Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Οι πολίτες… χρηματοδοτούν τις τράπεζες

       

            Μια παράπλευρη στρέβλωση της διόγκωσης των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να τη διαπιστώσει, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Όχι αναφορικά με τα σενάρια και τις προθέσεις συγχωνεύσεων τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά με την πολιτική την οποία ακολουθούν οι διοικήσεις των τραπεζών, αναφορικά με τη χορήγηση δανείων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, που θα έπρεπε να έχει αποκαταστήσει την ασφάλεια και την ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είδαν να εισρέουν στα ταμεία τους ποσά που ξεπέρασαν το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ την ίδια ώρα εκταμίευσαν μόλις 449 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και διέθεσαν στην αγορά.
Τελικοί αποδέκτες των 449 εκατομμυρίων ευρώ ήταν καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις, που προσδοκούσαν ωστόσο σε πολύ μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση, που θα βελτίωνε τη ρευστότητα, και θα βοηθούσε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Ενώ απ’ την άλλη, καταναλωτές και επιχειρήσεις ήταν εκείνες που ενίσχυσαν ουσιαστικά τις τράπεζες με το ποσό του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω της έγκαιρης καταβολής των δόσεων που αντιστοιχούσαν σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες που έχουν πάρει από τις τράπεζες.
http://www.statesmen.gr


Κομφούζιο στις ευρωπαϊκές τράπεζες


Το ελληνικό πρόβλημα απειλεί με παγκόσμιο κραχ
 
      Το ελληνικό πρόβλημα πυροδοτεί ένα παγκόσμιο κραχ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα λέει ο Μπεν Μπερνάνκι, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης. Η κρίση που λαμβάνει διαστάσεις στην Ευρώπη με το γερμανικό χρηματιστήριο να υποχωρεί μέχρι και 4% θα εξαπλωθεί και στις ΗΠΑ απειλώντας και την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ύφεση, εκτιμά ο Μπερνάνκι.

Από νωρίς εξάλλου το πρωί οι ευρωπαϊκές τράπεζες τρίζουν συθέμελα καθώς τόσο η Dexia όσο και η BNP Paribas δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν ένα ελληνικό haircut μεγαλύτερο του 21%. Η πρώτη μάλιστα ετοιμάζεται να σπάσει σε κομμάτια για να σωθεί ενώ η βέλγικη και η γαλλική κυβέρνηση σπεύδουν σε βοήθεια. Είναι απορίας άξιο πώς τέτοιο πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε στις προβληματικές ελληνικές τράπεζες, οι αξίες των οποίων σήμερα έχουν συρρικνωθεί σε κατώτερα επίπεδα 15ετίας,εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο 35-40% της ονομαστικής αξίας τους.

Σημασία έχει το νέο κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς χθες ο Γιούνκερ είπε ότι εξετάζεται η αλλαγή όρων της 21ης Ιουλίου σε σχέση με το PSI, δίνοντας τροφή στις φήμες για μεγάλο ελληνικό haircut της τάξης του 50% την ώρα που οι μηχανισμοί αμύνης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί.

Σήμερα η Σαλγκάδο το διέψευσε, ενώ από χθες η Credit Suisse είχε  προσδιορίσει και χρόνο για την περικοπή του χρέους μας από 42% μέχρι 56%  για τον ερχόμενο Νοέμβριο ή τον προσεχή Φεβρουάριο. Για τον λόγο αυτό και οι μετοχές των τραπεζών ακολουθούν πτώση χωρίς πάτο, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα τις οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων δισ. και τελικά στο Ταμείο Σταθερότητας, καταστρέφοντας την περιουσία των υφιστάμενων μετόχων.

Η ουσία είναι ότι η κρίση παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η εποχικότητα ευνοεί κατά κανόνα την κορύφωση των κρίσεων στις αγορές, όπως έχει συμβεί και κατά άλλους Οκτώβριου στο παρελθόν.

 Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να προσθέσουμε την διάσταση που παίρνει η κρίση, όπως αποδίδεται και από μια σημερινή δήλωση του γκουρού μεγαλοεπενδυτή Φάμπερ. Αυτός λέει ότι το πρόβλημα δεν θα προέλθει τόσο από την Ευρώπη όσο από ένα meltdown της Κίνας. Ο Μπερνάνκι εκτός από τις παρατηρήσεις του για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κατηγόρησε με την σειρά του τους Κινέζους για την στρέβλωση που προκαλούν σε βάρος της Αμερικής και της Ευρώπης διατηρώντας το νόμισμά τους υποτιμημένο.

Φρόντισε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας ότι θα ενεργήσει κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σαν συμπέρασμα κρατάμε ότι η κρίση χτυπά πια την πόρτα των Γερμανών, στο χρηματιστήριό τους, στην πραγματική οικονομία τους και στις τράπεζές τους. Τι θα τους φωτίσει ο θεός να κάνουν σε σχέση και με εμάς αυτό μένει να το δούμε.
http://img.protothema.gr

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ!...


Οι πενήντα πρώτοι Θεσσαλονικείς φοροφυγάδες που εντοπίστηκαν να οφείλουν ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ από την 1η Απριλίου 2011 και μετά, θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο, με εντολή της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό...
αυτό έγινε σύσκεψη στην εισαγγελία με τη συμμετοχή του αρμόδιου εισαγγελέα, Λάμπρου Τσόκα, που είναι αρμόδιος για τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, των επικεφαλής των εφοριών Θεσσαλονίκης, καθώς και στελεχών του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων.
Στις ενέργειες αυτές προχωρά η εισαγγελία, μετά την πρόσφατη εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή, με την οποία ζητείται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ύψους 75.000 ευρώ και πάνω. 

http://fimotro.blogspot.com/