Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ αλλάzει τον κόσμο



    Η φθηνή ενέργεια από σχιστόλιθο  ( shale gas  ) θα αναμορφώσει τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο. 
                                                  

      Είναι  πολύ πιθανό να σπάσει την αμερικανική εξάρτηση από τα δεσποτικά , μοναρχικά  καθεστώτα του Κόλπου, αλλά  ο μεγαλύτερος χαμένος από όλα θα
είναι η Ρωσία . 

                                             .     

      Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, την άνοδο της Κίνας και την αραβική άνοιξη,  η  ενεργειακή ανεξαρτησία της Αμερικής , φαίνεται πιθανό να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη γεωπολιτική στροφή στον σύγχρονο κόσμο. 

     Η  εξάρτηση των ΗΠΑ  από τον Κόλπο για πετρέλαιο - και η επακόλουθη ανάγκη  να διατηρήσει τη δεσπόζουσα παρουσία στη Μέση Ανατολή , για να κρατήσει την ροη του πετρελαίου , υπήρξε μία από τις σταθερές της πολιτικές μετά το 1945 .
    Μετά από δεκαετίες  η  φθηνή ενέργεια  θεωρείται ως η αυγή μιας νέας χρυσής εποχής για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

 Ο λόγος είναι απλός.
      Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου τα  μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου σχιστόλιθου και  φυσικού αερίου έγιναν εμπορικά βιώσιμα μετά από βελτιώσεις στην  200 ετων  τεχνική εξόρυξης ,  που ονομάζεται fracking και ανταγωνίζονται , το υψηλό κόστος του αργού. 
     Η αξιοποίηση των πεδίων στη Δυτική Βιρτζίνια και την Πενσυλβανία, και πιο δυτικά στη Βόρεια Ντακότα,  μετέτρεψαν τις ενεργειακές προοπτικές των ΗΠΑ σχεδόν σε μια νύχτα .
 Ο καθηγητής Dieter Helm, ειδικός της ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε τα εξής: 
«Στις ΗΠΑ, το σχιστολιθικό αέριο δεν υπήρχε το 2004, σήμερα  αντιπροσωπεύει το 30% της αγοράς."
   Οταν  όλα τα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου σχιστόλιθου αναπτύξουν το  εμπορικό δυναμικό τους στη Βόρεια Αμερική και άλλα νέα πεδία, η παραγωγή θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί  κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών και αντιπροσωπεύει   περισσότερο από το ήμισυ της αμερικάνικης  παραγωγής φυσικού αερίου από στις αρχές του 2030, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου  Harvard Kennedy School Belfer. 
      Η Πενσυλβανία - όπου η πρώτη πετρελαιοπηγή ανοίχθηκε το 1859 -  παρήγαγε περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου το 2008
     Μέχρι το 2010,  είχε παράγει 11 δισ. κυβικά μέτρα, βοηθώντας τις  ΗΠΑ να γίνουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσα σε μια δεκαετία.  
     Η αυτάρκεια σε ενέργεια έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τις ΗΠΑ
Το πρώτο είναι η άμεση επίπτωση στην παραγωγή και την απασχόληση στον κλάδο, με τον Μπαράκ Ομπάμα να επισημαίνει στην  φετινή του ομιλία , οτι το  fracking ειναι   πιθανό να δημιουργήσει  600.000  νεες  θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ότι οι ΗΠΑ  εχουν  πλέον αρκετό αέριο για τα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με  τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης .                                                            

