Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΓΑ.........ΤΡΩΤΕ ΑΦΟΒΑ

 

Άυγό. Εγγύηση στην διατροφή μας.




           Ως αυγά χαρακτηρίζονται τα ακέραια αυγά ορνίθων, τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση και για βιομηχανική παραγωγή προϊόντων προοριζομένων για τη διατροφή του ανθρώπου. Χρησιμοποιoύνται είτε όπως έχουν, βραστά ή τηγανητά, είτε σε μορφή σκόνης, μετά από ανασύσταση. Ευρύτατη είναι η χρήση τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λόγω των πυκνωτικών, γαλακτωματοποιητικών και αφριστικών ιδιοτήτων τους. Ανατομικά, από έξω προς τα μέσα, το αυγό αποτελείται από: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος (τσόφλι), την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι (λεύκωμα αυγού, Ωολεύκωμα), τις χάλαζες, τον κρόκο (λέκιθος, κροκάδι), το βλαστόδισκο.
Το κέλυφος αποτελείται από: ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα.
Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.
Το ασπράδι (λεύκωμα) σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.
Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%.
Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D).

Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.
Θρεπτική αξία αυγών και η ευεργετική τους δράση:
Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα.
Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.
Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.
Από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες.
Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη.
Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.
Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.
Η χολίνη βρίσκεται κυρίως στα αυγά. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.
Η χοληστερίνη του αυγού
Τα τελευταία χρόνια το αυγό είναι κάπως παρεξηγημένη τροφή ως προς τη χοληστερίνη που περιέχει διότι η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Εξ’ άλλου το αυγό περιέχει "καλή" (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως "κακή" (LDL) χοληστερόλη.
Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης αίματος που αντιστοιχεί στη διατροφή, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών ουσιών περισσότερο παρά από την αύξηση πρόσληψης χοληστερόλης από διάφορα τρόφιμα.
Το Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο και άλλοι αμερικανοί φορείς δηλώνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα, ενώ παραπλήσιες είναι οι απόψεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.
Κριτήρια αγοράς- συντήρησης αυγών και προσοχή σε σχετικούς κινδύνους
Προτιμούνται τα συσκευασμένα αυγά, που φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία ωοτοκίας. Θεωρείται ότι διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέχρι και 27 ημέρες. Φυσικά αυτό δεν ισχύει  σε κλίματα σαν της χώρας μας, έτσι είναι σκόπιμο να αγοράζονται συσκευασμένα αυγά πρόσφατης ωοτοκίας. Τα αυγά, αφού αγορασθούν, τοποθετούνται στο ψυγείο.
Τα αυγά που αγοράζεται να είναι όσο το δυνατόν νωπότατα και καθαρά και να βράζονται επαρκώς όταν προορίζονται για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση για να αποφθεχτεί η τυχόν σαλμονέλωση.     
Τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στο αυγό και όσοι όμως πάσχουν από χολολιθίαση δεν πρέπει να το καταναλώνουν καθώς η πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες.
Πηγή
http://www.mednutrition.gr/aygo-eggyisi-stin-diatrofi-mas




Επειδή η πολιτική επικαιρότητα μας προκαλεί αηδία και κατάθλιψη  το σημερινό μας θέμα είναι άσχετο, αλλα χρησιμο. Βέβαια οι κότες-πολιτικοί μας δεν κάνουν ούτε.........αυγά.

                                                                                                                        SAGINI


 ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΛΛΑ  ΜΕ  ΣΗΜΑΣΙΑ

     

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΗ.......ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 19%





