Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Η απάτη των ΑΠΕ .


                                   
                                       
Αποτέλεσμα εικόνας για ανεμογεννήτριες
Αποτέλεσμα εικόνας για εργοστασια φυσικου αεριου

   

       Άνοιξε μια νεα συζήτηση μεταξύ φίλων και σχολιαστών στο FB , για ανάπτυξη και ενεργειακά θέματα , υστέρα από μια ανάρτηση του e-φίλου , καθηγητού  στο Δημοκρίτειο κου Χάρη Βλάδου .
     Η συζήτηση αυτή κατέληξε στο κλασικό ερώτημα , που εγω δεσμεύτηκα να πω την αποψή μου επώνυμα και  δημοσίως , μέσω του SAGINI3.

 Ερώτηση .    Αφού  πιστεύεις ότι οι  επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι  αντιαναπτυξιακές και απάτη , τι προτείνεις για την ανάπτυξη του ενεργειακού μας μοντέλου σήμερα , σε καιρούς φτώχειας και χρεωκοπίας..


 Απάντηση .      Ο μακροχρόνιος  επανασχεδιασμός  της ενεργειακής πολιτικής της  χώρας μας , είναι μια πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση  .       Η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας απαιτούσε παντοτε  την εξασφάλιση  απο το κρατος , φθηνής ,  σταθερής, και συνεχούς ηλεκτρικής ενέργειας  για την βιομηχανία μας και τους καταναλωτές-πελατες  .
     Πιστεύω ότι πρέπει να επιδιώκουμε τις ορθές  αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και μόνον ,  μακρυά από αποτυχημένες αριστερές η αλλες  γελοιες  πολιτικές.
    Την ηλεκτροδότηση της χώρας μας , είχε αναλάβει εδω και 50 χρονια .η ΔΕΗ Μια εισηγμένη  σήμερα Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας .Σύμφωνα με το καταστατικό της ,  βασικό στόχο είχε και εχει  την εξυπηρέτηση του Κοινού συμφέροντος των πελατών της και δευτερεύον φυσικα  το κέρδος , το οποίο επενδύει για να αναπτύσσεται συνεχώς  , ως ωφείλει .
   Με την ''απελεύθρωση-τεμαχισμό '' που επιβλήθηκε από την ΕΕ , η ΔΕΗ έγινε και ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ . Στην συνέχεια   μπήκαν στην παραγωγή ΗΕ , (αφού επιδοτήθηκαν αδρά οι κατασκευές τους) , ιδιωτικές εταιρείες με εργοστάσια φυσικού αερίου , αλλά  και επιδοτούμενες εταιρείες αιολικών και Φ/Κ, που πωλούν σημερα ,την  ΗΕ σε πολλαπλάσιες τιμές από την ΔΕΗ.  Όλοι αυτοί οι  ''ανταγωνιστές''  της ,επιβαρύνουν και χρησιμοποιούν τα δίκτυα τηε ΔΕΗ  , με νεα κόστη πολλών εκατομμυρίων ευρώ..
Σε καιρούς χρεωκοπίας όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνες και λανθασμένες  επιλογές , που εξυπηρετούν την κερδοφορια  πολυεθνικων  , αλλα και συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στοιχειοθετούν σοβαρά ποινικά αδικήματα , αφου ηθελημενα  οδήγησαν την ΔΕΗ σε  οικονομικό μαρασμό.  Είναι γνωστό ότι κάποιοι  διοικητές της ΔΕΗ διορισμένοι από τις κυβερνήσεις  ,  εργάστηκαν μόνο για τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της . Αν σε αυτά προσθέσουμε την διαπλοκή και την προδοτική συμπεριφορά των γελοίων συνδικαλιστών της , τους βρώμικους πολιτικούς του αρμόδιου υπουργείου , και την αφόρητη πίεση κάποιων Ευρωπαϊκών πρεσβειών , που συνεχίζεται σήμερα , εύκολα αντιλαμβανόμαστε όλοι , το τι πρέπει να γινει για το μέλλον της ΔΕΗ . 
    Είναι φανερό ότι αν τελικά  ιδιωτικοποιηθεί τελικά  η ΔΕΗ  όλα θα αλλάξουν , αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι υπόλοιποι ιδιώτες παραγωγοί ΗΕ λειτουργούν παρασιτικα , σαν εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν και πωλούν ΗΕ , σε πολύ ακριβότερες τιμές , αφού βασικά λειτουργούν με καύσιμο για παραγωγή ΗΕ το εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο.
   
