Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! Τι συμβαίνει με το κλίμα ?


                            Î‘ποτέλεσμα εικόνας για κλιματικη απατη

                            του Γιώργου Μπαγασάκου
Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας αρνητής της υπερθέρμανσης και της συμβολής του CO2 στις μεταβολές του κλίματος είναι να εξηγήσει με απλά λόγια : 

α) Tι σημαίνει κλιματική αλλαγή και γιατί αυτή δεν είναι ανθρωπογενής .

 
  Απάντηση 
Οι μεταβολιστικοί κύκλοι του πλανήτη, τερατώδους μεγέθους σε σχέση με την σημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν την δυνατότητα να αυτοεξομαλύνονται, είτε μπροστά σε μία ηφαιστειακή έκρηξη, είτε σε μία παραγωγικά δαιμονιζόμενη Κίνα. Και αυτή η διαδικασία είναι αστραπιαία σε σχέση με την επιβίωση της χλωρίδας, άρα και της πανίδας.
Αν πχ οι βδελυροί και αλαζόνες καπιταλιστές, καίνε και υλοτομούν όλα τα δάση του πλανήτη, ίσως, επαναλαμβάνω ίσως, να αυξηθεί το CO2 και να πάει από 0,038 στο 0,48% (τώρα είναι 0,040%). Τι θα γίνει τότε??? Το "πλεονάζον" CO2, θα προκαλέσει μια αυξητική τάση της χλωρίδας, τόση, ώστε να εξισορροπήσει το CO2 στις κανονικές τιμές του.
Στις ηφαιστειακές εκρήξεις παρατηρείται το φαινόμενο του ηφαιστειακού χειμώνα (ηφαιστειακή τέφρα που καλύπτει όλο τον ουρανό), όπου το λίγο φως προκαλεί χαμηλές θερμοκρασίες. Το πλεονάζον CO2, αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τον ανασταλτικό παράγοντα του ψύχους και της μειωμένης φωτοσύνθεσης, που αν δεν υπήρχε σε πλεόνασμα, ίσως η ζωή να μην συνεχιζόταν πάνω στον αγαπημένο μας πλανήτη.
Αυτή η διαδικασία έχει συμβεί πάρα πολλές φορές και μας δείχνει ότι το κλίμα είναι μία τόσο πολυπαραγοντική, όσο και χαοτική συμπαντική διάσταση, της οποίας αξίζει ο σεβασμός και όχι η χρησιμοθηρία.


β)     Τι σχέση έχουν οι ανεμογεννήτριες και η χρήσιμη για το δίκτυο ηλεκτροπαραγωγή τους
       Απάντηση 
Ο Δρ Χρήστος Κολοβός τεχνικό στέλεχος της ΔΕΗ Δυτ. Μακεδονίας επί πολλά χρόνια, παρομοίασε εύστοχα τις Α/Γ ανεμογεννήτριες ως μία νταλίκα που αγοράσαμε, για να μεταφέρουμε, κάθε φορά, ένα τελλάρο ντομάτες.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι : Αν αντικαταστήσουμε μια ορυκτή ηλεκτροπαραγωγή (λιγνίτη), με μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που στην διάρκεια του βίου της μας δίνει το 10% της ονομαστικής ισχύος της σε χρήσιμη ενέργεια, που μπορούμε να διασυνδεθούμε στο δίκτυο, τότε δώσαμε όλα αυτά τα χρήματα για να παίρνουμε το 10% της ισχύος της παραγωγικής της δυνατότητας.
Άρα για να συνδράμουμε την υπολείπουσα ανεμογεννήτρια, εγκαθιστούμε ακριβές εγκαταστάσεις "ταχείας απόκρισης". Μόλις πέσει ο άνεμος ή μόλις γίνει ριπαίος με τρελές αυξομειώσεις ή μόλις γίνει υπερβολικός, να υποκαθιστούμε τις Α/Γ με ακριβό (σε σχέση με τον δικό μας λιγνίτη) φυσικό αέριο.
Το αποτέλεσμα είναι, κατά τα στοιχεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ότι θα ήταν προτιμότερο να μην είχαμε εγκαταστήσει καθόλου Α/Γ και να γινόταν η παραγωγή με το ακριβό, αλλά σταθερό, φυσικό αέριο.
Οι ανεμογεννήτριες είναι χρήσιμες μόνο στην άντληση, στην φόρτιση μπαταριών και κυριότερο στην παραγωγή υδρογόνου. Για το δίκτυο είναι άκρως επικίνδυνες και προβληματικές και όποιος έχει αντίθετη γνώμη ας ρωτήσει τους Αυστραλούς που επέστρεψαν στον λιθάνθρακα, αφού τα "έχωσαν" για τερατώδεις μπαταρίες TESLA (Elon Musk), ανεπιτυχώς.


