Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Τι κρύβει η επίσκεψη Γκάμπριελ . Ηρθε να πουλήσει τις ''νέες μπαταρίες'' ......για ΑΠΕ !.

Ζιγκμαρ Γκάμπριελ 
 Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας  SPD.

 ............ '' ένα σημαντικό σκέλος της επίσκεψής μου είναι το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Γερμανία κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε τη μεγάλη στροφή στην ενέργεια. Πάνω από 30% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Η χώρα έχει μεγάλο  δυναμικό, πρόκειται για τεράστια αγορά ανάπτυξης στην Ελλάδα, που είναι ταυτόχρονα και οικολογική. Θέλω η Γερμανία και η Ελλάδα να συνεργαστούν στενά και είχα μία σειρά από επιχειρήσεις στην αποστολή μου, οι οποίες θέλουν ακριβώς το ίδιο. Θέλουν να επενδύσουν και ακριβώς τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιήσουμε.''      ΕΔΩ

     
       Εντάξει λοιπόν όλοι καταλάβαμε  , τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης . Το ίδιο τροπάριο .Χωρίς αντίλογο φυσικά . 
Οι Γερμανοί  θα μας  πουλάνε ΑΠΕ ( έχουν τον τρόπο τους ) και οι Γερμανοτσολιάδες  στην Ελλαδα , θα υπογράφουν τις συμφωνίες ( που πιθανότατα συνεταξαν οι ......Γερμανοί  )  ,  μετά θα πανυγυρίζουν στα βρωμοκάναλα και θα  χρεώνουν τους  ....''εύπιστους''  Ελληνες  .  ΕΔΩ   
    
       Όμως ο εξαίρετος φίλος και συνεργάτης του http://sagini3.blogspot.gr/                          κος Απόστολος Ευθυμιαδης  , διακεκριμένος ειδικός  επιστήμων σε θέματα ηλεκτροπαραγωγής και ηλεκτροδότησης , έθεσε και τεκμηρίωσε μια διαφορετική εκδοχή ,για την επίσκεψη του Γερμανού πολιτικού .
 Διαβάστε ......


Απόστολος Ευθυμιαδης .

    ..........'' Προσοχή, αυτή την φορά οι Γερμανοί προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα ισχυριζόμενοι ότι οι ΑΠΕ στα νησιά σε συνδυασμό με μονάδες συσσωρευτών για την αποθήκευση αλλά και την ρύθμιση της συχνότητας και της τάσεως,  μέσω ταχείας εξισορροπήσεως της ζητήσεως και της προσφοράς, είναι τεχνικά αλλά και οικονομικά βιώσιμες.

      Η αλήθεια είναι ότι στα απομονωμένα νησιά του Αιγαίου είναι όντως οικονομικά βιώσιμη η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και συσσωρευτές έναντι του πετρελαίου το οποίο έχει μεγάλα έξοδα μεταφοράς.  

      Είναι επίσης σαφώς προτιμότερη έναντι της θηριώδους διασυνδέσεως των νησιών με το Ηπειρωτικό σύστημα, το οποίο είναι αφ' ενός πανάκριβο εγχείρημα και εφ' εταίρου μη τεχνικά βιώσιμο , διότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς ούτε στο νησιωτικό ούτε στον Ηπειρωτικό χώρο με τόσες πολλές στοχαστικές ΑΠΕ!!!

       Το ερώτημα εδώ είναι γιατί θυμήθηκαν αυτό τώρα και δεν μας το πρότειναν όλα αυτά τα χρόνια. Τι έχει μεσολαβήσει;;;

       Η απάντηση είναι μία : πρόσφατα δημιουργήθηκαν εταιρείες συσσωρευτών στην Γερμανία με τεχνολογία Redox Βαναδίου, (όπως είναι π.χ. ηhttp://energy.gildemeister.com/en/store/cellcube-fb-200) οι οποίες μπορούν πλέον για πρώτη φορά να στηρίξουν τεχνικά αυτά τα υβριδικά συστήματα τα οποία μέχρι σήμερα τα υποστήριζαν μόνο Αμερικάνικες, Καναδικές και Ιαπωνικές εταιρείες.          Τώρα τρέχουν οι Γερμανοί να μας πουλήσουν νέα τεχνολογία συσσωρευτών μαζί με τις ΑΠΕ και άρχισαν από την Ελλάδα η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό αυτόνομων και διεσπαρμένων συστημάτων στον κόσμο ολόκληρο!!!!