       Η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει επιτέλους  από την ΕΕ , ειδικό καθεστώς για την ενεργειακή πολιτική της χώρας που επιβάλλουν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες , με πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης ΑΠΕ , την κατάργηση όλων των επιδοτήσεων ΑΠΕ ,καθώς και του χαρατσιού για φόρο του  άνθρακα .
 Ήδη οι επιδοτήσεις ΑΠΕ κόπηκαν σε Ισπανία , Πορτογαλία , αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες , με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών .
Όταν η χώρα επιστρέψει σε ανάπτυξη ξανά ,τότε το συζητάμε για τις ΑΠΕ .

     Ξεκινώ από το τετριμμένο , ''πρωτα τακτοποιούμαι τα του οίκου μας'' , που σημαίνει  ότι η ΡΑΕ θα γίνει πράγματι Ανεξάρτητη και Ρυθμιστική , με  αναδιοργάνωση και εκγσυχρονισμο της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη Δημόσια  Ευρωπαϊκή επιχείρηση ηλεκτρισμού .
 Η σταδιακή  διασύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό σύστημα , είναι ένας πρωταρχικός αναπτυξιακός στόχος και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να διαθέτουν συνεχή, σταθερή και φθηνή ενέργεια. Είναι στόχος εφικτός και μπορεί να χρηματοδοτηθεί με Ευρωπαϊκά κεφάλαια.
     Αγαπητοί αναγνώστες ,  το ηλεκτρικό σύστημα όλων των χωρών , κρατικών η ιδιωτικών ,  στηρίζεται και απαιτεί την ύπαρξη δυο βασικών παραμέτρων,  για να λειτουργεί 365 μέρες , όλο το 24 ωρο με συνέχεια και σταθερότητα.
 Ισχύ βάσης και ισχύ αιχμής .

