Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ
       Αγαπητοί φίλοι σε όλη την Ευρώπη,

Είναι απίστευτο, αλλά πάλι κάνουν τα ίδια. Οι κυβερνήσεις μας, δίνουν κι άλλα δωρεάν χρήματα των φορολογουμένων στις τράπεζες!

Σίγουρα πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα, να σώσουμε την Ευρώπη, να σώσουμε το Ευρώ. Όμως η πρόσφατη διάσωση υποχρεώνει εμάς τους φορολογούμενους να δώσουμε πίσω στις τράπεζες το 90% των ανόητων επενδύσεών τους . Οι Έλληνες δεν παίρνουν δεκάρα, και δίνουμε ένα σωρό χρήματα σε πλούσιους τραπεζίτες. Και το χειρότερο – περίπου 30% των χρημάτων μας θα δοθεί σε κερδοσκόπους οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστιο κέρδος, ποντάροντας σε μια διάσωση!

Πώς είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις μας να έχουν συντάξει ένα σχέδιο διάσωσης που πλημμυρίζει τράπεζες και κερδοσκόπους με τα δικά μας χρήματα και αφήνει την Ελλάδα χωρίς τίποτα; Η απάντηση – ζήτησαν από τους τραπεζίτες να συντάξουν τη συμφωνία. Οι υπουργοί οικονομίας των χωρών μας θα συναντηθούν σε 3 μέρες για να πάρουν αποφάσεις για αυτό το σχέδιο – ας στείλουμε σ’ αυτούς και στη Βουλή της χώρας μας ένα ηχηρό μήνυμα για να στρωθούν στη δουλειά, και να σώσουν την Ελλάδα και όχι τους τραπεζίτες:

http://www.avaaz.org/en/eu_people_vs_banks_gr/?tta

Σ’ αυτή τη συγκυρία, της οικονομικής στενότητας όπου τα πιο κρίσιμα κοινωνικά μας προγράμματα περικόπτονται, οι κυβερνήσεις υποκύπτουν σε πανίσχυρα τραπεζικά λόμπι. Λένε πως ανησυχούν για το ότι κάποιες τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν τις απώλειες από τις Ελληνικές τους επενδύσεις και θα κλείσουν αν δεν διασωθούν. Όμως, αν εμείς έχουμε πρόβλημα και ζητήσουμε βοήθεια από μια τράπεζα, δεν μας δίνουν δωρεάν χρήματα, μας δίνουν δάνειο, ή επένδυση. Τώρα που οι τράπεζες έχουν πρόβλημα και έρχονται σε μας, γιατί να τις αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο; Αντί να τους χαρίσουμε χρήματα, ας τους δανείσουμε ή ας επενδύσουμε σε αυτές κι ας τους ζητήσουμε να δώσουν σ’ εμάς τους φορολογούμενους ένα καλό επιτόκιο!

Αυτό έκαναν ο Gordon Brown στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Barrack Obama στις ΗΠΑ, όταν οι τράπεζες βρέθηκαν στα πρόθυρα πτώχευσης. Δεν τους έδωσαν δωρεάν χρήματα, αλλά συμμετοχές υπό μορφή δανείων και επενδύσεων. Και ένα μόλις χρόνο αργότερα, οι φορολογούμενοι αποκόμισαν κέρδος από τη συναλλαγή! Αυτό το σχέδιο είναι απλά και μόνο διαφθορά. Δεν υπάρχει επιχείρημα για δημόσιο συμφέρον σε μια τέτοια ευνοϊκή προσφορά σαν κι αυτή σε τράπεζες και κερδοσκόπους, αντίθετα υπάρχει κάθε λόγος για δημοσιονομική προστασία. Αντί αυτά τα χρήματα απλά να προσφερθούν, μπορούμε να τα επενδύσουμε, στην Ελλάδα και στις ικανότητες της κοινωνίας μας να ανακάμψει και να βγει από την οικονομική κρίση. Ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς μας να πάψουν να κρύβονται πίσω από πολύπλοκες συμφωνίες που έχουν συνταχθεί από τραπεζικούς – τους πήραμε πια χαμπάρι – ας πούμε όχι σε αυτή την προκλητική διάσωση, κι ας τους ζητήσουμε να επανέλθουν με μια λογική πρόταση:

http://www.avaaz.org/en/eu_people_vs_banks_gr/?tta

Πολύ πιο συχνά από ό,τι θα έπρεπε, το οικονομικό μέλλον της κοινωνίας μας και οι δυνατότητες των παιδιών μας, αποφασίζονται σε κρυφές αίθουσες από διεφθαρμένα συμφέροντα που φροντίζουν για το κέρδος και όχι για τους ανθρώπους. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα. Οι τραπεζικοί και οι πολιτικοί έχουν την εντύπωση ότι όλα αυτά είναι πολύ πολύπλοκα για να τα κατανοήσουμε ή να μας ενδιαφέρουν. Ας τους δείξουμε πόσο λάθος κάνουν

Με ελπίδα,

Alex, Iain, Antonia, Emma, Alice, Maria Paz, Pascal και ολόκληρη η ομάδα Avaaz
3 800 φοροφυγαδες


Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί φοροφυγάδων


     Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε πριν από λίγο για τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, σύμφωνα με τις οποίες είχε παραδώσει λίστα με φοροφυγάδες για βεβαιωμένα χρέη που παραμένουν ανείσπρακτα ακόμη και σήμερα.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρονται σε έντονο φραστικό επεισόδιο για το θέμα της φοροδιαφυγής, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στον κ. Κουσελά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Κουσελάς ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τους μεγαλοοφειλέτες και εκείνος αντέδρασε, ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος όσο ήταν υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Κουσελάς φέρεται να απάντησε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, αλλά τον έφαγαν τα μεγάλα συμφέροντα, συνδέοντας την ενέργειά του αυτή με την αποχώρησή του από το Υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο αργότερα, ο κ. Κουσελάς φέρεται να διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι η λίστα αφορούσε 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ο καθένας, άμεσα εισπράξιμα. Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διενεργήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, θα εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις από μη πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτή της απιστίας.
http://www.zougla.gr
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος