Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΑΛΚΟΟΛ

  1                                          

ΤΙ    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ;

Photo credits: Stockxpert
Το αλκοόλ είναι ένα ναρκωτικό.
 
Υπάγεται στην κατηγορία των κατασταλτικών, που σημαίνει ότι επιβραδύνει ζωτικές λειτουργίες – με αποτέλεσμα μπερδεμένη ομιλία, ασταθή κίνηση, διαταραγμένες αισθήσεις και ανικανότητα γρήγορης αντίδρασης.
Όσο για τον τρόπο που επηρεάζει τη διάνοια, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό ως ένα ναρκωτικό που μειώνει την ικανότητα του ατόμου να σκέπτεται λογικά και διαστρεβλώνει την κρίση του.
Παρόλο που θεωρείται κατασταλτικό, η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται είναι αυτή που καθορίζει το είδος του αποτελέσματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν για το τονωτικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί που πίνει κάποιος για να «χαλαρώσει». Όμως, εάν κάποιος καταναλώνει περισσότερο από όσο μπορεί να χειριστεί το σώμα, τότε το άτομο βιώνει τις κατασταλτικές επιπτώσεις του αλκοόλ. Τα άτομα αρχίζουν να αισθάνονται «ηλίθια» και να χάνουν το συντονισμό και τον έλεγχο.
Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ προκαλεί ακόμη σοβαρότερες κατασταλτικές επιπτώσεις (ανικανότητα αίσθησης πόνου, τοξικότητα, όπου το άτομο κάνει εμετό το δηλητήριο, και τελικά αναισθησία ή ακόμη χειρότερα, κώμα ή θάνατο από υπερβολική δόση τοξινών). Αυτές οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται το αλκοόλ.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη αλκοόλ. Η αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη), η οποία είναι το μόνο αλκοόλ που χρησιμοποιείται στα ποτά και παράγεται από τη ζύμωση δημητριακών και φρούτων. Η ζύμωση είναι μια χημική διαδικασία κατά την οποία η μαγιά δρα σε ορισμένα συστατικά του τροφίμου, παράγοντας αλκοόλ.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ

Τα ποτά που υπόκεινται σε ζύμωση, όπως η μπύρα και το κρασί, περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό από 2% έως 20%. Τα αποσταγμένα ποτά, ή οινοπνευματώδη περιέχουν από 40% έως 50% ή και παραπάνω αλκοόλ. Η συνηθισμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ για το κάθε ποτό είναι η εξής:
Photo credits: Stockxpert
Μπύρα 2-6% αλκοόλ
Μηλίτης 4-8% αλκοόλ
Κρασί 8-20% αλκοόλ
Τεκίλα 40% αλκοόλ
Ρούμι 40% ή παραπάνω αλκοόλ
Μπράντι 40% ή παραπάνω αλκοόλ
Τζιν 40-47% αλκοόλ
Ουίσκι 40-50% αλκοόλ
Βότκα 40-50% αλκοόλ
Λικέρ 15-60% αλκοόλ


ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Photo credits: Bigstockphoto
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007, ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι έφηβοι
    οι οποίοι είχαν πιει ενώ οδηγούσαν ήταν 1.393 άτομα – σχεδόν τέσσερα θύματα κάθε ημέρα του έτους.
  • Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου εφήβων στις ΗΠΑ και είναι υπεύθυνα για πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων Αμερικανών εφήβων. Από τους εφήβους οδηγούς που σκοτώθηκαν στο δρόμο το 2006, το 31% είχε πιει, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας Κυκλοφορίας Εθνικών Δρόμων.
Ο οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ κινδυνεύει έντεκα φορές περισσότερο να σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από τους οδηγούς που δεν έχουν αλκοόλ στον οργανισμό τους.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές είναι ίσως στατιστικές που προκαλούν σοκ, αλλά μόνο στατιστικές. Για τις οικογένειες, όμως, και τους φίλους των εφήβων που σκοτώνονται οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, κάθε αριθμός εκπροσωπεί και μια τραγική απώλεια.
Το αλκοόλ παραμορφώνει τις αισθητήριες αντιλήψεις και την κρίση του ατόμου. Τα άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχονται ότι ο χρόνος αντίδρασής τους είναι μεγαλύτερος από ότι χωρίς αλκοόλ, και ότι αναλαμβάνουν πολύ περισσότερα ρίσκα από όσα θα αναλάμβαναν αν ήταν νηφάλιοι. Πολύ συχνά αυτά τα ρίσκα είναι μοιραία.