    Ισχύ βάσης σήμερα  , μας εξασφαλίζουν με μεγάλη αξιοπιστία , οι Ελληνικοί λιγνίτες και  τα λγνιτικα εργοστάσια  της Δ.Μακεδονίας και Πελοποννήσου , που πρέπει επιτελους να εγκσυχρονιστουν ,  με διαχείριση στερεών αποβλήτων , αποθειωτες και ειδικά φίλτρα ( πχ το νεο υπο κατασκευή , υπερσύγχρονο  υπό κατασκευή  ''Πτολεμαιδα 5 '' της ΔΕΗ  ). Από μελέτες προκύπτει ότι για εκμεταλλεύσιμα σήμερα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας μας , υπάρχει εξασφαλισμένη επάρκεια για τα επόμενα 50 χρόνια . Στο μεταξύ πιστεύεται ότι θα ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα .
    Ισχύ αιχμής  σήμερα  , μας εξασφαλίζουν βασικά τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ , ( σίγουρα χρειαζόμαστε  την κατασκευή νέων ) . Επίσης κατασκευή συστημάτων  ανατροφοδότησης , με την  ισχύ βάσης των λιγνιτικων,  για να ξαναγεμίζουν οι λίμνες ( αντλισιοταμιευση , οπου αυτο κριθει εφικτο ) και  δεύτερον οι εισαγωγές ρεύματος απο γειτονικές χώρες .
 Παρόλο ότι ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται  πολλά δις ευρώ για κατασκευή και λειτουργία ΑΠΕ , στην χώρα μας , η συμβολή τους παραμένει αστεία σε ποσοστά εκμεταλλεύσιμης ΗΕ .
Αποτελούν όμως αναμφισβήτητα , μια βασική αιτία για την χρεωκοπία της πατρίδας μας.
     Τα αιολικά αποδεικνύονται    άχρηστα  και  πανάκριβα ( 1 εκ.ευρώ /ονομαστικό MW ) , για το ελάχιστο ορυκτό  καύσιμο που πραγματικά υποκαθιστούν .  Το ρεύμα τους είναι τυχαίο  και ασταθές . Απαιτούν   ακριβές επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές . Δεν μειώνουν εκπομπές αερίων ρύπων . Μειώνουν την αξία της γης , καταστρέφουν το μοναδικό Ελληνικό περιβάλλον , προκαλούν ακουστική και οπτική όχληση  και τελικά θα  παραμείνουν  μνημεία της ανθρώπινης ηλιθιότητας στα βουνά μας , αφού  σήμερα δεν υφίσταται καμία νομική υποχρέωση αποκατάστασης του τοπίου από του ιδιόκτητες τους . Μέχρι σήμερα στον κόσμο τα αιολικά δεν έχουν κατορθώσει να υποκαταστήσουν ούτε  μια συμβατική μονάδα.
Υπάρχουν μόνον επειδή επιδοτούνται ( εγκατάσταση αλλά και για 25 χρόνια χρήσης ) υποτίθεται για να παράγουν καθαρή  ΗΕ  , δυστυχώς όμως δεν παράγουν.   ( προβληματική στατιστική παραγωγή 20-24% της ονομαστικής τους ισχύος  ) . Εξασφαλίζουν όμως στους αιολικούς και στις πολυεθνικες ,   κέρδη εγγυημένα από ......το κράτος  , που τα πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές   !!!!! .  Πρωτοφανές και  εξαιρετικά  αντιαναπτυξιακό !!!!!! Αποτελούν μαζί με τα Φ/Κ , μία από τις βασικές αίτιες της καταστροφής της οικονομίας μας .
    Το εισαγόμενο φυσικό αέριο  στην ηλεκτροπαραγωγή , έγινε αναγκαίο κακό , αφού αρχικά επιβλήθηκε και καθιερώθηκε , ως  απαραίτητη  ''εφεδρεια '' , στην λειτουργία των ανεμογεννητριών  και μας έφερε  τελικά  την   ενεργειακή εξάρτηση . Σήμερα η χώρα διαθέτει  7-8  μεγάλα εργοστάσια ( ανοικτού κύκλου και μεγάλης κατανάλωσης )  με καύσιμο εισαγόμενο φυσικό αέριο  , επιδοτούμενης λειτουργίας . 
    Είναι ενα ακριβό  καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή , αν δεν είναι δικό σου . Ίσως να το  συζητήσουμε  για το μέλλον ,  αν ποτέ η χώρα μας αποκτήσει δικά της εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, και ανακάμψει η οικονομία μας .
   Τά Φ/Κ αποτελούν άλλη μια τεράστια πρόκληση σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας και κατασπατάλησης  κεφαλαίων της χρεοκοπημένης οικονομίας μας . Αναπτύχθηκαν στο έπακρο , με επιδοτήσεις  δις ευρώ  , δυστυχώς κατά την διάρκεια της κρίσης (2012-2013) , στερώντας από την οικονομία μας πολύτιμα  και αναγκαία για επιβίωση κεφάλαια . Κατέστρεψαν γόνιμες εκτάσεις , μετέτρεψαν τους αγρότες σε καφενόβιους επιδοτούμενους εισοδηματίες , οδήγησαν στα ύψη τις τιμές ΗΕ .
    Δεν είναι όμως τόσο άχρηστα , όπως τα αιολικά. Με προϋποθέσεις ,  θα παράγουν  (ακριβή) ημερήσια  ισχύ αιχμής,  τα καλοκαίρια με  κάποια προβλέψιμη ηλιοφάνεια , ειδικά στα νησιά μας , αλλά είναι πανάκριβα και λόγω των επιδοτήσεων .

...... και τώρα  αριθμητική .....του Δημοτικού βέβαια !!!