      Oι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά είναι  ασφαλές να πούμε , ότι πολλά από τα καθεστώτα των οποίων ο  παγκόσμιος ρόλος  στηρίζεται σε υδρογονάνθρακες και μόνον , ( βλεπε Ρωσία ) είναι πιθανό να αποδυναμωθεί σημαντικά, αν δεν ανατραπούν .  
     Αυτό περιλαμβάνει  και τις μοναρχίες που έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στην  αραβική άνοιξη. 
     Η επιβίωση τους  εξαρτάται από την ιστορικά υψηλή τιμή του πετρελαίου και αδιαμφισβήτητη δυτική υποστήριξη. 
Και οι δύο αυτοί παράγοντες   είναι σήμερα ενα  ερωτηματικό . 
    Ο Shashank Joshi,  του Royal United Services Institute, δήλωσε:
       "Ο Περσικός Κόλπος και η Αραβική πολιτική τάξη για σχεδόν ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο , έχει εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή. 
       "Οι μοναρχίες επέζησαν  για τόσο πολύ καιρό, όχι επειδή διέθεταν  κάθε είδους λαϊκή νομιμοποίηση, αλλά επειδή  μπορούσαν να στηριχθούν  στην τεράστια εξωτερική στήριξη. Οι καθεστώτα αυτα, κάτω  από αφόρητη πίεση των αντιδράσεων , δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα τεχνικά πλεονεκτήματα  των δυτικών όπλων ». 
    Οι γεωπολιτικές αλλαγές  μόνο και μόνο επειδή η Αμερική έχει βρει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις ανάγκες της σε δικό της έδαφος  , έκαναν τις ΗΠΑ λιγότερο εξαρτημένες  από καθεστώτα με τα οποία έχουν  ελάχιστα κοινά στοιχεία και  θα υπάρξει ισχυρή πίεση στο Πεντάγωνο να αρχίσουν να  επιστρέφουν  στο σπίτι τα στρατεύματα .
     Ο ρόλος του Ιράν, μια οικονομία που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις πωλήσεις πετρελαίου, που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές ελλείψεις του προϋπολογισμού από τις κυρώσεις, είναι πιθανό να είναι κρίσιμος. 
    Εαν ανταποκριθεί στην κρίση με συνεργασία ή  με αντιπαράθεση με τις παραδοσιακούς του αντιπάλους του Κόλπου θα διαμορφώσει και  το μέλλον της περιοχής. 
    Πολλά εξαρτώνται, επίσης, από το αν οι νέοι  μεγάλοι πελάτες  πετρελαίου  του Κόλπου είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση της  Αμερικής  στις περιπολίες στις διαδρομές  των δεξαμενόπλοιων. 
    Ο Joshi, δήλωσε: 
«Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της εξάρτησης της Κίνας και της Ινδίας απο τη Μέση Ανατολή  για την  ενέργεια και τις δυνατότητες τους για την ασφάλεια.
        Η Ινδία  έχει τρία αεροπλανοφόρα  και τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία κατασκευάζουν ποντοπόρο ναυτικό ανοιχτής θαλάσσης .  Μπορεί  να υποχρεωθούν  να συμμετάσχουν στην ασφάλεια εφοδιασμού απο τον Κόλπο , όταν  οι ΗΠΑ αποσυρθούν .
      " Ο Νικόλαος Redman, αναλυτής για γεωπολιτικούς κινδύνους και την οικονομική ασφάλεια στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, έχει αμφιβολίες ότι οι ΗΠΑ, ακόμη και αν απαλλαγούν από την εξάρτηση από το πετρέλαιο του Κόλπου, θα ήθελαν να παραχωρήσουν το χώρο στους  Κινέζους  και  Ινδούς αντιπάλους. 
"Αν ο Κόλπος πηγαίνει ανεξέλεγκτα, υπάρχει ένα φαινόμενο μετάδοσης για την παγκόσμια  οικονομία, αν  παίρνει η οχι  το πετρέλαιο  της από εκεί," είπε ο Redman.

 Πετρελαϊκές δυνάμεις
                                              
                                                      
    Η συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι πολύ ανθεκτική στις  αλλαγές. 
Δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές απέδειξαν, οτι  και  τα δύο Αμερικάνικα κόμματα θέλουν πολιτική ασφάλειας - ένα γεγονός που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο από την γεωπολιτική του πετρελαίου. 
Ο Κόλπος δεν είναι η μόνη περιοχή όπου οι καθιερωμένες δυνάμεις του πετρελαίου είναι σε κίνδυνο  η καταρρέουν. 
    Ο μεγαλύτερος χαμένος  θα είναι πιθανότατα η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα καθεστώς που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό  απο τις υψηλές τιμές της ενέργειας και μια ελεγχόμενη  αγορά , χωρίς πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο. 
Η Ρωσία αισθάνεται ήδη τις άμεσες επιπτώσεις της νέας εποχής του φυσικού αερίου.

       Η ανάπτυξη του πεδίου  Shtokman  απο την Gasprom -που  πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο - βαθιά κάτω από την Θάλασσα του Μπάρεντς, έχει αναβληθεί, επειδή βασικά προορίζεται για  πελάτη , τις ΗΠΑ, που έχει σήμερα πια ,  δικές του πηγές φυσικού αερίου.
    http://barentsobserver.com/en/energy/gazprom-wants-new-license-shtokman-26-10 

      Η Ρωσία είναι η πιο ευάλωτη από τις σημερινές πετρελαϊκές δυνάμεις, λόγω του κεντρικού ρόλου του φυσικού αερίου στη διεθνή θέση της.
      Η επιρροή της Μόσχας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη εξαρτάται από την Gazprom, η οποία έχει χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της για να ορίσει ευνοϊκούς όρους, στην πώληση μακροπρόθεσμων συμβάσεων που συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου. 
 
      Τώρα, καθώς όλο και περισσότερο  υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που στο παρελθόν προορίζονται για τις ΗΠΑ βρίσκει τον δρόμο του για  τη δυτική αγορά, η τιμή του φυσικού αερίου αρχίζει να  κλυδωνίζεται , με την τιμή του πετρελαίου και οι Ευρωπαίοι έχουν νέες επιλογές, οι οποίες θα μειώσουν τους εξάρτηση από ένα μόνο κυρίαρχο πωλητή. 