         Η ΔΕΗ έχει υποβάλλει στη ΡΑΕ τα κοστολογικά στοιχεία της λειτουργίας της κατά τα δύο τελευταία έτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά τεκμηριωμένα (όπως άλλωστε συνέβαινε και πέρυσι κατά την αντίστοιχη διαδικασία) γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ζητούνται συνεχώς νέα, λεπτομερέστερα στοιχεία εκ μέρους στελεχών της ΡΑΕ. Η γενική εικόνα από τη μέχρι σήμερα επεξεργασία των δεδομένων είναι ότι η επιβάρυνση κόστους κατά 19% που υποστηρίζει η ΔΕΗ ότι έχει υποστεί δεν δικαιολογείται. Δεν υπάρχει όμως ακόμα ο καθορισμός των «παραδεκτών» επιβαρύνσεων εκ μέρους της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία που κατέθεσε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, το κόστος της από το 2010 στο 2011 επιβαρύνθηκε κατά 16% και από το 2011 στο 2012 κατά 3%, συνολικά δηλαδή κατά 19%, παρότι οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν πάνω από 15% και οι λειτουργικές της δαπάνες κατά 17%.
    Η ΔΕΗ αποδίδει τη σωρευτική αύξηση του 19%, την οποία επιδιώκει να εισπράξει με αυξήσεις στα τιμολόγια, σε εξωγενείς παράγοντες όπως:
• H επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
• Η αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αγορές από το σύστημα
• Η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή
• Η αύξηση της τιμής των καυσίμων (επιπλέον, το πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στις μονάδες της στα νησιά επιβαρύνθηκε με ΕΦΚ από το 2010)
   Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που επιδιώκει η ΔΕΗ αφορούν μόνον στο σκέλος της ενέργειας και όχι στις άλλες χρεώσεις του τιμολογίου ρεύματος, οπότε η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ακόμα και αν η ΡΑΕ και το υπουργείο υιοθετούσαν το 19%, θα ήταν μικρότερη.



       
 Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

      Έχουμε γράψει πολλές φορές οτι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα γινει αβάστακτο για τον Έλληνα καταναλωτή λογω ''πρασινης απατης'' . 19% αυξηση εν μέσω κρίσης ειναι αλλο ενα έγκλημα σε βαρος του Έλληνα. Αυτα ειναι τα λεφτά για τις επιδοτήσεις αιολικών και φ/κ και ας λεει η Διοίκηση της  ΔΕΗ του ΓΑΠ και του Παπακ,  οτι μπούρδα θελει. Καθαρές κουβέντες.  Εμεις ξέρουμε οτι ο λιγνιτης ειναι δικος μας και τζάμπα .
     Αδιαφορούμε για  οτι άλλο έξοδο θέλουν να κολλήσουν στους λογαριασμούς μας οι ''πρασινοι ποντικοι''.  Να το σκεφτόντουσαν πριν ,οταν η Ταγαρω και ο Παπακ εγκρίνανε άδειες ΑΠΕ με επιδοτήσεις εκατομμυρίων. Ο Μυτιληναίος π.χ. παράγει με αεριο ,  1200 MW απο το τρια  ''θερμικα'' παρακαλω εργοστάσια του και τα αγοράζει ο ΔΕΣΜΗΕ ( εμεις δηλαδη ),  με προτεραιότητα πληρώνοντας εγγυημένες τιμες (επιδοτήσεις δηλαδή ), για τα πουλήσει εν συνεχεια σε εμας.
Η ΔΕΗ οχι μονο παράγει φτηνό ρεύμα απο τους Ελληνικούς  λιγνίτες ,  αλλα δεν παίρνει καμοια επιδότηση απο τον ΔΕΣΜΗΕ που το αγοράζει , για να το πουλήσει στη συνεχεια σε εμας.
Σκεφτείτε τωρα πόσοι εργολάβοι παραγωγοί υπάρχουν σημερα και ποσες ''πρασινες εταιρειες'' που πουλάνε πανακριβο και επιδοτουμενο ρευμα απο θερμικα,αιολικα και φ/κ  ( πολαπλασιες επιδοτησεις μεχρι και οκτω φορες παραπανω κοστιζει το ρευμα τους )  στον ΔΕΣΜΗΕ.
Σκεφτείτε ποσα εκκατομμυρια πληρωνει παραπανω σαυτους ο Ελληνικος λαος, σε σχεσει με τις τιμες του λιγνιτικου της ΔΕΗ.
Αυτα ειναι τα εγκληματα και τα αισχη που κανουνε οι κυβερνωντες σε βαρος του λαου μας.

                                                                                                                           SAGINI