      Μια Α/Γ  του  1 MW ( ονομαστικής ισχύος ) κοστίζει  με υποδομές ,δρόμους , μπετά , διασυνδέσεις κλπ κλπ  γύρο στο 1 εκ.ευρώ .
O ιδιόκτητης της , πλήρωσε  τόκους ,μίζες , έξοδα  κλπ , και προσδοκά ένα ''λογικό κέρδος''  15%-20%   κάθε χρόνο , αφου εχει εξασφαλίσει  κρατική εγγύηση παρακαλώ !!!.
  1εκ Χ 15 = 150 000 ευρώ το χρόνο  και για 20 χρόνια.
  Φυσικά  γνωρίζετε  ποιος πληρώνει  αυτά τα 150 000 κάθε χρόνο  στον ΑΠΕτζη για 20 χρόνια .Εμείς όλοι . Με το ΕΤΜΕΑΡ* , αλλα και μέσω της τακτικης  φορολογίας , εμείς όλοι πληρώνουμε 150 000 καθε χρόνο για 20 χρόνια , τον ιδιοκτήτη της Α/Γ.
 Η Α/Γ αυτή όπως όλες,  έχει πραγματική ισχύ, 22 - 24%  της ονομαστικής της .
    Αρα  ''ριχνει'' στο δίκτυο και φυσικά πληρώνεται για αυτό ...    0,24 Χ 365 Χ 24 Χ 1 = 2.102 MWhr  περίπου κάθε χρόνο.
      Όμως ενώ ο ΑΠΕτζης  πληρώνεται  για τις  2 102  MWhr με επιδοτούμενη τιμή 80-90  , χωρια που οι  ''εφεδρειες '' φυσικού αερίου οφειλουν να λειτουργούν υποχρεωτικα  και φυσικά  να πληρώνονται και οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου Φ/Α ( τεραστιο ανελαστικο και εξτρα κοστος που προκαλει η Α/Γ του Χ ΑΠΕτζη ).
      Ας δούμε τώρα πόση υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου έχουμε. Μετρήσεις σε διάφορες χώρες δίνουν υποκατάσταση ένα μέσο όρο 6% της ονομαστικής ισχύος της Α/Γ .
 Έτσι  στον χρόνο ει ναι,    0,06 Χ 1 MW Χ 24 Χ 365 = 525 MWhrs  υποκατάσταση συμβατικού καυσίμου. 
Πληρώσαμε   2.102  Χ 85 =  178.  670 ευρώ για να υποκαταστήσουμε  525 MWhrs συμβατικού καυσίμου !!!!!.

Τελικά η αιολική μεγαβατωρα μας κόστισε  178.670  /   525  = 340 ,3 ευρώ   

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ,ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ,ΑΠΑΤΗ !!!!


Αααα ...ξέχασα να υπολογίσω το κόστος από  την ''εφεδρεία λειτουργείας των εργοστάσιων ΗΕ με φυσικό αέριο , αλλα και τα κοστη τεχνικων βελτιωσεων του δικτυου του ΑΔΜΗΕ  !!!
                                                                                                                Γ.Β.Μ.


υ.γ.  
α.  Σήμερα στη χώρα μας έχουμε εγκατεστημένα και φυσικά τα πληρώνουμε όλοι  , περίπου 2.000 αιολικά MW και   περίπου 3.000 φωτοβολταϊκά MW .

β.   Σήμερα  Α/Γ του ενός 1  MW είναι πια  ''ντεμοντέ'' . 
Όλοι οι '' επιχειρηματίες '' αιολικών τοποθετούν Α/Γ των   2-3 MW η κάθε μια .


*ΕΤΜΕΑΡ ==χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ .Υπάρχει σε κάθε λογαριασμό ηλεκ.ρεύματος.http://www.rae.gr/site/portal.csp
http://www.lagie.gr/
http://www.admie.gr/
http://www.thegwpf.com/germany-faced-huge-cost-of-wind-farm-decommissioning/
 http://www.epaw.org/documents.php?lang=el&article=backup1 
http://wattsupwiththat.com/
http://notrickszone.com/#sthash.dNXXGB0Z.dpbs