         «Η Ρωσία βλέπει  τις φιλοδοξίες της στην αγορά να εξαφανίζονται.
     Οι ΗΠΑ είναι ήδη μια μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε ο Redman.      
        Επεσήμανε ότι υπάρχουν βαθιά εμπόδια - περιβαλλοντικά και οικονομικά - για μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή εκμετάλλευση των ιδίων πόρων σχιστόλιθου πετρελαίου-αερίου της, αλλά οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ και αλλού θα μπορούσαν  να μετατρέψουν ακόμα περισσότερο τη  δύσκολη σχέση της ηπείρου με τη Μόσχα. 

«Η Ευρώπη δεν θέλει να μπει σε πιο βαθιά εξάρτηση από τη Ρωσία . Στρέφεται σε άλλες επιλογές, όπως:. Μπορεί να  μεταφέρουμε φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν . Εάν  η εισαγωγή Αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου  γίνει μια σοβαρή επιλογή στη βόρεια Ευρώπη, θα μπορούσε να έχει πολύ , ενδιαφέρουσες συνέπειες.
     "  Η Ρωσία προσπάθησε να κοιτάξει ανατολικά, αλλά η Κίνα προτιμά να κρατήσει τις διεσπαρμένες πηγές ενέργειας της  σε όλο τον κόσμο - στους αναδυόμενους παραγωγούς LNG, υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ, η Αυστραλία και κράτη της Δυτικής Αφρικής, για παράδειγμα. 
       Η κυβέρνηση Πούτιν έχει μιλήσει πολύ για τη διαφοροποίηση της ρωσικής οικονομίας, αλλά πολύ λίγα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

     Παραμένει ουσιαστικά  σε μια πετροχημική κατάσταση , που εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου στα 120 δολάρια για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της. 

     Με την τρέχουσα τιμή των $ 109, η Μόσχα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό έλλειμμα, το οποίο είναι μόνο πιθανό να αυξηθεί σε μια εποχή αφθονίας ενέργειας, την εμπλοκή της σε  μακροπρόθεσμα προβλήματα και μείωση της ικανότητάς της να διαφοροποιηθεί.

     Ο David Clark, πρόεδρος του Ιδρύματος της Ρωσίας, δήλωσε: 

    «Η Ρωσία χρειάζεται 200 ​​δισ. δολ. το χρόνο,  να  επενδύσει  τα επόμενα 20 χρόνια, για να ανοίξει νέα πεδία και να  εκσυγχρονίσει τις υποδομές  της, όμως, αντιμετωπίζει $ 60 δις-   $ 80 δις φυγή κεφαλαίων κάθε  έτος. 
Δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις . 
"Οι συνέπειες είναι ,  ενα εξαιρετικά αποδυναμωμένο Κρεμλίνο, τόσο σε σχέση με τη δική του περιοχή , της Ρωσίας και τον υπόλοιπο κόσμο. 
     Αν η Μόσχα διαχειριστεί την  πτώση της κατάλληλα , αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις σε μια πολυπολικη συνεργασία. 
     Ο Ομπάμα θα μπορούσε να βρει ο ίδιος  έναν εταίρο στην προσπάθειά του να προβεί σε βαθιές περικοπές,  στα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου , και θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο συνεργατική ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για θέματα όπως  πχ η Συρία.
       Η νεα γεωπολιτική της ενέργειας των  παγκοσμίων  πλεονασμάτων   είναι αρκετά άγνωστη .
     Η Αυστραλία κλίνει να αναδυθεί ως σημαντικός παράγοντας και θα  συναγωνίζεται το  Κατάρ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού LNG αερίου στον κόσμο μέχρι το 2030
Ως περιοχή, η δυτική Αφρική είναι πιθανό να αναδυθεί ως ένα σημαντικό κομβικό σημείο, μαζί με την Αργεντινή
      Αναμφισβήτητα, η νεα γεωπολιτική της ενέργειας θα είναι  πιο ενδιαφέρουσα, με τους νέους παίχτες στον  πολυπολικό πλανήτη. 
     Εάν θα είναι καλύτερα, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα διαχειριστούμε την  αλλαγή  από τον παλαιό κόσμο στο νέο.

Γιατί τώρα;

                            


Το σχιστολιθικό αέριο είναι το φυσικό αέριο - μεθάνιο - που δημιουργήθηκε από τη σήψη των δασών πριν από εκατομμύρια χρόνια, και τώρα βρίσκεται κοντά σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς βράχων .

Η  υδραυλική διάρρηξη των βράχων αυτών, απαιτεί μεγάλη δύναμη - με  εκτόξευση του νερού, άμμου και χημικών  σε μεγάλη πίεση - και η σχετική τεχνολογία  είχε αναπτυχθεί με πολύ αργούς ρυθμούς από το 1950.

Το πιο σημαντικό, οι συμβατικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γίνονται με  κάθετα πηγάδια που δημιουργούν τις  πετρελαιοπηγές, που διασπείρουν  το περιεχόμενό τους στην επιφάνεια, όπου μπορεί να συλλεγεί.

Η απελευθέρωση του  σχιστολιθικού  αερίου  είναι εντελώς διαφορετική, που απαιτεί την διάρρηξη  των βράχων  σε τεράστιες αποστάσεις , κάνοντας τα κάθετα πηγάδια άχρηστα.

  Όμως απο τις  αρχές της δεκαετίας του 2000  οι αναγκαίες τεχνικές  για οριζόντιες γεωτρήσεις έχουν τελειοποιηθεί.

Τα πηγάδια  μπορεί τώρα να φθάνουν  μέχρι 5.000 ft   -    7, 000ft   βάθος , όπου σε ορθές γωνίες  τότε διανοίγονται  σήραγγες 5000 ft-   8, 000ft μήκους . Αυτό επιτρέπει την υδραυλική διάρρηξη των  σχιστολιθικών βράχων σε τεράστιες αποστάσεις.


http://www.guardian.co.uk


ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΥΣΙΜΟ 

         Με  προχθεσινή απόφαση ( 18/11/2012 ) του ευρωκοινοβουλίου 
με εισηγήτρια την Ελληνίδα ευρωβουλευτή κα  Νίκη Τζαβέλα  , επιτρέπεται το fraking υδραυλική ρηγμάτωση στις χώρες της ΕΕ , για εξόρυξη φυσικού αερίου απο σχιστόλιθο .


      Το  θέμα είναι μεγάλο και εξαιρετικού γεωπολιτικού  ενδιαφέροντος .
 Ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα .
      Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για την ενέργεια , στην Ευρώπη (... βλεπε ΡΩΣΙΑ ) , μάχονται με κάθε τρόπο το νέο καύσιμο , γιατί ανατρέπονται οι οικονομικές ισορροπίες και οι  στρατηγικές της πλήρους εξάρτησης των κρατών απο τους μέχρι σήμερα μεγάλους στην αγορά ενέργειας .
        Οι δήθεν οικολογικές οργανώσεις , έχουν αναλάβει εργολαβικά να ''σώσουν'' τον πλανήτη,  την ΕΕ αλλά και την χώρα μας , με  την απαγόρευση έρευνας και χρήσης του σχιστολιθικού αερίου. 
      Είναι προφανές οτι για άλλη μια φορά , εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων φυσικού αερίου και πετρελαίου . 
Αποκαλυπτικο το παρακάτω.

Απόρριψη τροπολογίας για απαγόρευση της μεθόδου υδραυλικής "ρηγμάτωσης"

Με 391 ψήφους κατά και 262 υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε μια τροπολογία, που κατατέθηκε από ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων, με την οποία ζητούσαν από τα κράτη μέλη..........."να μην αδειοδοτήσουν καμιά νέα δραστηριότητα υδραυλικής ρηγμάτωσης στην ΕΕ".

       Οι στρατευμένες ''περιβαλλοντικές'' οργανώσεις από όλον τον κόσμο , διοργάνωσαν στις 22 Σεπτεμβρίου ( 2012 )  μια παγκόσμια ημέρα δράσης, το Global Frackdown, στη διάρκεια της οποίας, μέσα από ένα κοινό ψήφισμα, ...........κάλεσαν τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

       Το παράδειγμα της γειτονικής μας Βουλγαρίας , δείχνει οτι οι ασθενείς οικονομικά χώρες σήμερα , είναι εξαιρετικά ευάλωτες και έχουν χάσει ηδη  την εθνική τους ανεξαρτησία.

        Όταν η κυβέρνηση  αποφάσισε να αναθέσει στην Αμερικάνικη Cevron την εξόρυξη και εκμετάλλευση των  μεγάλων κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου της χώρας , τσουνάμι αντιδράσεων με δηλώσεις και διαδηλώσεις των παραπάνω , αλλά και οι απειλές της Ρωσίας οτι θα διακόψει τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο , ανάγκασαν τον Βούλγαρο πρωθυπουργό    να ανακοινώσει την απαγόρευση έρευνας και εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού αερίου . 
Αυτά για μερικούς απλοϊκούς που πιστεύουν οτι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ελλάδας θα μας φέρουν πανεύκολα ....πακτωλούς χρημάτων.

  Για να είστε ενημερωμένοι διαβάστε τα σχετικά με το θέμα αναλυτικά άρθρα του                                                                                                                                  SAGINI3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