       Επί του θέματος έχουμε ήδη αρθρογραφήσει πάνω από μία δεκαετία αλλά φαίνεται ότι μόνο οι Γερμανοί διαβάζουν τις δημοσιεύσεις μου. 

     Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα όλες τις δυνατότητες να εξελίξει αυτή την μόνη βιώσιμη εφαρμογή των ΑΠΕ : στα μικρά αυτόνομα συστήματα με ακριβό καύσιμο πετρέλαιο λόγω υψηλού τιμήματος μεταφοράς του πετρελαίου. 
      Η δυνατότητα αυτή δεν πρέπει να παραδοθεί σε κανένα αλλά θα πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης από Έλληνες μηχανικούς και να αναπτυχθεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη φθηνών συσσωρευτών με τελικό τίμημα κάτω των 500 € ανά kWh αποθηκεύσεως.

       Σήμερα οι συσσωρευτές αυτοί προσφέρονται από Γερμανία αλλά και Καναδά στην τιμή των 1000 €/kWh η οποία καθιστά τα υβριδικά συστήματα αυτά μη ανταγωνιστικά με το πετρέλαιο.

      Μόνο με συντονισμένη εθνική προσπάθεια η τιμή αυτή μπορεί και πρέπει να πέσει κάτω των 500 €/kWh και έτσι η χώρα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογία με οικονομικά βιώσιμο τρόπο!!!
CellCube FB 200 storage system from GILDEMEISTER energy solutions

   Το μέγεθος των 1000 €/kWh είναι απολύτως σωστό και εξακριβωμένο με προσφορές εταιρειών κατασκευής μπαταριών Redox με Βανάδιο. 

     Σε μία ενδεικτική μελέτη μας αποδεικνύαμε ότι ενώ το πετρέλαιο μαζούτ ως καύσιμο της ΔΕΗ στα μεγάλα νησιά έχει τίμημα περί τα 19 λεπτά ανά kWh, το ελαφρύ πετρέλαιο που καίνε οι αεριοστρόβιλοι για να εξισορροπούν την στοχαστική παραγωγή των αιολικών με ένα τίμημα 700 €/m3 ήτοι 0,07 €/kWh και με ένα βαθμό αποδόσεως Α/Σ της τάξεως του 27% (δια λειτουργία υπό μερικό φορτίο) τότε το παραγόμενο τίμημα μίας κιλοβατώρας λόγω καυσίμου ανέρχεται στα 0,07/0,27 = 0,26 = 26 λεπτά / kWh.
     Εάν εις το τίμημα αυτό περιληφθούν και οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρηση των σταθμών της ΔΕΗ καθώς και οι αποσβέσεις του παραγωγικού εξοπλισμού, τότε το μέσο τίμημα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά φθάνει στα 30 λεπτά/kWh ενώ στα μικρότερα μπορεί να φθάσει και να υπερβεί τα 80 λεπτά/kWh.

     Στην συνημμένη μας μελέτη αποδεικνύουμε ότι ένα υβριδικό σύστημα με κόστος μπαταρίας περί τα 500 €/kWh και αιολικό με κόστος 1000 €/kW, μπορεί να έχει ανηγμένο κόστος παραγόμενης κιλοβατώρας περί τα 30 με 40 ευρώ ανά κιλοβατώρα ήτοι τίμημα ανταγωνιστικό στα περισόττερα μικρά νησιά της χώρας.

      Δια τούτο είναι σημαντικό η χώρα να πρωτοστατήσει διεθνώς εις την έρευνα και την ανάπτυξη φθηνών μπαταριών είτε οξέως μολύβδου (βλέπε εργοστάσιο SUNLIGH στην Ξάνθη) ή μπαταριών οξειδωαναγωγής (τύπου βαναδίου ή ζιρκονίου, κλπ) κυρίως παρέχοντας την τεράστια αγορά της δια τέτοιου είδους συστήματα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας δια τους παραγωγούς. 