γ)    Γιατί το λιώσιμο των πάγων  (που δεν συνέβη ποτέ, τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν), δεν θα επιφέρει ποτέ ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.
*****************************************************
         Απάντηση  .
 Εδώ και 20 χρόνια ακούμε τις επιπτώσεις του λιώσιμου των πάγων στους πόλους. Το ότι αυτό δεν συνέβη τα τελευταία 2000 χρόνια το αφήνουμε κατά μέρος.
   Πάμε στην 2α Γυμνασίου του 1969. Ο Φυσικός του σχολείου φέρνει μια γυάλινη λεκάνη στην τάξη και εμείς ακολουθούμε με κουβά νερό και κολώνα πάγου. Ο φυσικός σπάει τον πάγο και δημιουργεί ένα θραύσμα που να χωράει στην γυάλινη λεκάνη. Αμέσως μετά βάζει το θραύσμα στην λεκάνη και γεμίζει με νερό, που μόλις να ξεχειλίσει την λεκάνη.
Μέχρι το τέλος της διδακτικής ώρας ζήσαμε ένα θρίλερ, καθ' ότι ο εμπνευσμένος Φυσικός, μας έβαλε να "τσακωθούμε" για το αν θα υπάρξει υπερχείλιση του νερού ή όχι. Δεδομένου ότι το μικροσκοπικό παγόβουνο, εξείχε της γεμάτης λεκάνης και παρέσυρε τον μαθητή στην υπερχείλιση.
Μερικοί, είπαν την σωστή απάντηση : ότι δεν θα βγεί σταγόνα!!    Μαζί και εγώ, γιατί είχα πατέρα Χημικό Μηχανικό παλαιάς κοπής και όλα αυτά ήταν για μένα αστεία πράγματα. Το νερό, από την στιγμή που θα γίνει πάγος, διαστέλλεται, αντιθέτως με τα στερεά που όταν ψύχονται συστέλλονται διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε ζωή στον Πλανήτη.
Όταν λοιπόν η λαίλαπα της πρώην "υπερθέρμανσης", νυν "κλιματικής αλλαγής", τρομοκρατεί τους πληθυσμούς, με την ανύπαρκτη απειλή της πλημμυρίδας των παράκτιων πόλεων και την τροπικών νήσων, αυτό μόνο ως έλλειψη παιδείας μπορώ να το ονοματίσω. Τώρα, οι πάγοι που βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους ως μόνιμοι παγετώνες, έστω και αν λιώσουν, είναι ένα αμελητέο υποπολλαπλάσιο των συνολικών πάγων, εντασσόμενο στο ποσοστό του υδάτινου στοιχείου που υπάρχει μόνιμα στην ατμόσφαιρα ή στο έδαφος της Γης.


Τα έχουμε γράψει πάμπολλες φορές.
Κουράστηκα.
 Βοηθήστε με να μην τα ξαναγράψω.
 Να τα κατανοήσουν όλοι.
Έστω για να μειωθεί ο λογαριασμός τους, της ΔΕΗ από τον ληστρικό φόρο άνθρακα!!!!
                                     
                                                                             Γιώργος Μπαγασάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