθανότητα να τους αντικαταστήσουν για πολλά χρόνια. 
 
      Έξι από τους μεγάλους σταθμούς μας  ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα , θα αναγκαστούν να κλείσουν στο πλαίσιο καταπολέμησης της ρύπανσης οδηγία της ΕΕ, και η κυβέρνηση μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι δεν θα κατασκευαστούν άλλοι.
        Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που μπορούμε να ελπίζουμε ότι περισσότερο αποτελούν ένα μέρος του ενεργειακού χάσματος που προκύπτει αποκλειστικά με τίς ανεμογεννήτριες, για τον απλό και προφανή λόγο ότι άνεμος είναι μια τόσο διαλείπουσα και αναξιόπιστη πηγή ενέργειας. 
 
     Εν τω μεταξύ, η χώρα μας σύντομα θα αντιμετωπίσει ένα κολοσσιαίο ενεργειακό έλλειμμα, ενώ στηρίζεται σε πολιτικά αναξιόπιστες χώρες όπως η Ρωσία και την Αλγερία για προμήθεια φυσικού αερίου.
     Αυτό που βλέπουμε, με λίγα λόγια, είναι το τίμημα που έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κατά την διάρκεια των οποίων η ενεργειακή πολιτική μας απελπιστικά καταστράφηκε  από τη σειρήνες των οικολόγων, πρώτα, για να πεισθούν οι πολιτικοί μας να φύγουμε από τον άνθρακα και να μην κατασκευάζουν πια πυρηνικά εργοστάσια, και στη συνέχεια να πέσουν στο δονκιχωτικο όνειρο που θα μπορούσαμε να παίξουν για το μέλλον της χώρας μας με την «ελεύθερη» και «καθαρή» δύναμη του ανέμου και του ήλιου. 
 
  Σε όλη την ΕΕ, άλλοι πολιτικοί έχουν ξυπνήσει για τα αδιέξοδα στα οποία αυτή η τρέλα μας έχει οδηγήσει .
   Οι Δανοί, που έχουν δημιουργήσει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες κατά κεφαλή από τον καθένα, έχουν συνειδητοποιήσει την ηλιθιότητα αυτής της πολιτικής που τους έχει δώσει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ  εισάγουν μεγάλο μέρος της ενέργειας τους από το εξωτερικό.
      Στην Ισπανία, η βιασύνη τους για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια έχει αποδειχθεί μια εθνική καταστροφή.
      Στη Γερμανία, έχοντας κατασκευάσει περισσότερες ανεμογεννήτριες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, χτίζουν σήμερα σταθμούς με καύση άνθρακα σαν τρελοί.
        Ολλανδία, εν τω μεταξύ, έδωσε τώρα '' δύο δάχτυλα'' , προς την ΕΕ μειώνοντας σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις επιδοτήσεις τους.
      Μόνο στη Βρετανία είναι η πολιτική μας τάξη εξακολουθεί να είναι τόσο φυλακισμένη στο πάθος με την αιολική ενέργεια που είναι διατεθειμένη να πάει δικαστικά για αυτή την επικίνδυνα λανθασμένη ευχή. 
 



   

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ε Ε . Περιβαλλοντικά «εγκλήματα» , αυθαιρεσίες και παραλείψεις από το....... ΥΠΕΚΑ !!!


                                               

                  «Πράσινη ανάπτυξη» όπου φυσάει ο άνεμος

Περιβαλλοντικά «εγκλήματα» και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από το ΥΠΕΚΑ, με αφορμή καταγγελίες για τα αιολικά πάρκα σε Εύβοια και Κρήτη, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απέστειλε επιστολή-προειδοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών.


Σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και αυθαιρεσίες και παραλείψεις από το ΥΠΕΚΑ στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή αιολικών πάρκων καταλογίζει στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προειδοποιητική επιστολή 39 σελίδων που απέστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η σωρεία των παραβάσεων αφορά αιολικά πάρκα που αδειοδοτήθηκαν και λειτουργούν ή επρόκειτο να εγκριθεί η λειτουργία τους μέχρι το 2013 στην Εύβοια και την Κρήτη και, έπειτα από καταγγελίες που δέχτηκε, εξέτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιπτώσεις της Εύβοιας και της Κρήτης, με την ανάπτυξη πλειάδας ανεξάρτητων έργων, των οποίων οι σωρευτικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπόψη, αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Ανατροπή

Στην πράξη αμφισβητούνται η αδειοδότηση και η λειτουργία των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, καθώς θα πρέπει να κατατεθούν νέες ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντικών όρων, ενώ με την επιστολή δρομολογούνται νέα δεδομένα στην έγκριση αυτών των όρων για τα αναρίθμητα αιολικά πάρκα που επιζητούν αδειοδότηση σχεδόν σε κάθε βουνοκορφή της χώρας, καθότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ υποχρεούνται να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ταυτόχρονα, καθίσταται έωλο το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ.