    Η Ελλάδα όπως και σε άλλους τομείς, μπορεί στον τομέα των υβριδικών συστημάτων να αναπτύξει δική της τεχνογνωσία και όχι να αγοράζει πανάκριβη τεχνογνωσία από τρίτους οι οποίοι στην πραγματικότητα αποσκοπούν να αναπτύξουν εδώ αυτήν την τεχνολογία, διότι μόνο η Ελλάδα έχει τόσα πολλά αυτόνομα συστήματα!!!

http://library.tee.gr/digital/m2387/m2387_efthimiadis.pdf


       Φίλτατοι ούτε το Ελ Ιέρο, ούτε το υβριδικό της Ικαρίας θα λειτουργήσει, διότι και τα δύο πάσχουν έλλειψη συστημάτων εξισορροπήσεως και προσαρμογής της στοχαστικής ηλεκτροπαραγωγής πάνω στην ζήτηση. 

Γι' αυτό ήρθε ο Γκάμπριελ στην Ελλάδα. 
       Θέλει τώρα να πουλήσει νέα τεχνολογία συσσωρευτών βαναδίου (Μπαταρίες οξειδωαναγωγής) οι οποίες πέραν της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν την δυνατότητα να εξισορροπούν την ζήτηση με την προσφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου.
       Το πρόβλημα είναι οι Γερμανοί θέλουν να μας πουλήσουν αυτές τις μπαταρίες σε πολύ υψηλή τιμή περίπου 1000 €/kWh αντί για 300 έως 400 €/kWh όπου θα ήταν οικονομικά βιώσιμες έναντι της ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο ντήζελ.

¨      Ήρθαν βεβαίως στην Ελλάδα διότι η χώρα μας διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτόνομων συστημάτων στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο και οι Γερμανοί τώρα τρίβουν τα χέρια τους διότι εάν πετύχουν εδώ μετά θα εξάγουν αυτήν την τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.

        Η χώρα μας δεν θα πρέπει να παραχωρήσει αυτήν την αναπτυξιακή ευκαιρία σε κανένα παρά μόνο σε Ελληνικές εταιρείες και Έλληνες μηχανικούς. 

 Η χώρας μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα εργοστάσια συσσωρευτών οξέος-μολύβδου στον κόσμο (στην Ξάνθη συγκεκριμένα) και μπορεί επομένως να εξελίξει η ίδια την τεχνολογία αυτή καλύτερα από τον καθένα.
 Στα νησιά δεν χρειάζεται να βάλουμε ανεμογεννήτριες ....για να εξάγουμε ρεύμα.
 Αυτό θα σήμαινε την τέλεια οικολογική καταστροφή του Αιγαίου. 
Αρκούν μόνο μερικά MW ίσα με 2 έως 3 φορές την θερινή αιχμή εκάστης νήσου για να καλύψουν ένα 70% του φορτίου και το υπόλοιπο θα καλύπτεται είτε με πετρέλαιο είτε με βιοκαύσιμα ελληνικής προελεύσεως. 
Κάθε άλλη σκέψη όπως η επικρατούσα σημερινή σκέψη διασυνδέσεως της Κρήτης και των νήσων του Αιγαίου με το Ηπειρωτικό σύστημα είναι εκ του πονηρού, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί χιλιάδες ανεμογεννήτριες, ισχύος δεκάδες φορές την θερινή αιχμή της νήσου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το υψηλό αιολικό δυναμικό του Αιγαίου.

     Αυτό δεν πρέπει να γίνει και ούτε τελικά θα γίνει διότι εκτός από την τέλεια περιβαλλοντική καταστροφή των νησιών της χώρας θα είναι και η τέλεια οικονομική καταστροφή διότι τόσο το σύστημα των νησιών και της Κρήτης όσο και το διασυνδεδεμένο σύστημα θα υποφέρουν από προβλήματα ευστάθειας με αποτέλεσμα να μην εντάσσουν τα αιολικά πλέον στο σύστημα   !!!    ''


                                                                                                                Απ. Ευθυμιάδης .