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ

Το αλκοόλ απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων στα τοιχώματα του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή του, το αλκοόλ ταξιδεύει από το στομάχι στον εγκέφαλο, όπου εκεί δημιουργεί γρήγορα τις επιπτώσεις του, επιβραδύνοντας την αντίδραση των νευρικών κυττάρων.
Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται μέσω του στομάχου. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 80% απορροφάται διαμέσου του λεπτού εντέρου.
Το αλκοόλ μεταφέρεται επίσης με την κυκλοφορία του αίματος στο συκώτι, το οποίο αφαιρεί το αλκοόλ από το αίμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «μεταβολισμός», η οποία το μετατρέπει σε μια μη τοξική ουσία. Το συκώτι μπορεί να μετατρέψει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα κάθε φορά, αφήνοντας το υπόλοιπο αλκοόλ να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Έτσι, η ένταση των συνεπειών του αλκοόλ στο σώμα σχετίζεται ευθέως με την ποσότητα που καταναλώνει ένα άτομο.
Όταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, το αναπνευστικό σύστημα επιβραδύνεται σημαντικά και μπορεί να προκληθεί κώμα ή θάνατος, επειδή το οξυγόνο δεν φθάνει στον εγκέφαλο.


ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;


Photo credits: Stockxpert

Το σώμα ενός νεαρού ατόμου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αλκοόλ το ίδιο όπως το σώμα ενός ενήλικα.
Το ποτό είναι πιο βλαβερό για τους εφήβους απ’ ότι για τους ενήλικες γιατί ο εγκέφαλός τους συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας και για μεγάλο διάστημα της νεότητάς τους. Το ποτό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των εγκεφαλικών λειτουργιών, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη, την κινητική ικανότητα και το συντονισμό.
Σύμφωνα με έρευνες, τα νεαρά άτομα που αρχίζουν το ποτό πριν την ηλικία των 15 ετών, έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ σε σχέση με αυτούς που αρχίζουν το ποτό στην ηλικία των 21 ετών.
Για κάποιους έφηβους, όπως η Σαμάνθα, το ποτό φαίνεται να είναι μια λύση στα προβλήματα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν.
«Όταν ήμουν 13 ετών, οι φίλοι με κορόιδευαν εάν δεν έπινα ποτό. Ενέδιδα απλώς γιατί ήταν ευκολότερο να συμβαδίζω με το πλήθος. Ήμουν πραγματικά δυστυχισμένη και έπινα απλώς για να ξεφύγω από τη ζωή μου.
»Έβγαινα έξω όλο και λιγότερο κι έτσι άρχισα να χάνω φίλους και όσο πιο μοναχική γινόμουν, τόσο περισσότερο έπινα.
»Ήμουν βίαιη και εκτός ελέγχου. Δεν ήξερα ποτέ τι έκανα. Διέλυσα την οικογένειά μου». 
Αφού την έδιωξαν από το σπίτι της στα 16, έμεινε άστεγη και άρχισε να ζητά ελεημοσύνη για να αγοράζει ποτά. Μετά από χρόνια κατάχρησης, οι γιατροί της είπαν ότι είχε προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία της.
«...Ήμουν μόνο 16 αλλά το συκώτι μου είχε πάθει σοβαρή βλάβη και κόντευα να σκοτώσω τον εαυτό μου από όλα αυτά που έπινα».Σαμάνθα
 http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol/understanding-affects-on-body.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