Ανάμεσα στις καταγγελίες που εξέτασε η Επιτροπή, η μία αφορούσε την υπάρχουσα και σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 42 αιολικών πάρκων από διάφορες εταιρείες στην Εύβοια, με τις ελληνικές αρχές να παραβιάζουν άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους και την άγρια πανίδα και χλωρίδα (92/43/ΕΟΚ), καθώς δεν έλαβαν υπόψη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας τις σωρευτικές επιπτώσεις των διαφόρων έργων.

Εντός Natura 2000

Οπως προέκυψε από την έρευνα της Επιτροπής, από το σύνολο των 427 ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε αυτά τα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, οι 398 βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και μαζί με αυτές, τα συνοδευτικά έργα (δρόμοι, καλώδια, θάλαμοι ελέγχου κ.λπ.). Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές παραδέχονται πως σε ό,τι αφορά το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, λόγω του εθνικού του χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. περιοχές Natura 2000 και τους στόχους διατήρησής τους) επί του οποίου μεριμνά το άρθρο της προαναφερόμενης οδηγίας.

Και για 12 αιολικά πάρκα στην Κρήτη η Επιτροπή διαπίστωσε παραβίαση της ίδιας ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς στα 51 ήδη υπάρχοντα και προβλεπόμενα αιολικά πάρκα στην Κρήτη υπάρχουν και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 579 ανεμογεννήτριες συνολικά, εκ των οποίων οι 505 εντός περιοχών Natura 2000. Επιπλέον, σε σχετική επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρεται ότι «οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακολουθούνται μεμονωμένα για κάθε αιολικό σταθμό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός και η θέση των ήδη λειτουργούντων και χωρίς να εκτιμάται η συσσωρευτική δράση τους στο περιβάλλον». Μάλιστα, το Τμήμα Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών «είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση υποβάθμισης, δεδομένου ότι παράλληλα απαιτείται μια σειρά συνοδών έργων».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

«Πολύ γενικό» (και αόριστο) το… χωροταξικό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στις ελληνικές αρχές ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία υποβλήθηκε το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, «δεν αναφέρει τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών Natura 2000, για τα οποία οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές», ούτε καταγράφει τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, παραβιάζοντας έτσι άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/42/ΕΚ, ενώ δεν αναλύονται οι πιθανές σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η μελέτη θα έπρεπε να έχει περισσότερες πληροφορίες.

«Το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ διαμορφώνει μόνο ένα πολύ γενικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να περιέχει επιχειρησιακές και ειδικές στρατηγικές κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δηλώνει ότι οι γενικές κατευθύνσεις και πληροφορίες της ΣΜΠΕ θα πρέπει να συμπληρωθούν σε περιφερειακό επίπεδο με την υποβολή των διαφόρων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης στη διαδικασία της μελέτης.

«Οι ελληνικές αρχές [...], έχοντας συμφωνήσει ως προς το σχέδιο χωρίς να έχουν βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των εν λόγω περιοχών παραβίασαν το άρθρο 6 και το άρθρο 7 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ», επισημαίνεται στην επιστολή. Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι «κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά τον εν λόγω τόπο, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στον τόπο». Για τη συμμόρφωση με αυτό το άρθρο, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να προβληματιστούν σχετικά με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις:

Η πρώτη είναι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας του Ιανουαρίου 2010 για τον προσδιορισμό και τη χαρτογράφηση των περιοχών της Ελλάδας που είναι οι πιο ευαίσθητες στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων από ορνιθολογική σκοπιά και από σκοπιά βιοποικιλότητας και η οποία καθορίζει ζώνες αποκλεισμού αιολικών.

Η δεύτερη είναι μελέτη (Σεπτέμβριος 2013) που διεξήγαγε το WWF στην περιοχή της Θράκης, για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα αρπακτικά και βάσει αυτής εκπονήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές ορθού χωροταξικού σχεδιασμού στη Θράκη, δηλαδή προτείνονταν ζώνες αποκλεισμού. Σχολιάζοντας την επιστολή, ο Δημήτρης Ψαρράς, εκπρόσωπος της Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης «Φοίνιξ», που εδρεύει στην Κρήτη, μια από τις πρώτες που έκαναν καταγγελία στον επίτροπο Περιβάλλοντος για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα από το 2009, αναφέρει: «Ουσιαστικά, με αυτή την επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει προς τις αρχές ότι είναι λάθος και ότι αν συνεχίσουν έτσι, θα δικαιώσει αυτούς που κάνουν τις καταγγελίες.

»Πιστεύω ότι θα έρθουν αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία, γιατί έχει φοβερά κενά, με μεγαλύτερο από αυτά το ότι ο πλούτος της βιοποικιλότητας που έχουμε, ειδικά στην Κρήτη, δεν μπορεί να μελετηθεί και έτσι να έχουμε μια σωστή περιβαλλοντική μελέτη απλά από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Απαιτείται η συνεργασία επιστημονικών φορέων με τους ιδιώτες. Εχουν βρεθεί ακόμη και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες ήταν copy-paste. Είχαν μείνει μέσα λέξεις από άλλες περιοχές…»!

http://www.efsyn.gr/?p=239579
Τ.Σ.

Ολόκληρη η προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές