Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 10-15 έτη





The Performance of Wind Farms in the United Kingdom and Denmark by Gordon Hughes   December 19, 2012                                                        
Renewable Energy Foundation
    
 "Το Ίδρυμα  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας''  REF,της Βρετανίας ,  δημοσίευσε σήμερα μια νέα μελέτη, για την  απόδοση των αιολικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, η οποία δείχνει ότι η οικονομική ζωή      των χερσαίων ανεμογεννητριών είναι μεταξύ 10 και 15 ετών, δεν είναι δηλαδή  20 - 25 χρόνια όπως προβάλλεται από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας . Η μελέτη θα χρησιμοποιηθεί  για τις ενεργειακές προβλέψεις της  Βρετανικής κυβέρνησης.
       Η μελέτη έγινε από  έναν από τους κορυφαίους οικονομολόγους της ενέργειας και του περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου,τον  Καθηγητή  Gordon Hughes του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη εφαρμόζει αυστηρή στατιστική ανάλυση στα χρόνια των πραγματικών δεδομένων απόδοσης των αιολικών πάρκωναπό αιολικά πάρκα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά  και στη Δανία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αφού ληφθούν υπόψη οι  μεταβολές στην ταχύτητα του ανέμου και τα χαρακτηριστικά του τόπου, ο μέσος συντελεστής φορτίου των αιολικών πάρκων μειώνεται σημαντικά καθώς γερνούν.

Πιθανόν  αυτό να οφείλεται στη φθορά του χρόνου.
 Μέχρι  τα 10 έτη ζωής , η εισφορά κατά μέσο όρο των  αιολικών πάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου για την ικανοποίηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. "

Αυτή η πτώση στην απόδοση σημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα είναι οικονομικά ασύμφορα  για περισσότερο από 12 έως 15 έτη

Μετά από αυτή την περίοδο θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες μηχανές, ένα εύρημα που έχει μεγάλες οικονομικές  συνέπειες για τους επενδυτές όσο και την κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια, το κόστος ζωής ανά μονάδα (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας,  που παράγεται από αιολική ενέργεια θα είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι επίσημες εκτιμήσεις μέχρι σήμερα.
Η μείωση της απόδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη στα θαλάσσια αιολικά και είναι μεγαλύτερη
στις μεγάλες ανεμογεννήτριες από ότι στις μικρές.

          Ο συγγραφέας, καθηγητής Gordon Hughes, δήλωσε: «Η μελέτη έχει τρεις σημαντικές συνέπειες για την πολιτική  της ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο:

1.    Ορισμένοι επενδυτές γνωρίζουν για την πτώση της απόδοσης, αλλά παρ 'όλα αυτά συνεχίζουν να επενδύουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις είναι τόσο γενναιόδωρες ώστε να αντισταθμίζουν την πτώση της παραγωγής. Συνεπώς, αυτό δίνει  ίσως τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις των επιδοτήσεων για τη μείωση του κόστους για τον καταναλωτή.
 2.    Η δομή των συμβάσεων που προσφέρονται για ανεμογεννήτριες , θα πρέπει να τροποποιηθούν και τα αιολικά πάρκα να μην επιδοτούνται για περισσότερα από 12-15 έτη.
 3.    Η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραγωγή αιολικής ενέργειας θα απαιτήσει ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο δυναμικότητας αιολικής ενέργειας και  επενδύσεων κεφαλαίων από ότι υποδηλώνουν οι τρέχουσες προβλέψεις. "

    
         Ο  Dr John Constable ,    διευθυντής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ιδρύματος            ( REF ), δήλωσε:
«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες  δεκαετιών ότι οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχουν αποτύχει να ενθαρρύνουν την καινοτομία που απαιτείται για να καταστεί ο τομέας ανταγωνιστικός. Ωμά, οι ανεμογεννήτριες στην ξηρά και στη θάλασσα κοστίζουν πάρα πολύ  και φθείρονται πολύ γρήγορα για  να προσφέρουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τον άνθρακα. "
http://www.epaw.org/documents.php?lang=en&article=in8



 Όποιος από τους αναγνώστες μας ενδιαφέρεται,   μπορεί να διαβάσει . Όλη η μελέτη  υπάρχει   εδώ
    http://www.ref.org.uk/attachments/article/280/ref.hughes.19.12.12.pdf       στην Αγγλική.

     http://www.naboertilvindmoller.dk/grafik/hammer2.gif   Επιστημονικές μελέτες αυτού του κύρους ,δεν είναι δυνατόν να αφήνουν αδιάφορους τους Έλληνες αρμόδιους του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ .Βεβαίως και οι τραπεζίτες οφείλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς χρηματοδοτούν,αν και οι τράπεζες κερδίζουν σίγουρα απο τα αιολικά ,επειδή αυτά έχουν κρατική εγγύηση επιδότησης με......... τα λεφτά μας βεβαίως.
            Ένα τεράστιο θέμα περιβαλλοντικής καταστροφής ,υπάρχει μετά την οριστική παύση λειτουργίας των ανεμογεννητριών στα βουνά μας ,  λόγω παλαιότητας .   Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αποξήλωση και αποκατάσταση του τοπίου  . Ζωντανό παράδειγμα οι εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες στην νότιο Εύβοια ,στην περιοχή του Κάβο Ντόρο όπου έχουν εγκαταλειφθεί σαν τεράστια σκιάχτρα που βιάζουν το περιβάλλον, απεχθής εικαστική παρέμβαση στα βουνά της Εύβοιας ,που βλέπουν αναγκαστικά οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες στο Αιγαίο . Καμία δήθεν οικολογική πράσινη παρακυβερνητική οργάνωση ( Greenpiece- WWF -κλπ ) αλλά και κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται.
                                                                                                                                         SAGINI



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