Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ???




Αναδημοσιεύουμε χωρίς σχόλια το παρακάτω κείμενο . Τα συμπεράσματα δικά σας.


                          ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

4η Ελληνο-γερμανική συνέλευση με θέμα «το Δήμο του μέλλοντος»




Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία δημάρχων από τις Κυκλάδες μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός που έλαβε μέρος στις εργασίες της           4ης Ελληνο-γερμανικής συνέλευσης  που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου στην Νυρεμβέργη και είχε ως θέμα «το Δήμο του μέλλοντος».
Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν τη συνέλευση, ήταν  η ενότητα με τίτλο: ‘’Ισχυροί Δήμοι με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’’, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν θετικά παραδείγματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Ομιλητές στην προαναφερόμενη ενότητα ήταν από ελληνικής πλευράς, οι :
 Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης,
 Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και Μάκης Ιωσηφίδης Δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και ο 
 Ηλίας ΕυθυμιόπουλοςΓενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων
  ενώ από την πλευρά των Γερμανών συμμετείχαν οι Ούβε Ράαμπ Δήμαρχος Πέγκνιτς, Φρανκ Εντελμαν Δήμαρχος Στάιναχ και ο εκπρόσωπος του δικτύου περιβαλλοντικής τεχνολογίας Κωνσταντία κος Ολιβερ Κλάινερ

Ο Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η άποψή μας είναι ότι η ισοστάθμιση των εθνικών και των τοπικών προτεραιοτήτων επιβάλλεται να είναι και το σημείο αφετηρίας μιας νέας προσέγγισης, όπου η κοινή γνώμη θα πρέπει να γίνει σύμμαχος του νέου ενεργειακού σχεδιασμού στα νησιά. Η αποδοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών προϋποθέτει: 
Συστηματική ενημέρωση και διάλογο, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν ώριμες συνθήκες. 
Προτροπή για ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ στη διαδικασία σχεδιασμού με εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού στις πραγματικές συνθήκες του νησιού.
Δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των ΟΤΑ στα επιχειρησιακά σχήματα, κατά το πρότυπο πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.
Παροχή ανταποδοτικών ωφελειών για την περιοχή χωροθέτησης, ώστε να υπάρξουν θετικές οικονομίες για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα του ΟΤΑ όπου θα γίνει η τελική χωροθέτηση. 

1. Συμμετοχή σε αιολικό πάρκο στην Άνδρο.
    Το δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου επεξεργάζεται σχέδια για συμμετοχικά σχήματα σε ενεργειακά έργα με συμμετοχή των ΟΤΑ και συνεταιρισμών. 
Στην Άνδρο προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου και των δημοτών σε αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης
Αυτό συνιστά καινοτομία για τον Ελληνικό χώρο που απαιτεί επίλυση προβλημάτων στο θεσμικό επίπεδο (π.χ. πλήρης και ελεύθερη συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα), επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης της ίδιας συμμετοχής των δήμων (σε συνθήκες ένδειας τραπεζικών κεφαλαίων) καθώς και ζητημάτων που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο, την δίκαιη κατανομή των κερδών (δεδομένης της δυσπιστίας μεταξύ των εταίρων σε νεοφανή σχήματα και της δυσκολίας στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, κλπ).
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η διεθνής συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία κ.α. με εμπειρία σε κοινοπρακτικά και συνεταιριστικά σχήματα στον τομέα των ΑΠΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. 
                                                                                                                              2.     Χωροταξικός σχεδιασμός και ΑΠΕ, Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου.
Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου  

   ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
      Το έργο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση συγκρούσεων για τις χρήσεις γης και το τοπίο και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Επιπλέον, η γνώση του καθεστώτος χωροθέτησης των ΑΠΕ και των δυνατοτήτων που προσφέρει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα – στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο – για την γνωμοδότηση / έκδοση απόφασης από κεντρικές ή περιφερειακές κρατικές δομές του κράτους που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία, όπως οι Περιφέρειες, το ΥΠΕΚΑ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.
Στο παραπάνω πλαίσιο προχωρήσαμε και στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο. Το Π.Π. είναι ένα σχήμα χωρικής οργάνωσης που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας κατ΄  εφαρμογήν του Ν. 3937. Το Π.Π. φιλοδοξεί να είναι το συνολικό σχέδιο για τη φύση, το τοπίο, τη γεωργική γη, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους και την αειφορική οικονομία στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαχείρισης.
 Πέραν αυτών διαμορφώνει το πλαίσιο για την σωστή, ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή χωροθέτηση των ΑΠΕ (ιδιαίτερα των αιολικών) δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, καθώς το τεράστιο δυναμικό (πάνω από 3000MW) προσκρούει σε άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε υπερβολικές ενστάσεις για την προστασία του νησιώτικου τοπίου.»
                        Βαυαρία 2013 .   Ο ΦΟΥΧΤΕΛ δίπλα στον Μιχελάκη !!!

 
Τα αποτελέσματα των εργασιών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης για την αυτοδιοίκηση ήταν ιδιαίτερα θετικά, διότι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γίνουν κοινωνοί πρακτικών και δράσεων της γερμανικής αυτοδιοίκησης σε θέματα που άπτονται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.  
Ειδικότερα στους Κυκλαδίτες Δημάρχους οι οποίοι συμμετείχαν στη θεματική ενότητα για το περιβάλλον,τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σύγχρονες  περιβαλλοντικές μονάδες, όπως είναι βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες βιοαερίου.
 Κλείνοντας δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι μέχρι την στιγμή της δημοσίευσης,δεν μας εστάλησαν απο το γραφείο τύπου του Δήμου Ανδρου, φωτογραφικό υλικό, παρότι το αναζητήσαμε και με τηλεφωνικές μας κλήσεις, λίγο πριν την δημοσίευση μας.

Πηγή   http://androssimera.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4682.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